Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kaikki blogit puheenaiheesta Venezuelan kriisi

YK:n ihmisoikeuskomisaarin raportti Venezuelan tilanteesta on karua luettavaa

"Venezuelan hallinto on syyllistynyt moniin ihmisoikeusrikoksiin." Näin toteaa YK:n ihmisoikeuskomissaari Michele Bachelet eilen julkaisemassaan raportissa.

Bachelet kävi viime kuussa Venezuelassa tarkkailemassa tilannetta. Raportissaan Bachelet kehottaa Nicolás Maduron hallintoa ryhtymään toimeenpiteisiin venezuelalaisten heikkojen taloudellisten, yhteiskunnallisten ja poliittisten oikeuksien sekä kansalaisoikeuksien parantamiseksi.

Kanada ja Yhdysvallat asettivat pakotteita Ortegan lähipiirille

Amerikan valtioiden järjestön maat kokoontuvat (26.6.-28.6) Kolumbiassa yleiskokoukseen keskustelemaan mm. Venezuelan ja Nicaraguan kriisistä. Venezuelan edustaja yleiskokouksessa on väliaikainen presidentti Juan Guaidón lähettämä edustaja Gustavo Tarre. Huhtikuussa Nicolás Maduron edustaja sai lähtöpassit järjestöstä.

Juan Guaidó kaduilla ja Nicolás Maduro bunkkerissa

Venezuelassa on osoitettu mieltä Nicolás Maduron hallintoa vastaan. Viime tiistaina näytti siltä, että väliaikaisen presidentti Juan Guaidón johtama kansannousu joidenkin sotilaiden tuella oli alkanut. Spekuloitiin, että armeijan pääkomentaja Vladimir Padrino ja kaksi muuta korkeaa johtajaa olisivat siirtyneet Guaidón leirille. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Myöhemmin on sanottu, että Padrino on sairaalassa.

Viikon raportti Nicaraguasta ja Venezuelasta

YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi torstaina 21.3.2019 päätöslauselman, joka vaatii Ortegan hallintoa kunnioittamaan rauhallista kokoontumis-, yhdistymis-, ja sananvapauden oikeutta, ja vaatii myös tiedotusvälineiden ja tuomiovallan itsenäisyyttä. Vain kolme maata äänesti vastaan (Egypty, Eritrea ja Kuuba), 21 maata äänesti tyhjää ja 23 maata sanoi kyllä.

Myöhemmin torstaina itse Daniel Ortega puhui, mutta hän ei maininnut sanallakaan YK:n päätöslausemaa hänen politiikkaansa vastaan.

Toiset venezuelalaiset ja nicaragualaiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

Eilen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Nicolás Maduroa, mutta myös Maduron tukevia armeijan kenraaleita, että heidän aikansa on loppumassa, ja että heillä ei tule olemaan paikkaa mihin he voisivat piilottaa. Tietävästi yli 70 % Venezuelan armeijan rivijäsenistä ei haluaisi enää toimia Maduron alaisuudessa, mutta toisin on ylimmässä johdossa. Trumpin sanoja ymmärtää siis siinä valossa, että Maduro pysyy valassa armeijan kenraalien tuella.

Mitä tapahtuu viikon päästä Venezuelassa?

Jännitys tiivistyy sitä mukaa kun Venezuelan väliaikainen presidentti Juan Guaidón julkisuuteen antama päivämäärä lähestyy. Viikon päästä venezuelalaiset lähtevät liikkeelle suurella karavaanilla hakemaan ruoka-apua Kolumbiasta, ja eri kaupungeissa venezuelalaiset valmistautuvat avun vastaanottamiseen ja jakeluun. 600 000 ihmistä on jo ilmoittautunut vapaaehtoiseksi talkootöihin.

Venezuelan kriisi syvenee ja ratkaisu hankaloituu

Torstaina Maduro piti tiedotustilaisuuden ulkomaalaisille medioille. Venezuelan presidentti Maduro oli juuri tiedotustilaisuudessa sanomassa, että Venezuelaan halutaan tuoda uutta Pinochetia, kun sähkö katkesi ja presidentinlinna pimeni. Maduro itse koki maailman eri medioiden kameroiden edessä samanlaista sähkökatkoksia kuin venezuelalaiset kokevat päivittäin. Yhtäkkiä uhmakas Maduro oli pelokas ja hermostunut.

Boltonin muistilehtiö

John Bolton on Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja. Eilisessä tiedotustilaisuudessa Venezuelan kriisistä Boltonilla oli keltainen muistilehtiö, jossa luki mm. ”5 000 sotilasta Kolumbiaan”. Vain lapsi kuvittelee, että Bolton oli tiedotustilaisuudessa huolimaton.

Venezuelan Nicolás Maduro uhitteli sunnuntaina armeijalla. Maduron kaltainen johtaja nyt ei ymmärrä varoituksen.

Kriittinen viikonloppu Venezuelassa

Venezuelan kriisi on ymmärrettävistä syystä ollut viime päivinä uutislähetysten pääaiheena Suomessakin. Yle on lähettänyt kirjeenvaihtajansa Maija Salmen Caracasiin. Ilman muuta se oli hyvä päätös. Maija Salmen eilinen raportti Venezuelasta, jossa hän haastattelee venezuelalaisia on odotettu ja hyvä.

Toivon Salmen ja kaikkien venezuelalaisten siviilien puolesta, että viime tuntien arviot kriisin syvenemisestä ja laajentumisesta kansainväliseksi konfliktiksi jäävät vain puheeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä