Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakunta- ja sote-uudistus

Omaishoidon 75 miljoonaa katoaa vuosittain kuin tuhka tuuleen

OMAISHOITOON on kohdennettu valtion budjetissa merkittävä lisämääräraha vuodesta 2016 lähtien. Kuntien valtionosuutta on kasvatettu asteittain siten, että lisäys on ollut vuoden 2018 alusta vuositasolla 75 miljoonaa euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen kyselyn mukaan lisämääräraha kohdentuu omaishoitoon heikosti. Yli puolet kunnista vastasi, että määrärahalla ei ole ollut vaikutusta omaishoitoon. Kaikissa kunnissa lisärahoituksen vaikutuksia ei pystytty arvioimaan, koska rahankäytöstä ei ole tietoa.

Hoivaskandaalit historiaan - tarvitaan kansallinen ikääntymisohjelma

Suomessa kunnioitus ikäihmisiä kohtaan on kokenut romahduksen. Karmein osoitus tästä on jo viikkoja jatkunut skandaalien sarja siitä, millaiseen rappioon yksityinen bisnes on ajanut vanhustenhoidon. Osasyyllisiä ovat ne poliitikot, jotka ovat säästöjen nimissä edistäneet ja tukeneet hoidon ulkoistamista yksityisille suuryrityksille. Kaikki eivät ole.

On mahdollista luoda matalan kynnyksen sote-uudistus

Keskellä mitä tahansa tiukkaa tilannetta on hyvä pysähtyä ja yrittää katsoa tilannetta vähän kauempaa. Sellainen hetki on sote-uudistuksen kohdalla. Lähestyvät vaalit sekä uudistukseen liittyvät taloudelliset ja valtapoliittiset intressit ovat jumiuttaneet uudistuksen. Itse pääasia eli järjestelmän kehittäminen on jäänyt taistelutantereelle osapuolten murjomana.

Näyttää siltä ettei sote-uudistus mene läpi tällä hallituskaudella

Hallituksen sote- ja maakuntauudistus on monella tapaa vahingollinen suomalaisen terveydenhuollon järjestämisen kannalta. Uudistuksessa kokoomus ja keskusta tekivät poliittisen lehmänkaupan, joka tarkoitti, että keskusta saa kauan haaveilemansa maakuntahallinnon ja kokoomus laajan terveydenhoidon valinnanvapauden.

Sote kaatuu, lopettakaa teeskentely!

Jo vuoden ajan on ollut selvää, että sote-uudistus kaatuu. Epäonnistunut uudistus on alkuvaiheessa tehtyjen kokonaisuutta heikentävien poliittisten lehmänkauppojen tulosta. Syitä soten kaatumiseen on useita:

 

Ostaisitko Sipilältä mummolles SOTE-auton, jarruttoman?

Keskustalla on kuin paniikinomainen tarve ajaa SOTE.a läpi vielä tämän kevään aikana ennen eduskuntavaaleja.

Miksi näin? No se on Juha Sipilän kärkihanke, kuin kultamunan synnytys.
Sipilähän sanoi "tulos tai ulos", eli tässä varmaan se syy.

No, mitä tämä nyt näyttää omastani mielestä ja miltä sinun?

 

SOTE on kuin vasta suunnitteilla oleva auto, jota kaupataan etukäteen.

Vapaakauppasopimukset ja Sote: myrkyllinen yhdistelmä hoivalle

 

Kristiinankaupungisssa Esperin vanhusten hoivakodissa sattunut kuolemantapaus on herättänyt Suomen. Yhä useampi myöntää, ettei voitontavoittelu sovi hoivan ja terveydenhoidon ylimmäksi tavoitteeksi.

 

Tuohtumus ei kuitenkaan yksin ratkaise ongelmia. Ongelmien juuret ovat syviä. Liian vähän on puhuttu siitä, että ylikansalliset kauppasopimukset yhdessä EU:n veroparatiisimääräysten kanssa uhkaavat tehdä Suomen hallituksen suunnittelemista yksityistämistoimista peruuttamattomia.

 

Vanhusten hoidon ongelmat ja ratkaisut ovat olleet jo 10 vuotta tiedossa!

 

”Ko on tämmönen mahollisuus vanahuksille”, Aterian ja palvelun merkitys iäkkäille, Maarit Repo, Opinnäytetyö, Toukokuu 2011:

 

”3.2 Iäkkäiden henkilöiden palveluita koskevat suositukset

3.2.1 Ikäihmisten palveluiden laatusuositukset

Miehet kuolevat ennen naisia

Suomalaisen miehen elinikä on Pohjoismaiden lyhin. Hän kuolee todennäköisesti kuusi vuotta naista aikaisemmin. Työntekijänä ahkerasti työskennellyt suomalainen mies kuolee taas kuusi vuotta aikaisemmin kuin miespuolinen pomonsa. Työikäisenä duunarilta jäävät ansaitut eläkevuodet vähäisiksi samalla, kun monta vuotta aikaisemmin eläkkeelle jäänyt johtaja nauttii terveistä eläkevuosista paljon kauemmin.

Millä yksityinen palveluntuottaja pärjää kilpailutuksissa?

Yksi SOTE -uudistuksen pullonkauloja on ilman muuta sotepalveluitten tuottaminen yksityisillä . Kokoomukselle asia taitaa olla lähes kynnyskysymys uudistuksen läpimenolle.

Näin maallikkona olen ihmetellyt, miten yleensä yksityinen palveluntuottaja pystyy kilpailemaan yhteiskunnan  tuottamien palveluitten kanssa? 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä