*

Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Katalonia

Madridin jalkapalloseurat kannattavat Katalonian itsenäisyyttä!

Madrid (Al-SatiiriNews) – Katalonian itsenäisyyspyrkimykset saavat tukea yllättävältä taholta. Espanjan pääkaupungin molemmat jalkapalloseurat kannattavat Katalonian itsenäistymistä ja painostavat Madridin keskusjohtoa lopettamaan itsenäisyyttä ajavien katalaanien vaino.

 

Katalonian itsehallinto on mennyttä

Espanjan hallitus julkisti tänään toimenpiteet, jotka se aikoo toteuttaa Katalonian "palauttamiseksi takaisin perustuslailliseen järjestykseen". Vihreä valo niiden toimeenpanemiseen vaaditaan ensin Espanjan parlamentin ylähuoneelta senaatilta. Senaatin puhemiesneuvosto on kokoontunut parasta aikaa päättämään käsittelyaikataulusta. Näyttää todennäköiseltä että ne hyväksytään täysistunnossa perjantaina 27.11. mutta on teoriassa mahdollista että käsittely saadaan läpi hieman aikaisemminkin.

Katalonian aluehallitukselle potkut

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on juuri puhunut poikkeuksellisessa tiedotustilaisuudessa, jossa kaikki hallituksen ministerit olivat mukana.

Katalonia jatkaa itsehallintoalueena, mutta nyt Espanjan hallitus haluaa päättää ketkä tulevat johtamaan katalonialaisia. Katalonian aluejohto joutuu syrjään. Mariano Rajoy sanoi, että hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään vaalit 6 kuukauden sisällä, jos tilanne normalisoituu.

Historian väärinkäyttöä Kataloniassa?

Historian painolastia nykyajassa on sanottu lyijynraskaaksi (Karl Marx). Tuo paino kuitenkin vaihtelee yhteiskunnallisen tilanteen mukaan. Voidaan puhua jatkuvuuden ja muutoksen elementtien voimasta nykyajassa.

Aivan fundamentaalinen kysymys kuuluu: kuinka paljon nykyisyyden ilmiöistä voimme selittää historian jatkuvuuksien kautta? Tällä kysymyksellä on myös vahva polittinen ulottuvuutensa: voidaanko nykyajan ongelmia selittää historiallisten vääryyksien jatkamiseksi tai toistuvatko vääryydet nykyajassa? Mikä on muuttunut ja miten?

Mahdollisuudet dialogiin Katalonian ja Espanjan välillä heikkenevät koko ajan

Espanjan hallitus vaati viime viikolla Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemontia selventämään onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi vai ei. Tämä oli pääministeri Mariano Rajoyn mukaan ensimmäinen vaihe perustuslain artiklan 155 käyttöönotossa, joka tarkoittaisi Katalonian itsehallinnon osittaista tai laajamittaista lakkautusta.

Maanantai 16.10. on oleellinen Kataloniassa

Muutama päivitys viimeisimmistä tapahtumista Kataloniassa koska seuranta on hieman laantunut Suomen mediassa:

Epäonni Espanjan päällä

Tänään 12.10.2017 on Espanjan kansallispäivä. Luin päivän uutisista, että kansallispäivän sotilasparaatiin osallistunut Espanjan Eurofighter-hävittäjä oli pudonnut. Näen tämän jonkinlaisena “ajan merkkinä” Espanjalle.

Toki Espanjassa on sattunut pahempaakin, mutta että kuitenkin moinen juuri kansallispäivänä, Katalonian tilanteesta puhumattakaan. Kaikki me muistamme, että toisen maailmansodan esinäytös käytiin juurikin Espanjassa.

Aikalisä itsenäistymisessä - Katalonia vetoaa dialogiin ja sovitteluun

Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont piti eilen illalla odotetun puheensa Katalonian parlamentin edessä. Koko maailman katsellessa monet odottivat itsenäistymisjulistusta. Puheessaan, joka löytyy englanniksi tästä linkistä, Puigdemont sanoi seuraavaa:

Katalonian kohtalonhetket

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont piti eilen Katalonian alueparlamentille puheen maailman seuratessa. Moni ajatteli, että Puigdemont antaa yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen, mutta toisin kävi. Sen sijaan Puigdemont ilmoitti, että Katalonialla on oikeus itsenäisyyteen, mutta he ovat valmiita sovitteluun ja neuvotteluihin Espanjan kanssa. Puhe tulkittiin ehdolliseksi itsenäisyysjulistukseksi ja sellainen se onkin. Itsenäisyysjulistus on allekirjoitettu, mutta se on pantu toistaiseksi jäihin.

Historiallinen hetki Kataloniassa

Iltapäivällä Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pitää Katalonian alueparlamentissa puheen. 

On hyvin mahdollista, että Puigdemont antaa itsenäisyysjulistuksen. Melko varmaa on myös se, että Puigdemont puhuu myös tahdosta keskustella Espanjan johdon kanssa.  Puigdemont on puun ja kuoren välissä. Jos julistus tulee, hänelle ja muille itsenäisyyden edistäjille käy huonosti. Jos julistus ei tule, Puigdemont on omien silmissä petturi tai takinkääntäjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä