Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kaikki blogit puheenaiheesta EU-liittovaltio

Kohti kansallisvaltioiden Eurooppaa, osa 1

Eduskunnassa käytiin 12.12.2018 ajankohtaiskeskustelu EU:n tulevasta kehityksestä Brexitin ja muiden ajankohtaisten muutosten sekä paineiden suhteen. Tällä kertaa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro ei osunut itselleni, mutta suuren valiokunnan jäsenenä sain kuitenkin debaatissa kaksikin vastauspuheenvuoroa.

Seuraavassa kevyesti blogimuotoon toimitettuna keskeisin sanomani.

Yksi Eurooppa

Euroopan Yhdysvallat ei ole tavoite, jos liittovaltiota Euroopassa ajetaankin. Huhuja liikkuu ja väärää tietoa on pilvin pimein olemassa, mutta mikä on totuus Euroopan liittovaltiossa? 

EU on jo liittovaltio

Euroopan unioni on liittovaltio.

 

Samaan aikaan Suomessa hallituspuolueiden poliitikot väittävät, ettei mitään liittovaltiota ole olemassa tai syntymässä. Keskusteluympäristö on ulkopuoliselle kuuntelijalle varsin hämmentävä.

 

Aiheen pohtimiseksi kannattaa miettiä, mitä liittovaltio tarkoittaa eli mitkä ovat tärkeimmät elementit ja tunnusmerkit, jotka tekevät valtioiden välisestä liitosta liittovaltion.

 

– EU:n lainsäädäntö on Suomen kansallisen lainsäädännön yläpuolella.

Liittovaltiossa kaikille EU-tason yhteiset ehdokkaat

On selvää, että EUn liittovaltiokehitys vie pienten EU-maiden vallan minimiin. Ne käytännössä menettävät itsenäisyytensä. Olen miettinyt onko tämä vain huono asia. Päädyin siihen, ettei sen tarvitse olla. Liittovaltiossa meillä on lopultakin mahdollisuus päästä äänestämään Brysseliin EU-tason poliitikoista ohi Suomen vaalilistojen. Voimme päästä eroon omistamme, kun romutamme kansallisvaltiot pian. Ei enää tarvita kansallisia ehdokkaitakaan eikä äänikiintiöitä. Tämä ajatus sai itseni hyvälle päälle tänään.

Väyrynen splittaa tai kokoaa keskustan

Keskustan nykyjohto on etääntynyt niin kauas puolueen alkiolaisesta aatesisällöstä, että voidaan kysyä, onko Suomessa keskustapuoluetta lainkaan. Aatteellista tyhjiötä tilkitään monenlaisilla viritelmillä, joista yksi on Paavo Väyrysen kansalaispuolue.

Suomea integroidaan Euroopan yhteiseen puolustukseen – millä mandaatilla?

Verkkouutiset julkaisi viikko sitten Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tulevaisuuden kannalta hämmentävän uutisen. Sen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Ylen Haloo Eurooppa -podcast-ohjelmassa Suomen liittoutuneen Ranskan kanssa Euroopan yhteisen puolustuksen rakentamiseksi.

EU Liittovaltion aika

Siinäpä se kuultiin A-Studiossa syy, että miksi Perussuomalaiset ei enää kelvannut hallitukselle.

Halla-Aholta vaadittin sitoutumista syvempään integraatioon EU:hun.

Eli tästä on vedettävä johtopäätös, että tämä loikkariryhmä äänestää nyt eu-kriittisyyttä vaativilta kansalaisilta saamillaan äänillä Suomen hallituksessa EU-liittovaltion puolesta.

How sig is that?

A-Studiossa ei oikein auennut minulle, että mikä muu erottaa loikkareiden uutuusporukan vanhasta?

Kansallismielisyys ottaa niskalenkin ylikansallismielisyydestä

Vuonna 1994 kansanäänestyksen alla niin minä kuin moni muukin pohti kantaansa Euroopan unioniin. Päädyin kielteiseen arvioon.

Syynä oli lähinnä se, että historia ei tunne toista liittovaltiorakennelmaa, joka olisi sisäisesti keskenään niin erilainen esimerkiksi luonnonolojen, uskontojen, korruption, talouden, teollisuuden, maatalouden, kulttuurin, demokratian, ym. asioiden osalta. Päättelin silloin, että historian jossakin vaiheessa tuo sekamelska ajaa karille Neuvostoliiton ja Jugoslavian tavoin.

Minne menet EU? Diktatuuriksiko?

Euroopan Unionin kehitys on jo jonkin aikaa kulkenut kohti hajaannusta. Turvapaikahakijakriisi ja talousongelmat ovat ohjanneet jäsenvaltioita ajamaan omaa etuaan. Eurooppa on tienristeyksessä, oikealle johtavalla tiellä lukee ”Yhteistyötä tekevien kansallisvaltioiden Eurooppa” ja vasemmalle johtavalla tiellä ”Komission väkivaltakoneiston väkisin yhdessä pitämä tulonsiirtoliittovaltio”.

 

Suomalaiset maksavat yhä enemmän EU:n menoista

Vuonna 1994 Suomessa keskusteltiin liittymisestä Euroopan Unioniin. Silloin eu-uskovaisten lupauksissa korostui kaksi väitettä: EU:n myötä päätösvalta siirtyy lähemmän kansalaisia ja Suomi saa enemmän kuin maksaa. Kumpikin lupaus on ollut täyttä valhetta.

Suomen nettomaksu EU:lle kasvoi viime vuonna 809 miljoonaan euroon eli oli noin 148 euroa asukasta kohden. Nettomaksu kasvoi 205 miljoonalla eurolla toissa vuodesta, jolloin se oli 604 miljoonaa euroa. Suomi on kuulunut EU-budjetin nettomaksajiin vuodesta 2001. Nettosaaja Suomi oli vain vuosina 1996, 1997 ja 2000.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä