Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kaikki blogit puheenaiheesta Brexit

Suomi, EU, Brexit, kansanäänestykset, media

 

Suomessa pidettiin 16.10.1994 kansanäänestys liittymisestä Euroopan unioniin. Jäsenyyttä kannatti 56,9% ja vastusti 43,1%.  Äänestysaktiivisuus oli 74%.  Eduskunta hyväksyi jäsenyyssopimuksen perustuslakia väljästi tulkiten 18.11.1994 äänin 154-45, yksi tyhjä ja yksi poissa. Jäsenyys alkoi 1.1.1995.

 

Theresa May hylkäsi jälleen järkipuheen

Jeremy Corbyn kirjoitti viime viikolla kirjeen, jossa hän kertoi, mitä Britannian työväenpuolue haluaa brexit-sopimukseen liitettävältä poliittiselta julistukselta. Itse 585-sivuinen sopimustekstihän on lyöty lukkoon:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/269217-norway-plus-eli-common-...

Hesari livautti valheita brexit-uutisoinnissaan

 Tämän aamun Hesarissa on kolmen sivun artikkeli brexitistä. Artikkeli ei edes yritä olla puolueeton, vaan se asettuu EU-myönteisesti brexitiä vastaan. Ei yllättävää. Asiaa lähestytään Pohjois-Irlannissa asuvan nuoren naisen näkökulmasta.

Kuten tiedetään, niin Iso-Britannian parlamentti hylkäsi neuvotellun sopimuksen EU:n kanssa. Sopimuksen mukaan olisi siirrytty väliaikaiseen tulliliittoon vuoteen 2020 saakka ja sinä aikana olisi neuvoteltu lopullinen sopimus. Nyt näyttää vahvasti siltä, että tulee kova brexit.

Norway plus eli Common Market 2.0 eli Mitä Labour haluaa

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn lähetti kirjeen Theresa Maylle. Siinä on viisi kohtaa, joita työväenpuolue edellyttää erosopimukseen liitettävältä poliittiselta julkistukselta. Olennaista on, että puolue haluaa pysyvän tulliunionin, mahdollisimman läheisen suhteen sisämarkkinoihin ja saumattoman turvallisuusyhteistyön.

Mainitsemillaan ehdoilla Corbyn olisi valmis tukemaan brittihallituksen ja EU:n neuvottelemaa varsinaista erosopimusta. Uutta kansanäänestystäkään Labour ei sulje pois, mikäli ehtoihin ei suostuta.

Englantilaiset Hoi !!!!!

Eikö te engelsmannit pysty ollenkaan päättämään, tai sopimaan keskenänne siitä miten te EU:sta eroatte. Puolet teistä ei halua erota ollenkaan ja te jotka haluatte erota, ette pääse yksimielisyyteen että kuinka.

Eikö tässä tilanteessa olisi parempi ottaa aikalisä ja lykätä sitä eroa, vaikka nyt parillakymmenellä vuodella. Silloin on jo toinenen sukupolvi ruorissa ja ehkä ne on paremmin kykeneviä johonkin yksimieliseen päätökseen asiasta.

Brexit - mikä siinä on vaikea ymmärtää?

Brexit, eli Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannein ero Euroopan unionista on jatkunut melkoisen savupommiarsenaalin säestyksellä. Savuverhon taakse ovat piiloutuneet jokaisen osapuolen edustajat, mikä johtaa niin sanotun suhmurointiin. Aihe on hämmästyttävä, sillä päättäjät eivät näytä oivaltavan edes täysin alkeellisia asioita.

Brexitissä on kyse monista asioista, ja jokainen tulkitsee tapahtumaa omien mieltymystensä mukaan.

 

Briteillä ei ollut yhtä syytä äänestää EU-eron puolesta

Brexit-runo

Oi Brexit,

tuo lopun ja alun exit

pakene suoraan ja poistu vasemmalle

vai voitteko torua toryt päätöstenne alle?

 

Kun brexit on totta,

jäykkyys on poissa,

tuokaa potta, Theresa Mayllä on sopassaan rotta,

se pitäisi paistaa voissa.

 

Kuka aukaisikaan Pandoran lippaan,

oliko hän hullu vai julma,

kas siinä pulma,

jonka eteesi kippaan.

 

Theresa May soutaa ja huopaa,

se hänelle sallikaa tai suokaa,

EU ei souda se sanoo nyt ei ole hoppu,

Kaikki ei pääty ihan tasan 29. maaliskuuta klo 23 GMT

Voimassaoleva laki merkitsee, että Britannia eroaa Euroopan unionista 29. maaliskuuta klo 23 GMT, jolloin kaikki sopimukset lakkaavat olemassa voimassa. Niitä on satoja ja vain muutamaan on toistaiseksi löydetty järkevä siirtymäaika.

Sisämarkkinat, tulliliitto ja vapaa liikkuvuus lakkaavat välittömästi. Britannia ei kuulu Euroopan talousalueeseen. Tiistain äänestyksissä Britannian parlamentti kieltäytyi ottamasta ohjia käsiinsä ja ryhtymästä valmistelemaan eron lykkäävää lakia:

http://jpvuorela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268612-brexitin-ratkaisupaiva-...

Brexit elää ja voi hyvin

Niin Euroopassa kuin Suomessakin on viikkokausia pidetty yllä illuusiota, että Brexitiä ollaan lykkäämässä, se on kaatumassa tai että neuvotteluille haetaan lisäaikaa.

Brexitin ratkaisupäivä numero n+1

Tänään taas äänestetään. Viime päivien ympärivuorokautisista neuvotteluista voisi tavallinen brittikatsoja päätellä, että asia olisi hyvinkin monimutkainen:

https://www.theguardian.com/politics/2019/jan/29/amendments-to-may-state...

Ei se ole. Ainoat todelliset vaihtoehdot ovat pysyvä tulliunioni ja perinteiset rajatarkastukset. Siitä vain valitsemaan, britit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä