Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kaikki blogit puheenaiheesta Nicaragua

Katia Cardenal, kantaa ottava nicaragualainen tähti konsertoi Suomessa

Nicaragualainen laulaja ja lauluntekijä Katia Cardenal saapuu Suomeen. Cardenal esiintyy Suomi-Nicaragua -seuran, Solidaarisuuden a Kepan järjestämässä tukikonsertissa Pop&Jazz Konservatoriossa (Osoiteessa Arabiankatu 2, Helsingissä). Cardenalin Helsingin-konsertti on osa Cardenalin Euroopan laajuisesta konserttisarjasta.

Tervetuloa tukikonserttiin ihmisoikeuksien, demokratian ja rauhan puolesta Nicaraguassa!

Kaksi kisaa

Pidän jalkapallon MM-kisojen katsomisesta, mutta tänä kesänä lempijoukkueeni Italia ei ole Venäjällä mukana kisamassa. Ehkä katson muutaman pelin, vaikka syytä olisi boikotoida kisoja järjestäjämaan takia. Putinin Venäjä on Nicaraguan Daniel Ortegan ystävä. Näin ainakin voisi luulla. Kävihän Putin pikavierailulla Ortegaa tervehtimässä vuosia sitten.

Nicaragualainen runoilija Suomessa

Nicaragualainen runoilija Milagros Terán oli yksi Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen kutsuvieraista. Lahdessa Terán luki omia runojaan. Hänen mieltä lämmitti paitsi hänen saamansa vastaanotto myös se, että hänen runojaan haluttiin kuulla hänen omalla äidinkielellään.

Luonto on hyvä humanismin koulu

18 vuotta sitten Nicaraguan ja Hodurasin itärannikolle rantautui hurrikaani Mitch. Arvioiden mukaan 10 000 ihmistä kuoli ja 9 000 katosi. Mitch on eniten ihmisiä surmannut hurrikaani yli 200 vuoteen. Mitch syntyi hurrikaanikauden loppuvaiheessa, marraskuun alussa vuonna 1998. Olin Suomessa ja muun muassa Suomi-Nicaragua –seura keräsi apua hurrikaanin uhreille.

Video El Hoyo -tulivuoresta

Ilmeisesti Vapaavuoroon ei voi vielä ladata videoita samalla tavalla kuin valokuvia.

Youtuben kautta se onnistuu. Managuasta länteen lähtee uusi maantie, joka kulkee ainakin kolmen tulivuoren vierestä. Katso itse.

https://

 

 

Tulivuorten maa

Suomi on tuhansien järvien maa. Nicaraguassa sanotaan, että Nicaragua on tulivuorten ja järvien maa. Tulivuorista ei epäilystäkään, mutta miten on järvien suhteen?

Keski-Amerikan maiden keskuudessa Nicaragualla on kaksi erikoispiirrettä: tulivuorten runsaus ja järvien määrä. Nicaraguassa on noin 58 tuliperäistä vuorta ja 25 muodostettua tulivuorta, joista 7 on aktiivisia.

Kohti joulukuuta ja Nicaraguaa

Olen menossa Nicaraguaan äitiä ja muita sukulaisia katsomaan. Valitettavasti en voi käydä siellä edes joka vuosi. Nyt se on mahdollista ja iloitsen siitä. :)

Osaan arvata mikä minua odottaa, ja pienen pikkukylän ja sen väen katsominen ja heidän elämänsä seuraaminen on vain monen vuoden jälkeen odotettava hetki.

Joulukuussa Nicaragua tuoksuu ruudille, juhlalle ja herkuille. Kuten Suomessa, Nicaraguassakin joulukuussa on muitakin suuria juhlia kuin joulu.

Lopetetut junaradat

Yksi rakas muisto lapsuudestani oli äidin kanssa tehdyt junamatkat kylästä kaupunkiin 70 ja 80 –luvuilla. Nicaraguassa kuitenkin päätettiin 90-luvulla sulkea rautatieliikenne ja myydä kaikki rautaromuna. Valtionkassa tarvitsi rahaa. Se oli lyhytnäköinen päätös, josta moni nicaragualainen ei ole vieläkään toipunut.

Kun muutin Ikkalaan ja vain 8 kilometrin päähän Karkkilasta, kuulin, että Karkkilassakin oli ollut joskus junarata. Kohtaloa tai ei, asia kiehtoi. Hyvinkään–Pyhäjärven rautatie suljettiin vuonna 1961.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä