Tämän blogin uusimmat kirjoitukset http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/blogi/blog Sat, 21 Oct 2017 15:18:34 +0300 fi Katalonian aluehallitukselle potkut http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244800-katalonian-aluehallitukselle-potkut <p>Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on juuri puhunut poikkeuksellisessa tiedotustilaisuudessa, jossa kaikki hallituksen ministerit olivat mukana.</p><p>Katalonia jatkaa itsehallintoalueena, mutta nyt Espanjan hallitus haluaa päättää ketkä tulevat johtamaan katalonialaisia. Katalonian aluejohto joutuu syrjään. Mariano Rajoy sanoi, että hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään vaalit 6 kuukauden sisällä, jos tilanne normalisoituu.</p><p>Kuuntelen suorana El Paísin ohjelmaa ja nyt sanotaan, että Katalonian parlamentti jatkaa, kuten tähän asti, mutta sen johtaja saa potkut. Katalonian poliisivoimien johtajat siirtyvät syrjään ja Espanjan keskushallinto päättää pomoista.</p><p>Nyt pitää odottaa muutama päivä, jolloin Espanjan senaatti kokoontuu päättämään asioista 27.10.2017. Siihen mennessä Kataloniassa voi tapahtua mitä tahansa. Toivottavasti tilanne rauhoituu.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on juuri puhunut poikkeuksellisessa tiedotustilaisuudessa, jossa kaikki hallituksen ministerit olivat mukana.

Katalonia jatkaa itsehallintoalueena, mutta nyt Espanjan hallitus haluaa päättää ketkä tulevat johtamaan katalonialaisia. Katalonian aluejohto joutuu syrjään. Mariano Rajoy sanoi, että hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään vaalit 6 kuukauden sisällä, jos tilanne normalisoituu.

Kuuntelen suorana El Paísin ohjelmaa ja nyt sanotaan, että Katalonian parlamentti jatkaa, kuten tähän asti, mutta sen johtaja saa potkut. Katalonian poliisivoimien johtajat siirtyvät syrjään ja Espanjan keskushallinto päättää pomoista.

Nyt pitää odottaa muutama päivä, jolloin Espanjan senaatti kokoontuu päättämään asioista 27.10.2017. Siihen mennessä Kataloniassa voi tapahtua mitä tahansa. Toivottavasti tilanne rauhoituu.

]]>
8 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244800-katalonian-aluehallitukselle-potkut#comments Espanja Katalonia Katalonian itsenäisyys Sat, 21 Oct 2017 12:18:34 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244800-katalonian-aluehallitukselle-potkut
Uppsalan torilta Lohjan torille http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244761-uppsalan-torilta-lohjan-torille <p>Lohjalla &nbsp;ja mahdollisesti myös muissa kaupungeissa keskustellaan kaupungin keskustan kehittämisestä.</p><p>Vietin muutaman päivän Ruotsin Uppsalan keskustassa ja tarkkailin Uppsalan keskustan elämää yrittäen myös oppia jotakin siitä.</p><p>Uppsala on paljon isompi kaupunki kuin Lohja. Uppsalassa on yli 140 000 asukasta ja Lohjalla noin 47 000. Toisin kuin Lohja Uppsala on yliopistokaupunki ja täynnä nuoria. Iltaisin ja viikonloppuisin, jopa sunnuntaina, kahvilat, ravintolat ja kadut olivat täynnä elämää. Arkena kaduilla on paljon pyöräilijöitä, ihmiset menevät ja tulevat eri suuntiin. Suuressa kaupungissa eletään kuitenkin toisten ihmisten ehdoilla.</p><p>Uppsalan keskustan tuntumassa on paljon nähtävyyksiä ja keskellä kaupunkia on tori tai oikeastaan aukio. Uppsalan keskusaukio on pieni, paljon pienempi kuin Lohjan tori.&nbsp; Uppsalan keskusaukion ympärillä on kauppoja, ravintoloita, kahviloita, ym. Sen keskellä on vanhanaikainen katulamppu eikä muuta.&nbsp;</p><p>Lohjalla mietitään nyt kovasti keskustorin elävöittämistä ja on hienoa, että on uusia ideoita, kuten luistelurata, ym. Rohkenen kuitenkin kysyä lohjalaisilta ja muiltakin, että mihin tarvitaan niin isoa keskustoria? Eikö kauppiaille ja tapahtumiin riittäisi pienempi alue, joka olisi paljon helpompi pitää siistinä, kauniina ja elävänä. Ilman kaupunkilaisia ei ole elävä kaupunki. Miten hienot ideat auttavat, jos kaupunkilaiset jäävät kotiin?</p><p>Tulevana sunnuntaina moni meistä ei jää kotiin vaan menee nimenomaan Lohjan torille keskustelemaan lohjalaisten kanssa.&nbsp; Myös SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on tulossa. Tule sinäkin! &lt;3</p><p>&nbsp;</p><p><em>Kirjoittaja on Lohjalainen varavaltuutettu, kaunpunkihallituksen varajäsen ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen. Blogissani esitän vain omia näkemyksiäni.</em></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Lohjalla  ja mahdollisesti myös muissa kaupungeissa keskustellaan kaupungin keskustan kehittämisestä.

Vietin muutaman päivän Ruotsin Uppsalan keskustassa ja tarkkailin Uppsalan keskustan elämää yrittäen myös oppia jotakin siitä.

Uppsala on paljon isompi kaupunki kuin Lohja. Uppsalassa on yli 140 000 asukasta ja Lohjalla noin 47 000. Toisin kuin Lohja Uppsala on yliopistokaupunki ja täynnä nuoria. Iltaisin ja viikonloppuisin, jopa sunnuntaina, kahvilat, ravintolat ja kadut olivat täynnä elämää. Arkena kaduilla on paljon pyöräilijöitä, ihmiset menevät ja tulevat eri suuntiin. Suuressa kaupungissa eletään kuitenkin toisten ihmisten ehdoilla.

Uppsalan keskustan tuntumassa on paljon nähtävyyksiä ja keskellä kaupunkia on tori tai oikeastaan aukio. Uppsalan keskusaukio on pieni, paljon pienempi kuin Lohjan tori.  Uppsalan keskusaukion ympärillä on kauppoja, ravintoloita, kahviloita, ym. Sen keskellä on vanhanaikainen katulamppu eikä muuta. 

Lohjalla mietitään nyt kovasti keskustorin elävöittämistä ja on hienoa, että on uusia ideoita, kuten luistelurata, ym. Rohkenen kuitenkin kysyä lohjalaisilta ja muiltakin, että mihin tarvitaan niin isoa keskustoria? Eikö kauppiaille ja tapahtumiin riittäisi pienempi alue, joka olisi paljon helpompi pitää siistinä, kauniina ja elävänä. Ilman kaupunkilaisia ei ole elävä kaupunki. Miten hienot ideat auttavat, jos kaupunkilaiset jäävät kotiin?

Tulevana sunnuntaina moni meistä ei jää kotiin vaan menee nimenomaan Lohjan torille keskustelemaan lohjalaisten kanssa.  Myös SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on tulossa. Tule sinäkin! <3

 

Kirjoittaja on Lohjalainen varavaltuutettu, kaunpunkihallituksen varajäsen ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen. Blogissani esitän vain omia näkemyksiäni.

]]>
5 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244761-uppsalan-torilta-lohjan-torille#comments Lohja Lohjan demarit Lohjantori Presidenttivaalit 2018 Tuula Haatainen Fri, 20 Oct 2017 14:42:52 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244761-uppsalan-torilta-lohjan-torille
Historiallinen hetki Kataloniassa http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244209-historiallinen-hetki-kataloniassa <p>Iltapäivällä Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pitää Katalonian alueparlamentissa puheen.&nbsp;</p><p>On hyvin mahdollista, että Puigdemont antaa itsenäisyysjulistuksen. Melko varmaa on myös se, että Puigdemont puhuu myös tahdosta keskustella Espanjan johdon kanssa.&nbsp; Puigdemont on puun ja kuoren välissä. Jos julistus tulee, hänelle ja muille itsenäisyyden edistäjille käy huonosti. Jos julistus ei tule, Puigdemont on omien silmissä petturi tai takinkääntäjä.</p><p>Huomenna keskiviikkona Espanjan pääministeri <a href="https://www.cambio16.com/politica/rajoy-comparecera-miercoles-congreso-informar-cataluna/">Mariano Rajoy aikoo puhua Espanjan parlamentille Katalonia kansanäänestystapahtumista</a>. Lehdissä sanotaan, että ohjelmaan voi vielä tulla muutoksia riippuen siitä mitä tänään Kataloniassa tapahtuu. Tämä on jännittävä päivä erityisesti katalonialaisille ja espanjalaisille.&nbsp; &nbsp;&nbsp;</p><p>Riippumatta siitä mitä tänään tai huomenna tapahtuu, yksi erittäin ikävä seuraus tästä Katalonian tsenäistymispyrkimyksiin liittyvästä kuohunnasta on jo se, että Espanja jakautuu henkisesti ja levottomuudet lisääntyvät. Toinen surullinen seuraus on myös se, että äärikansallismielisyys nostaa huolestuttavan vahvasti päätään Espanjassa tai oikeastaan tulee esiin piilosta. <a href="https://politica.elpais.com/politica/2017/10/09/actualidad/1507571459_012037.html">Näin jo kuvia mielenosoituksissa</a>, joissa tehdään natsitervehdyksiä.</p><p>Tänään Katalonian elinkeinojohtajat vaativat Puigdemontia perääntymään itsenäistymisaikeissaan. Merkittävät yritykset lähtevät Kataloniasta. Jos olet kiinnostunut Katalonian taloauselämän kuohunnasta voit lukea lisää <a href="https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005401051.html">Talouselämästä</a> tai/ja <a href="http://jaakkokorpi-anttila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244192-katalonian-yritysmaailma-hermoilee">Jaakko Korpi-Anttila blogista. </a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Iltapäivällä Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pitää Katalonian alueparlamentissa puheen. 

On hyvin mahdollista, että Puigdemont antaa itsenäisyysjulistuksen. Melko varmaa on myös se, että Puigdemont puhuu myös tahdosta keskustella Espanjan johdon kanssa.  Puigdemont on puun ja kuoren välissä. Jos julistus tulee, hänelle ja muille itsenäisyyden edistäjille käy huonosti. Jos julistus ei tule, Puigdemont on omien silmissä petturi tai takinkääntäjä.

Huomenna keskiviikkona Espanjan pääministeri Mariano Rajoy aikoo puhua Espanjan parlamentille Katalonia kansanäänestystapahtumista. Lehdissä sanotaan, että ohjelmaan voi vielä tulla muutoksia riippuen siitä mitä tänään Kataloniassa tapahtuu. Tämä on jännittävä päivä erityisesti katalonialaisille ja espanjalaisille.    

Riippumatta siitä mitä tänään tai huomenna tapahtuu, yksi erittäin ikävä seuraus tästä Katalonian tsenäistymispyrkimyksiin liittyvästä kuohunnasta on jo se, että Espanja jakautuu henkisesti ja levottomuudet lisääntyvät. Toinen surullinen seuraus on myös se, että äärikansallismielisyys nostaa huolestuttavan vahvasti päätään Espanjassa tai oikeastaan tulee esiin piilosta. Näin jo kuvia mielenosoituksissa, joissa tehdään natsitervehdyksiä.

Tänään Katalonian elinkeinojohtajat vaativat Puigdemontia perääntymään itsenäistymisaikeissaan. Merkittävät yritykset lähtevät Kataloniasta. Jos olet kiinnostunut Katalonian taloauselämän kuohunnasta voit lukea lisää Talouselämästä tai/ja Jaakko Korpi-Anttila blogista.

]]>
19 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244209-historiallinen-hetki-kataloniassa#comments Espanja Katalonia Katalonian itsenäisyys Ulkomaat Tue, 10 Oct 2017 06:28:35 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244209-historiallinen-hetki-kataloniassa
Kuka vaatisi kansanäänestystä Kataloniaan? http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243762-kuka-vaatisi-kansanaanestysta-kataloniaan <p>Suomessakin moni on tyrmistynyt uutisista tämän päivän Katalonian kansanäänestyksestä.</p> <p>Neljä päivää sitten kirjoitin, että <a href="http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243590-1-0-lahestyy-miksi-katalonialaiset-haluavat-eroon-espanjasta">Katalonian asiassa ollaan umpikujassa ja, että sunnuntaina nähdään mitä tapahtuu, mutta epäilen, että se ei pääty kivuttomasti. </a>Tänään uutiskuvat kertovat, että valitettavasti taisin olla oikeassa, kuten moni muu. Tämän päivän tapahtumat olivat siis odotettavissa. Mellakkapoliisit tulivat Kataloniaan jo viikon alussa ja oikeus oli kieltänyt äänestyksen sitä ennen. Mellakkapoliisien tehtävä oli toimia, kuten oikeus velvoitti.</p> <p>Tänään moni suomalainen poliitikko, kuten Paavo Arhinmäki, Jussi Halla-aho, Antti Rinne, ym. tuomitsevat väkivaltaa katalonialaisia kohtaan. Väkivalta ei ole koskaan oikein. Reaktio on hyvä!</p> <p>Tähän mennessä paras lukemani kannanotto on <a href="https://www.facebook.com/tuula.haatainen.3?hc_ref=ARTu-VnUkhp7-OBVzOX5QDUkmcSbSdoa8ebOtJHzRaSiwv-Y8uTpqnk-ey6_DcXJmck&amp;fref=nf&amp;pnref=story">Tuula Haataisen: &quot;Kataloniassa Espanjan poliisi pahoinpitelee kansalaisiaan, viattomia äänestämään meneviä ihmisiä. Äänestämisen estäminen ja väkivallan käyttö on käsittämätöntä. Espanjan tämänpäiväiset järkyttävät tapahtumat ovat syvässä ristiriidassa EU:n arvopohjan kanssa.</a></p> <p><a href="https://www.facebook.com/tuula.haatainen.3?hc_ref=ARTu-VnUkhp7-OBVzOX5QDUkmcSbSdoa8ebOtJHzRaSiwv-Y8uTpqnk-ey6_DcXJmck&amp;fref=nf&amp;pnref=story">Eurooppa ei saa olla hiljaa, väkivalta on saatava loppumaan. Espanjan keskusvallan ja Katalonian aluehallinnon välille on nopeasti saatava keskusteluyhteys.&quot;</a> Keskusteluyhteys on ollut hankala saada ja siksi ollaan tässä tilanteessa. Ehdotus on joka tapauksessa hyvä.</p> <p>Tämän päivän kansanäänestys oli vapaudesta ja reiluudelta kaukana. Minusta parasta mitä nyt voi jokainen poliitikko tehdä on vaatia EU:lta ja Espanjan keskushallinnolta oikeat ja vapaat vaalit.&nbsp; Kuka sellaista Suomessakin vaatisi?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomessakin moni on tyrmistynyt uutisista tämän päivän Katalonian kansanäänestyksestä.

Neljä päivää sitten kirjoitin, että Katalonian asiassa ollaan umpikujassa ja, että sunnuntaina nähdään mitä tapahtuu, mutta epäilen, että se ei pääty kivuttomasti. Tänään uutiskuvat kertovat, että valitettavasti taisin olla oikeassa, kuten moni muu. Tämän päivän tapahtumat olivat siis odotettavissa. Mellakkapoliisit tulivat Kataloniaan jo viikon alussa ja oikeus oli kieltänyt äänestyksen sitä ennen. Mellakkapoliisien tehtävä oli toimia, kuten oikeus velvoitti.

Tänään moni suomalainen poliitikko, kuten Paavo Arhinmäki, Jussi Halla-aho, Antti Rinne, ym. tuomitsevat väkivaltaa katalonialaisia kohtaan. Väkivalta ei ole koskaan oikein. Reaktio on hyvä!

Tähän mennessä paras lukemani kannanotto on Tuula Haataisen: "Kataloniassa Espanjan poliisi pahoinpitelee kansalaisiaan, viattomia äänestämään meneviä ihmisiä. Äänestämisen estäminen ja väkivallan käyttö on käsittämätöntä. Espanjan tämänpäiväiset järkyttävät tapahtumat ovat syvässä ristiriidassa EU:n arvopohjan kanssa.

Eurooppa ei saa olla hiljaa, väkivalta on saatava loppumaan. Espanjan keskusvallan ja Katalonian aluehallinnon välille on nopeasti saatava keskusteluyhteys." Keskusteluyhteys on ollut hankala saada ja siksi ollaan tässä tilanteessa. Ehdotus on joka tapauksessa hyvä.

Tämän päivän kansanäänestys oli vapaudesta ja reiluudelta kaukana. Minusta parasta mitä nyt voi jokainen poliitikko tehdä on vaatia EU:lta ja Espanjan keskushallinnolta oikeat ja vapaat vaalit.  Kuka sellaista Suomessakin vaatisi?

]]>
3 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243762-kuka-vaatisi-kansanaanestysta-kataloniaan#comments Espanja Katalonia Ulkomaat Vapaat vaalit Sun, 01 Oct 2017 16:26:02 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243762-kuka-vaatisi-kansanaanestysta-kataloniaan
Mellakkapoliisi sulkee äänestyspaikkoja Kataloniassa http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243730-mellakkapoliisi-sulkee-aanestyspaikkoja-kataloniassa <p>Katalonian poliisit &quot;Mossos de Escuadra&quot; eivät toimi ja pyytävät apua muilta poliisivoimilta.&nbsp; Nyt sitten Espanjan mellakkapoliisit toimivat ja sulkevat äänestyspaikkoja. Selityksenä on ettei ole minkäläisiä takeita oikeasta äänestyksestä. Oikeita äänestyslippuja ei ole olemassa. Jokainen katalonialainen voi tulostaa niitä kotona, vaalilautakuntia ei ole olemassa.</p><p>Katalonialaiset ovat kaduilla ja poliisii sulkee katuja ja takavarikoi vaalilippuja ja vaaliuurnia. Viesti on, ettei Kataloniassa äänestetä. Näyttää kuitenkin siltä, että jossain paikoissa ihmiset äänestävät. Tilanne on nyt hyvin jännittynyt.</p><p>Sosiaalisessa mediassa ihmiset kannustavat Espanjan poliisivoimia toimimaan ja myös on separatistien kannustavia kommentteja. Kärjistyneestä tilanteesta, teatteriäänestyksestä ovat vastuussa sekä populistit, että vallassa olevien itsepäisyys ja tehottomuus.</p><p>Jos haluat seurata suorana mitä Kataloniassa nyt tapahtuu, tässä:</p><p>Espanjan televisio:</p><p><a href="http://www.rtve.es/directo/canal-24h/" title="http://www.rtve.es/directo/canal-24h/">http://www.rtve.es/directo/canal-24h/</a></p><p>El Mundo -lehti:</p><p><a href="https://business.facebook.com/elmundo/videos/10154959854466867/" title="https://business.facebook.com/elmundo/videos/10154959854466867/">https://business.facebook.com/elmundo/videos/10154959854466867/</a></p><p>Yle :</p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-9860954" title="https://yle.fi/uutiset/3-9860954">https://yle.fi/uutiset/3-9860954</a></p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Katalonian poliisit "Mossos de Escuadra" eivät toimi ja pyytävät apua muilta poliisivoimilta.  Nyt sitten Espanjan mellakkapoliisit toimivat ja sulkevat äänestyspaikkoja. Selityksenä on ettei ole minkäläisiä takeita oikeasta äänestyksestä. Oikeita äänestyslippuja ei ole olemassa. Jokainen katalonialainen voi tulostaa niitä kotona, vaalilautakuntia ei ole olemassa.

Katalonialaiset ovat kaduilla ja poliisii sulkee katuja ja takavarikoi vaalilippuja ja vaaliuurnia. Viesti on, ettei Kataloniassa äänestetä. Näyttää kuitenkin siltä, että jossain paikoissa ihmiset äänestävät. Tilanne on nyt hyvin jännittynyt.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset kannustavat Espanjan poliisivoimia toimimaan ja myös on separatistien kannustavia kommentteja. Kärjistyneestä tilanteesta, teatteriäänestyksestä ovat vastuussa sekä populistit, että vallassa olevien itsepäisyys ja tehottomuus.

Jos haluat seurata suorana mitä Kataloniassa nyt tapahtuu, tässä:

Espanjan televisio:

http://www.rtve.es/directo/canal-24h/

El Mundo -lehti:

https://business.facebook.com/elmundo/videos/10154959854466867/

Yle :

https://yle.fi/uutiset/3-9860954

 

 

]]>
69 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243730-mellakkapoliisi-sulkee-aanestyspaikkoja-kataloniassa#comments Espanja Kansainvälinen Katalonia Sun, 01 Oct 2017 07:48:17 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243730-mellakkapoliisi-sulkee-aanestyspaikkoja-kataloniassa
EU ei ole katalonialaisten ongelma http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243624-eu-ei-ole-katalonialaisten-ongelma <p>Perussuomalaiset ajavat<a href="http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706102200200051_pi.shtml"> &quot;Suomen itsenäisyyttä&quot; </a>EU:sta. Nyt moni hehkuttaa Katalonian itsenäisyyttä ja harhaanjohtavasti kuvittelee tai antaa ymmärtää, että katalonialaiset haluisivat irti EU:sta. Se ei pidä paikansa.</p><p>Yksi itsenäisyyden kannattajien eli separatistien perusteluista on ollut se, että Katalonia jatkaa EU:n jäsenenä. <a href="http://www.ksml.fi/paakirjoitus/nimella/Katalonia-toivoo-cameroneja/1048518">Keskisuomalainen -lehden päätoimittaja Anita Kärki kirjoittaa tämän päivän lehdessä</a> osuvasti Katalonian ja Skotlannin itsenäistymishankkeista. Kärki väittää pääkirjoituksensa lopussa, että näiden kahden Euroopan kolkan itsenäistymishankkeissa on enemmän eroavuuksia kuin yhtäläisyyksiä. &quot;Yhteistä on lähinnä se, että molemmat alueet seuraavat tiiviisti toistensa tilannetta.&quot; Yhteistä on myös se, että molemmat alueet haluavat jatkossakin olla Euroopan Unionissa.</p><p>Juuri eilen <a href="http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20170928/431615080403/puigdemont-exige-a-la-ue-que-no-de-la-espalda-a-la-situacion-politica-de-catalunya.html">Carles Puigdemont pyysi, että EU ei kääntäisi selkänsä itsenäisyyttä ajaville katalonialaisille</a>. Katalonialaiset eivät näe, kuten moni &quot;Suomen itsenäisyyttä&quot; ajava, että EU olisi heidän ongelmansa. Katalonialaisten ongelmat ovat korruptio, tehottomuus, pettymys poliittiseen systeemiin, populistijohtajien harhaanjohtavat puheet ja lupaukset, jne.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Perussuomalaiset ajavat "Suomen itsenäisyyttä" EU:sta. Nyt moni hehkuttaa Katalonian itsenäisyyttä ja harhaanjohtavasti kuvittelee tai antaa ymmärtää, että katalonialaiset haluisivat irti EU:sta. Se ei pidä paikansa.

Yksi itsenäisyyden kannattajien eli separatistien perusteluista on ollut se, että Katalonia jatkaa EU:n jäsenenä. Keskisuomalainen -lehden päätoimittaja Anita Kärki kirjoittaa tämän päivän lehdessä osuvasti Katalonian ja Skotlannin itsenäistymishankkeista. Kärki väittää pääkirjoituksensa lopussa, että näiden kahden Euroopan kolkan itsenäistymishankkeissa on enemmän eroavuuksia kuin yhtäläisyyksiä. "Yhteistä on lähinnä se, että molemmat alueet seuraavat tiiviisti toistensa tilannetta." Yhteistä on myös se, että molemmat alueet haluavat jatkossakin olla Euroopan Unionissa.

Juuri eilen Carles Puigdemont pyysi, että EU ei kääntäisi selkänsä itsenäisyyttä ajaville katalonialaisille. Katalonialaiset eivät näe, kuten moni "Suomen itsenäisyyttä" ajava, että EU olisi heidän ongelmansa. Katalonialaisten ongelmat ovat korruptio, tehottomuus, pettymys poliittiseen systeemiin, populistijohtajien harhaanjohtavat puheet ja lupaukset, jne.

]]>
8 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243624-eu-ei-ole-katalonialaisten-ongelma#comments Espanja EU Katalonia Skotlannin itsenäisyys Suomi ja EU Fri, 29 Sep 2017 08:58:31 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243624-eu-ei-ole-katalonialaisten-ongelma
Miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta? http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243590-1-0-lahestyy-miksi-katalonialaiset-haluavat-eroon-espanjasta <p>Jordi Évole on espanjalainen toimittaja, jolla on kauniita ajatuksia ja taito kysyä poliitikoilta hankaliakin asioita. <a href="https://www.youtube.com/watch?v=z60nwThLIAI">Kuuntelin kuinkaÉvole keskusteli Katalonian itsehallintoalueen puheenjohtaja CarlesPuigdemontin </a>kanssa. Évole kysyi Puigdemontilta Kurdistanin itsenäisyysäänestyksestä ja Puigdemont sanoi, että hän tietenkin kunnioittaa kansojen itsemääräämisoikeutta. Évole sitten muistuttaa Puigdemontia, että vuosia sitten hän oli eri mieltä Kurdistanin itsenäisyydestä äänestämällä kielteisesti asiasta Katalonian parlamentissa.&nbsp;</p><p>Toisin sanoen Puigdemont on muuttanut ajattelutapaansa, ehkä pakosta. Viime aikoina moni muukin joka ennen ei mitenkään pohtinut Katalonian itsenäisyyttä tai itsenäisyysajattelua, joutuu nyt pohtimaan. Kaverini kysyi, miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?</p><p>Selityksiä on monia, pitkä-ikäinen yhteinen historia ei ole pystynyt vaikuttamaan kuin vain hetkellisesti erimielisyyksien vähentämiseen. Itsenäisyysajattelu on jo satoja vuosia vanha. Francon aikana itsehallinto ja itsenäisyysajattelu ahdistettiin nurkkaan.</p><p>Francon jälkeen ja demokratiassa Espanjassa hyväksyttiin sen, että kaikki ovat mukana ja, että itsehallintoaluejärjestelmä riittäisi kaikille. Vastaavasti itsehallintoalueilla, kuten Kataloniassa ja Baskimaassa annetut vapaudet eivät enää vastanneet odotuksiin. &nbsp;Televisiokommentaatorin sanoin saavutettu asia on saavutus ja uusia saavutuksia pitää saada.</p><p>Maan taloudellinen lama on vaikuttanut siihen, että hyvinvoivat katalonialaiset eivät halua olla tukemassa muuta maata. Samalla, kun maan talous on ollut huonona useita vuosia, korruptioskandaalit sekä muualla maassa, että Kataloniassa ovat vain vahvistaneet populististen voimien ajattelua.</p><p>Myös kielikysymys vaikuttaa itsenäisyysajatteluun. Kouluissa on jo 30 vuoden aikana opetettu katalaania ja madridilaisten sanomalehtien mukaan indoktrinaatio on ollut vahva koulujen oppikirjoissa. Useat sukupolvet ovat kasvaneet itsenäisyysajatteluun.</p><p>Nyt keskushallinnon asenne ja päätökset Katalonian itsenäisyyttä ajavaa kohtaa on valitettavasti pahentanut asioita ja ollaan umpikujassa. Sunnuntaina nähdään, mutta epäilen, että tämä ei pääty kivuttomasti.</p><p><a href="https://www.youtube.com/watch?v=a8ktD9IvFoA">Jordi Évolen tavoin</a> ajattelen, että huonoista ja opportunistisista poliitikoista kannattaisi itsenäistyä vaikkapa vaalien kautta. 1-O lähestyy.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Jordi Évole on espanjalainen toimittaja, jolla on kauniita ajatuksia ja taito kysyä poliitikoilta hankaliakin asioita. Kuuntelin kuinkaÉvole keskusteli Katalonian itsehallintoalueen puheenjohtaja CarlesPuigdemontin kanssa. Évole kysyi Puigdemontilta Kurdistanin itsenäisyysäänestyksestä ja Puigdemont sanoi, että hän tietenkin kunnioittaa kansojen itsemääräämisoikeutta. Évole sitten muistuttaa Puigdemontia, että vuosia sitten hän oli eri mieltä Kurdistanin itsenäisyydestä äänestämällä kielteisesti asiasta Katalonian parlamentissa. 

Toisin sanoen Puigdemont on muuttanut ajattelutapaansa, ehkä pakosta. Viime aikoina moni muukin joka ennen ei mitenkään pohtinut Katalonian itsenäisyyttä tai itsenäisyysajattelua, joutuu nyt pohtimaan. Kaverini kysyi, miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?

Selityksiä on monia, pitkä-ikäinen yhteinen historia ei ole pystynyt vaikuttamaan kuin vain hetkellisesti erimielisyyksien vähentämiseen. Itsenäisyysajattelu on jo satoja vuosia vanha. Francon aikana itsehallinto ja itsenäisyysajattelu ahdistettiin nurkkaan.

Francon jälkeen ja demokratiassa Espanjassa hyväksyttiin sen, että kaikki ovat mukana ja, että itsehallintoaluejärjestelmä riittäisi kaikille. Vastaavasti itsehallintoalueilla, kuten Kataloniassa ja Baskimaassa annetut vapaudet eivät enää vastanneet odotuksiin.  Televisiokommentaatorin sanoin saavutettu asia on saavutus ja uusia saavutuksia pitää saada.

Maan taloudellinen lama on vaikuttanut siihen, että hyvinvoivat katalonialaiset eivät halua olla tukemassa muuta maata. Samalla, kun maan talous on ollut huonona useita vuosia, korruptioskandaalit sekä muualla maassa, että Kataloniassa ovat vain vahvistaneet populististen voimien ajattelua.

Myös kielikysymys vaikuttaa itsenäisyysajatteluun. Kouluissa on jo 30 vuoden aikana opetettu katalaania ja madridilaisten sanomalehtien mukaan indoktrinaatio on ollut vahva koulujen oppikirjoissa. Useat sukupolvet ovat kasvaneet itsenäisyysajatteluun.

Nyt keskushallinnon asenne ja päätökset Katalonian itsenäisyyttä ajavaa kohtaa on valitettavasti pahentanut asioita ja ollaan umpikujassa. Sunnuntaina nähdään, mutta epäilen, että tämä ei pääty kivuttomasti.

Jordi Évolen tavoin ajattelen, että huonoista ja opportunistisista poliitikoista kannattaisi itsenäistyä vaikkapa vaalien kautta. 1-O lähestyy.

 

]]>
30 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243590-1-0-lahestyy-miksi-katalonialaiset-haluavat-eroon-espanjasta#comments Espanja Itsenäisyys Katalonia Katalonia itsenäisyys Thu, 28 Sep 2017 15:55:50 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243590-1-0-lahestyy-miksi-katalonialaiset-haluavat-eroon-espanjasta
Katalonian itsenäisyysäänestys jakaa espanjalaisia http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242915-katalonian-itsenaisyysaanestys-jakaa-espanjalaisia <p>Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat nyt kuuma aihe Espanjassa ja muuallakin. Tänään kuuntelin kuinka eri asiantuntijat keskustelivat aiheesta andalucialaisen radiokanavan keskusteluohjelmassa.</p><p>Yksi kiinnostavimmista mielipiteistä keskustelussa taisi olla se, että nyt on enemmän itsenäisyyden kannattajia kuin 5 vuotta sitten. Keskustelijoiden mielestä tämä johtuu osittain siitä, että sekä vallassa oleva oikeistolainen kansanpuolue (pääministeri José María Aznar kuin nykyinen Mariano Rajoy) on suhtautunut hyvin kielteisesti itsenäistymispyrkimyksiin. Toisaalta katalonialainen oikeisto on ollut itsenäistymisen kannalla. Molemmat tahot ovat jatkuvasti olleet korruptioskandaaleissa. Intohimoisilla puheilla itsenäisyyttä vastaan tai sen puolesta, huomio keskittyy muuhun kuin tärkeisiin ongelmiin.</p><p>Vastuu ei ole ainoastaan vallassa olevien oikeistolaisten, vaan myös muut puolueet ovat vastuussa vakavasta korruptiosta, eriarvostumisesta ja jakautumisesta. Moni poliitikko on ollut ja on liian hiljaa.</p><p>Espanja ja Katalonia jakautuvat ja erkaantuvat entisestään henkisestikin. Tällä viikolla Espanjan korkein oikeus on päättänyt maan hallituksen toiveiden mukaisesti, että Katalonian parlamentin hyväksymä äänestys on laiton. Katalonian separatistisen aluejohdon ajamaa äänestystä on määrä järjestää 1. lokakuuta.</p><p>Espanjan hallitus kovistelee katalonialaisia ja tekee kaikkensa, jotta kansanäänestys ei toteutuisi. Radiossa sanotiin, että hallitus aikoo siirtää Katalonian talouden hallintaa Espanjan keskushallinnon alaisuuteen ja näin varmistaa sen, etteivät katalonialaiset päättäjät käyttäisi rahoja äänestyksen järjestämiseen. Nämä päätökset lisäävät katalonialaisten itsenäisyyden kannattajien määrää. Tänään kolme keskeistä separatistia lähetti kirjeen pääministerille ja kuninkaalle. Kirjeessä he ilmaisevat halunsa neuvotella kansanäänestyksen järjestämisestä.</p><p>Vaikka moni katalonialainen ja espanjalainen ei kannattaisi maan jakautumista, moni on sitä mieltä, että äänestystä voitaisiin järjestää ja aiheesta voidaan keskustella vapaasti.</p><p>Tässä linkki Ylen toimittaja Jyrki Palon kirjoitukseen:</p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-9832051">https://yle.fi/uutiset/3-9832051</a></p><p>Muuten, tänään on Guatemalan, El Salvadorin, Hondurasin, Nicaraguan ja Costa Rican itsenäisyyspäivä. Nämä Keski-Amerikan maat itsenäistyivät Espanjasta vuonna 1821.</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat nyt kuuma aihe Espanjassa ja muuallakin. Tänään kuuntelin kuinka eri asiantuntijat keskustelivat aiheesta andalucialaisen radiokanavan keskusteluohjelmassa.

Yksi kiinnostavimmista mielipiteistä keskustelussa taisi olla se, että nyt on enemmän itsenäisyyden kannattajia kuin 5 vuotta sitten. Keskustelijoiden mielestä tämä johtuu osittain siitä, että sekä vallassa oleva oikeistolainen kansanpuolue (pääministeri José María Aznar kuin nykyinen Mariano Rajoy) on suhtautunut hyvin kielteisesti itsenäistymispyrkimyksiin. Toisaalta katalonialainen oikeisto on ollut itsenäistymisen kannalla. Molemmat tahot ovat jatkuvasti olleet korruptioskandaaleissa. Intohimoisilla puheilla itsenäisyyttä vastaan tai sen puolesta, huomio keskittyy muuhun kuin tärkeisiin ongelmiin.

Vastuu ei ole ainoastaan vallassa olevien oikeistolaisten, vaan myös muut puolueet ovat vastuussa vakavasta korruptiosta, eriarvostumisesta ja jakautumisesta. Moni poliitikko on ollut ja on liian hiljaa.

Espanja ja Katalonia jakautuvat ja erkaantuvat entisestään henkisestikin. Tällä viikolla Espanjan korkein oikeus on päättänyt maan hallituksen toiveiden mukaisesti, että Katalonian parlamentin hyväksymä äänestys on laiton. Katalonian separatistisen aluejohdon ajamaa äänestystä on määrä järjestää 1. lokakuuta.

Espanjan hallitus kovistelee katalonialaisia ja tekee kaikkensa, jotta kansanäänestys ei toteutuisi. Radiossa sanotiin, että hallitus aikoo siirtää Katalonian talouden hallintaa Espanjan keskushallinnon alaisuuteen ja näin varmistaa sen, etteivät katalonialaiset päättäjät käyttäisi rahoja äänestyksen järjestämiseen. Nämä päätökset lisäävät katalonialaisten itsenäisyyden kannattajien määrää. Tänään kolme keskeistä separatistia lähetti kirjeen pääministerille ja kuninkaalle. Kirjeessä he ilmaisevat halunsa neuvotella kansanäänestyksen järjestämisestä.

Vaikka moni katalonialainen ja espanjalainen ei kannattaisi maan jakautumista, moni on sitä mieltä, että äänestystä voitaisiin järjestää ja aiheesta voidaan keskustella vapaasti.

Tässä linkki Ylen toimittaja Jyrki Palon kirjoitukseen:

https://yle.fi/uutiset/3-9832051

Muuten, tänään on Guatemalan, El Salvadorin, Hondurasin, Nicaraguan ja Costa Rican itsenäisyyspäivä. Nämä Keski-Amerikan maat itsenäistyivät Espanjasta vuonna 1821.

 

]]>
15 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242915-katalonian-itsenaisyysaanestys-jakaa-espanjalaisia#comments Espanja Katalonia Ulkomaat Fri, 15 Sep 2017 15:41:20 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242915-katalonian-itsenaisyysaanestys-jakaa-espanjalaisia
Irma meni sittenkin Floridaan http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242655-irma-meni-sittenkin-floridaan <p>Irma-hurrikaani on nyt Floridassa. Hurrikaani iskeytyy länsirannikkoon. Irma on nyt neloskategorian hirmumyrsky. Tuulet ovat pahimmillaan yli 200 kilometrin tunnissa. <a href="https://yle.fi/">Yle seuraa hetki hetkeltä.</a></p><p>Suomen ulkoministeriön arvion mukaan Floridassa asuu jopa 20 000 suomalaista.<a href="https://yle.fi/uutiset/3-9817727"> Ulkoministeriön viestinnästä kerrotiin Yleisradio toimittajill</a>e, että ulkoministeriö on lähettänyt tekstiviestejä hurrikaani Irman ennustetulla reitillä oleville suomalaismatkailijoille. Hyvä!</p><p>Kuubassa hurrikaani tuhosi osaa viljellyistä ja moni asukas on ilman sähköä.</p><p>Yhdysvalloissa on valmistauduttu pahoihin tuhoihin. Taloudellinen isku ei tule tuntumaan vain ja ainoastaan Yhdysvalloissa vaan myös muissa lähialueen maissa. Melkein jokaisella keskiamerikkalaisella on sukulaisia Floridassa. Rahavirta Floridasta Keski-Amerikan maihin on suuri.</p><p>Olen jo useita päiviä seurannut Irman etenemistä milloin kuubalaisilta j milloin Meksikolaisilta ja yhdysvaltalaisilta medioilta. <a href="https://twitter.com/hashtag/HurricaneIrma?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw&amp;ref_url=http%3A%2F%2Fwww.nacion.com%2Fembed%2FGNF%2FLNCGNF20170910_0008.html">Twitter </a>on aika hyvä tässä.</p><p>Kuubalainen <a href="http://www.cubadebate.cu/temas/medio-ambiente-temas/2017/09/09/minuto-a-minuto-huracan-irma-en-cuba-dia-2-sabado-9-de-septiembre/#minuto-1910">Cuba Debate</a></p><p><a href="http://www.miamiherald.com/news/weather/hurricane/article172389907.html">Miami Herald</a></p><p>El Nuevo Heraldin twitit<a href="https://twitter.com/elnuevoherald">https://twitter.com/elnuevoherald</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Irma-hurrikaani on nyt Floridassa. Hurrikaani iskeytyy länsirannikkoon. Irma on nyt neloskategorian hirmumyrsky. Tuulet ovat pahimmillaan yli 200 kilometrin tunnissa. Yle seuraa hetki hetkeltä.

Suomen ulkoministeriön arvion mukaan Floridassa asuu jopa 20 000 suomalaista. Ulkoministeriön viestinnästä kerrotiin Yleisradio toimittajille, että ulkoministeriö on lähettänyt tekstiviestejä hurrikaani Irman ennustetulla reitillä oleville suomalaismatkailijoille. Hyvä!

Kuubassa hurrikaani tuhosi osaa viljellyistä ja moni asukas on ilman sähköä.

Yhdysvalloissa on valmistauduttu pahoihin tuhoihin. Taloudellinen isku ei tule tuntumaan vain ja ainoastaan Yhdysvalloissa vaan myös muissa lähialueen maissa. Melkein jokaisella keskiamerikkalaisella on sukulaisia Floridassa. Rahavirta Floridasta Keski-Amerikan maihin on suuri.

Olen jo useita päiviä seurannut Irman etenemistä milloin kuubalaisilta j milloin Meksikolaisilta ja yhdysvaltalaisilta medioilta. Twitter on aika hyvä tässä.

Kuubalainen Cuba Debate

Miami Herald

El Nuevo Heraldin twitithttps://twitter.com/elnuevoherald

]]>
9 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242655-irma-meni-sittenkin-floridaan#comments Karibia Kuuba Luonto Ulkomaat Yhdysvallat Sun, 10 Sep 2017 16:27:30 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242655-irma-meni-sittenkin-floridaan
Mihin perustuu vihreiden kannatuksen nousu? http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242537-mihin-perustuu-vihreiden-kannatuksen-nousu <p>Elokuun lopussa <a href="http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005342732.html">Helsingin Sanomissa oli kirjoitus, jonka mukaan niistä, jotka äänestivät kuntavaaleissa Sdp:tä, 12 prosenttia äänestäisi vihreitä. Vasemmistoliiton kuntavaalikannattajista vihreitä äänestäisi 15 prosenttia.</a> Elokusta tähän päivään vihreiden kannatuksen nousu on jatkunut. Mitä tekee vihreistä vetovoimaisia? Kysyn näin, koska ehkä voisimme oppia jotakin vihreiden politiikasta.</p><p>Asiantuntijat Vihreässä Langassakin antoivat vuosi sitten erilaisia vastauksia kysymykseen: <a href="http://www.vihrealanka.fi/reportaasit/vihreill%C3%A4-menee-nyt-hyvin-%E2%80%93-t%C3%A4ss%C3%A4-syyt">&rdquo; Puoluetutkija, vihreissä pitkään toiminut Rauli Mickelsson sanoo, että hallituksessa on oikeistolaisia ja populistisia elementtejä. Vihreät vastustaa selkeästi suurin piirtein kaikkea, mitä hallitus tekee.&rdquo;</a></p><p>Mitä muuta vihreät tarjoavat äänestäjille? Moni haluaa tietää. Kuten valokuvassa näkyy Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi tänään Twitterisä. Kysyä saa mitä tahansa, mutta Touko Aallon vastaus ihmetyttää.</p><p>Puheenvuorossa seurataan tiivisti puolueiden toimintaa. Jotenkin luotan puheenvuorolaisten asiantuntemukseen. Kiitos asiallisista kommenteista!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Elokuun lopussa Helsingin Sanomissa oli kirjoitus, jonka mukaan niistä, jotka äänestivät kuntavaaleissa Sdp:tä, 12 prosenttia äänestäisi vihreitä. Vasemmistoliiton kuntavaalikannattajista vihreitä äänestäisi 15 prosenttia. Elokusta tähän päivään vihreiden kannatuksen nousu on jatkunut. Mitä tekee vihreistä vetovoimaisia? Kysyn näin, koska ehkä voisimme oppia jotakin vihreiden politiikasta.

Asiantuntijat Vihreässä Langassakin antoivat vuosi sitten erilaisia vastauksia kysymykseen: ” Puoluetutkija, vihreissä pitkään toiminut Rauli Mickelsson sanoo, että hallituksessa on oikeistolaisia ja populistisia elementtejä. Vihreät vastustaa selkeästi suurin piirtein kaikkea, mitä hallitus tekee.”

Mitä muuta vihreät tarjoavat äänestäjille? Moni haluaa tietää. Kuten valokuvassa näkyy Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi tänään Twitterisä. Kysyä saa mitä tahansa, mutta Touko Aallon vastaus ihmetyttää.

Puheenvuorossa seurataan tiivisti puolueiden toimintaa. Jotenkin luotan puheenvuorolaisten asiantuntemukseen. Kiitos asiallisista kommenteista!

]]>
44 http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242537-mihin-perustuu-vihreiden-kannatuksen-nousu#comments Li Andersson Puolueiden kannatukset Vihreät Vihreiden politiikka Fri, 08 Sep 2017 13:00:58 +0000 Ana María Gutiérrez Sorainen http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242537-mihin-perustuu-vihreiden-kannatuksen-nousu