Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Joutsen


Eilisen bloggauksen jälkeen katsoin kaksi televisio-ohjelmaa. Yksi niistä oli MTV3: n vaalitentti.
Tuossa ohjelmassa tuli muutama seikka selväksi ja vahvistetuksi ja osittain niiden perusteella päätin mennä uurnille äänestämään.

Yksi niistä oli presidenttiehdokkaiden erilaiset näkemykset asevelvollisuudesta. Siinä missä
Niinistö puhuu sen säilyttämisestä nykyisellään, Pekka Haavisto puhuu sen kehittämisestä.

Toinen seikka oli ulkomaankauppojen edistäminen. Pekka Haavisto on sitä mieltä, että
ihmisoikeudet ovat tärkeitä, kun muiden valtioiden edustajien kanssa mennään yhteiseen pöytään keskustelemaan.

Kolmas tärkeä aihe oli talouskasvu. Helsingin Sanomissa on juttu tuosta tentistä. Haavisto on
sitä mieltä, että pelkkä kansantuote ei riitä talouskasvun mittariksi, vaan lisäksi tarvitaan hyvinvoinnin mittareita.

Nyt, kun olen lukenut erilaisissa nettipalstoissa, moni vetoaa siihen, että sivari ei voi olla armeijan ylipäällikkö. Höpön pöpön, meillä on ollut jo kaksitoista vuotta henkilö, joka ei koskaan ole suorittanut asevelvollisuutta. Miten muka sivari ei siis suoriutuisi tehtävästään?

Jotta juttu ei menisi lian pitkäksi, sanon vain, että avoimesti toisen saman sukupolven
edustajan kanssa parisuhteessa asuva presidentti olisi todella hyvä ja merkittävä asia. Se olisi samalla tosi merkittävä viesti kansainvälisestikin. Sukupuolisuuntautuneisuuden ei pitäisi olla missään tapauksessa perustelu ihmisen etenemismahdollisuuksien jarruttamiselle tai/ja estämiselle työelämässä ja muutenkin.

Vaikka joistakin asioista olen eri mieltä Haaviston kanssa, voisin kuitenkin luetella muita syitä
siihen, miksi kävin uurnilla jo piirtämässä upean joutsenen kaulan tai koukun ja vaakaviivan, ihan miksi vain sitä halutaan sanoa, eli ison ja selkeän kakkosen. Olkoon myös kannustukseksi monille tuttaville, jotka ovat tehneet lujasti työtä ja tekevät innokkaasti työtä Haaviston valinnan eteen. Moni myös hiljaa kannattaa häntä.

Jokainen äänestyslippu on kannanotto. Kotiin ei pitäisi jäädä. Äänestysoikeuttaan ei
pitäisi hukata.

Tässä tekti espanjaksi: Descubriendo Suomi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Epävakaina aikoina ihmiset kaipaa turvallisuutta ja Sale tarjoaa sitä . Niin moni on kironnut Halosta , varsinkin viimisen 6 - vuoden aikana, että Haavisto on liian "villi" arpa.

Anti-Jytkystä tuli Jytky, ihan hyvä mutta ei nyt hallitukseen kuitenkaan.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Minä myös ihmettelen ylipäällikkyyden korostamista näissä presidentinvaaleissa.

Koko Suomen itsenäisyyden aikana on kuulemma ollut vain kerran tilanne, jolloin Suomen presidentti on käytännössä käyttänyt ylipäällikön valtaa. Näin luin tämän päivän Kalevan mielipideosastolta, viisaammat korjatkoon, jos tieto on väärä. Silloin elettiin jatkosodan kriittisiä hetkiä, Suomi halusi irtautua sodasta ja joutui tekemään sen mukaisia päätöksiä: Risto Ryti (ei ole suorittanut asevelvollisuutta) erosi presidentin tehtävistä ja tilalle valittiin Mannerheim.

Ylipäällikkyyden korostaminen ei ole millään muotoa järkeen perustuvaa argumentointia. Se on enemmänkin pelkkä lyömäase.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Ei noilla asioilla ole mitään merkitystä. Niinistö runnotaan vaikka väkisten pressaksi sitä on valmisteltu jo 6 -vuotta.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Niinistön presidenttiyttä on tosiaan valmisteltu jo kauan. Haavisto voi aloittaa tämän jälkeen valmistautumisen kuuden vuoden päähän.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Suomen kansa ei ole valmis Soiniin vielä vuonna 2018 ;-)

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Suomen kansa ei ole valmis Soiniin vielä vuonna 2018 ;-)

Äänestän silti Soinia, Haavistoa tuskin enään äänestän.

Käyttäjän amgs kuva

Tiihonen, Ilta Lehdestä luin, että Timo Soini oli sanonut näin "Puolet Persuista halusi minusta pääministerin". En tiedä onko tuo väite totta.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

"Tiihonen, Ilta Lehdestä luin, että Timo Soini oli sanonut näin "Puolet Persuista halusi minusta pääministerin". En tiedä onko tuo väite totta."

Voi olla tai sitten se "puolet", kääntyi takaisin Kepulaisiksi. Mutta äänestän silti Persuja tulevaisuudessakin, Soinia tai ketä muuta tahansa.

Itsenäisyyden asia ei vanhene koskaan. Persut tietysti voi tehdä itsemurhan alkamalla EU-myönteiseksi. Kukaan ei tiedä miltä maailma näyttää 5 -vuoden päästä. Itse olen erittäin pessimistinen Euroopan suhteen.

Käyttäjän amgs kuva

Taru, aika on muutunut ja se, mikä 12 vuotta sitten ehkä pelotti, ei enää pelota.

Näin on, vaikka elämme epävakaassa ajassa. Koittaa vielä toisenlaisia päiviä, ehkä jo parin vuoden päästä, ja silloin presidentti olisi se sama. Turvallisuuden tunne johtuu monista asioista, eikä vain yhdestä johtajasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pöö, hei ei ole mitään pelättävää!

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Käsitykseni mukaan tasavallan presidentit ovat hoitaneet ylipäällikön tehtäviä kaikkina muina aikoina paitsi joulukuusta 1939 elokuuhun 1944, jolloin ylipäällikkönä toimi samalla Puolustusvoimien komentajana ollut Mannerheim. Tietysti itsenäisyyden kahden ensimmäisen vuoden aikana ylipäällikkyyttä hoiti samanaikaisesti valtionhoitajana ollut Mannerheim. Joten kyllä kaikki presidentit Risto Rytiä lukuunottamatta ovat käyttäneet ylipäällikön valtaa.

Miten ylipäällikkyys on "pelkkä lyömäase"? En ymmärrä?

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Ilmeisesti vain kerran Suomen historiassa presidentti on käyttänyt ylipäällikön valtaa ja käyttäjä on ollut Mannerheim. Näin ymmärsin lukemani.

Haaviston kykeneväisyydestä ylipäälliköksi on käyty paljon keskustelua, jossa argumentit ovat olleet kovin köykäisiä. Juhani Kaskeala on myöntänyt Haavistolle sotilasansiomitalin joitakin vuosia sitten työstä rauhanneuvottelijana vaativissa oloissa ja todennut viime viikolla, että Haavisto on pätevä ylipäälliköksi. Juhani Kaskeala on näistä asioista sen verran perillä, että itse ainakin pidän hänen arviotaan vakuuttavana.

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Taru Jousia ei taida nyt tuntea ylipäällikkyyttä ja siihen kuuluvia tehtäviä. Kyllä presidentit ovat niitä asioita hoitaneet myös rauhan aikana.

Ylipäällikkö päättää sotilaallisen puolustuksen keskeisistä perusteista, sotilaallisen puolustusvalmiuden merkittävistä muutoksista ja sotilaallisen puolustuksen toteuttamisen periaatteista. Lisäksi presidentti päättää muista laajakantoisista tai periaatteellisesti merkittävistä sotilaskäskyasioista. Presidentti päättää myös sotilaallisista nimitysasioista ja sotilasarvoon ylentämisestä. Näitä kaikkia asioita hoidetaan myös rauhan aikana.

Mutta onhan sitä mukavaa jorista asioista, joista ei mitään tiedä.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Myönnän, että en ole ylipäällikön tehtäviin ja sen historiaan erityisen perehtynyt - niillä kun on tämän päivän Suomessa niin vähän merkitystä ainakin presidentin tehtävässä. Ja kuten jo mainitsin luin aiemmin esittämäni tiedot tämän päivän Kalevasta ja pyysin korjaamaan, jos ne ovat vääriä. Korostan kuitenkin Juhani Kaskealan kommentteja asioista. Hän on asioista jokseenkin paremmin perillä kuin minä.

Vihreässä Langassa on tiivistelmä HBL:n tekemästä Juhani Kaskealan haastattelusta http://www.vihrealanka.fi/uutiset/kaskeala-hblss%C...

"Puolustusvoimien entisen komentajan Juhani Kaskealan mielestä siviilipalveluksen suorittanut presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) on täysin pätevä Suomen armeijan ylipäälliköksi, jos hänet valitaan presidentiksi. Kaskeala kertoo kantansa Hufvudstadsbladetissa. Haaviston sivarihistoriasta on tullut vaalitaistelun lyömäase.

"Olen jopa myöntänyt Pekka Haavistolle armeijan ansiomitalin hän hyvästä toiminnastaan Tsadin rauhanoperaation yhteydessä", Kaskeala sanoo.

Hän muistuttaa, ettei presidentti Tarja Halonen ole myöskään suorittanut asepalvelusta, mutta se ei ole estänyt häntä hoitamasta ylipäällikön tehtävää.

"Ylipäälliköllä on aivan toiset tehtävät kuin puolustusvoimien komentajalla. Ylipäällikkö huolehtii puolustus- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Kun presidentti Halonen oli läsnä ja esittelimme hänelle konkreettisia puolustussuunnitelmia, hän osoitti olevansa hyvin perillä asioista."

Samasta Kaskealan haastattelusta löytyy uutinen myös täältä http://iltalehti.fi/presidentinvaalit/201201251512...

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Juu. Kaskealan vanha kamu, Mäkinenkään, ei pidä Haavistoa pätemättömänä ylipäälliköksi: http://patriootti.blogspot.com/2012/01/professori-...

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Jos palataan tuon Mäkisen kirjoituksen jälkeen todellisuuteen niin tässä lainaus wikipediasta:

"Tasavallan presidentti tekee päätöksensä pääasiassa puolustusvoimien komentajan esittelystä, mutta puolustusministerillä on aina oikeus olla läsnä tasavallan presidentin antaessa sotilaskäskyä. Tietyissä taloudellisesti merkittävissä asioissa, jotka kuuluvat puolustusministeriön päätäntävaltaan, esittelijänä toimii puolustusministeri."

sekä

"Puolustusministeri päättää varuskuntien ja joukko-osastojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä muista vastaavasti yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista. Kaikki muut sotilaskäskyasiat kuuluvat puolustusvoimien komentajan tai hänen alaistensa päätösvaltaan."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ylipäällikkö on ylipäällikkö, käyttää hän valtaa eli ei. On hyvä, että sitä valtaa ei ole tarvinnut useammin käyttää, mutta käyttövalmius tulee olla aina.

Käyttäjän amgs kuva

Tänään muuten Uutisvuodon vieraina ovat presidenttiehdokkaat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Väyrynen ja Soini oli klassikko uutisvuodossa. No eipä ole meillä alkuperäissuomalaisilla enään ehdokasta niin ei tarvii Tervonkaan pärstää kattella.

Käyttäjän amgs kuva

Tiihonen, muista että puhut vain osasta "alkuperäissuomalaisista".

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

"Tiihonen, muista että puhut vain osasta "alkuperäissuomalaisista""

Puhun vain omasta puolestani. Madridissa koin niin kovaa ulkomaalaisvastaisuutta että en sinne halua enään mennä. Ei toimi EUSSR. Espanjana olisin jo jättänyt euron.

Aku Ankka

Ana Maria, onpa mukavaa olla kanssasi samaa mieltä, mutta asia on todellakin rjuuri kuten kirjoitit.

Ja vaikka Pekalta jäi erinäisistä syistä mudassa ryömiminen ja palelemisen harjoittelu väliin, mistä me armeijan käyneet suomalaismiehet tietysti olemme kateellisia, niin ei armeijan käymisellä tai kertausharjoituksillakaan pätevöidytä puolustusvoimain ylipäälliköksi. Se vaatii luonnetta ja ymmärrystä plus aina myös hyviä avustajia.

Nyt olisi hyvä mahdollisuus muuttaa Suomen suuntaa ja romuttaa kovia taloudellisia arvoja. Menkää kaikki kauniin Ana Marian tavoin piirtämään kaunis joutsen! :-)

Mirjami Parant

Richard, suomalaiset miehet ovat enimmäkseen ylpeitä ryömimis-, ja kahlaamiskokemuksistaan! Ainakin itse kuulen sankaritarinoita, joita pojat tarvitsevat. Silti, se ei ole vakuutus valtakunnan johtajana toimimiselle.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Naiset armeijaan ryömimään kanssa, niin se on sitä tasa-arvoa sitten.

Arvo Kuusela

Hyviä perusteltuja pohdintoja
ja hyvä valinta.

Taidan itse päätyä samaan valintaan
mutta en noista mainitsemistasi syistä pelkästään.

Presidenttiehdokkaista Niinistö edustaa vanhoja ja jo pitkään voimassa olleita näkemyksiä ja argumentteja, ei niissä mitään vikaa sinänsä ole,
mutta Niinistö on jo ajatustavoiltaan paikoilleen jämähtänyt, sen huomaa kaikesta.

Haavisto hallitsee samat asiat kuin Niinistö, mitä perinteisiin ja perinteiseen ajattelutapaan tulee. Haavistolla on Niinistöön nähden tarjota jotain muutakin, uusia ajatuksia, uusia ideoita, luovuutta, mutta nämä asiat ovat kuitenkin hyvin hallinnassa niin että mitään kokeilevan luovuuden tulvaa ei olisi odotettavissa, paitsi tietenkin se samaa sukupuolta oleva puoliso.

Homous olisi mukava piristys tasavallan presidentin muuten niin harmaaseen ja perinteiseen imagoon, mutta siitä ei taatusti olisi missään asiassa mitään haittaa, jos nyt ei mitään konkreettista hyötyäkään sinänsä.

.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Uskon tietäväni kumpaa äänestän ja joutsen se varmaankin lappuun tulee. Ainoa mitä tällä hetkellä mietin on EU:n tulevaisuus. Niinistöllä on niin vankka kokemus taloudesta ja varmastikin hyvät suhteet talouseliittiin EU:ssa, että mietin, voisiko hänen kokemuksestaan ja suhteistaan olla Suomelle etua talouskriisissä.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

"tä mietin, voisiko hänen kokemuksestaan ja suhteistaan olla Suomelle etua talouskriisissä."

Ei voi, pressalla ei ole valtaa talousasioissa.

Euroopan talouskriisi on väärän politiikan tulos, kukaan euro alueella ei edes noudata yhteisiä sääntöjä niin haaveet euroopan yhdysvalloista on syytä lopettaa. 54% saksalaisista haluaa D-markan takaisin. Ilman Saksaa ei ole euroakaan.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Moni varmasti miettii samansuuntaisia kysymyksiä. Esimerkiksi vaalikonevastauksista käy ilmi, että siinä missä Haavisto asettaa ihmisoikeuskysymykset puhtaan vienninedistämisen edelle, Niinistö varoisi ärsyttämästä Kiinan kaltaisia tärkeitä kauppakumppaneita.

Eilisessä MTV3:n "Kaksintaistelussa" Pekka Haavisto toi kuitenkin esiin hyvin mielenkiintoisen näkökulman tähän vastakkainasetteluun. Hänen mukaansa Suomelta on tapana odottaa varsin korkeaa profiilia ihmisoikeuskysymyksissä. Jos kauppavaltuuskunta ja/tai presidentti yllättäen sivuuttaisikin ihmisoikeusasiat, se todennäköisesti herättäisi pikemminkin ihmetystä kuin luottamusta.

Ei siis liene mitään syytä pelätä, että Haaviston tunnettu painotus ihmisoikeuksiin haittaisi Suomen kauppasuhteita; sen sijaan tuon jo Halosen ja hänen edeltäjiensä aikana tutuksi tulleen painotuksen häivyttäminen taka-alalle voisi olla Suomelle epäedullista.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Laitanpa tämän kommentin myös tänne: Sivari- eli ylipäällikkökortin heiluttajat ovat ilmeisesti eläneet viimeiset(kin) parisen viikkoa pimeässä maakellarissa tms. bunkkerintapaisessa, jos tämä kelpoisuuskeskustelu on päässyt menemään ohi. Referenssejä: Puolustusvoimain ex-komentaja amiraali Kaskeala, Jacob Söderman, kokoomuslainen Nykypäivä-lehti (nro 37/2011), Rauhanturvaaja-lehti... Googlaamalla löytyvät nuo kaikki, esim. hakusanoilla "Haavisto", "ylipäällikkö", "sotilasansiomitali"... Jos tuota sivarikorttia vielä käytetään ilman erityisen hyviä lisäperusteita, se kertoo joko tietämättömyydestä, silkasta pahantahtoisuudesta tai siitä, että kyseessä on pelkkä tekosyy, jonka taustalla on jotain aivan muuta.

Kalle Lehtonen

Myös äänestämättä jättäminen on kannanotto.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Jos ja kun se on kannanotto, toivoisin perusteluja. Pelkkä hiljaisuus – äänettömyys – on niin kovin tulkinnanvaraista.

Käyttäjän kone70 kuva
mika tiihonen

Minusta on väärin pakottaa ihmiset äänestämään.

Alle 50% äänestysvilkkaudella voisimme alkaa pohtia koko Presidentin viran lakkauttamista, mikä olisi sekin hyvä asia.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Mika Tiihonen: Ketään ei tietenkään pakoteta äänestämään. Jos todellakin yli puolet äänioikeutetuista jättäisi äänestämättä (kuten taisi juuri käydä Kroatian EU-kansanäänestyksessä – vain 43 % käytti äänioikeuttaan), antaisi se varmaankin aihetta pohtia presidentti-instituution tarpeellisuutta.

Toistaiseksi näyttää kuitenkin siltä, että presidentin valitseminen todella kiinnostaa kansalaisia. Minun mielestäni tämä on hyvä asia ja saattaa hyvinkin tarkoittaa, että presidentti on tärkeä kansanvallan edustaja. Eräänlainen virallinen kansalaisvaikuttaja – käytin toisaalla myös sanoja virallinen kansalaisaktivisti, mutta se saattaa olla liioittelua ja antaa vääriä odotuksia.

Kirjailija, lakimies Jarkko Tontti ilmoitti taannoin blogissaan jättävänsä äänestämättä presidentinvaaleissa ja perustelikin tämän päätöksensä ihan ymmärrettävästi, vaikka ainakaan minä en hyväksy hänen johtopäätöstään.

Pentti Järvi

Kuinka arvelisit entisessä kotimaassasi äänestettävän mikäli vastaavanlainen mahdollisuus tarjoutuisi?

nimim. "curioso"

Käyttäjän amgs kuva

Pentti, 20 vuoden ajan Suomi on ollut kotimaani:D ja nyt valitsemme presidentin Suomelle.

Ymmärrän, että asia kiinnostaa ja onneksi ei minun tarvitse arvailla vaan taidan tietää. Nicaraguassa ja muissa Latinalaisen Amerikan maissa on paljon tekemistä ihmisten elämän eteen. Katolisen kirkon kanta painaa paljon ihmisten ajatusmaailmassa ja valinnoissa.

Silti, vaikka siellä moni ei ole edes käynyt koulua, edistystä on tapahtunut. Jopa pienessä syrjäisessä kylässä näin, kuinka samaan sukupuoleen kuluvat kävelivät kaduilla käsi kädessä, ja kun joku huusi rumasti, naapurirouvat pistivät stopin huutajille. Se antoi toivoa. Suomessa edistys näyttää olevan tuossa asiassa melko hidas. Moni elää vielä tänä päivänä kaapissa, enkä ihmettele.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Haavisto on todennut olevansa siviilipalveluksessa "omantunnon" syistä eli vakaumuksellisista syistä. "Omantunnon" syyt tarkoittanee haluttomuutta tarttua aseeseen, jolla tappaa vihollissotilaan, joka aggressiivisesti tunkeutuu maahan.

Jos hän ei itse halua tarttua aseeseen, voiko hän samanaikaisesti hyväksyä muiden aseeseen tarttumisen. Toisin sanoen, antaa toisten tehdä likaisen työn ja itse säilyä moraalisesti puhtaana ja viattomana. Tämä on se ainoa ongelma, mikä liittyy Haaviston siivilipalvelukseen.

Halveksiiko siis Haavisto presidenttinä Suomen varusmiehiä, jotka valan nojalla sitoutuvat aseellisesti ja henkensä kaupalla puolustamaan Suomen itsenäisyyttä. Voiko tällainen mies johtaa armeijaa.

Käyttäjän TaruJousia kuva
Taru Jousia

Haavisto sanoi Ylen vaalitentissä, että toimisi nyt toisin. Vaikea sanoa, toimisiko todella, mutta hänen siviilipalveluksen suorittamisesta on aikaa 30 vuotta ja sen jälkeen hän on muun muassa saanut sotilasansiomitalin työstään kriisialueilla. Tämän pohjalta on vaikea uskoa hänen halveksivan varusmiehiä tai vähättelevän Suomen itsenäisyyden puolustamista.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

En itsekään usko hänen halveksuvan valan tehneitä varusmiehiä.

Mutta se ei ole mahdollista, jos hän itse vastustaa aseellista vastarintaa..ja sellaisesta aseista kieltäytymisessä on kysymys.

Mutta jos hänen vakaumuksessaan on tapahtunut muutos, hänen olisi tehtävä siitä selko kansalle. Ei riitä, että hän toteaaa nyt "toimivansa toisin".

Vakaumuksen muutos on aika suuri asia ihmisen elämässä. Siksi haluaisin kuulla siitä lisää...jos sellainen todella on tapahtunut.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Simo Mäkelä: Miksi ihmeessä oletat, että sivari halveksuisi asepalveluksen suorittajia? Miksi yhtään sen enempää kuin vaikkapa minäkään intin käyneenä halveksuisin sivareita? Oletan, että sinäkin olet käynyt intin: johtaako se sitten jonkinlaiseen halveksuntaan siviilipalvelusmiehiä kohtaan?

Mitä muuten tulee tähän sivari- eli ylipäällikkökorttiin, viittaan ylläolevaan kommenttiini. Tässä linkki, jotta löytyy. Noiden mainitsemieni julkaisujen etsimisen jätän sinulle ja ystävällemme Googlelle.

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Ihan hyvä kysymys tuo, miksi Haavisto katsoo voivansa nyt toimia toisin; muistaakseni hän kertoi, että voisi nyt harkita esimerkiksi rauhanturvaajana palvelemista (mikä tietenkin edellyttää varusmiespalvelusta). Hän selitti televisiossa tätä sillä, että on rauhanvälitystöissä seurannut paljon sotilaiden toimintaa ja huomannut, että sotilasvoimin on mahdollista tehdä paljon muutakin kuin sotia perinteisessä mielessä; rauhanturvaaminenhan on sekin sotilaallista toimintaa. Tämän voinee tarkistaa MTV3:n Katsomo-palvelusta.

Itse ymmärrän kyllä senkin, että monia pasifisteja ja mm. NATO:n toimintaan kriittisesti suhtautuvia Haaviston "myönteinen" asenne on ärsyttänyt, koska NATO:n toiminta erityisesti Afganistanissa ei suinkaan ole ollut kaikin puolin kaunista katseltavaa. En kyllä usko, että Haavistokaan suhtautuu NATO:on täysin kritiikittömästi, mutta se onkin jo toinen aihe...

Jarmo Linkosalo

Kakkosista puheenollen, niitä joutsenia on kaksi, toinen kansallislintu, toinen kansallismytologiasta tuttu Tuonelan Joutsen. Kummalle meni ääni, jos äänestyslappuun jotsenen piirsi. Ainakaan media ei edes yritä tästä selkoa tehdä, kun saman pääoman ehdokkaita molemmat. Saatankin äänestää Lemminkäisen äitiä, joka yllytyshullun suomipoikansa Tuonelan virrasta pelasti ja yhteen liitti (en viittaa tässä kuntauudistukseen vaan spontaani erilaisuus yhdistää, noin kokonaisuutena):

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7...

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Pajari Räsäsnen:

"...muistaakseni hän (Haavisto) kertoi, että voisi nyt harkita esimerkiksi rauhanturvaajana palvelemista...).

Ei riitä, että puolustusvoimien päällikkö harkitsee rauhanturvaajana palvelemista, vaan hänen täytyy kerta kaikkiaan palvella ja komentaa puolustusvoimia.

Se tarkoittaa pahimmillaan väkivallan käyttöä maan puolustamiseksi, jota varten puolustusvoimat ovat.

Se on puolustusvoimien päällikön tehtävä. Pystyykö vakaumuksellinen aseistakieltäytyjä siihen??

Käyttäjän Pajari kuva
Pajari Räsänen

Mitäs jos vaikka googlaisit termillä "ylipäällikkö"? Wikipediakin tietää kertoa asiasta jotain, esimerkiksi tämän:

"Suomessa tasavallan presidentti on perustuslain mukaan puolustusvoimien ylipäällikkö, missä ominaisuudessa hän muun muassa ylentää kaikki upseerit. Sodan aikana presidentti voi luovuttaa ylipäällikkyyden toiselle henkilölle. Talvisodan sytyttyä 1939 Kyösti Kallio luovutti ylipäällikkyyden puolustusvoimain komentajalle, sotamarsalkka, myöhemmin Suomen marsalkka Gustaf Mannerheimille ja kun hänestä tuli jatkosodan lopulla 1944 presidentti, ylipäällikkyys palautui luovuttajainstituutiolle."

Tätä ylipäällikkyysasiaa on jauhettu todellakin kyllästymiseen asti, eikä informaatiosta pitäisi olla pulaa. Yllä olevissa kommenteissakin on jo viitteitä aiheesta.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Haluaako pasifiti, aseistakieltäytyjä, luovuttaa valtaansa suhteessa armeijaan sotilaalle. Presidentti halutessaan voinee pitää sota-aikana päällikkyyden itsellään.

Uskon, että Haavisto olisi kelpo ylipäällikkö puolustusvoimille, mutta kyllä hänen tarvitsisi tuo ristiriita, mistä olen kirjoittanut, selittää kansalle. Tai ainakin vakuuttaa, jos ristiriitaa ei ole. Jälkimmäisessä tapauksessa kyseessä on vakaumuksen muutos. Minä olen utelias tietämään, mistä moinen vakaumuksen muutos on lähtenyt liikkeelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset