Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Jussi Niinistökö rasisti?

Medioilla on valtaa. Muodostamme näkemyksemme ihmisistä pitkälti siitä mitä joku sanoo. Se,
joka nykypäivänä sanoo, on media. Onko joku hyvä tai paha sisimmässään, sillä ei ole väliä. Julkisuudessa painaa se, että joku sanoo, että on näin. Moni perää medialukutaitoa. Koko medialukutaidon käsitys unohtuu harmillisesti liian usein.

Mistä hourailuni johtuu? Osittain presidenttiehdokkaiden saamasta julkisuuskuvasta eri medioissa. Katson televisiota, liikun internetissä melko sulavasti ja luen päivittäin ainakin Helsingin Sanomia ja Satakunnan Kansaa. Mutta nyt ei minua liikuta paljon sen ja sen ehdokkaan asian ajaminen. Kohta vaalishow on ohi, elämä jatkuu. Pahoin kuitenkin pelkään, että kampanjan myötä yhden ihmisen elämä on muuttunut ratkaisevasti ja siihen suuntaan, jossa tämä ihminen kirjoittamiensa blogikirjoitusten ja Facebookin statuksen päivityksen perusteella ei haluaisi. Puhun Jussi Niinistöstä.

Sanon heti Niinistön nimen jälkeen, että en ole nyt missään poliittisessa toiminnassa
mukana, ja politiikka on minulle nyt kuin viime talven lunta. Tämä juttu olisi voinut jäädä kirjoittamatta, mutta en kuitenkaan voi ihmisenä katsoa vain sivusta hiljaa. Ai miksi?

Tunnen Jussi Niinistön Nurmijärven valtuustossa. Istuimmehan jonkun aikaa samassa
valtuustossa. Vaikka ei ole muistakaan nurmijärveläisistä perussuomalaisista valtuutetuista mitään hampaankoloissa, Niinistö oli se, jonka kanssa keskustelin eniten ja jonka kanssa tein yhteistyötä. Olimmehan molemmat kiinnostuneita muun muassa lasten, koululaisten ja lapsiperheiden asioista. Sillä, että hän oli perussuomalainen, ei ollut mitään merkitystä, vaan sillä, mitä työtä hän teki ja miten hän sen teki.

Koko tämän ajan missään vaiheessa minulle ei ole tullut mieleen, että kuulisin sellaista mitä nyt julkisuudessa kuulen. Paavo Lipponen aloitti sen, ja silloin kysyin profiilissani, tiesikö Lipponen jotakin mitä me muut emme tienneet Niinistöstä. Muun muassa Ossi Mäntylahti kaiveli tietoja Niinistön nuoruusvuosista. Vaikka tieto ilmeisesti pitää paikkansa, minusta on täysin typerää arvostella jotakuta siitä, mitä hän teki 20 vuotta sitten. Sanoihan Paavo Arhinmäki eräästä taiteilijasta, että hän antaa anteeksi. Miksi siis nyt ei Niinistön vanhoille jutuille voida antaa anteeksi? Perusteluja on varmasti monenlaisia, ja toivon, että jos joku haluaa perustella, hän perustelisi sen asiallisesti.

Etsin perusteluja näkemykselleni, sillä voi olla, että joku epäilee, että olen erehtynyt.
Eduskuntavaalien alla Jussi Niinistö kirjoitti maahanmuutosta, ja vaikka voin hänen kanssaan olla eri mieltä joistakin sanoista, Niinistö ei sano mitään sellaista mitä esimerkiksi Eero Heinäluoma ei olisi sanonut. Jos Jussi Niinistö on rasisti, tämä maa on rasisteja täynnä.

Jussi Niinistö pyytelee anteeksipyyntöjä ja toivon, että edes niitä hän saisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Kalle Lehtonen

Ei tule anteeksipyyntöjä, sen voin luvata. Mutta toisaalta tuo Lipposen (ja Biaudeen) loanheitto osuu kyllä faniin joka puhaltaa heittäjään päin ;-)

Nämä puheet ovat lähinnä signaaleja paniikista gallup-lukujen edessä, jotka vain kiihdyttävät alkanutta kehitystä. Toisaalta homma toimii myös toisinpäin: kun pysyy rauhallisena ja asiallisena, se näkyy myös kannatusluvuissa kuten nyt esim Haaviston kohdalla.

Tapani Savolahti

Kiitos Ana Maria kirjoituksesta. Käsittämättömiä syytöksiä Paavo Lipposelta ja Marianne Lydéniltä, mutta tuskin koskaan tulevat anteeksipyyntöä esittämään.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Hyvä kirjoitus Ana.

Ihanaa kun rohkea ja fiksu nainen puolustaa Jussi Niinistöä tehokkaasti!

Tämä antaa meille toivoa että maahanmuuttajat osaltaan auttavat maatamme nousemaan henkisestä lamastamme.

Oi nouse Suomi! Pois breshneviläisen pysähtyneisyyden ilmapiiristä Herramme antamaa valkeutta kohti.

Ja niin monet sielut elävät etsikkoaikaa!

http://mikkolahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/74206-e...

Mikko Lahti
saarnaaja
http://pp.kpnet.fi/mila

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Hyvä Ana!

Rasistiksi/äärioikeistolaiseksi leimaaminen pitäisi perustua edes jollakin tavalla tuoreisiin henkilön omiin kannanottoihin/kirjoituksiin tai muunlaiseen _tietoon_. Lipposen esittämä poistan varmistimen -perustelu ei mielestäni alkuunkaan riitä.

EDIT: Syyön kunnes toisin todistetaan on myös hyvä periaate.

Käyttäjän amgs kuva

On helpompi nähdä muiden virheitä kuin omia. Ehkä siksi en sovi politiikkaan, koska toimin tunteilla. Kiitos kaikille kommenteista!

Käyttäjän amgs kuva

Luulisi, että tässä vaiheessa, kun asia on ollut hyvin tapetissa ainakin edellisistä kunnallisvaaleista lähtien, että rasismi käsitteenä olisi monille selvä.

Se joka sanoo, että Niinistö on rasisti on toimittaja Marianne Lydén. Pitäisi lukea Lydénin kirja, jotta voisi ymmärtää mitä hän tarkoittaa. Tiedän, että Niinistö ei näe hyvällä ruotsin kielen ja ruotsinkielisten nykyistä asemaa, ja saattaa olla, että luokittelu perustuu siihen. Se, että joku on eri mieltä kun jonkun muu, ei tee hänestä rasistia. Jos Niinistö on ilmaissut rasistisia kannananottoja esimerkiksi ruotsinkiellisistä, se on eri asia. Sellaista en ole lukenut.

Lipponen puhui äärioikeistolaisuudesta perustelematta, mihin hänen tietonsa pohjautuvat. Niinistö on oikeistolainen ja tuskin hän hermostuu, että sitä sanotaan ääneen. En tekisi hänestä äärioikeistolaista vain menneisyyden takia, vaan nykyisyyden takia, kuten Mikael ilmaisi.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Tajusin vasta nyt, että Lipposen äärioikeistolausunnossa oli muuten varmasti vahva osa tarkoituksellista "helppo tarttua" -täkyä. Kritiikki sitä toista R-blokin edustajaa kohtaan oli selkeää. Nostamalla J. Niinistön toiseksi esimerkiksi esimerkiksi ilmiselvän Hirvisaaren casen sijaan Lipponen varmisti asian pysymisen otsikoissa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Erittäin hyvää tekstiä! Olen kyllä itsekin aina pitänyt Niinistöä tämän maan poliittisella mittapuulla eräänlaisena kovana oikeistolaisena - määritelmä, mistä hän tuskin pahastuu - mutta kuten Mäntylahden blogissa jo sanoin, hänen nimittämisensä rasistiksi on omastakin mielestäni kyllä kertakaikkisen asiatonta. Hän myöskin edustaa suomalaisella kentällä uskoakseni enemmän oikeistopopulismin toista aaltoa, ei niinkään tätä uutta kolmatta.

Puhtaita rasisteiksi laskettavia edustajiakin Perussuomalaisilla on, mutta Niinistö ei heihin lukeudu. Tämän eilisen kirjan julkaisseen toimittajan lausunnosta olen todella hämmästynyt, koska hän on puheiden mukaan tehnyt taustatyötä varsin pitkään ja huolella.

En tiedä miksi, mutta sain muuten jostain syystä kutsun tuohon samaiseen eiliseen Lydénin kirjan julkaisutilaisuuteen. En viitsinyt Tampereelta saakka lähteä, mutta ehkäpä olisi pitänyt, niin olisi kenties voinut kyseenalaistaa tuon kommentin paikan päällä.

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

On myönnettävä, että olen saattanut heilutella leimakirvestä liian herkästi J. Niinistön suhteen. Minua huolettaa hänen suhteensa oikeastaan ennen kaikkea se, että hän on ollut elimellisesti osana perussuomalaisten ohjelmatyötä.

Lupaan tutustua J. Niinistön linjauksiin syvemmin ja korjata tarvittaessa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kuulin Lipposen sanomisen toiseenkin kertaan jossain yhteydessä. Minun käsittääkseni hän puhui Niinistöstä vain äärioikeistolaisena. Tentit ovat varmaan katsottavissa vieläkin, mutta itse en viitsi ruveta hakemaan tarkkaa sanamuotoa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Elonen muistaa aivan oikein.

Käyttäjän amgs kuva

Paavo Lipponen: "Minusta perussuomalaiset ei ole mikään äärioikeistolainen puolue, mutta siellä on selkeästi äärioikeistolaisia, kuten Halla-aho ja Niinistö, jotka julkisesti halveksivat demokratiaa ja piileskelevät Timo Soinin leveän selän takana... "
Lähde: http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/9411...

Jarmo Linkosalo

Varsin rakentava kirjoitus, monessakin suhteessa. Saman pitäjän valtuustokumppania ja vastaleirin kaveria ei jätetä, äärioikeistolaisuudeksikin kutsuttua lokalismia ja kansanmielisyyttä. Ainakin noiden globaalin taloudellisen äärioikeiston juoksupoikien ja heidän edunsaajien sanavarastossa kuinmyös heidän ruohonjuuritasolle tyrkyttämissä mediamielikuvissa.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Hei ja hienoa tämä kirjoitus, on ihan hyvä että ihmisillä on vielä tunteet pelissä mukana. Tosin on alkanut nämä kiivaat tunteet eräiden taholta tympäisemään, rasistiksi nimittäminen on ollut yhä herkempää. Mustamaalaus vain jatkuu ja se näkyy jopa elävässä elämässä että ihmiset ajattelee heti että on rasisti jos äänestää Perussuomalaisia. Monestiko on tultu minullekkin Niinistöstä sanomaan juuri tämän Lipposen ärjymisen jälkeen. Mihin tämmöinen leimaaminen lopulta vie, ei ainakaan edistä sitä rasismin häipymistä. Tästä on niin monet kerrat jo puhuttu turuilla ja toreilla sekä eri foorumeilla.

Kukaan ei halua että rasismi kasvaa mutta leimaaminen ei ole oikea tie sen poistamiseen.

Odotan innolla sitä dokumenttia kiusatuista, se on valistusta ja se on se tie , ymmärryksen avaaminen.

Pentti Järvi

Me gustaba mucho tu escrito, Ana.

Pentti Järvi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset