Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Perheenyhdistäminen on mahdollistavaa eikä hankaloittavaa



Jos jossain päin Afrikkaa pariskunta kuolee vaikkapa konfliktin aikana ja sukulaiset ryhtyvät hoitamaan yksin jääneitä lapsia, lyhyen rauhan ajan jälkeen sota taas syttyy ja perhe,
jossa lapset ovat kasvaneet, hajoaa. Isä lähtee kaukaiseen maahan turvapaikanhakijaksi
tai kiintiöpakolaiseksi. Ennen maasta poistumista hän ehkä ehtii ilmoittaa perheestään
ja hakea perheenyhdistämisoikeuden turvin perheelle turvaa Suomesta.


Pakolaisavun nettisivun mukaan nämä yllä mainitut ryhmät (pakolaiset ja turvapaikanhakijat) sekä yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella oleskeluluvan saaneet muodostavat noin 12 % kaikista vuosittain tehtävistä perhesidehakemuksista.


”Muilta kuin kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneilta, Suomen kansalaisilta tai täällä työskenteleviltä EU-kansalaisilta ja heidän puolisoiltaan vaaditaan tiettyä toimeentuloa, jotta perheenjäseniä saa tuoda maahan.

Maahanmuuttoviraston taulukossa esitetään suuntaa antavat euromääräiset toimeentuloedellytykset:


Henkilö 1. aikuinen 900 €//kk 10 800 €//vuosi

2. samaan talouteen kuuluva aikuinen 630 €//kk 7
560 €//vuosi

alaikäinen perheenjäsen 450 €//kk 5 400 €//vuosi

Näin ollen esimerkiksi kolme lastaan ja puolisonsa Suomeen haluavalta perheenkokoajalta edellytetään 2880 euron kuukausituloja.”

Tällä hetkellä on (HS 25.10.2011) noin 10 000 hakemusta jonossa. Nyt sisäministeriössä
halutaan selvittää, kuinka linjaa voitaisiin tiukentaa. Sisäministeri Räsänen
on sitä mieltä, että nykylinja on löysä!

Pakolaisasioiden asiantuntijoiden mielestä Suomessa on perheyhdistämisasioissa noudatettu tiukkaa linjaa. Poikkeuksetta esimerkiksi korkein hallinto-oikeus on katsonut, että ihmiset pitää palauttaa inhimillisistä syistä huolimatta. Muistamme vielä isoäitien tapaukset.


Helsingin Sanomissa sanottiin myös, että maahan saapuneelta saatetaan esimerkiksi vaatia
tiettyä tulotasoa, jotta hän voi elättää maahan pyrkivät perheenjäsenensä. Lehdessä
ei sanottu, aiotaanko tulotasoa nostaa vai ei. Ilmeisesti nostetaan, jos Räsäsen sanoihin on uskomista. Tämä päätös koskettaisi erityisesti niitä oleskeluluvan saaneita, jotka tulevat maahan tekemään töitä. Kuinka se heijastuu työntekijöiden määrään? Se nähdään. Pitää muistaa, että lama tulee ja menee. Kun Eurooppa nousee taloudellisesta ahdingosta, työntekijöitä tullaan tarvitsemaan muissakin maassa ja kilpailu osaavasta työvoimasta kovenee. Samalla Suomen väestö vanhenee.  Jos työntekijä ei saa perhettään lähelle, kuinka se heijastuu työtehokkuuteen?


”Myös kasvattilasten asemaan saattaa tulla muutoksia.” Puhutaan siis ottolapsista, joilla ei aina ole muita hoitajia kuin se perhe, jossa ottolapset ovat kasvaneet. En näe mitenkään, että se olisi kovin fiksua ja inhimillistä jättää lapset sinne vain siksi, että he eivät ole tullet perheen äidin kohdusta. Ero ottolapsen ja adoptoidun lapsen ja oman lapsen välillä saattaa olla käytännössä perheen kannalta yksinkertaisesti nolla. Ottolapsia voidaan rakastaa kuin omia ja ottolapsi voi olla hyvin kiintynyt perheeseen.

”Euroopan neuvoston perheenyhdistämisdirektiivin mukaan perheen yhdistäminen auttaa luomaan sosiokulttuurista tasapainoa ja edistää sitten kotoutumista.” Näin Sari Sirva,
artikkelissa Ikääntyvät isovanhemmat ja perheen yhdistäminen Suomessa. Perheen
käsite on Suomessa tiukka. Se on nähty julkisuudessa ainakin isoäitien tapauksissa.


Se aika on lähellä, jolloin Suomessakin pakon sanelemana isovanhemmat on otettava perhepiiriin useammin kuin nyt. Monissa kulttuureissa se ei ole pakko vaan nuorempien sukupolvien velvollisuus pitää huolta isovanhemmistaan, joka kuuluu perheeseen samalla
tavalla kuin lapset. Ei tarvitse etsiä kovin kaukaa, jos sen haluaa omin silmin nähdä. Katsokaa vaikkapa Francon aikaa - sarjasta, mikä on isoäidin rooli ja asema perheessä.

Samalla kun sisäministeri Räsänen puhuu löyhistä perheenyhdistämiskäytännöistä ja halutaan
toimia Tanskan mallin mukaisesti, Tanskassa aiotaan korjata edellisen hallituksen tekemiä päätöksiä. Haluaako Suomi profiloitua Pohjoismaiden tiukimpana perheenyhdistämiskäytännön maana ja samalla maahanmuuttoa rajoittavana maana? Ilmeisesti. Maahantulolinjan tiukentaminen voi kostautua pitkällä tähtäimellä myös taloudellisesti, kun työvoima menee muualle.

Teksti on luettavissa myös espanjaksi

 

Keskustelin Facebookissa Mikael Lönnrothin kanssa ja tässä Mikaelin osuva kommentti:

"Nyt tällä hetkellä tuon kirjoituksen isä siis SAA perheensä tänne Suomeen ja ILMAN toimeentuloedellytystä. Räsäsen lakihankkeen yhtenä tavoitteena on ilmeisesti tämän muuttaminen niin, että myös kansainvälistä suojelua saaneiden pitä...ä ne tulot saada ennen kuin perheelle myönnetään lupa.

Sitten on varmaan hyvä mainita, että ne pakolaisavun luvut ovat NETTO-tuloja, eli jotta noin paljon saisi käteen niin esim Helsingissä pitää olla n. yli 4100 eur/kk eur/kk bruttotulot."

 



 



 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän wonterghem kuva
Freddy Van Wonterghem

Sarkasmi on kielletty joten poistin.

Kalle Lehtonen

"Haluaako Suomi profiloitua Pohjoismaiden tiukimpana perheenyhdistämiskäytännön maana ja samalla maahanmuuttoa rajoittavana maana?"

Somalien perheenyhdistämiset lähes loppuneet Ruotsissa
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/06/somalien_pe...

Jyri Terttu

Tanskassa ilmeisesti maahanmuuttoa halutaan lisätä. Pitäisi ehkä tutkia miten Tanskassa on onnistuttu maahanmuuton suhteen ja ottaa opiksi. Toki pilapiirtäjille pitää kertoa asiasta...

T Lintula

Työperäisen maahanmuuton perheenyhdistämiset ok, sosiaalisen ei. Päivi Räsänen on oikeassa.

Maailmassa on nyt 7 miljardia ihmistä ja alle 25-vuotiaita on PUOLET maailman väkiluvusta! 10 miljardin raja ylittyy jo 2050. Joten ei köyhät ihmiset Eurooppaan siirtämällä lopu eivätkä läheskään kaikki tulijoista pakene sotia vaan ainoastaan köyhyyttä.

Ongelmia pitää ryhtyä ratkomaan nyt kehitysmaiden suunnalla todellisin keinoin. (Yksi keino voisi olla 5 vuoden ehkäisykapseli naisille ihon alle, jotta nuoret naiset ehtivät opiskelemaan kunnolla ennen perheen perustamista esim. Afrikassa. Kondomin käytölle pitää yrittää löytää ahdasmieliselle kulttuurille siunaus "terveysvälineenä").

Afrikassa erittäin suuri ongelma ovat naisten (myös pienten lasten) raiskaukset mm. Sierra Leonessa ja Etelä-Afrikassa. Vain 1% raiskaajista tuomitaan. (Juttu oli New York Timesissa). Kehitysmaissa on suurin työnsarka valistamisessa.

Käyttäjän amgs kuva

"Joten ei köyhät ihmiset Eurooppaan siirtämällä lopu eivätkä läheskään kaikki tulijoista pakene sotia vaan ainoastaan köyhyyttä."

Pelkästään köyhyyden perusteella ei saada oleskelulupaa tai turvapaikkaa Suomesta.

Kapselin ja muihin ehkäisyvälineiden käyttöön pitää kannustaa, eikä pakottaa. Tuosta kondomista yksi suuri este on ollut Vatikaanin hyvin kielteinen kanta (mutta ei vain Vatikaanin yksin). Esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa joissain kylissä papin sana on laki, ja riippuu paljon papin kannasta, kuinka ehkäisyvälineitä käytetään.

"Kehitysmaissa on suurin työnsarka valistamisessa." Olet aivan oikeassa, mutta ironisesti kehitysyhteistyön määrärahoja vähennetään, ja valistustyötä vähän. Toki vähäsiellä rahallakin valistusta voidaan tehdä.

T Lintula

Tulijat tietävät, mitä termiä täytyy käyttää tullessaan. Missään tapauksessa ei tietenkään kannata kertoa, että rahaahan mä tulin nostamaan sossun luukusta. Tulijan taustoja on lähes mahdotonta tutkia vedenpitävästi.

Junassa kuultua 2 vuotta sitten in english: nuori somalimies toimi tulkkina Suomeen saapuneelle sukulaiselleen. "Mä sanoin sille virkailijalle, että se sano että sotaa pakoon, ja ne usko." Ja naurua päälle miesporukalla.

Tässä vaiheessa miehen kanssa keskustelleen vihreän humanistin hymy hyytyi. Näin saadaan afrikkalainen "sotaa pakoon" tänne Suomeen kun tulkki puhuu "oikein". Tämä tarina on valitettavasti tosi. Ja näitä tapauksia löytyy varmasti Suomesta useita muitakin.

No en kai minä nyt väkisin ole ehkäisyä naisille ehdottamassa. Tällainen kapseliehkäisy olisi naisen oma päätös - johon ei muilla saa olla mitään sananvaltaa.

Käyttäjän amgs kuva

Tuo tarina voi olla totta, mutta voi olla olemassa myös toisenlaisia tarinoita, jotka jäävät "vahingossa" huomiomatta. Maailma ei ole koskaan niin mustavalkoinen kuin voisimme uskoa.

Harri Räsänen

Somaliassa, josta pakolaisia Suomeen enimmäkseen tulee, on sodittu noin neljäkymmentä vuotta. Ei ole olemassa mitään merkkiä siitä, että sotimista oltaisiin lopettamassa.
Kun tämä on tilanne, niin sopii kysyä kuinka pitkään maailman muilla kansoilla on elatusvelvollisuus ko.kansan jäsenistä?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Harri Räsänen kirjoitti:

"Somaliassa, josta pakolaisia Suomeen enimmäkseen tulee, on sodittu noin neljäkymmentä vuotta. Ei ole olemassa mitään merkkiä siitä, että sotimista oltaisiin lopettamassa.
Kun tämä on tilanne, niin sopii kysyä kuinka pitkään maailman muilla kansoilla on elatusvelvollisuus ko.kansan jäsenistä?"

Muilla kansoilla ei ole mitään elatusvelvollisuutta somaleja kohtaan. Opettelisivat elämään sovussa.

Käyttäjän amgs kuva

Harri Räsänen ja Marko Lilja, minua vaivaa se, että keskitytte vain ja ainoastaan yhteen kansaan. Kuten tuossa kirjoituksessani sanoin pakolaiset ja turvapaikanhakijat sekä yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella oleskeluluvan saaneet muodostavat noin 12 % kaikista vuosittain tehtävistä perhesidehakemuksista. Somalit kuuluvat tuohon ryhmään.

juha aaltonen

Olisi aivan ihanaa, jos kaikki maailman kansat tulisivat Suomeen, eikö teistäkin?, meillä on rikkauksia; järvivettä, sekä siitä saatavaa voimaa, metsiköitä, jotka voidaan laittaa lappeelleen, että tulijoille on tilaa.

Suomessa juostaisiin, pitkin kesäisiä-niittyjä, käsi kädessä, kaikilla olisi ruokaa, eikä kukaan tekisi töitä; =Perheen yhdistäminen, somalisittain.

Käyttäjän amgs kuva

Ja kaamos:) Kuulostaa hyvältä, mutta huom kirjoituksessa ei puhuta vain somaleista ja siksi pyydän kommentoijia pohtimaan asioita toisistakin perspektiivistä.

Käyttäjän amgs kuva

Lähden nyt. Huomenna en ole täällä vahtimassa ja siksi toivon asiallista kommentointia. Kiitoksia!

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Yksikään sopimus ei edellytä, että lähes maailmanennätysvauhtia velkaantuva Suomi tekisi taloudellisen itsemurhan pelastamalla ehkä promillen Afrikan huono-osaisista http://patriootti.blogspot.com/2011/10/maahanmuutt.... Kallista on maailman pelastaminen vain parin afrikkalaisen maan valossa.

Jukka Johansson

"Isä lähtee kaukaiseen maahan turvapaikanhakijaksi
tai kiintiöpakolaiseksi."

- Miksi isä, miksei naiset ja pienet lapset?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Tässä oli nyt oikeastaan kysymys, jota minäkin jäin miettimään. Mihin se perustuu?

Jukka Johansson

Onhan se outoa, että ns. alaikäiset pojat tulevat Suomeen turvapaikanhakijoina "sortoa" pakoon. Miten alaikäisiä poikia kotimaassaan sorretaan? Poliittisista mielipiteistäkö?

"Turvapaikka annetaan, jos hakija oleskelee kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa ulkopuolella siitä syystä, että hänellä on perusteltu syy pelätä siellä vainoa ja vainon syy on alkuperä, uskonto, kansallisuus, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen tai poliittinen mielipide. Lisäksi edellytetään, että hakija on pelkonsa vuoksi haluton turvautumaan kyseisen valtion suojeluun.

Esimerkkinä tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kohdistuvasta vainosta on mahdollinen vaino, joka kohdistuu ihmiseen sukupuolisen suuntautumisen vuoksi tai sen vuoksi että hän kuuluu ammattiyhdistykseen.

Myös naisiin sukupuolen perusteella kohdistuva vaino voidaan ottaa huomioon turvapaikan perusteena. Tällöin vainon syynä voidaan pitää kuulumista tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään."

http://www.migri.fi/netcomm/content.asp?path=8,247...

- Entä miksi pikkutyttöjä lähetetään tänne ankkurilapsiksi? Kokevatko he poliittista vainoa? Vainoa he voivat toki kokea, mutta ne vainoojat ovat usein omat miespuoliset sukulaiset. Mutta sitähän ei lasketa syyksi.

Ja millainen on mies, joka jättää perheensä suojattomaksi kotimaahansa ja tulee tänne yksin?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jukka Johansson lähettää tietenkin pienet lapsensa ja vaimonsa kokeilemaan jäätä edellään.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

"jäätä"? Eiköhän ihmisillä ole aavistus siitä, että se jää joka ei kanna, on juuri se, josta pyritään pois.

Mikä vitsi!

Maassa on sisällissota ja kapinallisjoukkio murhaa ja mellastaa. Perhe lähettää miehen maailmalle tunnustelemaan - jäätä.

Älä Timo edes viitsi!

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Kun Suomeen syttyi sota 1939 ja neuvostokoneet pommittivat Helsinkiä, miehet ja naiset lähettivät lapsiaan Ruotsiin "kokeilemaan jäätä", ja lähtivät itse kokeilemaan rintamaa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

...ja siitä alkoi sitten lasten "vaarallinen" matka heikoille jäille - kohti pelottavaa Ruotsia. Hehheh.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Pakko heittää vielä vähän löylyä:

Mitäs jos Talvisodan sytyttyä ja neuvostosotilaiden lähestyttyä, olisi maan miehet sanoneet, että

"Antakaas, kun mää meen tonne Ruattiin edeltä... Käyn vähän kokeileens jäätä - että kantaako se... Tulkaa sitte joskus perässä. Älkää vaa joutuko vangiks...

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Eipä ole minun kommenteistani vielä kukaan vastaavalla tavalla hermojaan menettänyt. Että oikein armeijat, venäläiskoneet ja talvisota minun kumoamisekseni.

Totuus kuitenkin on siitä talvisodastakin, että enimmän perheensä hyväksi tehnyt on häipynyt rintamalta ulkomaille ja perhe on sitten tullut perässä. Näin hän säilyi hengissä perheensä hyväksi.

Marko Kervinen

Ana: Nollan pisteen tarinoitsija fantasiamaailmasta.

Käyttäjän amgs kuva

Marko Kervinen, luotan siihen, että tiedät mikä tässä asiassa on fatasiaa ja mikä ei.:)

Jouni Haimi

Oli miten oli niin nuo perheenyhdistämisen kiristykset tulee kyllä oikeaan paikkaan . ensinäkin kysymys on perheen yhdistämisestä ei koko suvun yhdistämisestä eli sen voi ihan hyvin rajata vaimoon ja biologisiin lapsiin. Toisekseen on hyvä myös se että asetteaan jotain ttaloudellisia ehtoja mitä vaaditaan ennen kuin yhdistämistä harkitaan.

Se mikä tuosta puutuuu on tuo käänteinen perheenyhdistäminen .Eli se että jos perhe odottaa jossain turvalisessa paikassa ja suomessa on vain yksi perheenjäsen niin voisi tuon perheen yhdistää muuallekkin kuin suomeen.

Petteri Sahlsten

Perheenyhdistämismeininki=karva-ankkurointi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset