Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mustikkamaito

  • Mustikkamaito

Mansikkasato on melkein ohi, mutta nyt saamme nauttia mustikoista. Karkkilan torilla mustikkahinta oli 6 euroa litraa. Mustikoiden poimiminen ei ole kovinkaan herkullista puuhaa varsinkin jos kotiin unohtui hyttysmyrkkyjä, ei kestä itikoita tai polvet asettavat rajoituksia. Mutta jos pitää mustikoista kovasti, nyt on se sopiva aika käydä metsässä poimimassa niitä.

Itse kävin tänään metsässä ja mustikoita oli runsaasti. Kirjoitin asiasta espanjankieliseen blogiin. Kirjoitin myös jokamiehenoikeudesta. Sekä mustikat että jokamiehenoikeus ovat tuntemattomia asioita erityisesti Latinalaisessa Amerikassa, jossa jokainen maapalsta, pieni tai suuri on aidattu.

Espanjankiellisessa blogissa kerroin myös saksalaisturistien tapauksesta. Tuo saksalaisturistien tapauksen erikoisuus on sen saaman mediahuomion ja lööppien revittelyä. Joissakin lehdissä sanotaan, että turistit olisivat maksaneet leiriytymisestä, mutta omistajat ovat tehneet
rikosilmoituksen. Joku vetää hihasta jotakuta. Saa nähdä, mitä poliisi sanoo. Sen sijaan media voisi katsoa peiliin ennen kuin keksii lööppejä. Mihin lööpeillä oikeastaan pyritään? Lietsomaan vierasvihaa? Karkottamaan turistit Suomesta? Uutinen on jo saksalaisissa medioissa ja siellä on jo huomioitu joidenkin suomalaisten lähettämiä erittäin kielteisiä palautteita saksalaisturistien verkkosivulle.

Huomioon ottaen saksalaisten turistien epäselvä tapaus, ehkä on paikallaan kertoa pari sanaa muille, jotka suunnittelevat matkaa Suomeen tai muuten vain tiedoksi. Ei sovi lähestyä ihmisten yksityispihoja ilman lupaa. Toisten rauhan rikkominen ei ole hyväksyttävää.

Metsien antamia puhtaita herkkuja voi hyvin käydä poimimassa ennen kuin ne mätänee. Mitä olisi kesä ilman mustikkamaitoa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Ilkka Järvelä

Onpas mustikat hinnoissaan. Tollaisista summista normaalipoimija ei voi kuin nähdä unta, torille ei taida päästä myymään taikka pääsemisen ehtona on jonkun myyntiluvan ostaminen. Jonka takia myytävää pitäisi olla todella paljon.

Käyttäjän amgs kuva

Luulen, että se vaihtelee paikkakunnittain, pitäisikö maksaa toripaikasta vai ei. Mustikoiden poimiminen on kuitenkin kovaa hommaa. Tarvitaan hyvää huumoria ja seuraa. Itse en käytä poimuria, koska se rikkoo marjoja ja ne ovat sitten hyvin roskaisia. Paikassa, jossa olin, oli aika isoja ja makeita mustikoita.

Pentti Järvi

Kävin lukemassa espanjankielisen juttusi. (se merikuva on edelleen turhan painava.)

Ruotsissa ollaan ottamassa lakikäsittelyyn tuo jokamiehenoikeus, sillä niin siellä kuin täälläkin ammattimainen marjan- ja sienenpoiminta on ollut häiritsevää. Laajat alueet on tyhjennetty lähinnä ulkomaalaisten poimijoiden toimesta ja metsiin on jätetty yhtä jos toistakin roinaa ja roskaa. Siellä Ruotsissa ehdotetaan jonkinlaista vuokrasopimusta poiminnan järjestääneen firman ja maanomistajan välille ja tähän asti kummankaan osapuolen edustajilla ei näytä olevan mitään ajatusta vastaan.

Viime vuonnahan muuten kävi niin, että tuhannet thaimaalaiset poimijat jätettiin ilman palkkaa sadon oltua huononpuoleinen. Nyt siihenkin on tullut parannusta takuupalkan muodossa, mikä tietysti nostaa marjojen hintaa, mutta poimijoiden korvaus on taattu.

Ilkka valitti mustikoiden hintaa torilla. Heh. Minulta meni tässä eräänä päivänä 2 tuntia saada se litran kippo täyteen...

Anan leipomukset näyttävät mahtavilta. Mustikkamaito oli minulle uusi tuttavuus mutta puurolautasen täytän mustikoille, päälle maitoa ja sokeria. Avot! Njaminjami.

Saksalaisten melojien tapauksesta on tullut luettua vähän sekavaa juttua ja nähtäväksi jää, mikä on totuus asiassa.

Kaikki suomalaiset eivät välttämättä pidä saksalaisista...heh.

Ilkka Järvelä

Tämän vuoden hintatilanteesta en tiedä mutta viime vuonna ostopaikoissa maksoivat täällä 2€/kg puhdistetusta mustikasta. Tollainen 10 litran ämpäri painaa noin 6kg. Mulla ämpärillisen poimiminen kestää noin 1-2 tuntia (poimurilla, ei ne marjat siitä hajoa) ja putsaaminen ainakin sen kaksi tuntia joten eipä innosta myyminen.

Torilla myivät paremmilla hinnoilla mutta siellä pöytäpaikka maksoi 50€. Jotta siellä kannattaisi alkaa myymään, pitäisi olla paljon myytävää, saalis jota saa kerätä ainakin viikon. Ja siinä on taas tuo säilytysongelma kun mulla ei ole kellaria ja pakasteitahan siellä ei voi myydä.

Pentti Järvi

Ana oli käyttänyt luonnehdintaa "oro azul"=sininen kulta.
Semmoisen 6 kilon ämpärin kuljetukseen ei taida enää polkupyörä riittää vaan on oltava jonkinlainen nelipyöräinen vehjes.
Arvelen kiloon menevän 2 litraa, joten kyllä Anan mainitsema litrahinta 6euroa tuntuu kovalta.
Toripaikat näkyvät olevan kalliinpuoleisia joten ratkaisu olisi jos pienen satsin saisi myytyä vaikkapa naapureille...?

Sen oro amarillon eli lakan satoennusteet ovat heikonpuoleisia tänä vuonna, luin jostain.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Olen ostanut 'torilta' lähes joka päivä lihavia mustikoita ja mansikoita viime viikolla, mutta epäilen, että se EI ole sama Karkkilan tori. Alkoholiliikkeen & SMarketin edessä myydään herneitä, mansikoita, mustikoita... 'pensas' mustikoita 6.5 €gee litra...

Jaa, pitää ma käydä hautuumaalla ja tutustua toriin...

Saksalaiset osaa käyttäytyä miten sattuu kotimaansa ulkopuolella. Siksi he ovat mainiota seuraa... Eg StPb kuun vaihteessa.

Käyttäjän amgs kuva

Ei ole sama tori. Karkkilan tori on kirkon vieressä ja kävin siellä perjantaina. Myyjät tulevat vain tiistaisin ja perjantaisin. Sieltä saa hyvää kalaa.:)

Käyttäjän amgs kuva

En tiedä kuinka monen sukupolven vielä pitäisi elää, ennen kuin sotatraumoista päästään eroon. Ymmärrän ja siksi se on yksi niistä syistä, miksi sotia en vain voi ymmärtää. Miten nykysaksalaiset ovat vastuussa enää aiempien sukupolvien törttöilyistä? Sama juttu venäläisten kanssa. Kuten sanoin, ymmärrän.

No joo, poimurista voidaan olla eri mieltä. Kohdallani ehkä tärkeintä on saada tuntumaa omilla käsillä marjoihin.

Ilkka, minusta tavallisen sukankuluttajan, joka omalla hiellä menee metsiin poimimaan ruokaa, pitäisi saada myydä työnsä tuloksia muille vapaasti. Tuo toripaikan hinta kuulostaa kohtuuttomalta. En ymmärrä miksi kunnat veloittavat niistä. Eri asia on esimerkiksi päivästä toiseen torilla elinkeinoaan harrastavat myyjät.

Noista firmoista, jotka poimivat marjoja ammattimaisesti rekrytoimällä riistotyövoimaa muista maista ja jotka Pentti Järvinen mainitsi, pitää sanoa, että heidän pitäisi maksaa veronsa ja ihmisten palkat. Lisää valvontaa ja sanktioita, jos he toimivat väärin.

Pentti Järvi

Thaimaalaisten poimijoiden ongelma viime kesänä oli se, että niitä marjoja ei ollut metsissä Ruotsin puolella eli urakkaa ei tullut tehtyä, ämpärit jäivät tyhjiksi.
Tilanne on nyt käsittääkseni parantunut takuupalkalla. Toinen ongelma olivat epäluotettavat firmat, jotka häipyivät tai "menivät vararikkoon".
Suomen tilannetta en tiedä viime kesältä, kun lähinnä seuraan Ruotsin tapahtumia televisiosta.

Käyttäjän amgs kuva

Linkin mukaan Suomessakin tilanne oli, kuten Ruotsissa: "Suomi on yksi tämän työperäisen ihmiskaupan näyttämöistä. Junyan mukaan viime vuoden huono mustikkasato jätti valtaosan thai-poimijoista nuolemaan näppejään.

Noin 80 prosenttia Suomen metsiä kolunneista 2 000 thaimaalaisesta jäi ilman taloudellista voittoa, ottaen huomioon palkasta vähennetyt elinkustannukset (majoitus, ruoka, kuljetukset jne.) sekä noin 2 000 euron välityspalkkion, jonka työntekijät maksoivat thaimaalaiselle välitysfirmalle työsopimuksen saadakseen. Se on valtava summa koillisthaimaalaiselle maanviljelijälle, jonka vuosiansiot jäävät 1 200-1 800 euroon.

Sama kuvio tapahtui myös Ruotsissa, jossa thaimaalaisia mustikanpoimijoita oli Suomeen nähden nelinkertainen määrä."

http://global.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Mustikan poimintatulos riippuu mitä suurimmassa määrin siitä, miten runsaasti marjoja on. Kävin tässä tunnin verran poimimassa sain noin 10 litraa. Torihinnoin se tekee 50 - 60 euroa. Keski-Suomessa mustikkaa on runsaasti, mutta vasta ensi viikolla ne ovat todella kypsiä. Nyt vielä paikoin on raakileita joukossa ja marjat ovat varressa lujasti kiinni,joten leltiä ja muuta roskaa tulee joukkoon melkoisesti.

Pitääpä seurata tilannetta. Jos poimijahinta on 3 - 4 euroa, saatanpa poimia myyntiinkin. Päosin kutenkin vain kotitarpeeksi ja huvikseni.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä en käynyt lukemassa espanjankielistä blogiasi, koska olisi aivan sama, puhutaanko siinä välimeren rantojen valjastaminen kaupallisiin tarkoituksiin,- tai suomalaisesta mustikasta. (sinikasta)

Se on nääs tämän kielitaidon puute,- ja olenkin ehdottanut Rkp:lle aloitetta kaikkien maailman kielien pakolliselle osaamiselle, kaikille... Niin tyhmää pakkoruotsi on, että vieläkin tyhmemmän ehdotuksen ehdottaminen ei kuulosta ollenkaan pahalta.

Jees, Ana María Gutiérrez Soraisen puheenvuoro on tärkeä, sekä hyvä.
Mustikat on hyvä saada mahdollisimman kattavasti käyttöön. Ostetaan ne torilta,- tai poimitaan itse, on sivuseikka. Varakkaammat ostavat itse, koska varakkuutta vain harvoin ansaitaan ahkeruudella....Toisinsanoen, varakkaat ostavat ne laiskuuttaan torilta.

Me vähemmän varakkaat haemme marjat metsästä ilmaiseksi, niin, että niitä riittää aina seuraavaan kevääseen asti käytettäväksi.

Mutta, arvoisat tämänkin sepustuksen lukijat. Mikään.....Ei mikään estä......Ei edes suomalainen, erittäin vitamiinirikas mustikka estä meitä sairastumasta flunssaan taas ensi flunssakaudella.... Näin se vaan on.

Niin, ja jotain tärkeätä oli vielä sanottavana, mutta mitähän se mahtoi olla?...................................................................................................................................................................................................................................-Niin, kun puhutaan jokamiehen oikeudesta,- ja ulkomailta tuotetuista marjanpoimijoista.

Jokamiehen oikeus pitää poistaa niiltä marjajobbareilta, jotka käyttävät oikeutta hyväkseen liiketoimissaan.
Se on lain törkeää väärinkäyttöä.

Ps. Se koijariyrittäjä, joka tuotti viime vuonna kylmään kuolleen thaimaalaispoimijan suomeen, pitäisi tuomita elinkautiseen vankeuteen kuritushuonessa, ja lopulta hirttää suomalaiseen petäjään.

Käyttäjän amgs kuva

Markku, olisit käynyt katsomassa niitä kuvia ja mustikkamuffinseja ja ehkä samalla joku sana olisi jäänyt mieleen. Tuosta flunssasta moni on sitä mieltä, että valkosipuli on tosi tehokas keino sitä vastaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mikä ihme tuossa on, että oikea reuna katoaa kommentistani.
Tämä oli jo toinen kerta.
Pitänee tutkia asiaa.

Mustikka, mustikka, mustikka, mustikka, mustikka, mustikka, mustikka, mustikka, mustikka, jne.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, nyt se toimi. Pitää yrittää postata viesti uudelleen.

Tyhmän,- ja viisaan ero on nääs siinä, että toistaa tyhmyytensä, kun viisas yrittää korjata.

Pentti Järvi

Markku: mustikka = arándano täällä Euroopassa, arándano rojo= puolukka.

:)

100 kertaa pitää toistaa, muuten ei jää päähän.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, flunssaa vastaan ei auta mustikat, eikä valkosipulit, mutta lievitystä niistä saa,- sekä säännöllisesti käytettynä,- flunssalle voi tulla välivuosia piipahduksissaan.

Mustikoista,- ja valkosipulista- sekä muistakin luonnonmarjoista saatava hyöty näkyy kyllä flunssan estoyrityksissä, mutta ei poista flunssan vääjäämätöntä tulemista kiusaamaan meitä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuossa siis toistettuna kommenttini, joka ainakin omasta koneestani oli poistanut oikean reunan.

"Minä en käynyt lukemassa espanjankielistä blogiasi,
koska olisi aivan sama, puhutaanko siinä välimeren rantojen
valjastaminen kaupallisiin tarkoituksiin,- tai suomalaisesta mustikasta. (sinikasta)

Se on nääs tämän kielitaidon puute,- ja olenkin ehdottanut Rkp:lle aloitetta kaikkien maailman kielien pakolliselle osaamiselle,
kaikille... Niin tyhmää pakkoruotsi on, että vieläkin tyhmemmän ehdotuksen ehdottaminen ei kuulosta ollenkaan pahalta.

Jees, Ana María Gutiérrez Soraisen puheenvuoro on tärkeä,
sekä hyvä.

Mustikat on hyvä saada mahdollisimman kattavasti käyttöön.
Ostetaan ne torilta,- tai poimitaan itse, on sivuseikka.
Varakkaammat ostavat itse, koska varakkuutta vain harvoin ansaitaan ahkeruudella....
Toisinsanoen, varakkaat ostavat ne laiskuuttaan torilta.

Me vähemmän varakkaat haemme marjat metsästä ilmaiseksi, niin, että niitä riittää aina seuraavaan kevääseen asti käytettäväksi.

Mutta, arvoisat tämänkin sepustuksen lukijat. Mikään.....Ei mikään estä......Ei edes suomalainen, erittäin vitamiinirikas mustikka estä meitä sairastumasta flunssaan taas ensi flunssakaudella....
Näin se vaan on.

Niin, ja jotain tärkeätä oli vielä sanottavana, mutta mitähän se mahtoi olla?

-Niin, kun puhutaan jokamiehen oikeudesta,- ja ulkomailta tuotetuista marjanpoimijoista.

Jokamiehen oikeus pitää poistaa niiltä marjajobbareilta, jotka käyttävät oikeutta hyväkseen liiketoimissaan.
Se on lain törkeää väärinkäyttöä.

Ps. Se koijariyrittäjä, joka tuotti viime vuonna kylmään kuolleen thaimaalaispoimijan suomeen, pitäisi tuomita elinkautiseen vankeuteen kuritushuonessa, ja lopulta hirttää suomalaiseen petäjään."

Juhani Putkinen

Mustikka on hyvä marja vaikka hillona lettujen kera tai esimerkiksi mustikkasoppana.

Niitä kannattaa ehdottomasti poimia, varsinkin kun viime syksy oli heikko mustikkavuosi ainakin täälläpäin.

Riisipuuro ja mustikkakeitto yhdessä on jo kulinaristinen nautinto.

Mutta ei kannata poimia raakana, antaa kypsyä rauhassa.

Tekisi mieli jo poimia marjoja ja sieniä, mutta pitää tehdä töissä pitkää päivää. Huomenna on metsäkeikka, mutta se menee "sotimisessa". No, hyvä sekin vaihtelu.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Olet oikeassa, mutta 'mustikkamaito' on hyvää ja mustikkasoppa vadelmien ja mansikoiden kera. Se on herkkua.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Mustikat ja metsämansikat. Tässä. Aivan ykköset. Niitä marjoja tuli laitettua myös heinään. Kohta koittaapi sieniaika ja mehän mennään. Pakastimeen tavaraa.

juha aaltonen

Ei sovi lähestyä ihmisten yksityispihoja ilman lupaa. Toisten rauhan rikkominen ei ole hyväksyttävää.

Jep, näin se on

"En tiedä kuinka monen sukupolven vielä pitäisi elää, ennen kuin sotatraumoista päästään eroon".

Kuinka monta sotaa, sinun sukulaisesi ovat käyneet Suomen puolesta?

Ovatko he traumaattisia, siitä, että sotivat 1939-1944?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Juha Aaltonen kyselee:

"Kuinka monta sotaa, sinun sukulaisesi ovat käyneet Suomen puolesta?"

Kun asia tuli puheeksi, niin saisiko vastaavasti jotain näyttöä sille että omat sukulaisesi varmasti sotivat silloin aikoinaan Suomen puolesta? Ettei vain olisi niin, että istuivat turvasäilövankeina Köyliössä tai Koverin keskitysleirillä? Tai mistä sen tietää vaikka olisivat olleet desantteja tai emigranttisuomalaisina puna-armeijassa. Tai sitten vain ihan viattomasti palvelukseen kelpaamattomia kruununraakkeja.

Niin että jotain todisteita pöytään ja äkkiä. Digitoidut kuvat sukulaistesi kantakorteista riittävät vallan hyvin, niitä saa Sota-Arkistosta tilaamalla. Pistä samaan pakettiin myös kuva omasta sotilaspassistasi. Tällä palstalla meinaan vaikuttaa sen verran paljon entisiä sivareita, ettei sitä koskaan tiedä kuka poskeaan soittaa.

Best,

J. J.

Käyttäjän amgs kuva

Huomenta, ei pidä provosoitua, mutta tässä Juha Aaltonen tekee parastaan provosoida minua:) Miten se tähän aiheeseen liittyy, ovatko sukulaiseni sotineet Suomessa? Eivät mitenkään. Onko siis niin, että rikollinen, jonka sukulaiset ovat sotineet Suomessa, voi puhua sotatraumoista, mutta joku muu kansalainen ei, jos hänen sukulaisensa sodan aikana asuivat esimerkiksi ulkomailla? Minusta kaikki ihmiset saavat vapaasti puhua asioista ilman, että mennään henkilökohtaisuuksiin. Toivon, ettei kukaan olisi koskaan joutunut sotimaan missään eikä joudu tulevaisuudessa.

Pentti Järvi

No joo, mustikoista mentiin vähän sivuraiteille täällä, mutta on tunnettu tosiasia, että saksalaiset noin yleisesti eivät ole suosittuja oikein missään päin maailmaa eikä se sodista johdu elleivät sodat sitten ole vaikuttaneet nykysaksalaisten habitukseen jotenkin.

Henri Lentonen

Muistan, kun lapsena sain mummolassa mustikkamaitoa. :) Se oli aivan parhautta..

Viihdepalsta Viihdepalsta

?Hola, que tal. No joo, tunnen entisen kotimaasi Niqaracuan jollain tavoin. Nähnyt pienen kansan taistelua isojen vieressä.

Minua loukkaa henkilökohtaisesti aivan vitusti että jos Nicaraguan lähettiläät käyvät pyytämään lähetystön avaamista Helsingissä niin siitä tehdään numero eikä sitten sitä lähetystöä avata.

Ai niin, silloin ei ollut rahaa - eikä tänäänkään. Joskus suorastaan vituttaa tuo suomalainen mukamas moraali.

Sodat on näemmä kaukana päättäjiltä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset