Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

¡Viva León Jodido!

Siinä kesänä, kun muutin Suomeen suven keskellä, oli joku mediavillitys Ruokolahden leijonasta ja siksi leijonan näkeminen Suomen vaakunassa saattoi tuntua ymmärrettävältä. Ruokolahden leijonan olemassaolon paikkansapitävyys on myöhemmin ollut hämärän peitossa. Siksi on ollut paikallaan kaivaa tietoa siitä, miten savannien kunkku on adoptoitu maapallon toisella puolella sijaitsevan maan symboliksi.

Leijonaa pidetään vahvana, pelkäämättömänä, haasteisiin tarttuvana eläimenä. Ei siis ihme, että jo vuonna 29 ennen Kristusta sen nimiseen sotilasleiriin alunperin perustettu kaupunki sai nimekseen tuon eläimen nimen. Puhun siis Espanjan Leónista. Kaupungin vaakunasta ei ole mitään epäselvyyksiä.  

Samanniminen kaupunki ja maakunta löytyy myös Väli - Amerikan Nicaraguasta. Itse olen syntynyt León - nimisessä maakunnassa. Leónin kaupungin tuomiokirkon edessä komeilee muutamia leijonia ja kansallisrunoilija Rubén Daríon haudan päällä makaa suuri leijona ikään kuin vahtimassa Daríon lepopaikkaa. Leijona kuuluu siis lapsuuteni muistoihin, vaikka samoin kuin Suomessa Nicaraguassakaan ei ole leijonia. Leoneses eli leijonalaisilla on kuitenkin tapana kannustaa omiaan otsikon huudahduksella ”Eläköön Leijonaa, perkele!”

 Suomen vaakuna on ilmeisesti perintö Ruotsin hallitsijasuvulta ja ehdottomasti se on ottanut paikkansa suomalaisen sydämessä. Vihreät eivät ole ensimmäisiä ja viimeisiä, jotka ovat muokanneet vaakunan leijonaa. Kokoomus on tehnyt jo sen. Miksi tiettyjä symboleita saavat käyttää vain tietyt tahot? Vaakuna kuuluu kaikille suomalaisille ja siksi ihmettelen, miksi ei ole nähty punaista leijonaa vaikkapa ruusu, vasara tai sirppi kädessä?

Vuonna 1995 hurrasimme Leijonille: ”Ihanaa Leijonat, ihanaa!” jotka toivat maailmanmestaruuden voiton Suomelle. Jääkiekon parissa myydään erilaisia leijonatuotteita. Leijonalla siis tehdään rahaa. Leijona komeilee myös erilaisissa valtionvirastojen logoissa, mutta myös yrityksien logoissa, kuten UPM: n logossa.

Vihreät haluavat rakentaa uutta avointa, tasa-arvoista, myönteistä, menestyvää Suomea. Vihreä leijona ei ole mikään pelokas mirri vaan rohkea, joka kohtaa haasteita. Myös se ”ruohoa syövä, kuohittu albiinoleijona”.

Koska Suomen vaakunassa ei ole karhua vaikka sekin on rohkea eläin, ylistämme leijonaa. Afrikasta kotoisin oleva eläin, ellei Ruokolahden leijona ole totta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Eikö yksi afrikasta tuotu leijona riitä, se mikä on vaakunassa? Jätetään loput afrikantuliaiset tuomatta!

jii (nimimerkki)

tästä tulee mieleeni elävästi mieleen aikaisempi elämäni erään suuryrityksen palveluksessa: ei ollut väliä mitä idioottimaisuuksia ylhäältä tulikin, joojoomiehet alkoivat välittömästi hokea näitä järjettömyyksiä toisilleen ja jokaiselle vastaantulijalle vaikka itsekin ymmärsivät että koko ajatuksessa ei ollut järjen hiventäkään.

vihreissäkin näyttävät kaikki pikkukaaderit vuorollaan todistavansa uskollisuuttaan puolueelle isompien perässä.. no Kivelällä oli sentään kanttia edes vähän epäillä.

ai niin, miten se "avoimmuuden" kaunis pyrkimys on muuten näkynyt Braxin ministeriössä? edustiko Biaudetin valinta "uutta" Suomea? vai ajattelitteko vasta ensi vaalien jälkeen aloittaa?

K Veikko

Uskon, että aika moni vihreissä toivoo Ruokolahden leijonan sittenkin olevan totta.

Käyttäjän amgs kuva

Jari-Petri, moka, moka ja aivopesu, mutta minusta rehellisyyden nimissä totean, kuten useita kertoja aiemmin, että Suomi elää nyt myös maahanmuuttajien maksamilla verorahoilla.

jii (nimimerkki)

mikäli edelleen halutaan niputtaa kaikki maahanmuuttajat yhteen, todetaan nyt tähän ties kuinka monetta kertaa että ulkomaalaisten huoltosuhde on heikompi kuin suomalaisten, ts. suomalaiset elättävät ulkomaalaisia eikä päin vastoin. eli lause "Suomi elää nyt myös maahanmuuttajien maksamilla verorahoilla" on epätosi.

jos toivotaan asiallista keskustelua niin jokaisen pitäisi jaksaa olla rehellinen, ensimmäisenä itselleen.

Käyttäjän amgs kuva

"MYÖS" tarkoittaa myös sitä, että hekin osallistuvat. Kuntien terveysasemilla työskentelee paljon maahanmuuttajia. Sama juttu muilla matalapalkkaisilla aloilla. Epärehellistä on myös väittää toista. Luulen myös, että jouluposti olisi vaikeuksissa, jos maahanamuuttajia ei olisi siellä käsittelemässä niitä ja täällä Nummi-Pusulassa Alhovuori ei kenties avaisi oviaan ilman romaneita.

jii (nimimerkki)

enhän minä kiistänyt etteikö osa ulkomaalaisista tekisi töitä ja maksaisi veroja. ryhmänä he kuitenkin syövät enemmän kuin maksavat, ja tuo "Suomen eläminen" alkaa vasta siitä kun rahavirran suunta on päinvastainen.

vähän niinkuin menisi jonkun kanssa syömään ja antaisi ravintolaan mennessä 50E jotta toinen voisi maksaa hyvillä mielin puolet 70E laskusta.

mitäs muuten luulet, kuuluuko "Uuden Suomen" mukanaan tuomaan avoimmuuteen myöskin maahanmuuton kustannusten avaaminen yleisesti tarkasteltavaksi? nykyinen hallitushan ei jaksanut siitä oikein innostua.

Anita Koivu (nimimerkki)

Marko Kivelän mainitsevat asiat ovat kaikkien tiedossa ja varmasti jokainen puolue omassa vaaliohjelmassaan tavalla tai toisella ne tuovat esiin. Pitäisi juuri hallituspuolueiden mennä itseensä ja miettiä miksi juuri ne korjattavat jutut ovat menneet huonompaan suuntaan nykyisen hallituksen toimikauden aikana. Nyt jo pian neljä vuotta vallassa ollut hallitus ei ole tehnyt paljon näiden asioiden eteen. Niitä on mielestäni katseltu sieltä pääkaupunkiseudulta käsin tuntematta täällä muualla päin maata asuvien ihmisten ongelmia. Pääkaupunkikeskeisyys näkyy siinä, että juuri siellä Kivelän mainitsemia ongelmia esiintyy runsaimmin, joten pitäisi myös siellä päin vaikuttavien päättäjien niihin puuttua, mitä ei ole tapahtunut.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei aivan pidä paikkaansa. Itse asiassa henkeä kohden vakavaa väkivaltaa esiintyy tietääkseni eniten siellä missä sitä väkeä on vähinten, eli pikkupaikkakunnilla. Luultavasti syynä on sekä alkoholismi että tietynasteinen toivottomuus ja syrjäytyminen. Myös maahanmuuttajien määrä on noilla alueilla pienin. Valitettavasti en nyt ennätä kaivaa tarkempia tietoja.

Pentti Järvi

Marko: kaivahan niitä tietoja esiin ihan rauhassa, en näet nyt ymmärrä, mistä puhut.
Pikkupaikkakunta? Väkivaltaa, toivottomuutta ja syrjäytymistä?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tästä oli jossain havainnollinen kuvakin, mutta en nyt todellakaan ennätä kaivaa tätä tämän enempää, eli joudutte tyytymään asian uutisointiin.
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Henkirikokset+v...

Jos jotakuta kiinnostaa asia enemmänkin, niin toivoisin sitä kuuluisiaa omaa aktiivisuutta ;)

M-T Heikka
Pätmän (nimimerkki)

"Sen leijonalippua jääkärien
käsivarret jäntevät kantaa
yli pauhun kenttien hurmeisten
päin nousevan Suomen rantaa."

Siis valkoisten leijonalippu, vihreätkin lopulta näyttävät liittyneen isäm maanpuollustajien rehtiin joukkoon. hyvä!

Anita Koivu (nimimerkki)

Asun paikkakunnalla, jossa on tuhansia vierastyöläisiä, varsinaisia maahanmuuttajia ei nimeksikään."Rasismi" on täällä tuntematon käsite. Syrjäytyneistä ei voi puhua mutta nuorisotyöttömyyden torjuntaan olemme panostaneet sillä se on tuttu ilmiö koko maassa.

JST (nimimerkki)

Ruokolahden leijonan todenperäisyyttä ei pystytty aikoinaan todentamaan, vaikka itärajan takaa löytyikin kiertävä sirkus joka tunnusti että 1 kpl leijoniansa oli juuri samoihin aikoihin kateissa.

Silminnäkijän arveltiin nähdeen jonkin isokokoisen ja sopivan värisen koiran, tosin silminnäkijä kiisti asian.

Se mitä tuon vaakunaeläimen alkuperää tulee lienee historian sattumia, kuten se että tuo siniristikin on Pietarilaisen pursiseuran lipunpohja.

Leijonan sijaan vaakunaeäin voisi kyllä olla vaikka karhu tai koira, tai miksei hevonenkin, olisivat lähempänä suomalaista luontoa.

Vihreiden tunnuksena toki leijona on ihan yhtä hyvä kuin koirakin.

Vieras (nimimerkki)

Ulkomaalaiset ottavat kantaa suomalaisuuteen, ja otsikkona ulkomaankieltä. Huvittavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset