Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Työtä suomalaisille!

Tärkeän kansanjuhlan alla tuo lause, jota moni käyttää vaalisloganina, tuntuu oikeutetulta. Lumen peittämä Suomi kehittyy työllä. Kiitoksia menneille sukupolville, myös sotaveteraaneille heidän perinnöstään ja paras kiitollisuuden osoitus on nykyisten ja tulevien sukupolvien ahkera työ.

Lause merkitsee kuitenkin eri ihmisille eri asiaa. Jos suomalaisuus perustuu siihen, että ihminen on suomalaisen äidin tai isän lapsi, niin tässä maassa asuu monta ihmistä, jotka sloganin mukaisesti jäisivät ilman työtä. Esimerkiksi romaneihin, saamelaisiin ja muihin vähemmistöihin kuuluvat ja kaikki muualta maailmalta tulleet, jotka eivät kuulu tuohon kategoriaan.

Jos suomalaisuus perustuu passissa olevaan kansalaisuuteen, työtä vaille saisivat jäädä kaikki paitsi Suomen passin omaavat, myös muun muassa suomalaisten puolisot, joilla on muu kansalaisuus kuin Suomi, kuten muista Euroopan maista tulleet.

Työtä suomalaisille tarkoittaa siis myös, että jos ei ole suomalainen, parasta on tulla työnsä mukana, jos tänne tullaan. Yhtä paljon tai enemmän kuin ihmiset muuttavat ulkomaille, tännekin muutetaan nyt ja tulevaisuudessa.

Jotkut suomalaiset ajattelevat niin, että ensin meille töitä ja vasta sitten muille. Mutta linnan juhlissahan ruoka tarjotaan kaikille tasapuolisesti eikä niin, että ensin suomalaisille ja vasta sitten ulkomaalaisille vieraille. Ei se näyttäisi kovin onnistunelta juhlalta ainakaan muiden silmissä. Isännällä voi toki olla hauskaa, kun näyttää muille sillä tavalla kaapin paikan.

Minusta nyt kansainvälisillä työmarkkinoilla, johon Suomi kuuluu, tässä työpaikkojen jaossa on periaatteessa samasta asiasta kyse. Se reipas ja aloitteellinen, joka saapuu ensin pitopöytään, saa herkkuja. Se ”fiksu” joka houkuttelee muita halvoilla herkuilla, saa tarvitsemansa työvoiman. Tiedän, että se on monesta näkökulmasta julma ja kylmä totuus, jolle on tehtävä jotakin.

Työtä suomalaisille sisältää olettamuksen, että suomalaisille ei olisi töitä. Kunnon työtä ei ole kaikille. Työtä kuitenkin olisi, jos sitä haluttaisiin tai ei annettaisi pilkkapalkoilla muille. Terveyden aloilla ja vanhusten hoidossa on paikoittain työntekijäpulaa. Matalapalkkaiset työt eivät kosiskele kaikkia. Toki on niitä työnantajia, jotka pilkkapalkalla työllistävät kielitaidottomia ja oikeutensa tuntemattomia ihmisiä maan rajojen ulkopuolelta. Sitä vastaan on taisteltava.

Työtä suomalaisille, jos suomalaisuus tarkoittaa halua tehdä töitä pitääkseen suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä. Jos se suomalaisuus sisältää kaikki näin ajattelevat eikä syrji ketään, niin laittaisin sen heti vaalisloganiksi, mutta, mutta...

Työtä suomalaisille! on sekä vaatimus että lupaus. Lupaus työn järjestämisestä. Kuka sitä voi luvata, kun tehtaat sulkevat ovensa ja siirtävät tuotatonsa Intiaan tai Kiinaan. Mistä työtä, kun työssäkäyvät nääntyvät liialliseen työntekoon, mutta muille ei anneta työtä. Mistä työtä, kun työnantajat palkkaavat alipalkattuja työntekijöitä mieluummin ulkomailta.

Se eduskuntavaaliehdokas, joka rohkenee luvata työtä, voi kertoa, kuinka hän sen aikoo järjestää kansainvälisessä Suomessa. Sillä kansa ei enää luota sanoihin, vaan kaipaa näyttöä. Ilman keinoja työpaikkojen luomisesta lupaus työstä on aivan tyhjä vaalislogan.

Toki aina on joku, joka on valmis kovaan menokuriin ja nostamaan veroa, vaikka työtä ei sittenkään noilla keinoilla järjestyisi. Työpaikat syntyvät työn kautta. Ei ole aika jäädä sohvalle odottamaan työtarjouksia, vaan voi vaihtaa ammattia, laajentaa tietämystään opiskelemalla tai ryhtyä yrittäjäksi. Pitäisi muuttaa rakenteita, jotka pakottavat siirtämään tuotannon ulkomaille ja rekrytoimaan työvoiman erilaisilla työehdoilla kuin maassa on tapana tehdä.

Euromaiden taloudellisten vaikeuksien edessä työpaikkojen luominen nykypäivän ja tulevaisuuden Suomessa on suuri haaste, johon on vastattava ainakin yhteistyöllä eri yhteiskunnan alueiden vaikuttajien välissä eikä vain vaalilupauksilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Euromaiden taloudellisten vaikeuksien edessä työpaikkojen luominen nykypäivän ja tulevaisuuden Suomessa on suuri haaste, johon on vastattava ainakin yhteistyöllä eri yhteiskunnan alueiden vaikuttajien välissä eikä vain vaalilupauksilla."

Juuri tähän on vastannut vihreä ministeri, joka on Suomen historian ylivoimaisesti heikoin työministeri. Hän on mestari kyykyttämisessä, eriarvoistamisessa ja muissa saman sortin lajeissa, myös "yhteistyössä" muiden riistoporvarien kanssa. Kiitos, kun muistutit.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos kommentista! Syyllisten etsinnästä ja kaunasta ei työpaikkoja synny.

Kalevi Kämäräinen (nimimerkki)

Muy listo!

No vivimos solo con promesas.

Recuerdos

Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

tekstisi kiteytettynä:
"oishan se kiva kun ois kaikille töitä, mut se on haastavaa ja kaikkien yhteistyötä tarvitaan"

Syntyjä syviä...

Käyttäjän amgs kuva

Ja moni muu ehdokas tietää sen, mutta vaalien alla moni lupaa.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

PLUS: "Pitäisi muuttaa rakenteita, jotka pakottavat siirtämään tuotannon ulkomaille ja rekrytoimaan työvoiman erilaisilla työehdoilla kuin maassa on tapana tehdä."

Ei kai kukaan niitä pakota. Tarkotat, että pitäis mielistellä niitä jotta jäisivät Suomeen.

Käyttäjän amgs kuva

Tulkitset puolestani. Yrittäjien syyllistämisen sijasta pitäisi varmistaa, että yritysten toiminnalle on Suomessa mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa. Turha on jälkikäteen voivotella, kuten nyt tehdään.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

jos niillä on alunperin ollut mahdollisuudet toimia Suomessa, niin miksei yhtäkkiä olisi enää? no joo, ajat toki muuttuvat yms, mutta eihän yrityksetkään kristallipallosta nää, että Suomessa toimiminen ajaisi ne konkurssiin tai jotain, jos ei jo olla selvästi sinne päin matkalla.

Vieras (nimimerkki)

"jos niillä on alunperin ollut mahdollisuudet toimia Suomessa, niin miksei yhtäkkiä olisi enää? no joo, ajat toki muuttuvat yms, mutta eihän yrityksetkään kristallipallosta nää, että Suomessa toimiminen ajaisi ne konkurssiin tai jotain, jos ei jo olla selvästi sinne päin matkalla."

Tässä on kyllä taas osoitus suomalaisen kansan tyhmyydestä ja tietämättömyydestä. Maailma ja erityisesti yritysmaailma muuttuu koko ajan. Kyllä he näkevät juuri siitä kristallipallosta ja ihan siitä, että jos Kiinassa sama kone tehdään puolet halvemmalla niin kumman vaikkapa sinä ostaisit? x € vai 2x €? Ei ole vaikea päätös. Tämän takia se tehdas on pakko siirtää sinne Kiinaan. Ei ole tuotteelle kysyntää.

Ennenvanhaan kilpailukyky hoidettiin devalvoimalla. Nykyisin ei voida kiitos euron. Se on vaatinut nähtyjä ratkaisuja. Tosin ilman euroakin ainakin Elcoteqit sun muut massatuontantofirmat olisi siirretty Kiinaan.

Kannattaisi vähän opiskella miten yrityksiä johdetaan ja minkä takia ne ovat olemassa. Vaikuttajia sijaintiin on miljoonia, kuten logistiikka, valmistuskulut, välilliset kulut, alihankkijoiden saatavuus, tullit, jnejne.

Toivon, että osaat pitää suusi supussa mitä tulee yrityksiin, jos tuo on ihan oikeasti tosissaan heitetty.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

myönnän, etten tiedä yritystoiminnasta juuri mitään. tekeekö se minusta automaattisesti kokonaisvaltaisesti tyhmän?
kunhan ihmettelin asiaa.
Ja ihan älytöntä puhetta (etenkin suomalaisen suusta!) nimitellä suomalaisia jotenkin harvinaisen tyhmiksi! Mistä lie mokoma rasistinen päähänpinttymä saanut alkunsa?

Harri Rautiainen

"myönnän, etten tiedä yritystoiminnasta juuri mitään. tekeekö se minusta automaattisesti kokonaisvaltaisesti tyhmän?"
Ei tee automaattisesti. Mutta jos tietää ei tietävänsä yritystoiminnasta juuri mitään ja silti kommentoi yritystoimintaan liittyviä kirjoituksia tietämättömyyden antamalla itsevarmuudella, niin se tekee.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"tietämättömyyden antamalla itsevarmuudella"

Millä ihmeen itsevarmuudella? Mähän esitin kysymyksen. Ja sen jälkeen sanoin (joo turhan, myönnetään) itsestäänselvyyden, ettei kukaan kristallipallosta nää tulevaa. En väittänyt mitään.
Mutta näemmä ei siis saa millään tavoin kommentoida asioita, joista ei ole pahemmin tietoa?

Harri Rautiainen

"Mutta näemmä ei siis saa millään tavoin kommentoida asioita, joista ei ole tietoa?"
Se, että kommentoi asioita, joista ei ole tietoa, ei ole nettiblogeissa aivan harvinainen ilmiö. Mutta omaa uskottavuutta siinä ei lisätä.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Se ja sama. Ei minulla ole mitään erityistä syytä korotella täällä imagoani, enhän ole vaaliehdokas tai vastaavaa.
Joskus tulee impulsiivisenä ihmisenä heiteltyä harkitsemattomia kommentteja, joskus taas tylsistyttää ja pitää melkein väkisin repiä kommentoitavaa jostain :D Tällä kertaa oli kyseessä lähinnä tylsistyminen - tässä valmistautuessani henkisesti käymään nukkumaan, jumituin vielä selailemaan näitä blogeja, ja tällä hetkellä "suosituimmissa" ei ole oikein mitään mielenkiintoista, niin kommentoin sitten tänne tyyliin lämpimikseni xD

Vieras (nimimerkki)

@Kaisa

Siis faktahan on se, että suuri osa suomalaisista ovat aivan uskomattoman pihalla siitä miten firmat oikeasti toimii ja mikä vaikuttaa juuri näihin exitteihin Suomesta vaikka ehkä vielä sillä hetkellä tehdään voittoa. Tarkoitukseni ei todellakaan ollut mollata sinua ihmisenä tyhmäksi vaan lähinnä juuri tuota taloustietämystä, kun kerran annoit siitä kommenttia. Anteeksi.

Vieras (nimimerkki)

"Nämä yrittämisen asiantuntijat voisivat kertoa miksi ollaan tultu siihen, että yrittäminen Suomessa ei kannata? Suomi ei ole logistisesti todellakaan missään huonossa paikassa, jos vaikka ajatellaan Aasian markkinoita."

Olisiko tultu vaikkapa siksi, että yksikkökustannukset ovat kasvaneet liian suuriksi? Ei se yritys ole mikään hyväntekeväisyyslaitos vaan siitä pitää saada se palkkio riskiä vastaan.

Logistisesti Suomi on huono maa. Katso vaikka kartasta ja vertaa vaikka Saksaan tai Ranskaan tai jopa Puolaan. Se, että Suomi on "hyvässä paikassa" ei riitä, koska on muita maita jotka ovat paremmassa paikassa. Heinollekkin se kirja käteen ja sitten vasta näppäimistön ääreen. Suomesta Kiinaan viedään kahta asiaa. Isoja koneita(Wärtsilä, Metso, KONE jne) ja älypuhelimia.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Pakko tässä vaiheessa kysyä Anan kantaa turkistarhaukseen. Monet vihreäthän olisivat tuhoamassa tuhansia työpaikkoja Suomesta kieltämällä alan, mikä osoittaa mielestäni selvästi Vihreiden työvoimapolitiikan suunnan. Mutta oletko itse tällaista järjettömyyttä vastaan?

Totta on että nykyisillä kansainvälisillä markkinoilla töiden säilyttäminen Suomessa on haastavaa, mutta välttämätöntä yhteiskuntamme säilyvyyden puolesta. Sen takia ihmisten tulisi hankinnoissaan tulisi ensisijaisesti suosia kotimaisia ja Suomessa tuotettuja tuotteita ja palveluita. EU:n kilpailulainsäädäntö on julkisella puolella käytännössä täysin epäonnistunut, joten Suomessa pitäisi lähituotantoperiaatteen tärkeyttä korostaa enemmän myös julkisissa hankinnoissa.

Toki kotimaisuus ei saa olla ainoa kriteeri, eivätkä esimerkiksi närpiöläiset tomaatit ole välttämättä mitenkään ekologisesti kestävä tai taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Mutta yleisesti työpaikkojen säilymisen Suomessa takaamme parhaiten suosimalla kotimaista vaihtoehtoa.

Käyttäjän amgs kuva

Koska olen kanssasi samaa mieltä muista asioista, vastaan siihen minkkitarhauskysymyseen. Yleisesti olen sitä mieltä, että oli eläin, jonka kanssa tehdään työtä ja bisnestä minkki, lehmä tai hiiri, on kiinnitettävä huomiota vähintään moraalisesti hyväksyttävään eläinten kohteluun.

Tämän päivän Suomen minkkitarhauksen elinkeinon kielteisyys syntyy nimenomaan siitä, että moni ei hyväksy luontoa, ja tässä tapauksessa eläinten käyttämistä vain ja ainoastaan ihmisen hyvinvoinnin lähteenä ja elinkeinon välineenä. Minkkitarhauksien olosuhteet eivät muuta tätä mielipidettä, päinvastoin. Monissa Euroopan maissa minkkitarhaukset ovat kiellettyjä, ja vihreät vaativat minkkitarhauksien lopetettavaksi asteittain. Elinkeinoharjoittajat voisivat kouluttautua uusiin ammatteihin.

Suomessa on yli sata minkkitarhaa ja ilmeisesti se on hyvin tuottava alaa. Ymmärrän minkkitarhauksien kannattajien protestoinnin ja suutumisen.

Vihreiden kanta on tässä asiassa oikea.

Vieras (nimimerkki)

" Elinkeinoharjoittajat voisivat kouluttautua uusiin ammatteihin. "

Kansaa kiinnostaisi mitä nämä ammatit olisivat? Tämä on niin Vihreitä. Kaikkea pahaa kyllä haukutaan ja vaaditaan poistettavaksi, mutta mitään konkreettista ratkaisua tähän ei ole tarjota. Koska kielletään automyynti tai bensakauppa, koska ne saastuttavat ympäristöä? Entä biodieselin valmistus kun sen valmistamiseksi pitää kaataa hehtaarikaupalla metsää?

"Vihreiden kanta on tässä asiassa oikea."

Tämä ei ole mikään absoluuttinen totuus vaan mielipide. Koska muuten vaadit häkkikanaloiden lopettamista? Käy katsomassa niin sielä on ihan samat olosuhteet.

Saanko vielä kysyä. Kun sinun talossasi vilisee rottia niin laitatko taloosi hiirenloukkuja vain annatko niiden elää ja vipeltää sängyssäsi? Jos yksikin Vihreä käyttää hiirenloukkua niin kannattaisi olla hiljaa tai vaihtaa puoluetta.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

"Kansaa kiinnostaisi mitä nämä ammatit olisivat? Tämä on niin Vihreitä. Kaikkea pahaa kyllä haukutaan ja vaaditaan poistettavaksi, mutta mitään konkreettista ratkaisua tähän ei ole tarjota."

Ensisijaisesti pitäisi varmaan kysyä tätä heiltä, jota tämä asia koskee ja sitten mahdollisuuksien mukaan olla avuksi heidän omien toiveidensa toteuttamisessa.

Kaikennäköinen eläinten rääkkäys ihmisten hyväksi olisi saatava loppumaan.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Työtä suomalaisille?? Tuo on jonninjoutavaa sanallista venkoilua. Ulkomaalaisia vartenko Suomeen pitäisi työtä saada? Yritetään nyt ensin saada töihin suomalaisilla työehdoilla kaikki Suomessa jo asuvat työkykyiset ihmiset kansallisuudesta riippumatta. Niin yksinkertaista se on. Se on myös kaikkein kannattavinta. Tähän liittyy tiiviisti harmaan talouden kitkentä. Työnantajat työllistävät varmasti suomalaisia, kun heiltä estetään mahdollisuus ulkomaisen halpatyövoiman käyttöön. En usko, että edes Ana sitä kannattaa, vaikka joskus siltäkin tuntuu.

Kalevi Kämäräinen (nimimerkki)

Segun mi opinion el de diez treinta y cinco no comprende o tiene sus razones de ser pendejo (segun espanol platicatdo en mejico).

Recuerdos / terveisiä

Kalevi Kämäräinen

Vieras (nimimerkki)

La quenta, por favor! Tuon enempää en ole tuota tarvinnut, ehkä kuitenkin 'cerveza' ! Olivatko oikein?

Kalevi Kämäräinen (nimimerkki)

Perfectamente en el punto!

frank (nimimerkki)

Teollisuuden ajaminen pois Suomesta energiaveroilla, ympäristön kannalta katastrofaalisten "bio"polttoaineiden ajaminen kuin käärmettä pyssyyn ja köyhentyvan kansan ennätysmäinen kurittaminen asuntojensa lämmittämisestä jatkuvasti kylmenevissä talvissa ei kyllä nyt varsinaisesti herätä luottamusta. Dogmatiikka johtaa katastrofiin.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

On se vaan aina niin kiva lukea sun puheenvuorojasi. Niissä on jotenkin vielä toivoa ja iloa ja luovat sellaista positiivista mieltä kun luulee että maahanmuutosta on kaikki jo menetetty!

Menestystä vaaleissa toivon!

Ajattelija2008 (nimimerkki)

Vaikuttaa siltä, että Gutierrez-Sorainen on pian entinen vihreä, kuten hän jo nyt on entinen sosiaalidemokraatti. Kuten yllä muut jo totesivat, niin Vihreät on puolueena ajanut kaikkein voimakkaimmin toimia, joilla työpaikkoja Suomesta vähennetään. Lisäksi Vihreät kannattaa voimakasta maahanmuuttoa kehitysmaista, mikä heikentää jo Suomessa asuvien työnsaantimahdollisuuksia ja kuormittaa taloudellisesti yhteiskuntaa.

Älkää vain erehtykö äänestämään tällaista ehdokasta, joka lupailee kaikenlaista, mutta jonka puolue toimii täysin päinvastaiseen suuntaan.

Lehtihovi (nimimerkki)

Surullista Sorainen, että kirjoituksesi alkavat aina irvimällä suomalaisia. Tällä kertaa pilkkasi kohteena olivat sotaveteraanit. Järkyttävän tahditonta Suomen itsenäisyyspäivän aattona. Vaan mitäpä se Sinulle merkitsee - päättelen kaikista kirjoituksista.
Kerran kerroit millaista maata et halua lapsillesi, miettimättä hetkeäkään, voisiko se olla sellainen, missä myös suomalaisilla olisi oikeus harjoittaa perinteisiä tapojaan, uskontoaan, omaa kieltään. Myös täällä Nakkilan kirkon vaiheilla syntyneillä.
Et taida ymmärtää tästä maasta, sen historiasta ja täällä kauan eläneestä kansasta yhtään mitään.

Henry Bjorklid

Ana!
Aja sitä Soininvaaran kansalaispalkkaa, jolloin me työttömät vapaudumme tekemään pätkiä, eikä tarvita sellaista helkkarin papershowta.
Olin tulkkina 1,5 kk ja menetin siinä asiassa rahaa. Juttu on pitkä, mutta kuitenkin.

Vielä: Muistatko kun varoittelin Vihreiden johtajista? Olen edelleen sitä mieltä, että vallassa olevat 20 - 30 vihreää, ovat hyvinkin lähellä Kokoomuksen ajatuksia. (Pääosin Soininvaara on poikkeus.)
Vihreiden alataso sitävastoin kuvaa sosiaalisemmin ajattelevaa porukkaa.

Henry

Kalevi Kämäräinen (nimimerkki)

Abrazos, Ana!

Recuerdos, terveisin

Kalevi Kämäräinen

Vieras (nimimerkki)

Vihreät ovat sopiva puolue Anan kaltaisille ihmisille.

Vihreitä eivät äänestä ne ihmiset, jotka ovat joutuneet kohtaamaan elämän kovuuden.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä Ana. Taivas meitä varjelkoon poliitikkojen luomilta työpaikoilta. Valtio rakentakoon edelleen infran ja koulutuksen. Jos tämä ei vientiteollisuudelle riitä, menkööt Kiinaan. Työsuhde pitää syntyä Työsopimuslain mukaan. Ei valtion väkivaltaisin toimenpitein, kuten koulutukseen jossa tehdään ilmaista työtä.

En ole kuullut kenenkään suomalaisen vastustavan töihin tulevaa ulkomaalaista, sosialiturvaturismia kyllä. Toinen ryhmä on halpatyöläiset. Halpatyövoimaa haetaan, vain siitä on pulaa. Eikö se ole ihmiskauppaa jos mikä. Käytetään härskiskti hyväksi lähtömaan huonoa tilannetta. Nicaraguasta lähteneenä varmaan ymmärrät. Hallitus ja eduskunta ei ole korviansa lotkauttanut heidän työehtoihinsa, vaikka media on paljon kirjoitellut. Tuskin näkisivät mitään ongelmaa, vaikka helvetin enkelit tekisivät eduskuntatalon remontin.

Miksi Työlainsäädäntöä on Suomessa niin helppo kiertää. Vihreilläkin oli hetkensä puuttua asiaan, kokonaista neljä vuotta. Valvontaa on vain vähennetty. Samoin veronkiertoa on helpotettu. Vihreät ovat olleet asiasta päättämässä hallituksen mikrotukipuolueena. Pitäisikö meidän äänestäjien uskoa, että seuraavalla vaalikaudella tapahtuu?

Muuten, pisti silmään tuo Achuapa. Taisin käydä siellä 90-luvulla, kun olin töissä Latinoissa. Äänestitkö Nicaraguassa? Onko eroa äänestää siellä tai täällä?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Työtä suomalaisille saadaan pitämällä vihreä politiikka kaukana päätöksenteosta.

Miettiköön vihreät mieluummin, miten pelastetaan maapallo väestöräjähdykseltä. Kehitysyhteistyö ja Euroopan täyttäminen nopeasti lisääntyvillä ihmisillä ei toimi.

Työministeri Sinnemäen kaudella suomalaisten työttömyys on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Pari esimerkkiä työministerin suomalaisia työllistävästä toiminnasta:

Keväällä hän lupasi kontrollia rakennuslalle, heti kesällä lakkautti KRP:n ulkomaista harmaata taloutta tutkivan yksikön ja perusti pääkaupunkiseudeun TE-toimistoihin 40 vakanssia maahanmuuttajien työllistämiseksi.

Vihreiden runnoma positiivinen syrjintä kaupungin työhönotossa työllistää ensisijaisesti maahanmuuttajan, suomalainen jää jonossa viimeiseksi. Vai bussit eivät kulkisi ilman maahanmuuttoa?

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

Ana María, kertoisitko miten käytännössä katsoen, milllä konkreettisilla tavoilla loisit Suomeen uusia työpaikkoja?

Käyttäjän amgs kuva

Hei Jouni, viime viikolla kirjoitit erinomaisen jutun aiheesta. Jos minulla olisi taikapallo, jolla työpaikkoja voitaisiin luoda, en olisi tässä keskustelemassa vaan kenties jossain merkittävämmässä paikassa. Pienyrittäjyden kannustaminen on mielestäni hyvä keino. Ongelma syntyy siitä, millä keinoilla pienyrittäjyteen kannustetaan.

Joitakin kuukausia sitten kirjoitin siitä, kuinka valtio voisi jakaa "apurahaa" nuorille, jotta he voisivat mennä ulkomaille saamaan työkokemusta.

Valtio voisi myös vaatia niiltä yrityksiltä jotka siirtävät toimintansa ulkomaille tietynlaisen työpaikkakiintiön kotimaiselle työvoimalle. Luin jostain, että esimerkiksi Etelä-Amerikkaan perustettua metsäteollisuuslaitoksen investointia varten

Käyttäjän JouniFlemming kuva
Jouni Flemming

>Hei Jouni, viime viikolla kirjoitit erinomaisen jutun aiheesta.

Jos pidit kirjoituksestani, oletko valmis toteuttamaan siinä ratkaisuksi ehdottamaani tapaa luoda työpaikkoja: laskea verotusta?

>Joitakin kuukausia sitten kirjoitin siitä, kuinka valtio voisi jakaa "apurahaa" nuorille, jotta he voisivat mennä ulkomaille saamaan työkokemusta.

Valtiolla ei ole rahaa. Ainoa tapa, jolla valtio voisi näin tehdä olisi kerätä rahaa ihmisiltä verojen muodossa ja mikäli verojen nostaminen lisäisi työllisyyttä, Suomi olisi jo nyt täystyöllisyydessä.

>Valtio voisi myös vaatia niiltä yrityksiltä jotka siirtävät toimintansa ulkomaille tietynlaisen työpaikkakiintiön kotimaiselle työvoimalle

Kannatat siis yrityksien pakottamista ihmisten palkkaamiseen? Varsin erikoinen ajatus.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tosiasia: menetetyt työpaikat eivät Suomessa koskaan palaa. Me olemme 'federally f -d'.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset