Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

YK:n ihmisoikeuskomisaarin raportti Venezuelan tilanteesta on karua luettavaa

  • Venezuelan lippu.
    Venezuelan lippu.

"Venezuelan hallinto on syyllistynyt moniin ihmisoikeusrikoksiin." Näin toteaa YK:n ihmisoikeuskomissaari Michele Bachelet eilen julkaisemassaan raportissa.

Bachelet kävi viime kuussa Venezuelassa tarkkailemassa tilannetta. Raportissaan Bachelet kehottaa Nicolás Maduron hallintoa ryhtymään toimeenpiteisiin venezuelalaisten heikkojen taloudellisten, yhteiskunnallisten ja poliittisten oikeuksien sekä kansalaisoikeuksien parantamiseksi.

YK:n raportissa varoitetaan, että jos tilanne ei korjaannu, maastalähtö lisääntyy ja samalla Venezuelaan jäävien tilanne hankaloituu entistäkin enemmän. Jos mietityttää, miksi ihmiset jättävät kotinsa, kannattaa miettiä venezuelalaisten tilannetta. Siirtolaisuus ei ole vaihtoehto muiden joukossa, vaan pakon sanelema hankala päätös siirtolaiselle.

Raportti on tehty YK:n ihmisoikeuskomission pyynnöstä, ja se toistaa aiempien raporttien tuloksia.

Raportissa näkyy instutuutioiden huolestuttava militarisoituminen ja hallituksen puolisotilaallisten joukkojen toiminnan lisääntyminen.

Kuten Ylen uutisissa sanotaan, YK:n raportin mukaan Venezuelan hallinnon turvallisuusjoukot ovat surmanneet viime vuoden aikana vahvistetusti lähes 5 300 ihmistä operaatioissaan. Surmia perusteltiin "viranomaisten vastustamisella".

Kuluvan vuoden aikana on toukokuuhun mennessä surmattu reilut 1 500 ihmistä. Raportin mukaan todelliset luvut saattavat olla suurempiakin.

Ylen uutisessa kirjoitetaan, että "vallasta taistelevat presidentti Nicolás Maduro ja oppositiojohtaja Juan Guaidó." Venezuelassa ei käydä taisteluja Maduron ja Guaidón joukkojen välillä, vaan Maduron aseistetut joukot käyvät eri mieltä olevien kimppuun, kuten myös YK:n raportissa sanotaan.

Mietityttää, kuinka monta raporttia pitää vielä tehdä, ennen kuin Venezuelassa rupeaisi oikeasti tapahtumaan todellisia muutoksia parempaan. Kuten Ylen uutisessa mainitaan, Venäjä aikoo vahvistaa Venezuelan asevoimia. Jos näin tapahtuu, se tarkoittaa kriisin pitkittymistä ja venezuelalaisten ahdingon syvenemistä. 

Espanjankielen taitoisille YK:n sivuilla on tiivistelmä raportista. (Klikkaa tätä)

Ylen uutinen (Klikkaa tätä)

Venezuelan lipun värit symboloivat:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Tälläkin palstalla Venezuelan ongelmien aiheuttajaksi nimetään usein Yhdysvallat. Jos Maduron hallituksen joukot ovat tappaneet yli tuhat kansalaista, sitä on aika vaikeaa pistää jenkkien syyksi. YK:n raportti tuskin on USA:n tuotosta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Raportissaan Bachelet kehottaa Nicolás Maduron hallintoa ryhtymään toimeenpiteisiin venezuelalaisten heikkojen taloudellisten, yhteiskunnallisten ja poliittisten oikeuksien sekä kansalaisoikeuksien parantamiseksi."

Sosialidemokraatti Bachelet taitaa saada palkkansa suoraan Valkoisen talon kassasta. Lausuntohan on kuin Trumpin monistamosta.

Yhdysvalat on kuristanut Venezuelan taloutta jo 20 vuotta ja tehnyt useita vallankaappauksia, jotka venezuelalaiset ovat lyöneet takaisin. Viimeisintä yritettiin Guaidon avulla, mutta siitä tuli täysi mahalasku.

Kaikissa vallankaappauksissa ja niiden yrityksissä kuolee ihmisiä, enemmän tai vähemmän.

Yhdysvallat ja sen pahamaineinen CIA tapattivat 1960-luvun lopulla Indonesiassa miljoona kommunistia ja kaksi miljoonaa "niiksi luultua", kun vaaleilla valittu presidentti Sukarno syrjäytettiin paikaltaan.

Onneksi Indonesia ei toistunut nyt Venezuelassa. Ja onhan Yhdysvalloilla nyt uusi investointi- ja sotarintama Iranin liepeillä. Siellä raha palaa ja aseyhtiöt rikastuvat suunnitelman mukaisesti.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Taas Lintusen mielestä USA:han se on syypää siihen, että diktaattori Maduro on kurjistanut maataan systemaattisesti Chavezin ajoista lähtien pönkittääkseen omaa valtaanpa kansasta välittämättä. On se ideologia vahva.

Käyttäjän jaakkohakala50 kuva
Jaakko Hakala

Sehän on selvä asia että Maduro on aiheuttanut maalleen ongelmia. Yhtä selvä asia on se, että USA omilla toiminnoillaan vaikeuttaa entisestään Venetzuelan tilannetta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

#Sosialidemokraatti Bachelet taitaa saada palkkansa suoraan Valkoisen talon kassasta. Lausuntohan on kuin Trumpin monistamosta.#

Joo, tieto on yhta varma kuin se, etta Lintunen saa kirjoituspalkkion Kremlin kassasta.

Enta ne vastustajien tappamiset, ovatko nekin CIAn jarjestamia.

Käyttäjän jaakkohakala50 kuva
Jaakko Hakala

Tietäen CIA:n toimet alueella mm. Kolumbia ja Chile ei olisi mitenkään mahdoton asia, onko niin sitä en tiedä, mutta.....

Käyttäjän amgs kuva

Oli van ajan kysymys milloin tulisi ensimmäinen kommentoija selittämään samaa USA: n vastuusta. USA:lla on ollut tekemistä myös Venezuelan tilanteen kanssa, mutta taloudellinen tehottomuus, korruptio, ihmisoikeusrikokset, ym. ovat Chávezin ja Maduron hallintojen käsialasta.
Venezuelassa Maduron vastustaja kuolevat, koska Maduron joukot ampuvat. Moni kuolee myös kidutuksiin kuten viime viikolla kuoli yksi korkeassa arvossa oleva sotilas. Sotilas oli perustuslaillinen ja vastusti Maduroa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset