Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

YK:n ihmisoikeuskomissaari: ihmisoikeusrikoksia ei armahdeta

  • He vaativat Ortegan eroa ja päätyivät vankilaan.
    He vaativat Ortegan eroa ja päätyivät vankilaan.

Nicaraguan parlamentti hyväksyi lain, jolla voidaan armahtaa myös ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneet. Laista hyötyvät etupäässä Daniel Ortegan hallinnon viranomaiset ja kannattajat, jotka viime vuoden huhtikuusta lähtien ovat syyllistyneet toistuviin ihmisoikeusrikoksiin.

Viime vuoden huhtikuussa Nicaraguassa alkaneiden protestien aikana on kuollut arvioiden mukaan 325 – 594 ihmistä, satoja on loukkaantunut ja kadonnut, ja noin 700 protestoijaa päätyi vankilaan. Tämän vuoden puolella Ortegan hallinnon edustajat ovat istuneet neuvottelemaan laihoin tuloksin. Opposition vaatimukset ennenaikaisista vaaleista ja perustuslaillisten oikeuksien palauttamisesta ovat kaikuneet kuuroille korville. Sen sijaan Ortega on päästänyt poliittisia vankeja kotiin ilman mitään takeita, että vankiloista päästettyjen oikeuksia kunnioitettaisiin. Vankiloissa on tiettävästi yhä noin 100 poliittista vankia, joiden joukossa ovat yliopiston opiskelijat jotka johtivat mielenosoituksia, ja toimittajat Miguel Mora ja Lucia Pineda.

Oppositio, ihmisoikeusjärjestöt, vangit ja uhrien omaiset vastustavat Ortegan yksipuolista armahduslakia. Syynä kritiikille on se, että lain nojalla kaikki maassa tapahtuneet ihmisoikeusrikokset jäävät tutkimatta ja rankaisematta. Moni kansallinen ja kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö on sanonut useissa eri lausunnoissa, että Ortegan hallinto on päävastuussa toistuvista ihmisoikeusrikoksista. Ortega tukahdutti protestit julmalla väkivallalla. Yhä tänä päivänä Nicaraguassa on kielletty osoittaa mieltä, ja mikä tahansa mielenosoitusyritys voidaan tukahduttaa voimalla.

Myös YK:n ihmisoikeuskomisaari Michelle Bachelet sanoi eilen, että Nicaraguan hallinnolla on velvollisuus taata selvitykset ja oikeudet uhreille. Bachelet sanoi myös, että kansainvälinen oikeus kieltää armahdukset vakavista ihmisoikeusrikoksista. Nämä armahdukset ja samalla rankaisemattomuus luovat lisää ihmisoikeusrikoksia ja turvattomuutta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset