Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Onko matkailu Kuuban ja Nicaraguan kaltaisin maihin eettisesti oikein?

  • Momotombo tulivuori Nicaraguassa
    Momotombo tulivuori Nicaraguassa

Kuuba on ollut viime vuosina yksi suosituimmista suomalaisten matkailukohteista. Aina kun joku kertoo, että hän on käynyt Kuubassa iloitsen jo maan nimen mainitsemisesta ja upeiden rantojen muistamisesta, mutta samalla mietin niitä kuubalaisia, joilla ei ole pientäkään mahdollisuutta käydä edes päiväkään oman maan turistikohteissa.

Onhan myös ulkomailla tuhansia kuubalaisia, jotka eivät pääse Kuubaan koska he ovat kommunistisen puolueen vihollisia. Voidaan sanoa samaa venezuelalaisista ja nicaragualaisista, myös allekirjoittaneesta. En voi matkusta Nicaraguaan.

Turisti on Kuubassa kuin kuningas ja häntä varten on laaja ja jopa ylellinen infrastruktuuri. Kuubassa paitsi paikat, myös valuutta on eri turisteille ja kuubalaisille. Turistien Kuuba on länsimaalainen hyvinvoiva ja sitten on se toinen Kuuba joihin turistit eivät pääse tutustumaan.

Kiiltokuvan kääntöpuoli on Kuuba, jossa kansalaisilla ei ole oikeuksia ilmaista mielipiteitä ja tahtoja omasta elämästään. Kuubalaisten elämä on tarkasti valvottua ja säänneltyä. Iloisuuden alla piileksii patoutunutta tyytymättömyyttä omaa elämää ja ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan. Mielenosoituksia ei hyväksytä, oppositioryhmien toiminta on kapeaa ja oppositioaktivistit joutuvat jatkuvasti vankiloihin ja kidutetuiksi. Sama rankka todellisuus toistuu Venezuelassa ja nyt myös Nicaraguassa.

Aika ajoin oppositio aktivoituu ja voimistuu. Kuuban hallinto on ratkaissut opposition kasvun ongelman päästämällä ihmisiä lähtemään maasta. Nyt kuubalaiset lähtevät Nicaraguaan ja sieltä jatkavat matkansa Meksikoon ja Yhdysvaltoihin. Mikseivät he jäisi Nicaraguaan? Miksi Kuubaan hallinto tekee nyt niin? Kuten jo sanoin, päästäkseen eroon eri mieltä olevista. Toinen syy saattaa olla se, että tällä hetkellä yksi Kuuban tärkeimmistä tulolähteistä on ulkomailla asuvien kuubalaisten rahalähetykset.

Kuubassa, Venezuelassa ja Nicaraguassa käyvät turistit ovat hyödyllisiä paitsi Kuuban, Venezuelan ja Nicaraguan taloudelle, myös Kuuban kommunistisen puolueen propagandalle ja Nicolás Maduron ja Daniel Ortegan egon pönkittämiselle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jos aletaan listata maita joissa on sellaisia ongelmia kuin tässä kirjoituksessa luetellaan, niin onhan niitä paljon suositumpiakin turistikohteita, joissa on suurempiakin ongelmia kuin tässä mainituissa maissa.

Kiina
Dubai
Qatar
Egypti
Saudi-Arabia
jne.

Käyttäjän amgs kuva

Huomenna 30.5. Nicaraguassa vietetään äitienpäivää. Viime vuonna noin 400 nicaragualaista äitiä menetti lapsensa. Tuskin noiden äitien mielestä muissa maissa olisi suurempia ongelmia kuin Nicaraguassa. Muuten olet oikeassa, monissa maissa on ongelmia. Koska tässä blogissa kirjoitan Latinalaisen Amerikan maista, listassani on vain nämä 3 häpeäpilkkua.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Minulla on oma selvä eettinen preferenssi matkailussa ja sen pahnanpohjimmaisena ovat hallitukset, jotka omia kansalaisiaan kohtelevat ala-arvoisesti. Sillä hittilistalla ovat (ei missään erityisessa pahuusjärjestyksessä), mutta näissäkin eroja. Poliittisesti spävapaassa valtiossa ei välttämättä ole toisinajattelijoiden vainoa ja taloudellinen vapauskin voi olla merkittävää. Jokut toinen diktatuuri taas rajoittaa sekä kansalaisten yleistä vapautta, ilmaisunvapautta että taloudellista vapautta hirvittävästi. Kolmannessa maassa ulkomaalaisten oikeudet ja velvoitteet ovat epätasapainossa suhteessa maan omiin asukkaisiin jne. Vikoja on, mutta alla olevat maat kuuluvat aidosti paariakategoriaan. Lista ei ole kattava, koska mustan Afrikan maita en ole laskenut mukaan.

Kuuba
Nicaragua
Venezuela
Pohjois-Korea
Kiina (kansantasavalta eli Manner-Kiina eli Puna-Kiina)
Iran
Venäjä
Valko-Venäjä
Azerbaidžan
Saudi-Arabia
Syyria
Sudan
Eritrea
Etelä-Sudan
Algeria

Lisäksi muutama marionettivaltio kuten
Abhasia
Transnistria
Etelä-Ossetia

Sitten valtioita, joissa ei varsinaista hallitusta, joten niitä ei mukana koska ei ole yksittäistä sortavaa tahoa.

On myös diktatuureja, joita en laita listalle, koska niissä taloudelliset ja jotkin muut vapaudet laajahkoja diktatuurista ja poliittisten vapauksien puutteesta huolimatta. Tällaisia ovat mm. Laos, Kambodža, Vietnam ja Persianlahden alueen pikkumaat. Jälkimmäisissä ennen kaikkea ei-kansalaisten oikeudet ja vapaudet ongelmana, ei niinkään syntyperäisten.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Minulla on oma selvä eettinen preferenssi matkailussa ja sen pahnanpohjimmaisena ovat hallitukset, jotka omia kansalaisiaan kohtelevat ala-arvoisesti."

Siis pelkästän oman maan kansalaisia? Muiden maiden kansalaisilla ei ole mitään väliä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset