Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaragua, Venezuela ja eurovaalit

  • Sillä on merkitystä, mitä mepit ajattelevat kansainvälisistäkin konflikteista
    Sillä on merkitystä, mitä mepit ajattelevat kansainvälisistäkin konflikteista
  • Toimittajat Miguel Mora ja Lucia Pineda jatkavat vankiloissa ilman syytä
    Toimittajat Miguel Mora ja Lucia Pineda jatkavat vankiloissa ilman syytä

Nicaraguassa ja Venezuelassa tapahtuu kaikenlaista jatkuvasti. Vaikka en ehdi kirjoittaa, seuraan jotenkuten uutisia.

Venezuelasta

Pari päivää sitten Nicolás Maduro ilmoitti järjestävänsä ennenaikaiset parlamenttivaalit. Nykyisessä parlamentissa oppositiolla on enemmistö. Maduron ilmoitus on tulkittu keinona yrittää päästä eroon nykyisestä eduskunnasta, joka tammikuussa valitsi Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi. Parlamentin päätöstä on perusteltu sillä, että Maduron hallinnon järjestämät presidenttivaalit, joihin oppositio ei osallistunut, olivat epädemokraattiset ja täynnä epäkohtia.

Edelliset parlamenttivaalit olivat vuonna 2015 ja seuraavat oli määrä pitää vasta seuraavana vuonna. Pitää muistaa, että koska Maduro menetti enemmistön parlamentissa, Maduron käskystä muodostettiin kansalliskokous (Asamblea Nacional Constituyente, ANC), jonka tehtävä on toimia Maduron leimaisimena. Kansalliskokouksessa on vain Madurolle lojaaleja edustajia.

Tietävästi Euroopan Unionin reaktio Maduron ilmoitukseen on ollut se, että Maduron tulisi välttää toimeenpiteitä, jotka heikentävät demokratiaa ja sitä kautta kriisin ratkaisua. EU.n tiedottaja Maja Kocijancic on sanonut myös toistavansa, että EU tukee vapailla vaaleilla valittua parlamenttia ja pyysi kunnioittamaan maan perustuslakia.

Maduron ilmoitusta ennenaikaisista parlamenttivaaleista on edeltänyt lukuisia ahdisteluja ja parlamenttiedustajien pidätyksiä. Parlamentin varapuheenjohtaja Edgard Zambrano pidätettiin pari viikkoa sitten. Perustuslaillisen parlamentin edustajien pääsy parlamentin tiloihin on estetty. Juan Guaidó jatkaa kuitenkin taistelua, vaikka Maduro huutaa omilleen, että ”petturit" pitää vangita heti.

Nicaraguasta

Torstaina Nicaraguassa oli yleislakko. Tämä on jo neljäs yleislakko vuoden sisällä. Miksi nicaragualaiset lakkoilivat nyt?

Helmikuusta lähtien Daniel Ortegan edustajat ja Nicaraguan opposition, kansalaisjärjestöjen ja opiskelijoiden edustajat ovat istuneet neuvottelemaan. Helmikuussa osapuolet allekirjoittivat sopimuksen, jossa Ortega lupasi vapauttaa poliittiset vangit ja hyväksyä nicaragualaisten perustuslaillisten oikeuksien kunnioittamisen. Näin ei ole tapahtunut, vaikka Ortegalla on ollut runsaasti aikaa.

Helmikuusta tähän päivään Ortega on päästänyt vankiloista kotiin 326 poliittista vankia. Nämä poliittiset vangit eivät nauti vapaudesta, vaan ovat kovassa kontrollissa kotonaan. On selvää, että heidän oikeuksiaan rikotaan jatkuvasti. Ortegan hallinto ilmoittaa, että vankiloissa on 18 mielipidevankia, mutta eri järjestöt ilmoittavat, että heitä on yhä yli 100.

Viime viikolla eräässä vankilassa yksi vartija ampui poliittista vankia. Eddy Montes kuoli melkein heti ampumahaavoihin. Montes oli syntynyt Nicaraguassa, mutta hän oli Yhdysvaltain kansalainen. Noin 20 vartijaa ja myös poliittista vankia loukkaantui yhteenotossa.

Tiistaina Amerikan valtioiden järjestön pysyvan neuvoston edustajat keskustelivat Nicaraguan kriisistä ja vaativat Ortegalta mm. poliittisten vankien vapautta ja lehdistövapauden ja muiden kansalaisvapauksien kunnioittamista.

Tiistaina opposition edustajat ilmoittivat vetäytyvänsä neuvottelupöydältä ja kutsuvansa eri yhteiskunnan sektoreita yleislakkoon painostuskeinona Ortegaa vastaan. Ortega ei suostu ennenaikaisiin vaaleihin, ja pitkävetisillä neuvotteluilla hän haluaa vain pysyä vallassa niin kuan kuin mahdollista. Tyhjillä lupauksilla ja sovinnollisilla puheilla, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, Ortega huiputtaa kansainvälistä yhteisöä, joka vannoo neuvottelun voimaa. Neuvottelusta, jonka piti olla avain kriisin kuin kriisin ratkaisuun, on tullut tehokas autoritaaristen johtajien keino tarttua kiinni vallan kahvaan. Ei ihme siis, että Venezuelan ulkoministeri puhui tällä viikolla taas Havannassa uuden neuvottelun tärkeydestä. Maduron ja Venezuelan opposition välillä on ollut jo lähes 10 neuvottelua ja ne eivät ole johtaneet mihinkään muuhun kuin vallassa olevan Maduron aseman vahvistamiseen. Neuvottelusta toiseen Maduro pystyy pysymään vallassa yhtä kauan kuin Fidel Castro.

Kansainvälisen yhteisön painostuksella on kuitenkin paljon merkitystä. Ortega ei olisi koskaan suostunut edes muodollisesti keskustelemaan kenenkään kanssa, jos EU ja USA eivät olisi asettaneet pakotteita Ortegan läheisille, kuten hänen omalle vaimolleen ja yhdelle lapselle. Ortega jatkaisi propagandassa normaalista Nicaraguasta. Ilman kansainvällisiä pakotteita Ortega ei muistaisi, että hänen hallintonsa on tappanut satoja nicaragualaisia ja satoja on ollut pakotettu piiloutumaan turvataloihin tai ulkomaille.

Vielä on paljon tehtävää. Nicaraguan mielipide- ja lehdistön vapaus on ajettu alas. Maan tärkeimmät sanomalehtien materiaalit pysyvät yhä takavarikoituina. Samoin parin tiedostusvälineen omaisuutta on takavarikoitu. Toimittajat Miguel Mora ja Lucia Pineda jatkavat vankiloissa ilman syytä. Mora ja Pineda vietiin vankiloihin ja eristettiin juuri ennen joulua eli 5 kuukautta sitten.

Eurovaalien alla pitää muistaa, että sillä on merkitystä, mitä mepit ajattelevat kansainvälisistäkin konflikteista. Minusta äänestyspäätöksellä on merkitystä eurovaaliehdokkaiden kantaan Venezuelan ja Nicaraguan kriiseihin.

Edellisellä vaalikaudella kirjoitin pari kertaa eri suomalaisille mepeille ja tässä nyt kiitän Sirpa Pietikäistä siitä, että vaikka hän itse ei kenties ehtisi vastaamaan kansalaisille, niin avustajalta on tullut vastauksia. Hienoa!

Samanlaiset kiitokset lähetään taas Eero Heinäluomalle. Hänen ansiostaan Ortegan puolue poistettiin Sosialistisesta internationaalista. Tämän päätöksen saama mediahuomio Nicaraguassa oli suuri takaisku Ortegan hirmuhallinnolle. Eero Heinäluoma on seurannut sekä Venezuelan että Nicaraguan kriisiä. Olen vakuuttunut, että Heinäluoma pysyy ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden puolella. Toivon Pietikäiselle, Heinäluomalle ja kaikille reiluille ehdokkaille menestystä.

Lahteet:

https://elpais.com/internacional/2019/05/20/america/1558384067_490899.html

https://www.infobae.com/america/venezuela/2019/05/21/la-union-europea-rechazo-que-el-regimen-de-nicolas-maduro-busque-adelantar-las-elecciones-legislativas/ 

 

https://www.europapress.es/internacional/noticia-opositora-alianza-civic...

Aiheesta espanjaksi: Nicaragua, Venezuela y las elecciones europeas

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

"Helmikuussa osapuolet allekirjoittivat sopimuksen, jossa Ortega lupasi vapauttaa poliittiset vangit ja hyväksyä nicaragualaisten perustuslaillisten oikeuksien kunnioittamisen. Näin ei ole tapahtunut, vaikka Ortegalla on ollut runsaasti aikaa."

Olenko ihan väärässä kun muistelen, että Suomessa on vaikutusvaltaisia poliitikkoja, esim Tarja Halonen, jotka ovat Ortegan vuosikautisia ystäviä? Miksi he eivät ohjaa ystäväänsä demokraattiselle tielle, onhan esim. Halonen markkinoinut itseään demokratian suureksi puolestapuhujaksi maailmassa?

Käyttäjän amgs kuva

Nicaragua oli useiden vuosien aikana monien suomalaisten lempimaa Latinalaisessa Amerikassa. Jopa Teuvo Hakkarainen kävi Nicaraguassa kehitysyhteistyötä harrastamassa. Minulla ei ole ollut mahdollisuuksia kysyä Tarja Haloselta mitä mieltä hän on nyt Ortegasta ja Nicaraguan kriisistä. Sen sijaan tiedän, että moni muu demari kuin Eero Heinäluoma seisoo tukevasti Nicaraguan demokratian ja nicaragualaisten ihmisoikeuksien takana. Esimerkiksi Erkki Tuomioja on osallistunut Suomessa asuvien nicaragualaisten mielenilmauksiin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Odottaisin sekä Heinäluomalta että Tuomiojalta näkyviä kannanottoja koska he muissa asioissa ovat varsin kärkkäitä TV ja muun median käyttäjiä. Tuossa asemassa ei riitä että ollaan mukana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset