Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Lohjan reuna-alueiden elinvoimaisuutta pitää tukea

  • Lohjan kaupunkistrategiasta 2017-2025
    Lohjan kaupunkistrategiasta 2017-2025

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, että Lohjan talous on kuralla ja että luottamushenkilöt ja virkamiehet etsivät säästöjä. Raha ei riitä palvelujen järjestämiseen, vaikka Lohjalla velkaa asukasta kohti on suunnilleen koko maan kuntien keskimäärä noin 3300 euroa.

Perjantaina3.5. ja lauantaina 4.5. kaupunginvaltuusto piti seminaarinsa. Valtuustoseminaarin tulosten perusteella kaupunginhallitus päättää keskiviikkona 8.5. ylimääräisessä kokouksessa millaiset talouden tasapainottamisehdotukset se esittää valtuustolle. Jos kaupunginhallitus päätyy yhteisymmärrykseen, 15.5. pidettävässä valtuuston kokouksessa päätetään kaupunginhallituksen esityksestä.

Säästölistoja on käyty läpi lautakuntien eri kokoonpanoissa useita kertoja. Lautakunnat ovat tehneet priorisointinsa pohdintojen ja keskustelujen seurauksena. Silti osa listoista on muutettu virkamiesvoimin. Toisin sanoen, äänestyksellä valitut poliitikot tekivät virkamiesten mielestä "vääriä" priorisointeja. Tämä jos jokin on huonoa hallintoa. Samoin se, että jo tällä valtuustokaudella valtuuston päättämiä asioita tuodaan uudestaan päätettäviksi. Näin esimerkiksi Mäntynummen koulun kohdalla, josta tämä sama valtuusto oli viime vuoden lokakuussa päättänyt, ettei koulua lakkauteta. Nyt koulun lakkauttaminen on kuitenkin taas virkamiesten esityksenä.

Talouden tasapainoa ei voida tehdä kaupungin strategia ja kuntalaki sivuuttamalla  Palvelujen leikkaaminen alueilla, joissa muita palveluita ei ole, ei ole järkevää Lohjan vetovoimaisuuden ja asukkaiden tyytyväisyyden kannalta.

Varavaltuutettuna osallistun valtuuston kokoukseen vain, jos yksi toinen valtuustoryhmän jäsen on estynyt pääsemään kokoukseen. En hyväksy Oinolan hammashoitolan ja Karjalohjan ja Sammatin terveysasemien sulkemista. Jos Ikkalan ja muiden pienkoulujen säilyttämisestä tullaan äänestämään, äänestän niiden jatkon puolesta.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joona Räsänen sanoo Länsi Uusimaa -lehdessä, että valtuustoryhmillä olisi yksimielisyys mm. siitä, että edellä mainitut palvelut säilytetään. "Myös pikkukouluja säästyisi leikkurilta", lehti otsikoi. Se on hyvä uutinen reuna-alueilla asuville lohjalaisille.

Palvelujen tiivistäminen laajassa kunnassa on järkevältä kuulostavaa jargonia, mutta käytännössä tarkoittaa vain reuna-alueiden asukkaiden elinolojen heikentämistä, Lohjan vetovoimaisuuden vähentämistä ja näennäissäästöjä.

Seurataan tilannetta ja katsotaan mitä kaupunginhallituksen kokouksessa päätetään.

Ana María Gutiérrez Sorainen,

ensimmäinen varavaltuutettu

Kirjoitus on julkaistu tänään 7.5.2019 Länsi-Uusimaa -lehdessä.

Kirjoitukset paikallispolitiikasta nettisivuillani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Juuri näin. Sipilän hallitus on leikannut kunnan peruspalvelujen valtionosuutta.

https://kuntalehti.fi/uutiset/sote/paaministeri-si...

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Suomi pienoiskoossa ja monien kuntaliitosten "tulokset" ja seuraamukset!
- Luulen että vähän samoin kävi "SUUR-Salon" reuana-alueillekin...?

Ehkä joskus saamme oikeita, tarkkoja tutkimuksia ja analyyseja eri kuntaliitoksista?
-

Käyttäjän amgs kuva

Linkin uutisessa sanotaan, että Ruotsissa viime vuosina useat kunnat ovat saaneet itsenäisyytensä. Suomessa lain mukaan ei ole mahdollista purkaa kuntaliitoksia, vaikka osakuntaliitoksia voi tehdä. Toivottavasti, joku kansanedustajista ehdottaisi muutoksia lakiin.
https://yle.fi/uutiset/3-10774317?utm_source=faceb...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset