Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Juan Guaidó kaduilla ja Nicolás Maduro bunkkerissa

  • Juan Guaidó kaduilla ja Nicolás Maduro bunkkerissa
  • Toimittajat Miguel Mora ja Lucía Pineda ovat olleet Nicaraguan vankiloissa joulukuusta lähtien
    Toimittajat Miguel Mora ja Lucía Pineda ovat olleet Nicaraguan vankiloissa joulukuusta lähtien

Venezuelassa on osoitettu mieltä Nicolás Maduron hallintoa vastaan. Viime tiistaina näytti siltä, että väliaikaisen presidentti Juan Guaidón johtama kansannousu joidenkin sotilaiden tuella oli alkanut. Spekuloitiin, että armeijan pääkomentaja Vladimir Padrino ja kaksi muuta korkeaa johtajaa olisivat siirtyneet Guaidón leirille. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Myöhemmin on sanottu, että Padrino on sairaalassa.

Nicolás Maduro puhui omille kannattajille ja lupasi rangaista ankarasti pettureita. Maduron ja Suomessa olevien Maduron tukijat ovat sitä mieltä, että Venezuelassa on yritetty tehdä vallankaappaus. Armeijan kenraalit tekevät vallankaappauksia eikä muutama sotilas. Toinen tyypillinen selitys suomalaisilla keskustelupalstoilla on se, että USA on tämänkin "vallankaappausyrityksen" takana ja syynä on se, että USA tahtoo Venezuelan öljyä. Sekin on Maduron puheista. Voi olla, että Suomessa moni ei tiedä tai ei haluta tietää, että USA on ollut Maduron hallinnon öljyn viennin pääkohde. USA:lla on jo Venezuelan öljyä. Venezuela antaa ilmaiseksi ja puoli-ilmaiseksi öljyä Nicaraguan ja Kuuban hallinnoille, mutta USA maksaa öljystä. Onhan se selvä, että USA:n hallinnolla on intressejä Venezuelassa. Mutta myös Venäjällä, Kiinalla ja Kuuballa on. Kuuban talous on ollut vuosia riippuvainen Venezuelan öljystä eikä ole salaisuus, että Venezuelassa on opettajia, lääkäreitä ja sotilaita "avustustöissä".

Kuuban johtajat ovat jo 60 vuoden aikana väittäneet, että imperialismi on vastuussa heidän taloudellisesta tehottomuudesta. Sama puhe toistuu nyt Venezuelassa ja Nicaraguassa. Jos Venezuelassa nyt kuolee lapsia nälkään se on imperialismin syytä pakotteiden takia, jos sairaaloissa ei ole lääkkeitä, koska tehottomuudessa lääketeollisuus on nyt Venezuelassa olematonta, niin se on muiden eikä oman politiikan syyttä. Maduron hallinto on takavarikoinut yksityiset lääketehtäät, jotka myöhemmin ovat joko menneeet konkurssiin tai näiden tuotanto laskenut huomattavasti.

Nicaraguassa on kopioitu kuubalaisten ja venezuelalaisten selittelytyyli. USA:n hallinto lisäsi Ortegan pojan Laureano Ortegan listaan nicaragualaisista, jotka ovat pakotteiden alaisina ja isä Ortega eilen puhui vihaisena kuinka USA:n hallinto asettaa pakotteita Nicaragualle. Poikansa nimi on Laureano eikä Nicaragua. Venezuelassa ja Nicaraguassa Maduro ja Ortega eivät epäröi käskeä omia kannattajiaan ja asevoimiaan ampumaan mielenosoittajia. Kriittisillä hetkillä ei pidä unohtaa kenellä on mainituissa maissa valta ja miten sitä valtaa on käytetty omaa kansaa vastaan.

Tiistaina Venezuelan armeijan tankki ajoi mielenosoittajien päälle. Toimittaja kysyi Uruguayn entiseltä presidentiltä José Mujicalta, että mitä mieltä hän oli siitä, että tankki ajoi ihmisten päälle. Mujica vastasi toimittajalle, että se joka lähtee kadulle tietää riskistä! Mujica vastaus tyrmistyttää.  Tankin kuljettaja ja Maduro ei ole vastuussa vaan mielenosoittajat!

Kahdessa päivässä kaksi mielenosoittajaa on kuollut ammuskelussa Maduron kannattajien ja opposition välillä. Satoja ihmisiä on haavoitunut  tai vammautunut ja satoja on pidätetty. Haavoittuneissa on useita toimittajia. Tähän lisätään ne sadat venezuelalaiset, jotka ovat kuolleet aiemmin vastustaen Maduron politiikkaa. Nyt moni on huolissaan vilpillisillä vaaleilla valitun presidentin turvallisuudesta, mutta juuri tuo "presidentti Maduro" kuuluisi olla vankiloissa toistuvien ihmisoikeurikosten takia.

Venezuelan tapahtumista liikkuu monenlaisia huhuja, kuten se, että Maduro oli tiistaina pakenemassa Kuubaan, mutta venäläiset tai kuubalaiset estivät sen. Toiset taas väittävät, että Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi lähettänyt Madurolle lentokoneen pakomatkaa varten. Sanotaan, että Kiina ja Venäjä ovat sopineet jo Guaidón kanssa taloudellisista seikoista.

Huhujen keskellä on kuitenkin faktoja kuten se, että Maduron hallinto on tehnyt kaikkensa estääkseen toimittajia tekemästä työtänsä. (3.5. vietetään kansainvälistä lehdistovapauden päivää.)Toinen fakta on se, että Guaidó on pystynyt aktivoimaan venezuelalaisia kaduille ja hän liikkuu kaduilla vapaasti. Missä Maduro on? -Kuulemma jossain bunkkerissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Yleensä hallitsija, joka kääntää aseet kansaansa kohti, voi aloittaa lähtölaskennan. Ennemmin tai myöhemmin herra Manduro tulee huomaamaan, että kilpimiesten joukko hänen edessään on pelottavan ohut.

Käyttäjän amgs kuva

Ilmeisesti kilpimiesten joukko on jo ohut. Nyt uutisissa sanotaan, että mielenilmaukset jatkuvat ja Guaidó kutsuu lakkoon.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Onhan se on aikakin vaihtaa hallintoa. Tosin välillä tuntuu, että oikein missään maassa ei ole vakaita olosuhteita kun puhutaan etelä- ja väli-amerikasta.

Toivottoman oloista. Honduras, Meksiko, Brasilia, Venezuela, Salvador, Kolumbia jne. Toinen toistaan väkivaltaisempia ja korruptoituneempia.

Eikö ne pakolaiset jotka tulivat USA:n rajalla pari kuukautta sitten olleet kotoisin Hondurasista ja pakenivat silmitöntä jengien väkivaltaa.

Käyttäjän amgs kuva

Marko, Uruguay ja Costa Rica ovat suhteellisesti hyvässä tilanteessa, mutta olet oikeassa. Venezuelan ja Nicaraguan sekä Kuuban kriisi aiheuttavat nekin ongelmia muille maille.

Siirtolaiskaravaanit ovat lähteneet Hondurasista. Ison karavaanin jälkeen on ollut muitakin. Nyt juuri luin, että Meksikossa on ongelmia kuubalaisten siirtolaisten kanssa. Tietävästi Kuuba päästä eri mieltä olevia lähtemään Kuubasta Nicaraguaan Meksiko sitten palauttaa ihmiset takaisin. Hyvä kysymys on miksi Kuuba tekee niin. Kuulemma karavaanit ovat syntyneet Nicaraguan, Kuuban ja Venezuelan hallintojen keinona siirtää mediahuomion pois oman maan ongelmista.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Gutiérrez Sorainen kirjoittaa höpöjä ja välittää oikeiston propagandaa. Epätodesta ei tule totta, ei edes sananvapauden päivänä.

"Voi olla, että Suomessa moni ei tiedä tai ei haluta tietää, että USA on ollut Maduron hallinnon öljyn viennin pääkohde."

Pelkästään USA:n asettamat laittomat talouspakotteet veivät viime vuonna Venezuelan kansantaloudesta 6 miljardia dollaria.

Viime vuonna USA:ssa olevat Venezuelan kansallisen öljy-yhtiön PDVSA:n varat jäädytettiin ja 50% raakaöljyn tuonnista on jätetty maksamatta.

Kuukausi sitten USA vaati maassa sijaitsevan PDSVA:n tytäryhtiön Citgon varojen jäädyttämistä. Citgon omistaa puoliksi PDSVA ja amerikkalaisyhtiöt.

Alla olevista kirjoituksista selviää, mistä Venezuelassa on kyse.

https://mondediplo.fi/2-2019/venezuelan-tulevaisuu...
https://vastavalkea.fi/2019/04/23/helsingin-sanoma...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ktp:n puheenjohtaja Mikko Vartiainen:

Taistelu Venezuelan luonnonvaroista – kansa vastaan amerikkalainen pääoma

Venezuelan tarina on kovin tuttu viime vuosilta. Valtio, jossa on valtavat luonnonvarat, öljyä, kultaa ja muita malmeja, joutuu Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hampaisiin. 1990-luvun alusta osana Neuvostoliiton kaatamisen seurauksena syntynyttä uutta kansainvälistä porvariston vallankumousta myös Venezuelan öljyn hyödyntäminen avattiin kansainvälisille öljy-yhtiöille, kuten ConocoPhillips, ExxonMobil Corp., Chevron Corp., Total SA, Statoil ASA, ja BP PLC:lle. Ne saivat käsiinsä Venezuelan öljyn.

Mutta 1998 presidentiksi valitun sosialisti Hugo Chavezin johtama hallinto muutti kaiken. Vuonna 1999 hyväksyttiin Venezuelalle uusi perustuslaki, jonka mukaan maasta tuli Bolivaarinen tasavalta. Perustuslain artikla 12 julisti, että malmi- ja hiilivetyesiintymät (kuten öljy ja maakaasu) ovat kansan omaisuutta.

Tästä alkoivat Venezuelan vaikeudet. Uusi bolivaarinen hallitus ryhtyi rajoittamaan ulkomaisten yhtiöiden voittoja vaatimalla korkeampaa korvausta valtiolle ja nostamalla kaivosveroa. Lopulta 2007 hallitus aloitti kansallistamisohjelman, jossa tarkoituksena oli perustaa ulkomaisten öljy-yhtiöiden kanssa valtioenemmistöiset yhteisyritykset.

Osa ulkomaisista yhtiöistä suostui omistusoikeuden siirtoon. Sen sijaan amerikkalaiset kansainväliset energia- ja öljyalan jättiyhtiöt ConocoPhillips ja ExxonMobil kieltäytyivät ja vaativat Venezuelan hallitukselta yhteensä 45 miljardin dollarin korvausta menettämästään liiketoiminnasta.1

Vuonna 2017 Venezuelan valtiota vastaan on käynnissä yhteensä 13 öljyn ja kaasun tuotantoon liittyvää kansainvälistä välimiesoikeudenkäyntiä. Kansainvälinen kapitalismi ei luovu helpolla menettämistään asemista. Tämän vahvisti suoraan myös Yhdysvaltain hallituksen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John R. Bolton pari päivää sitten Fox News -kanavalle. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen öljy-yhtiöille olisi suurimerkityksellistä saada investoida Venezuelan öljyyn.

Länsi Venezuelan laillisen hallituksen kimpussa

Edellä esitettyä taustaa vastaan voi ymmärtää, miksi Yhdysvallat, Kanada ja EU:n useat valtiot ovat Venezuelan laillisen hallituksen kimpussa. Presidentti Nicolás Maduro pitää vaihtaa presidentiksi itsensä julistaneeseen Juan Guaidoon, josta ei olisi vastusta kansainväliselle pääomalle. Syynä ei ole presidentinvaalit, jotka Maduro voitti Venezuelan oikeiston vaaliboikotista huolimatta, vaan pitkäaikainen kamppailu Venezuelan luonnonvaroista.

Esimerkiksi Kanada, joka nyt tukee jopa ulkopuolista suoraa puuttumista Venezuelan sisäisiin asioihin, on ainakin 2000-luvun alusta alkaen tukenut Venezuelan kansallista oppositiota ensin Hugo Chavezia ja nyt presidentti Maduroa vastaan. Maailman suurimmat kaivosyhtiöt ovat nimittäin kanadalaisia ja Venezuelalla puolestaan on suuret malmivarannot, jotka yhtiöitä kiinnostavat.

Kanada tukee Yhdysvaltoja, kuten sodassa Irakissa ja Afghanistanissakin, sillä Yhdysvallat on kanadalaisen pääoman tärkein kauppakumppani. Kaupallisia suhteita ja vientiä ei saa vaarantaa.

Suomi rikkomassa kansainvälistä oikeutta

Viime päivinä on tullut myös selväksi, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaakin presidentin sijasta ulkoministeri Timo Soini (sin). Hänen mukaansa presidentti Madurolla ei ole laillista oikeutta olla vallassa (HS 27.1.). Jäitä Soinin hattuun laittoi toivon mukaan YK:n pääsihteeri, joka ilmoitti, että Venezuelaa edustaa YK:ssa maan laillinen, presidentti Maduron johtama hallitus.

Kaikki nämä puuttumiset Venezuelan asioihin ovat vastoin kansainvälistä oikeutta. Kaikilla kansoilla on nimittäin itsemääräämisoikeus, jota ne käyttävät omassa valtiossaan. Valtioilla ei ole laillista oikeutta puuttua toistensa sisäisiin asioihin.

On toisin sanoen täysin venezuelalaisten oma asia päättää omasta hallinnostaan. Presidentti Maduron laillinen hallinto tekisi kokemuksen mukaan viisaasti aseistamalla kansan bolivaarisen vallankumouksensa suojaksi.

1 OIl & Gas Journal, Case study: the nationalization of the Venezuelan oil industry 08/07/2017, Patrick Childress, Attorney, Sidley Austin LLP, Washington, DC

Työkansan Sanomat 2/2019

Ps. Oikeustieteen lisensiaatti, varatuomari Mikko Vartiainen on tutkinut luonnonvaroja ja niiden käyttöä Lontoon yliopistossa ja Rovaniemen yliopistossa.

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

Paljon on huhuja liikkeellä näköjään ja kovasti koetetaan luoda tarinaa jonka mukaan Maduro ei olisi oikeutettu presidentti.

Totuus on kuitenkin se että Maduro on vaaleilla valittu suvereenin valtion presidentti ja jos oppositio haluaisi nähdä mieluummin jonkun toisen vallassa pitää sinne pyrkiä parlamentaarisia teitä. Ei niin että USA yhtäkkiä ilmoittaa tunnustavansa oppositiopoliitikon viralliseksi presidentiksi.

Quaidon kannatus ei ole niin suurta(n.10%) että sellainen tempaus voisi onnistua. Ja vaikka voisikin, on turha asiasta vääntää muuta kuin mitä se on eli USAn tukema epäonnistunut vallankaappausyritys.

Käyttäjän amgs kuva

Tämä on jo kuin pyörivä levy, mutta toistetaan, että Maduro järjesti presidenttivaalit, joissa vain ja ainoastaan hän itse selviäisi voittajana. Koko vaalijärjestelmä on tehty palvelemaan vallassa olevaa puolueetta. Juuri näin on tehty myös Kuubassa ja yllätys, myös Nicaraguassa. Yli 50 demokratista maata on antanut tukensa Juan Guaidólle, joka perustuslaillisen parlamenti puheenjohtaja.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jos Venezuelan presidentti on esteellinen tai kykenemätön hoitamaan virkaansa, tilalle astuu varapresidentti. Ja hän ei ole nimeltään Guaido.

Pekka Kohonen Vastaus kommenttiin #9

Miksi puolustat presidenttiä, joka on epäonnistunut kaikessa mahdollisessa...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #11

Tietenkin siksi Lintunen puolustaa, koska Maduro on VENÄJÄN suosikki ja Lintunen on agendansa mukaisesti aina Venäjän asialla. Tämä nyt on käynyt selväksi jo aikaa sitten.

Pekka Kohonen

Pitäisi olla aika selvää, että jos öljyrikas maa ei edes pysty toimittamaan ruokaa ja lääkkeitä kaikille, niin hallinnossa on jotain vikaa - ja pahasti. Eli kenenkään ajattelevan ihmisen ei pitäisi voida kiistää, että hallintoa olisi vaihdettava. Mutta ei ole oikein nykypäivää myöskään, että USA hyökkäisi tai toimeenpanisi sotilasvallankaappauksen, eikä edes Trumpin hallinto ole näin ollutkaan tekemässä. Toisaalta tämä on myös vasemmistolle opetus siitä, että markkinatalous (tai ainakin sosiaalisesti vastuullinen markkinatalous) on parempi systeemi kuin sosialismi tai kommunismi. Eli yksityisyritteliäisyys on aina tärkein (tai ainakin keskeinen) osa toimivaa valtion taloutta. Ihmettelen vain, miten tällainen pelle presidenttinä on voinut kestää näinkin pitkään. Ja miksi "chavismiin" on uskottu siellä niinkin pitkään.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

Öljyrikas maa jonka öljyn myynnin USA on pyrkinyt estämään uhkaamalla jokaista tahoa pakotteilla joka ostaa Venezuelan öljyä.

Sama USA laittomasti takavarikoinut Venezuelan öljy-yhtiölle ohjatut laskusuoritukset jo myydystä öljystä.

USA on takavarikoinut öljy-yhtiön omaisuuden USAssa. USA on käyttänyt talouspakotteita Venezuelaa vastaan 1999 alkaen ja uhkaa pakotteilla kukkia maita jotka käyvät kauppaa Venezuelan kanssa. USA on pyrkinyt pitämään Venezuelan hyoeribflaatiossa ja tukenut oppositiota saadakseen maan johtoon sille mieluisan nukkejohtajan.

Venezuela on yhtä sosialistinen maa kuin Norja. 90% valmistavasta teollisuudesta on yksityistä 70-80% rahoitusalasta ja mediasta sekä kaupasta. Maataloudessa on joukko suuryrityksiä ja loput pieniä perhetiloja.

Norja kansallisti öljynsä ja myy siihen oikeuksia rojalttia vastaan öljy-yhtiöille, Venezuela teki saman paitsi että myy porattua öljyä öljy-yhtiöille.

Kriisin perussyy on se että amerikkalaiset öljy-yhtiöt haluavat Venezuelan öljyn maksamatta siitä mitään.

Käyttäjän amgs kuva

USA itse ostaa öljyä Venezuelasta ja on Venezuelan valtion suurin öljystä maksava asiakas. Kaikki mainitsemasi pakotteet ovat tapahtuneet tämän vuoden puolella. Se ei siis ole perustelu sille, että jo vuosikausia Venezuelan öljytuotanto on jopa puolittunut. Öljytuotanto ja öljyn viennin romahtaminen ei johdu ulkopuolisten maiden vaikutuksesta vaan vuosikausia kestäneestä paikallisesta tehottomuudesta ja osaamattomuudesta.

Käyttäjän amgs kuva

Maduro on pysynyt presidenttinä valtaa keskittämällä, voimalla ja sensuurilla sekä korruptiolla. Myös armeijan komentajat kuuluvat korruptioituneen piiriin. Eilen Kolumbian ja Venezuelan rajalla oli vakava välikohtaus. Välikohtaus oli Maduron joukkojen ”colectivos” kesken. Nämä joukot salakuljettavat huumeita ja ihmisiä. Tämä esimerkkinä siitä miten ruohonjuuritasollakin toimitaan. Jos kansalaiset haluavat osoittaa mieltä, ”colectivos” saapuvat mielenosoittajia hakkaamaan. Sama toimintamalli on vietty Nicaraguaan.

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

En halua puolustella Maduroa tai ketään muutakaan mutta näköjään siihen asemaan joutuu koska vallankaappaus ei ole ratkaisu. Minkälainen verilöyly luulette syntyvän jos Quaidon kaltainen nobody valittaisiin junttaamalla hallitsijaksi, plus hallitukseen kaikenmaailman pankkiireja. Maduron kannattajat olisi pakko laittaa asein kuriin, sitäkö toivotte? Jos tilanne on nyt vaikea, tämänkaltainen ulkomaalta johdettu selkkaus veisi koko maan totaaliseen kaaokseen. Ainoa tapa vaihtaa valta on demokratia, uudet vaalit, mutta todennäköisesti Maduro voittaisi nekin, Quaido ei ikinä.

Käyttäjän amgs kuva

Onneksi me emme päättää siitä mitä Venezuelassa tapahtuu. Tietenkin blogin ja arvaten myös kommenttien tehtävä on antaa lisää ja monipuolista tietoa siitä mitä Venezuelassa tapahtuu. Saattaa olla kuitenkin niin, että Suomi on nyt alkavalla viikolla avainasemassa Venezuelan tilanteen ratkaisussa. USA:n ulkoministeri Mike Pompeo ja Venäjän Sergei Lavrov kokoontuvat Suomessa. Näin ainakin väitetään espanjankielisissä tiedotusvälineissä. Väitetään, että suurvaltojen edustajat keskustelevat Venezuelan tilanteesta.

http://www.ntn24america.com/america-latina/venezue...

Itse Nicolás Maduro myönsi viime viikolla, että Venäjä on lähettänyt sotilaallista apua Venezuelaan ja, että päivittäin hänen hallintonsa saa asiantuntija-apua päivittäin. Ehkä se on Maduron uhittelukeino tai sitten fakta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eräiden tietojen mukaan puol.min. V.Padrino vedätti J.Bolton:ia ja E.Abrams:ia laittamaan J.Guaidó:n liikkeelle käynnistämään vallankaappauksen. Oli kuulemma ensin ollut myötämielinen mutta viime hetkellä perui jolloin Abrams, Bolton et al menivät lankaan ja paljastivat guiado-korttinsa. Nyttemmin kortti piileskelee jossakin.

Sähellyksen jälkeen V.Putin kertoi kupletin juonen Trump:lle ja S.Lavrov M.Pompeo:lle. Luultavasti Washingtonissa pestään jälkipyykkiä. Jossakin vaiheessa Guaido käynee rasitteeksi Washingtonille ja hänestä tehtänee vapauden marttyyri sillä sellaiselle lienee jatkossa enemmän käyttöä Washingtonissa. Uusia tuoteita "kasvoja" kun riittänee hänet korvaamaan.

Bolton:n sanoin "Today, we proudly proclaim for all to hear: the Monroe Doctrine is alive and well, ... " ( Sikojenlahden (Bahía de Cochinos) veteraanien tilaisuudessa Floridassa muutama päivä sitten).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset