Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sosialistipuolue voitti ja kansanpuolue hävisi Espanjan parlamenttivaaleissa

  • Pedro Sánchez
    Pedro Sánchez

75,75% äänioikeutetuista äänesti Espanjan parlamenttivaaleissa. Se on suurin äänestysaktivisuus sitten vuoden 2004.

Espanjan sosialistipuolue eli Partido Socialista Obrero Español (PSOE) voitti selvästi eilisissä parlamenttivaaleissa. Puolue sai 28,7% äänistä ja 123 paikkaa. Sosialistit melkein kaksinkertaistivat parlamenttipaikkansa.

Miksi espanjalaiset äänestivät eniten sosialisteja? PSOE osoitti olevansa ainut varteenotettava keskustalainen ja maltillinen voima. Espanjalaiset eivät ole eurovastaisia, päin vastoin euromyönteisyys on siellä voimakasta. PSOE:n suhtautuminen Katalonian kysymykseen on maltillinen, mutta tuskin puolueen ollessa vallan kahvassa voidaan odottaa Katalonian itsenäisyysprojektin etenevään. Oikeudenmukaisuus ja tulevaisuuteen katsovaa diskurssi vetosi äänestäjiin. 7.3 miljoonaa espanjalaista äänesti sosialisteja.

Espanjan kansanpuolue Partido Popular (PP) oli vaalien suurin häviäjä. PP sai 16.7 % äänistä ja vain 66 paikkaa. Kansanpuolue menetti 71 paikkaa! Miksi kansanpuolue kannatus laski jopa perinteisissa tukialueilla? Vaalikampanjan loppua kohti puolue kääntyi kosiskelemaan äärioikeistolaisia luvaten muodostaa hallitusta äärioikeistolaisen Vox-puolueen kanssa. Kansanpuolueessa unohdettiin maltillisia äänestäjiä, jotka eivät missään nimessä tue Voxin kovaa linjaa. Miksi konservatiivi espanjalainen äänestäisi kansanpuoluetta kun kerran tuore Vox on tarjoilla?

Kansanpuolueella on myös rasituksena paitsi toistuvat korruptiotapaukset, myös se, että Mariano Rajoyin kaudella Katalonian ongelma kärjistyi ja sitä hoidettiin jopa voimalla eikä sovinnolla. PP:n, Ciudadanoksen, ja Voxin muodostaman oikeistorintaman pelotteluun ja eriarvoisuuteen perustuva puhe ei houkutellut tarpeeksi äänestäjiä. Nämä puolueet saivat yhteensä vain 149 paikkaa.

Kolmantena voimana on Ciudadanos, maltillinen oikeistopuolue, joka sai 15,9% äänistä ja 57 paikkaa. Ciudadanos ei onnistunut viemään kansanpuoluen hopeapaikkaa. Oikeistopuolueet eivät ole yhtenäisiä.

Laitavasemmistolainen Unidos Podemos sai 42 paikkaa ja 14, 4 % äänistä. Podemos menetti kannatusta ja 29 paikkaa suli pois. Silti Podemos pysyy neljäntenä voimana. Podemos menetti äänestäjiä sosialisteille. Podemoksen eliittivastainen puhe ei enää purrut, koska Podemoksen johtajat ovat jo vuosia kuuluneet poliittiseen eliittiin. Sen lisäksi Podemoksella on ollut sisäisiä ongelmia.

Medioissa ennustettiin, että äärioikeistolainen Vox nousisi ryminällä parlamenttiin. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Vox sai vain 10% äänistä ja 24 paikkaa. Tietenkin on historiallista se, että Francon perintöä ihannoiva puolue nousee nyt parlamenttiin. Ehkä juuri Voxin mukanaolo sai varsinkin nuoria ja naisia äänestämään ekstremismia vastaan. Vasemmisto pystyi aktivoimaan kannattajiansa paremmin. Nyt Vox syyttää kansanpuoluetta heikosta kannatuksesta.

Sosialistit eivät pysty yksin muodostamaan hallitusta vaan tarvitsevat muita poliittisia voimia. Ciudadanos, joka oli aiemmissa vaaleissa korostanut yhteistyötä, nyt vaalien alla oli kielttäytynyt yhteistyöstä sosialistien kanssa. Sosialistit huusivat eilen juhlassa, ettei Ciudadanoksen kanssa pidä muodostaa hallitusta. Puheenjohtaja Pedro Sánchez sanoi, ettei hän sulje ovia. Saa nähdä miten nyt puheet muuttuvat heikon vaalituloksen jälkeen. Syntyykö Espanjaan vasemmistohallitus? Saa nähdä. Podemoksen puheenjohtaja Pablo Iglesias soitti heti sosialistien Pedro Sánchezille, onnitteli ja tarjosi yhteistyötänsä.

Lähteet:

Jyrki Palon yhteenveto vaaleista.

El País

El Mundo

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kiitos, hyvä kooste. Täällä pelättiin Voxia, mutta onneksi turhaan. Silti paikallisesti menestyi joillakin aluiella. Sosialistihallitus näyttäisi todennäköiseltä, ja se varmaan sopisi meille espanjansuomalaisillekin?

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Aikalailla Suomen tyyliin, vaikka Vox ei 10% yltänyt persujen lukemiin, mikä oli varmasti "francolaiselle" ääri-oikeistolle iso pettymys?

Sosialistien kannatuslukemista, 28,7 % Rinne olisi riemastunut, mutta hyvät lukemat eivät kuitenkaan Espanjassakaan tarkoittaneet enemmistöä-ei edes laitavasemmiston 14,4%:n kannatuksen kanssa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset