Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguasta ja Venezuelasta lyhyesti

  • Mielenilmaus pidetään pitkäperjantaina 19.4. kolmen sepän patsaalla klo 14.
    Mielenilmaus pidetään pitkäperjantaina 19.4. kolmen sepän patsaalla klo 14.

19.4. 2018 nicaragualaiset ympäri maailmaa heräsivät surullisiin ja järkyttäviin uutisiin, että Daniel Ortegan joukot olivat vastanneet mielenosoituksiin väkivalloin. Useita mielenosoittajia oli haavoittunut ja kuollut. Siitä alkoi Nicaraguan opposition nyt vuoden kestänyt via dolorosa.

Huhtikuun 19.4.2018 tapahtumien jälkeen Nicaraguassa on kuollut satoja ihmisiä ja satoja heistä pysyy yhä vankiloissa, koska he ovat osoittaneet mieltään Ortegan hallintoa vastaan. Samalla moni perhe ei tiedä lastensa kohtaloista. Moni on kadonnut, ja tuhansia nicaragualaisia on paennut ulkomaille.

Viime kuusta lähtien Nicaraguassa on käynnistetty neuvottelut opposition ja Ortegan hallinnon edustajien välillä. Neuvottelut päättyivät huhtikuun alussa tuloksettomina. Ortega lupasi vapauttaa poliittiset vangit kolmen kuukauden sisällä. Toistaiseksi vain 150 vankia on päästetty vankiloista. Heillä ei ole vapautta, vaan he ovat kotona viranomaisten valvonnan alaisina. On raportoitu, että vankiloista lähteneiden koteja on merkitty maalauksilla, joissa heitä leimataan pettureiksi tai vallankaappareiksi.

Neuvotteluissa Ortegan edustajat eivät ole suostuneet muuhun kuin Ortegan edun mukaisiin asioihin. Ortegan edustajat eivät neuvottele nicaragualaisten kansalaisoikeuksien kunnioittamisesta tai toteuttamisesta, eivätkä ennenaikaisten vaalien järjestämisestä. Opposition edutajat näkivät, että neuvotteluilla yritettiin vain voittaa aikaa, jotta ulkomailla suunnitteilla olevia sanktioita ei toteutettaisi.

Ortega, hänen vaimonsa ja heidän edustajansa puhuvat rauhasta, rakkaudesta ja neuvottelutahdosta, mutta samalla sorto eri mieltä olevia kohtaan on jatkunut. Ihmisiä pidätetään joka päivä eri syihin vedoten, poliittisia vankeja siirretään vankiloihin joissa on muita rikollisia, ja näin saadaan lyhennettyä poliittisten vankien listoja. Vankeja kidutetaan edelleen.

Samalla nicaragualaisten ahdinko syvenee päivästä toiseen talouden heikentymisen myötä. Työttömyys, veronkorotukset ja hintojen nousu heikentävät nicaragualaisten jo valmiiksi heikkoa ostosvoimaa. Moni nicaragualainen elää jo nyt kädestä suuhun. Ortegalle se on sivuseikka, kunhan hän pysyy vallassa.

Vallan pysymiseksi käytetään kaikenlaisia keinoja.

Nicaraguassa on kieletty osoittaa mieltä, mutta silti tänään Nicaragussa on mielenilmauksia.

Suomessa asuvat nicaragualaiset kutsuvat Sinut mielenilmaukseen, jonka nimi on "Kaikki yhdessä vapaan Nicaraguan puolesta".

Mielenilmaus pidetään pitkäperjantaina 19.4. kolmen sepän patsaalla klo 14.

Tervetuloa!

Venezuelasta lyhyesti:

Venezuelan edustaja on saanut potkut Ameikan valtioiden järjestöstä, ja hänen tilalleen on valittu valiaikaisen presidentin, Juan Guaidón, edustaja. Maduron edustaja pysyy YK:ssa mm.Venjän ja Kiinan tahdosta. Merkittävää on kuitenkin se, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterrez on vihdoin myöntänyt, että Venezuelassa on humanitaarinen kriisi, ja jopa 3 miljoonaa kärsii aliravitsemuksesta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rikas öljymaa Venezuela sosialistihallinnon jälkeen :

3 miljoonaa kärsii tänään aliravitsemuksesta ja toiset 3 miljoonaa on paennut maasta köyhyyden takia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

J.Bolton paljasti juuri vast'ikään kupletin juonen Floridassa julistaessaan USA:n tuomiota Kuuballe, Venezuelalle ja Nigaragualle Sikojenlahden (Bahía de Cochinos) veteraanien tilaisuudessa: "Today, we proudly proclaim for all to hear: the Monroe Doctrine is alive and well, ... ".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset