Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaragua ei ole vapaa, ja moni suree piispan lähtöä

  • Piispa Silvio José Báez Ortega
    Piispa Silvio José Báez Ortega

Pari päivää sitten Nicaraguan piispainkokous piti tiedotustilaisuuden jossa ilmoitettiin, että Nicaraguan arvostetuin piispa Silvio José Báez Ortega on kutsuttu Vatikaaniin. Nicaragualaisyntyinen Báez saapui Nicaraguaan Vatikaanista 10 vuotta sitten Managuan apupiispaksi.

Karismaattinen Báez on noiden kymmenen vuoden aikana kritisoinut asiallisesti ja jämäkästi maan demokratian vajetta ja maan johtajien jumalallista asemaa. Báez ei ole suostunut hiljentymään, vaan hän jatkaa määärätietöisesti kritiikkiään.

Tiedotustilaisuudessa Báez kertoi, että häntä vastaan on ollut murhasuunnitelmia. Omien sanojensa mukaan hän ei lähde mielellään Nicaraguasta, vaan haluaisi jatkaa työtään paimenena kuten tähän asti hän on tehnyt. Samalla hän antoi ymmärtää, että monet tahot haluavat hänet pois Nicaraguasta.

Piispa Báez on ilman muuta iso kivi Ortegan kengässä. Mutta ei vain Ortegan kengässä.

Vatikaanin suulähettiläs Nicaraguassa on piispa Waldemar Stanislaw Sommertag. Sommertag saapui Nicaraguaan viime vuonna juuri silloin, kun kriisi oli kovimmillaan. Hän osallistui viime vuoden neuvotteluihin, ja viime maaliskuusta lähtien hän on ollut toinen katolisen kirkon edustajista, jotka ovat kelvanneet Ortegalle neuvottelujen tarkkailijaksi.

Sommertag on kuitenkin menettänyt uskottavuuttaan monien nicaragualaisten silmissä parilla epäonnistuneella lausunnolla. Muutama viikko sitten Sommertag kävi vankiloissa juttelemassa naisvankien kanssa. Noin 10 poliittista vankia oli nälkälakossa. Sommertagin viesti naisvangeille oli, että heidän tulisi lopettaa taistelu, koska se estää neuvottelujen edistämistä.

Viime viikolla Sommertag kertoi Vatikaanin lehdelle, että Nicaraguassa kaksi ryhmää olivat jälleen vastakkain mielenosoituksissa. Pari viikkoa sitten erään kauppakeskuksen edessä oli mielenilmaus, jossa Ortegan kannattaja ampui mielenosoittajia. Aseistautuneet poliisit hakkasivat asettomia mielenosoittajia ja pidättivät heistä muutamia. Ortegan Nicaraguassa mielenosoittaminen on kielletty. Nyt moni nicaragualainen näkee, että piispa Báezin siirto Vatikaaniin on neuvottelujen tulos. Mitä Vatikaani saa? Katolinen kirkko menettää kannattajia, koska piispa Báez on käännyttänyt ihmisiä kirkon puolelle. Minne Báez meni, siellä hänta odotettiin aina joukolla. Báez varoitti nicaragualaisia kovista tulevista ajoista.

Báez on oikeassa, Nicaragua on yhä kaukana rauhasta ja yhteiskunnallisesta vakaudesta. Nicaragua ei ole vapaa, ja moni suree piispan lähtöä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset