Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Juttutuokio kahden uusmaalaisen ehdokkaan kanssa

  • Eduskuntavaaliehdokkaat Heidi Himmanen ja Maiju Tapiolinna
    Eduskuntavaaliehdokkaat Heidi Himmanen ja Maiju Tapiolinna

Viime vuoden huhtikuusta lähtien olen kirjoittanut melkein ainoastaan Nicaraguan ja Venezuelan kriisistä. Arvostan entistäkin enemmän suomalaista demokratiaa, ja siksi tänään kirjoitan kahdesta eduskuntavaaliehdokkaasta, jotka tukevat omalla ehdokkuudellaan suomalaista demokratiaa.

Miksi nimenomaan heistä kahdesta? Molemmat ovat eri puolueesta kuin minä. Molemmat eivät ole olleet vielä kansanedustajina, ja siksi he eivät voi taloudellisesti panostaa eduskuntavaaleihin samalla lailla kuin jo eduskunnassa olleet kansanedustajat. Sen lisäksi tunnen molemmat ehdokkaat henkilökohtaisesti.

Nurmijärveläinen Maiju Tapiolinna (PS)

Työni takia käyn Nurmijärvellä, ja aina silloin tällöin istahdan erääseen kahvilaan. Muutama päivä sitten Maiju tuli kahvilaan ja kysyi, saako hän istua samaan pöydän ääreen, ja siellä me kaksi juttelimme.

Tunnen Maijun Nurmijärven valtuustoajoilta. Paras muisto hänestä on yhdestä valtuustoseminaarista. Hänestä jäi lämminhenkinen kuva. Sairaanhoitaja ja hankintapäällikkö Maiju oli silloin keskustalainen, ja siksi kysyin nyt Maijulta, miksi hän on nyt perussuomalainen eikä keskustalainen. Maiju vastasi, että hänen nykyinen puolueensa on hänelle hänen  poliittinen kotinsa. Hän kokee, että keskustassa puolueen etu menee muun edelle. Eikö sitä ole myös muissa puolueissa? Kysyin sitä Maijulta. Maiju vastasi, että tietenkin on, mutta ettei se ole niin määrittelevää kuin hänen edellisessä puolueessa.

Mitkä ovat ovat Maiju Tapiolinnan vaaliteemat?

Maijun vaaliteemat ovat luettavissa kokonaisuudessaan hänen kotisivuiltaan. Olen osittain eri mieltä Tapiolinnan maahanmuuttolinjaista ja varsinkin tavasta, millä maahanmuuttopolitiikkaan tartutaan. Toki Maiju kertoi minulle, että ei saa yleistää, mutta silti mainoslauseissa yleistetään. Tapiolinna ei olisi perussuomalaisissa ellei hän kannattaisi samanlaista maahanmuuttopolitiikkaa kuin puolueensa yleisesti. Siksi kysyin Maijulta, mitkä olivat muut vaaliteemat. Maiju ajattelee vanhustenhoitoa ja hän on sitä mieltä, että mitoituksen sijasta pitäisi puhua valvonnan lisäämisestä. Toinen Maijulle tärkeä aihe on omaishoitajien hyvinvointi. Hän vaatii omaishoitajille kunnollinen korvaus tekemästä työstä.

Lohjan Heidi Himmanen (RKP)

Luottamustehtäväni ja myös työni takia käyn Lohjan keskustassa. Viime keskiviikona olin Lohjan lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kokouksessa. Lautakunnassa on nyt kolme duskuntavaaliehdokasta. Heidi Himmanen on yksi heistä. Kokouksen jälkeen keskustelimme Himmasen kanssa vaaleista.

Tapasin ensimmäisen kerran Himmasen kunnallisvaalien alla. Olin Lohjan torilla jakamassa mainoksia, kun hän hymyilen esittäytyi ja kertoi, että hän tiesi kuka olin. Esitin Himmaselle samanlaisia kysymyksiä kuin Maiju Tapiolinnalle. Himmanen on RKP:n jäsen, koska hän on sitä mieltä, että se on se puolue, joka parhaiten vastaa hänen omia arvojaan.

Mitkä ovat Himmasen vaaliteemat? Maahanmuuttokysymyksissä Himmanen on puolueensa liberaalisella ja solidaarisella linjalla. Se tarkoittaa sitä, että RKP ei halua tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan eikä maahanmuuttopolitiikka merkitse ainoastaan uhkia. Ongelmat tiedostetaan, ja ne pitää ratkaista. Pelkästään syyllistämällä ja syntipukkeja etsimällä ei edistetä asioita. Tekniikan tohtori Himmasella on paljon muita vaaliteemoja, joista ainakin minulle tärkeä on turvallinen arki, joka merkitsee sitä, että tehdään työtä syrjäytymistä vastaan.

Olen samaa mieltä Heidin kanssa siitä, että koulutus, tutkimus ja osaaminen ovat Suomen menestyksen perusta. Heidi haluaa korottaa opintorahaa. Sen lisäksi opintorahaa ja opintotuen tulorajoja tulee nostaa 50 prosentilla.

Heidillä on selkeä näkemys puolustuksesta ja Natosta. Heidi on rohkea.

Hyvä lukija, tässä on siis kaksi erilaista ehdokasta. Molemmat ovat helposti lähestyttäviä ja heidän kanssaan voi jutella mutkattomasti. Hyvässä demokratiassa on eri vaihtoehtoja,  ja me äänestäjät saamme päättää vapaasti, ketkä valitsemme edustamaan ja ajamaan asioitamme.

Kiitos Tapiolinnalle ja Himmaselle keskustelutuokioista.

 

Himmasen kotisivu: 

http://www.himmanen.fi/fi/fokus/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Sikälikin hauska blogi, että esitellään oman alueen ehdokkaita kilpailevista puolueista. Ei näin vaalien alla tämmöistä moni tee.

Pitääkö tähän tasapuolisuuden nimissä linkittää lohjalainen demariehdokas:
http://www.joonarasanen.fi/

Käyttäjän amgs kuva

"Ei näin vaalien alla tämmöistä moni tee." Juuri siksi tein sen. Toiseksi demokratiassa pitää olla eri vaihtoehtoja. Kuten tekstissä sanoin, monilla ehdokkailla ei ole taloudellisia resursseja olla kaikkialla esillä. Sen lisäksi tiedotusvälineissä yleensä on samanlaisia kasvoja, puolueiden johtajia ja väistyvän kauden kansanedustajia.

Muuten, Joonan vaalityöryhmä kiittää linkistä!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Taloudelliset resurssit eivät ole tasa-arvoisia kaikille. Siksi mielestäni puoluetuet ovat parhaimmassa tapauksessa demokratiaa tukevia. Toki joku keksii niitäkin väärinkäyttää, mutta summat nyt eivät ole aivan suunnattomia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset