Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguasta, Venezuelasta ja Earth Hour

  • Nicaraguasta, Venezuelasta ja Earth Hour

Nicaraguassa Ortegan hallinnon ja niin sanotusti kansalaisyhteiskunnan koalition (Alianza Cívica espanjaksi) edustajat ovat neuvotelleet melkein koko maaliskuun ajan. Mitä on saatu aikaan? Ortegan hallinto on vapauttanut noin 150 poliittista vankia. Neljä heistä on muutamassa päivässä ehditty vangita uudestaan. Sen lisäksi poliisi vangitsee yhä jatkuvasti eri mieltä olevia. Ihmisoikeusjärjestöjen edustajien arvioiden mukaan vankiloissa on yhä noin 700 poliittista vankia. Sen lisäksi tarkkaa määrää kadonneissta ei tiedetä.

Nicaraguassa ja ulkomailla moni ajattelee, että kyseiset neuvottelut ovat ainoastaan Ortegan keino välttää sekä Euroopan Unionin ja USA:n asettamien sanktioiden toteuttamista.

Kansalaisyhteiskunnan edustajat ovat sanoneet neuvottelujen alusta lähtien, että neuvottelujen päätavoitteet ovat:

-       ennenaikaisten ja läpinäkyvien vaalien järjestäminen

-       poliittisten vankien vapauttaminen

-       oikeuden toteuttaminen

Torstaina 28.3.2019 Nicaraguan ulkoministeri Denis Moncada kertoi televisohaastattelussa, että Ortegan hallinto ei neuvottele ennenaikaisista vaaleista. Moncada perusteli väitteensä sillä, että se olisi perustuslain vastaista. Se ei pidä paikkaansa. 90–luvulla sama Ortega joutui taipumaan ja suostumaan ennenaikaisiin vaaleihin. Muistutan myös, että vuonna 2011 Ortega asettui uudestaan ehdolle, vaikka se oli perustuslain vastaista. Lakia ja perustuslakia Ortegan Nicaraguassa ei olla kunnioitettu.

Ortegan hallinto on luvannut vapauttaa poliittiset vangit 90 päivän kuluttua eli kolmen kuukauden kuluttua. Eilen sanottiin, että vangit vapautetaan ilman minkälaisia jatkotoimenpiteitä. Punainen Risti vahtii lupauksen toteuttamista. Ortega myöntää samalla, että heillä on poliittisia vankeja. Moni kysyy, miksi vankeja ei vapauteta heti, varsinkin kun esimerkiksi joulukuussa Ortegan hallinto vapautti tuhansia rikollisia vankiloista.

Toimittaja kysyi ulkoministeriltä, aikooko Ortegan hallinto antaa tiedotusvälineille takavarikoituja materiaaleja takaisin, kuten työvälineitä, omaisuutta jne. Ulkoministeri vastasi kielteisesti. Ortegan hallinto pitää tullin varastoissa maan tärkeimpien sanomalehtien paperia ja mustetta. Se on ehdottomasti sensuurin keino. Ortegan vankiloissa on kaksi tunnettua toimittajaa. Miguel Mora ja Lucía Pineda ovat olleet alkeellisissä oloissa viime vuoden joulukuusta lähtien. Pinedan ja Moran rikos oli lausua julki erimielisyytensä. Moni toimittaja on joutunut lähtemaan maasta uhkailujen takia.

Kansalaisyhteiskunnan edustajat sanoivat eilen, että ulkoministeri puhuu muunneltua totuutta, ja että he antavat hallitukselle muutaman päivän aikaa. Jos hutikuun kolmannen päivän mennessä hallitus ei vasta myöntävästi kansalaisyhteiskunnan vaatimuksiin, neuvottelut päättyvät. Ortega leikkii ihmisten luottamuksella. Ortega on vanha kettu, jolle tärkeintä on se, kuinka hänen etujaan voidaan edistää. Nicaraguan oikeusvaltion periaatteet ja nicaragualaisten kansalaisoikeudet ovat Ortegalle sivuseikka. On hullua neuvotella kansalaisoikeuksista ikään kuin ne olisivat shakkinappuloita. Tämän päivän uutisten mukaan Ortegan hallinto suostuu siihen, että mielenosoituksia saa järjestää, mutta ainoastaan poliisin luvalla. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkossakin on kielletty osoittaa mieltä hallintoa vastaan!

 

Venezuelasta lyhyesti

Venezuelassa on käynyt ilmi, että siellä on Venäjän sotilaita. Viime lauantaina noin 100 sotilasta ja materiaalia saapui Venezuelaan kahdella lentokoneella. Venäjän ulkoministeriö väittää, että venäläisten läsnäolo Venezuelassa perustuu maiden kahdenväliseen sopimukseen.

Tällä viikolla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vataanottanut Venezuelan väliaikaisen presindetin puolison Fabiana Rosalesin. Tapaamisessa Trump vahvisti olevansa Gauidón hallinnon takana, ja vaatii Venäjän sotilaiden poistumista Venezuelasta.

Tänään maailmassa vietetään Earth Hour -tapahtumaa. Se on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma. Me sammutamme valot tunniksi vapaaehtoisesti, mutta venezuelalaiset ovat pakotettuja siihen, koska siellä on taas laaja sähkökatkos.

 

Lahteet:

Venezuelasta: https://elcomercio.pe/mundo/venezuela/apagon-venezuela-caracas-otros-est...

https://streema.com/radios/Radio_Corporacion

https://www.eluniverso.com/noticias/2019/03/29/nota/7259177/acuerdo-gobi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Uskoisin, miten hemmetin sosialistisen huonosti asiat on hoidettu siellä suunnalla edelleen vasemmistolaisin voimin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ortegan vasemmistolaisuus taitaa olla vain kulissi, jolla hän pitää yllä itsevaltaista järjestelmää. Se tässä vain puuttuu, että presidentin virka siirtyy perintönä Ortegan jollekin lapselle. Se on tilanne monissa Neuvostoliiton hajoamisen jäkkeen syntyneissä valtioisa ja Pohjois-Koreassa. Kysymyksessä on diktatoorinen hallinto, josa sosialismi on vain peitesana.

Käyttäjän amgs kuva

Viljo, juuri näin. Ortega valitsi vaimonsa varapresidentiksi, jotta virka siirtyisi vaimolle perintönä. Samalla on pakko myöntää, että on olemassa kiero ajatus vasemmistolaisuudesta, jonka mukaan kaikki keinot ovat hyväksyttävissä kunhan samat ”vasemmistolaiset” naamat joita kutsutaan ”kansan vallaksi” pysyvät vallassa. Kuukausia sitten yksi suomalainen kommunisti kysyi minulta, että mitä oli tapahtunut vasemmistolaisuudelleni. Vastasin, että siihen vasemmistolaisuuteeni eivät kuulu ihmisoikeuksien polkeminen, autoritarismi, nepotismi ja demokratian alasajo.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Tapaamisessa Trump vahvisti olevansa Gauidón hallinnon takana, ja vaatii Venäjän sotilaiden poistumista Venezuelasta."

Insinööri Guaidólla ei ole mitään hallintoa.

Venäjän pieni joukko sotilaita on Venezuelassa maan hallinnon kutsusta, sopimuksen perusteella. Yhdysvaltojen tuhannet sotilaat ovat Syyriassa kutsumattomia tunkeutujia, ilman mitään sopimusta kenenkään kanssa.

Siinä on suuri ero, kuten Venäjän ulkoministeriö totesi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Millainen maa ja millainen presidentti on maassa joka kutsuu ilman maan parlamentin päätöstä maahansa vieraan maan aseistettuja sotilaita ?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vallastaan keinoja kaihtamatta kiinni pitävä diktattori.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ilkka Varsio. Millainen maa on Suomi, kun se ilman parlamentin päätöstä kutsuu maahan vieraan vallan aseistettuja joukkoja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #8

Rauno Lintunen

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta viimeistelevät valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon, (TP-UTVA) linjaa vuosittain puolustusvoimien kansainvälisen harjoitustoiminnan painopisteet samalla kun käsittelevät seuraavan vuoden harjoitustoimintaan osallistumista.

Päätökset etenevät valtioneuvoston yleisistunnon hyväksymisen jälkeen eduskuntaan.

Sinunkin, Rauno Lintunen, kannattaisi edes joskus perehtyä asioihin !

Seuraa tätäkin sotaharjoitusta nyt tarkasti.

Suomeen laaja kansainvälinen sotaharjoitus vuonna 2021.

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/suomeen-laaja-kan...

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Ortega on demokraattisesti vaaleilla valittu pressa, odotelkoon oppositio seuraavia
vaaleja

Käyttäjän amgs kuva

Ortega on perustuslain vastaisesti asettunut ehdolle. Oman puolueen hallussa oleva korkein oikeus hyväksyi Ortegan ehdokkuuden. Vaalit eivät olleet demokraattisia vaan kaikkea muuta. Varteenotettavia puolueita ja ehdokkaita suljetiin pois ennen vaaleja. Vaalipäivänä hallituspuolue syyllistyi vilppiin eri äänestyspaikoissa. Olen keskustellut henkilön kanssa joka oli vaalilautakunnassa toisen puolueen edustajana, mutta hän itse on sandinisti. Vaalilautakunnissa sandinistit olivat tekemässä sen mitä heitä opastettiin tekemään ja Ortega voitti.

Ortega menetti taas uskottavuutensa kun eilen 3 henkilöä haavoittui Ortegan kannattajan tekemässä iskussa rauhalliseen mielenilmaukseen. Poliisi vie 10 mielenosoittajaa putkaan!
Tässä Univisionin uutinen:
https://www.univision.com/noticias/america-latina/...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Ortega menetti taas uskottavuutensa kun eilen ..."

Kuinka monta kertaa voi uskottavuutensa menettää ... ja miten monella tavalla?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Jos pari päivää sitten ihmiset elättävät toiveita, että muutoksia olisi, nyt ne toiveet on haudattu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset