Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Viikon raportti Nicaraguasta ja Venezuelasta

  • Nicaragualaiset osoittavat mielta Helsingissä mielipidevankien vapauden puolesta sunnuntaina klo 14.00.
    Nicaragualaiset osoittavat mielta Helsingissä mielipidevankien vapauden puolesta sunnuntaina klo 14.00.

YK:n ihmisoikeusneuvosto hyväksyi torstaina 21.3.2019 päätöslauselman, joka vaatii Ortegan hallintoa kunnioittamaan rauhallista kokoontumis-, yhdistymis-, ja sananvapauden oikeutta, ja vaatii myös tiedotusvälineiden ja tuomiovallan itsenäisyyttä. Vain kolme maata äänesti vastaan (Egypty, Eritrea ja Kuuba), 21 maata äänesti tyhjää ja 23 maata sanoi kyllä.

Myöhemmin torstaina itse Daniel Ortega puhui, mutta hän ei maininnut sanallakaan YK:n päätöslausemaa hänen politiikkaansa vastaan.

Viime keskiviikkona ilmoitettiin, että neuvottelussa kansalaisyhteiskunnan ja hallituksen edustajien välillä oli päätetty, että demokratiaa vahvistetaan, uudistuksia tehdään vaalilakiin, kansalaisoikeuksia vahvistetaan ja että 90 päivän kuluessa kaikki mielipidevangit vapautetaan. Ortegan hallinto myönsi samalla, että heillä on mielipidevankeja. Moni on kysynyt, miksi vankeja ei vapauteta heti, vaan heitä voidaan pitää perusteettomasti vielä 90 päivää vankiloissa. Toistaiseksi Ortega on ”vapauttanut” noin 150 vankia. Vapaus lainausmerkeillä, koka enemmistö vankiloista kotiin päästetyistä on yhä valvontarangaistuksen alaisena.

Ortegan neuvotteluista ollaan Nicaraguassa monta mieltä. Moni näkee, että kyseessä on Ortegan keino välttyä kansainväliseltä painostukselta. Toiset taas näkevät neuvottelut keinona estää sisallissodan ja kriisin vaikeutumisen. Moni ei edes usko siihen, että Ortega todella vapauttaa kaikki vangit. Toimittajat Miguel Mora ja Lucía Pineda jatkavat vankiloissa, vaikka he eivät ole tehnyt mitään muuta kuin kritisoineet Ortegan hallinnon sortoa. Heidän rikoksensa oli vaatia julkisuudessa Ortegan eroa.

”Haluamme rauhaa, haluamme elää rauhassa. Haluamme elää sovussa, Haluamme uudistua ja elää uudestaan. Haluamme elää rakkaudessa Nicaraguaan ja Jeesus Kristukseen. Haluamme elää kuten me olemme: kristittyjä. Haluamme elää rakastaen ja suojellen toisiamme." Näin puhuu Ortegan vaimo radiokanavilla. Samalla heidän vankiloissaan vankeja kidutetaan ja kaduilla eri mieltä olevia vainotaan…

Samalla, kun Ortega ja hänen vaimonsa puhuvat rakkaudesta ja rauhasta, poliisit pidättävät lisää ihmisiä. Viime lauantaina 16.3.2019 Nicaraguassa yritettiin osoittaa mieltä, mutta mielenosoittajia pidätettiin väkivalloin ja heidät vietiin putkaan. Arvioiden mukaan noin 300 nicaragualaista joutui vankilaan. Nicaraguassa ei voi mitenkään osoittaa mieltä Ortegan hallintoa vastaan.

Ei tarvitse ihmetellä, miksi Amerikan valtioiden ihmisoikeusjärjestö (CIDH) on lisännyt Nicaraguan erikoiseen listaan, jossa ovat vain ne maat joissa on käytännössä poikkeustila eli Kuuba, venezuela ja nyt Nicaragua.

Arvioiden mukaan Nicaragua vankiloissa on yhä noin 800 poliittista vankia, ja noin 350 ihmistä on kuollut viime vuoden huutikuun mielenosoituksien jälkeen ja satoja tuhansia on paennut ulkomaille.

Nicaraguan taloudellisesta tilanteesta sen verran, että se on niin heikko, ja voi ihmetellä, miten Ortegan ja hänen puolueensa jatkuva läsnäolo hallituksessa voisi muuttaa tilannetta valoisampaan suuntaan.  Ortega ei ole antanut merkkejä siitä, että ennenaikaisia vaaleja olisi mahdollista. Miksi siis istua neuvottelemaan Ortegan ehdoilla?

Venezuelasta lyhyesti

Myös Venezuela kulkee yhä pimeydessä Nicaraguan tapaan. Pari päivää sitten Maduron hallinnon turvallisuusviranomaiset (Sebin) vangitsivat laittomasti Venezuelan väliaikaisen presidentin, Juan Gauidón, toimistopäällikkö Roberto Marreron. Aseistetut miehet saapuivat asuntoon ja veivät Marreron vankilaan. Myöhemmin viranomaiset selittivät, että Marreron asunnossa oli aseita. Oppositio on sanonut, että viranomaiset itse veivät aseita Marreron asuntoon. Kuuntelin tänään Marreron veljen haastattelua ja hän selitti, että Marrero on enemmän sillan rakentaja kuin väkivallan kannattaja.

Amerikan valtioiden järjestön pääsihteeri, uruguaylainen Luís Almagro, kysyi eilen, että aikooko kansainvallinen yhteisö nyt jatkaa vain tuomitsemislausuntojen antamista. Almagro kysyi myös, mitä kansainvälinen yhteisö aikoo tehdä, jos Juan Guaidóa vangitaan. Aiotaanko silloinkin vain julkaista lausuntoja? Yhdyn Luis Almagron kysymykseen. Minusta Venezuelan tilanne on vakava. Ei ole tilastotietoa siitä, kuinka monta venezuelalaista on kuollut, koska Venezuelassa ei ole lääkkeitä tai tarvittavaa terveydenhoitoa. Kun sodassa ihmisiä tapetaan, silloin kansainvällinen yhteisö osaa reagoida kuten Bosniassa, mutta Venezuelassa on tapahtumassa hiljainen kansanmurha. Ihmiset kuolevat puutteeseen ja nälkään. Jos olet eri mieltä hallintoa vastaan, olen vihollinen, ja siksi saat hankaluuksia. Milloin tästä hiljaisesta kansanmurhasta tehdään loppu? 

 

Lähteet:

https://www.telemundo.com/noticias/2019/03/21/jefe-de-despacho-de-juan-g...

https://confidencial.com.ni/ortega-ignora-historica-resolucion-de-conden...

https://www.trincheraonline.com/2019/03/22/mexico-voto-a-favor-de-conden...

Jos haluat lukea lisää Nicaraguasta espanjaksi, tässä tämä: Hermana

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

On hienoa että jaksat kertoa noista tapahtumista.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Petra ja onhan se hienoa, että sinäkin jaksat kirjoitta epäkohdista!

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Aloittaja kirjoittaa aiheesta ja varmasti paikkansapitävästi! Ongelmia näissä maissa varmasti on, mutta väkivallalla lopullista ratkaisua tuskin löytyy.

Minusta aivan vakavan tutkimisen paikka olisi, mistä kaikki johtuu. Miksi esimerkiksi Suomessa, jossa täälläkin löytyy kiistoja ja ongelmia, kansa on kuitenkin melko rauhallista. Täällä ei esimerkiksi väkivaltaisia mielenosoituksia juurikaan löydy. Olisiko jotain, mitä me suomalaiset voisimme näille maille ja näiden maiden kansalaisille kenties opettaa.

Jostain tämä kaikki johtuu! Tämänkaltainen tutkimus ja sen hyödyntäminen säästäisi varmasti tuhansien ihmisten hengen.

Käyttäjän amgs kuva

Kansalaisaktivismilla on Suomessakin kysyntä, mutta torsin kuin Venezuelassa ja Nicaraguassa, Suomessa on keinoja joilla kansalaiset voivat kanavoida omia mielipiteitä ja vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Suomessa vaaleihin osallistuminen on upea asia, koska voimme äänestää luottaen esimerkiksi siihen, että äänemme menee oikealle ehdokkaalle eikä sitä muuteta äänestyspaikalla.

Luin juuri uutisista, että tänään Nicaraguan poliisi, joka on lojaali ennen kaikkea Ortegalle, on kieltänyt taas mielenosoituksia. Managuan kaduilla näkee tänään taas runsaasti aseistettuja miehiä partioimassa.

Autoritarismi, korruptio, nepotismi, caudillismi, heikko demokratia, jne ovat noiden maiden murheiden takana.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Pariisissa ja muualla Ranskassa keltaliivien mielenosoituksia on kielletty ja komennettu 3 000 sotilasta kaduilla. Kyllä on ihanaa olla EU:n keskiössä ja saada kumiluoti otsaan ja kyynelkaasua silmille.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #6

Pariin on marssitettu yhteensä 6 000 poliisia ja sotilasta. Ihmisiä pamputetaan ja lähes sata on viety vankilaan.

Mielenosoittajien vastaiseen väkivaltaan on osallistunut myös puolisotilaallinen National Gendarmerie, joka kuuluu European Gendarmerie Forceen. Se on alisteinen EU:lle.

Videoilla näkyy panssaroituja pyöräajoneuvoja, joiden kylkiä koristaa EU:n liput.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #6

On ainakin yksi olennainen ero Nicaraguan ja Ranskan mielenosoitusten välillä. Ranskassa mielenosoittajat hajottavat paikkoja ja polttavat autoja, tuhoavat yksityisomaisuutta, mutta Nicaraguassa näin nyt ei ole. Nicaraguan lipun kantaminen on syy miksi moni on vietty putkaan! Mielenosoitusoikeuden rajoittaminen ja väkivallalla estäminen on väärin, olisi se Ranskassa, Venezuelassa tai Suomessa. Toiseksi onhan tämä väsynyt argumentti, että koska Esimerkiksi Yhdysvalloissa on köyhiä, jossain toisessa maassa saa ollla köyhiä. Tuon argumenti mukaan mitään epäkohtia voi kritisoida, koska aina jossain muuallakin on epäkohtia!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Viitala kirjoittaa Gutiérres Soraisen uutisten pitävän paikkaansa oikein huutomerkin kera. Anteeksi vain mutta millä perusteella Viitala on niiin varma. Kysyn ihan vain jotta josko olisi joku syy miksi voisin itsekin omaksua tuollaisen uskonvarmuuden tämän melkein kaikkea epäilevän skeptisyyden tilalle.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Saivartelua.
Sen verran aloittajan tekstejä olen lukenut, että on jäänyt kuva hänen tarkasti seuraavan alueen tapahtumia. Pidän saivarteluna, takertumista yhteen sanaan.
En tietenkään pidä hänen sanojaan Jumalan sanaan verrattavana, mutta myönteinen kuva on hänestä tässä suhteessa muodostunut.
Minusta parempi on joskus luottaa ja joskus pettyäkkin, kuin se, ettei ei mihinkään usko ja epäillä kaikkea.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

En takertunut vain yhteen sanaan vaan pääasiassa sanaan varustettuna huutomerkillä.

Toisaalta ainakin itse tarkastelisin asioita ensin muutamasta erilaisesta näkökulmasta ennen luottamuksen varaan heittäytymistä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jouko Viitala,
olisi Suomessakin varmaan sama meno kuin Nicaraguassa ja Venezuelassa, jos kommunistit olisivat täällä päässeet valtaan.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Siihen uskon, että ainakin paljon huonommin kuin asiat nyt ovat.
Sensijaan siihen, että täällä oltaisiin yhtä väkivaltaisia kuin vaikkapa monessa Etelä-Amerikan maassa, en jaksa uskoa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"vangitsivat laittomasti Venezuelan väliaikaisen presidentin, Juan Gauidón, toimistopäällikkö Roberto Marreron."

USA ja EU varmaankin julistavat tämän toimistopäällikkö Marreron Venezuelan väliaikaiseksi pääministeriksi. Demarit ja kokoomuslaiset EU:n parlamentissa, nyt tekemään asiasta aloite.

Toimistopäällikön asunnosta löytyi ihan oikeasti mittava asevarasto. Mitähän tapahtuisi, jos minulla olisi kotona vastaava?

Käyttäjän amgs kuva

Myös kansanedustaja Sergio Vergara on pidätetty. Vergara ja Marrero asuvat samassa rakennuksessa ja molemmat matkustivat presidentti Juan Guidón kanssa eri Latinalaisen Amerikan maissa. Venezuelan oppositiosta on sanottu, että turvallisuusjoukon miehet veivät aseita Vergaran ja Merreron asuntoihin.

Miksi korkeassa asemassa olevat Vergara ja Marrero ja samalla Maduron turvallisuusjoukkojen tarkkailun alla olevat toimisivat noin typerästi ja pitäisivät aseita omissa asunnoissa? Väite, että Vergaralla ja Marrerolla olisi ollut mittava asevarasto kuulostaa, anteeksi vain, typerältä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En voi välttyä ajatukselta, että Gutiérres Soraisen mielestä oikeaa poliittista aatetta ja linjaa edustava ei voi syyllistyä mihinkään.

Esimerkiksi Nigaraquan mielenosoittajat ovat heiluneet myös aseet käsissä ja heitelleet polttopulloja. Samaten Guaidon kannattajat Venezuelassa. Ei siis kannattaisi yrittää tehdä mielenosoittajista puhtaita pulmusia.

Rupisessa reaalimaailmassa merkittävin ero keltaliivien (Mouvement des gilets jaunes) ja Maduron (ja asiallisesti myös Ortegan) vastustajien välillä on, että alati valppaat vapauden airueet läntisessä arvoyhteisössä eivät ole vielä nostaneet heidän joukostaan Ranskalle "laillisia" johtajia ja laittaneet boikotteja ja sanktioita ranskalaiselle talouselämälle eikä varastaneet Ranskan valtion varoja ulkomailla.

Käyttäjän amgs kuva

Olen seurannut uutisointia Nicaraguasta viikosta toiseen ja joskus, kun ehdin, päivästä toiseen. Mielenosoitusten luonne ja tapa on Nicaraguassa muuttunut vuoden aikana. Ennen 19.4.2018 Nicaraguassa osoitetiin rauhallisesti mieltä ja Ortega antoi ihmisille mahdollisuuksia ilmaista erimielisyytensä, vaikka jo silloin nähtiin myös kuinka sandinistipuolueen kannattajat saapuivat mopoilla mielenosoituksiin ja hakkasivat eri mieltä olevia. Silloin ihmisiä ei tapettu mielenosoituksissa.

Viime vuonna, huhtikuusta heinäkuuhun, poliisit ja puolisotilaalliset ampuivat ihmisiä mielenosoi-tuksissa ja noin 350 ihmistä kuoli. Silloin myös mielenosoittajilla oli polttopulloja ja muutamilla oli kesä- ja heinäkuussa kotitekoisia ja jopa oikeita aseita. Elokuusta tähän päivään tilanne on muuttunut, koska tuhansia nicaragualaisia on joutunut pakenemaan ulkomaille tai heidät voidaan pidättää terrorismista. Ortega on mätkinyt Maduroa ja kaikkia eri mieltä olevat voidaan epäillä terrorismista ja viedä vankilaan. Elokuusta lähtien mielenosoituksissa ei ole nähty aseita kuten väität. Marraskuussa Ortega kielsi mielenosoituksia. Ihmisiä on pidätetty kaduilla, koska heillä on ollut vaikkapa sinivalkoisia ilmapalloja, Nicaraguan lippu kädessä, jne. Samalla Ortegalle lojaalit siviilipukuiset miehet partioivat kaduilla vapaasti. Nicaraguassa ja Venezuelassa tapahtuu poliitti-nen ”aparthaid”. Vain Ortegan ja Maduron kannattajat saavat vapaasti osoittaa mieltä ja vain he nauttivat kaikista kansalaisoikeuksista.

Syyllistyit nyt yleistykseen, mutta myös harhaanjohtavan tiedon antamiseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen seuraillut myös uutisointia niin Nicaraguasta kuin Venezuelastakin enkä ole nähnyt niiden tilanteita noin yksipuolisesti vain ja ainostaan väkivaltaisena pahan hallinnon yrityksenä tukahduttaa rauhanomaisia mielenosoituksia hyvän asian puolesta. Olen nähnyt tilanteen paljon rupisempana kaikkien osapuolten, niin paikallisten kuin tilanteisiin sotkeutuvien ulkopuolistenkin osalta.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ilmeisesti "aatteen miehen" mielestä tilanne Venezuelassa esimerkiksi ei ole katastrofaalinen. Kyllä jos öljyrikkaan maan kansa on kuolemassa nälkään, jotain kyllä pitää tehdä.
"Kansan valitseman" presidentin on aika väistyä, taitaa tämä kuulua asiaan, jossa tarkoitus pyhittää keinot.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tilanne on monien toisistaan riippumattomien lähteiden mukaan vaikea mutta ei ihan välttämättä niin katastrofaalinen kuin ulkopuoliset hallituksenvaihtajat haluavat antaa kuvaa. Oikeasti "kansa ei ole kuolemasa nälkään" vaikka monista asioista onkin pulaa. Sen lisäksi maahan menee apua sellaisten tahojen avustuksella jotka eivät ole vaihtamassa hallitusta, esim. m.m. Kansainvälinen punainen risti, YK ja Venäjä.

Pikemminkin on kyse kahdesta asiasta: a) USA ja sen johdolla n.s. läntinen arvoyhteisö ei siedä US-$:n asemaa keikutettavan ja b) Venezuelalla on tunnetut merkittävät öljy- ja kaasuvarat sekä sen ja sen naapurin Guianan rannikolla tiedeättän olevan vielä paikantamattomia kenttiä. Toisaalta myös taannoisella öljynhinnan romahduksella on edelleenkin vaikutuksensa, sillä jonka perusteella ennustettiin jopa Venäjän romahdusta.

Kannatta myös miettiä mikä vaikutus n. 30 miljardin US-$:n arvosta venezuelalta varastettua omaisuutta vaikuttaa hallinnon kykyyn hoitaa ongelmiaan. Samaten mitä vaikuttaa eiröliaet sanktiot ja boikotit mahdollisuuksiin ostaa ruokaa ja lääkkeitä sekä tuottaa energiaa kansanlaisille. Vaikka öljyä olisi kuinka paljon se ei auta jollei sitä saada markkinoille ja myyntituloja niille jotka voisivat niillä tarpeellisia asioita hankkia. No, sentään kiinalaiset ja jopa iranilaiset ja venäläiset omasta tuotannostaan huolimatta sitä ostavat ja maksavat siitä mutta lähellä olevien perinteisten USA:n markkinoiden menetys ja siellä olevan öljy-yhtiön omaisuuden varastaminen on tehnyt ison loven.

Muutenhan jos ihmisten elinolot ja ihmisoikeudet olisivat aidosti ja oikeasti huolena niin jo tätä ennen olisi Haitin ongelmat ratkaistu, samaten Saudien perheyhtiön hyökkäys Jemeniin olisi lopetettu ja niiiin moni muu katastrofi hoidettu kuntoon parhaiden läntisten ihmisoikeus- ja humaanisuusperiaatteiden mukaisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset