Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kansalaisvaikuttaminen kuuluu kaikille

  • Kansalaisvaikuttaminen kuuluu kaikille
  • Outo analogia tai rinnastus. Huonoihin kokemuksiin muista ihmisistä vodaan puuttua mm lainsäädännöllä, mutta ilmaston lämpen...
    Outo analogia tai rinnastus. Huonoihin kokemuksiin muista ihmisistä vodaan puuttua mm lainsäädännöllä, mutta ilmaston lämpen...

Muistan lukeneeni, että Ruotsissa eräs koululainen oli päättänyt perjantaisin seisoa parlamentin edessä kylttinsä kanssa osoittamassa mieltä ympäristön ja maapallon tulevaisuuden puolesta. Koululaisella oli ilmastolakko. Jutussa kerrotiin, että toimittajien kiinnostuksen myötä koululaisesta oli tulossa kova vauhtia tärkeä vaikuttaja ja ilmastoaktivisti.

Ihailen tuon koululaisen asennetta ja periksiantamattomuutta. Hänen ilmastolakkonsa saama huomio osoitti meille muille sen, että ilmastokysymyksistä pitäisi puhua entistä enemmän. Ymmärsin samalla, että Greta Thunbergista oli tulossa esikuva muille koululaisille ja meille muille. Vielä viime vuonna ympäristö- ja ilmaston kriisistä ei puhuttu mitään. Ongelma lakaistiin maton alle, koska on mukava ajatella, ettei tarvitse tehdä mitään ympäristön hyväksi.

Nyt koululaiset ympäri maailmaa seuraavat Gretan esimerkkiä ja osallistuivat viime perjantaina ilmastolakkoon. On hienoa, että myös koululaiset ovat löytäneet aiheen, joka aktivoi heidät. Greta ei ole yksin.

Valitettavasti julkisuuden myötä myös ikäviä asioita on tapahtunut tämän ruotsalaisen koululaisen ympärillä.

Tällä viikolla Facebookissa olen lukenut Yleisradion toimittaja Sanna Ukkolan Twitterin päivityksiä. Ihmiset jakavat Ukkolan päivityksiä ja ihmettelevät, edistävätkö Ukkolan poliittisesti ja ideologisesti latautuneet päivitykset Yleisradion kantaa. Kunnioittaako ja toteuttaako Ukkola nyt Yleisradion periaatteita kirjoittamalla halveksivaan sävyyn Gretasta? Journalistin tehtävä ei ole toimia tuomarina, psykologina, lääkärinä tai pappina, ym.

Muutamaa viikkoa sitten luin, että Helsingin Sanomissa yksi toimittaja korosti tärkeämmäksi kuin sitä, mitä Greta on saanut aikaan, Gretan saamaa diagnoosia. Diagnoosi ei ole este. Este on rajoittunut ajattelu jonka mukaan diagnoosin takia ihmisten saavutukset pitäisi mitätöidä tai aliarvioida tai sulkea pois kansalaisvaikuttamiselta.

Lapsia pitää suojella kiusaamiselta, myös julkiselta kiusaamiselta varsinkin kun kiusaaja kutsuu itseään toimittajaksi.

Greta Thumberg on aktiivinen koululainen, jolla on meille kaikille painava asia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ukkola haluaa mielistellä ns laiskuustaantumusta. Se on hänen teemansa ja tunnelmansa nykyään. Jännästi tulee Soinin plokit mieleen.
Leiri joka inhoaa Soinia tekee prikulleen samaa kuin Timo Soini. Melkein säälittävää.

Käyttäjän amgs kuva

Tässä ihmettelen enemmän sitä miksi toimittaja, joka on töissä vaikutusvaltaisessa tiedotusvälineessä käyttää valtansa ja osoittaa kritiikkinsä teiniin. Onko nyt median rooli kääntyä kansalaisia eikä valtarakenteita ja vallanpitäjiä vastaan?

Pekka Pylkkönen

Hurmoshenkinen yhteiskunta jossa kouluttamaton ja kokematon 15-vuotias määrittelee politiikan suunnan on varmasti tavoittelemisen arvoinen.

Greta-fanit ovat juuri niitä joiden vuoksi yleinen äänioikeus ei välttämättä olekaan niin hyvä juttu..

Käyttäjän amgs kuva

Jos asía on kuten sanot, se on melkoinen saavutus 15-vuotiailta.

Pekka Pylkkönen

Toivotaan ettei se mene sellaiseksi.

Ihmettelen vain sitä että aivopesty teini kelpaa esikuvaksi ilmastopolitiikan uudistamiselle. Kyse on monimutkaisesta luonnontieteellisestä ilmiöstä jossa hurmoksella ei pidä olla sijaa.

Gretan pelottelu ja ahdistelu on täydellinen kopio pahimmista uskonnollisista liikkeistä.

'En halua että luotte toivoa. Haluan että panikoitte. Haluan että tunnette saman pelon jonka minä tunnen joka päivä'.

Greta tarvitsee huostaanoton ja mielenterveyspalveluita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Monimutkaiset luonnontieteelliset ilmiöt ovat ihan muiden selvitettävänä, ihan ilman hurmosta. Ei niiden aktivistien, m.l. Thunberg, eikä poliitikkojen jotka pähkäilevät tarvittavien konkreettisten toimien kanssa. Thunberg:n merkittävä rooli onkin juuri huolenaiheen nostaminen ihmisten laajenpaan tietoisuuteen, ei ilmaston dynamiikan selvittämisessä. Se on taas poliittista toimintaa ja siinä on sijansa myös tunteisiinkin vetoamisella sillä se saa ihmiset tunnustelemaan omia arvostuksiaan.

Mikä on Pylkkösen pätevyys jakaa hoito-ohjeita ihmiselle jota hän tuskin edes on henkilökohtaisesti tavannut?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kai G.Thunberg ole mitään politiikan suuntaa määritellyt. Hän on vain nuori ihminen joka on ottanut kuulemansa ja näkemänsä niin tosissaan, että hänen vakuuttuneisuutensa saa myös muita heräämään. Vaikka ei ehkä Pylkköstä.

Pylkkösen erimielisyys ja sen aiheuttama demokratian halveksunta on toki jotakin jota voisi hurmoshenkisyydeksikin nimittää ja osoitusta koulutuksen ja kokemuksen hukkaan heittämisestä.

Käyttäjän amgs kuva

Aika osuvasti sanottu. Tämä kuva on tämän päivän ilmastolakosta.
https://mobile.twitter.com/A_Ahokas/status/1109037...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset