Vieraskynä: Ikkalan tulisi hakeutua osaksi Karkkilaa

Karkkilan Tienoo kirjoitti 5.3.2019 kuinka Lohja ajaa palveluja alas entisen Nummi-Pusulan alueella ja pyöritteli, olisiko mahdollista palauttaa Nummi-Pusulan itsenäisyys. Kirjoitus oli hyvin ajankohtainen.

On totta, että Lohjan pyrkimys ”palveluverkon tehostamiseen” näkyy reuna-alueilla nimenomaan kaupungin palvelujen lakkauttamisena. Koulujen, päiväkotien, terveyskeskusten, hammashoitoloiden ja eläinlääkäriasemien agressiivinen sulkeminen entisen Nummi-Pusulan alueella on kaikkea muuta kuin Lohjan virallisen strategian mukaista elinvoimaisen maaseudun ylläpitämistä. Se on myös lohjalaisten hyvin eriarvoista kohtelua – eihän kuntaveroa suunnitella alennettavaksi reuna-alueiden asukkailta!

Lohjan kalmansyleilystä on kuitenkin mahdollista ja ehkä syytäkin irtautua. Ikkalassa kunnan osaliitos on mietityttänyt jo pitkään. Monet ikkalalaiset olisivat halunneet liittyä Karkkilaan jo 1981 Nummen ja Pusulan yhdistyessä ja myöhemmin 2013 Nummi-Pusulan liittyessä Lohjaan. Viime vuosina koettu Lohjan tyly suhtautuminen Ikkalaan on nostanut nämä mietteet uudelleen pintaan.

Ikkalasta kahdeksan kilometrin päässä oleva Karkkila on ollut ikkalalaisten luonnollinen työssäkäynti- ja asiointisuunta. Osa Ikkalan lapsista käy koulua Karkkilassa – yläastelaisten ja lukiolaisten lohjalainen vaihtoehto kun on kymmenien kilometrien koulukuljetusten takana. Osa ikkalalaisista nuorista opiskelee myös Karkkilan taideoppilaitoksissa. Karkkilan väkiluku on viime vuosina ollut laskussa.

Kuntarakennelain mukaan esityksen alan siirtämiseksi osaksi Karkkilaa voi tehdä kuka tahansa ikkalalainen tai muu lohjalainen. Esityksen tekijä toimittaa esityksensä Lohjan kunnanhallitukselle, jonka on hankittava siitä Lohjan ja Karkkilan kaupunginvaltuustojen lausunnot. Lohjan kaupunginhallituksen on toimitettava esitys sekä valtuustojen lausunnot valtiovarainministeriölle kuuden kuukauden kuluessa esityksen vastaanottamisesta. Lohjan ja Karkkilan on varattava asukkailleen tilaisuus tehdä huomautus esityksestä. Päätöksen asiassa tekee valtiovarainministeriö.

Ikkala on aktiivinen kyläkeskus, jossa ei haluta sammuttaa valoja, vaan sytyttää niitä lisää. Ikkala haluaa kehittyä, ja se tarvitsee siihen kaupungin tukea. Lohjan suunnasta tukea ei ole saatu eikä näköjään tulla saamaankaan. Karkkila – ole valmis!

 

Liisa Jäppinen

Ikkala

Päivi Laari

Ikkala

Olli Sorainen

Ikkala

 

Tämä kirjoitus on ilmestynyt Länsi Uusimaa -lehdessä lauantaina 16.3.2019.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu