Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguassa ja Venezuelassa pimeys jatkuu

  • Nicaraguassa ja Venezuelassa pimeys jatkuu
  • Nicaraguassa ja Venezuelassa pimeys jatkuu

Albanisa on Nicaraguan ja Venezuelan välisestä Alba-yhteistyöstä vastaava öljy-yhtiö. Bancorp on Albanisan omistuksessa oleva pankki. Näin oli tämän viikon torstaihin asti.

Albanisan ja Bancorpin toiminta on ollut täysin läpinäkymätöntä. Albanisalla on ollut yksinoikeus öljyn tuontiin Venezuelasta. Albanisa ja Bancorp ovat olleet vuosia tiukasti Ortegan käsissä, ja Nicaraguassa ajatellaan, että nämä yhtiöt ovat Ortegan omistuksessa. Viranomaiset eivät ole suostuneet antamaan tietoa yhtiöiden omistajista ulkopuolisille.

Torstaina 7.3. Nicaraguan parlamentti hyväksyi Bancorpin oston. Ortega myy yhtiönsä veronmaksajille. Hinta on 23 miljoonaa dollaria. Hinta on korkea pankista, joista ei kukaan yksityinen taho olisi halunnut ostaa mitään. Bancorp on USA:n pakotelistalla ja samoin Albanisa. Kuuntelin Xavier Reyesin ja Alan Teeffelen ohjelmaa, ja siinä Reyes toteaa, että Bancorpilla on vain noin 200 asiakasta! Bancorp näyttää olevan enemmän Ortegan ja Venezuelan rahanpesuun keskittyvä yhtiö, ja nyt kun tällä pankilla ei voi tehdä periaatteessa enää mitään, kansalaisia rahastetaan. Velka lisääntyy. Bancorpin myynti kertoo Ortegan hallinnon hädästä. Venezuelan tilanne voi muuttua milloin tahansa, öljyn virta lakkaa kokonaan ja Alban yhteistyö kaatuu.

Ortegan menettely on karmeaa. Ortega takertuu paitsi valtan, myös ”omaan rahaan”. Samalla Nicaraguassa hallituksen ja muutaman kansalaisyhteiskunnan edustajien välillä käydään ”neuvotteluja”. Neuvottelut lainausmerkeissä, koka kahden viikon aikana neuvottelijat ovat päättäneet vain pelisäännöistä, millä neuvotteluja käydään. Neuvottelu on juuri sellainen, kuin Ortega ja hänen vaimonsa haluavat sen olevan. Moni nicaragualainen vastustaa neuvotteluja koska vankiloissa on yhä yli 600 poliittista vankia, neuvotteluun eivät osallistu kuolleiden tai vankiloissa olleiden omaiset, maanviljeilijät ym. Neuvotteluun osallistujat eivät puhu enää ennenaikaisten vaalien järjestämisestä, ja se oli yksi mielenosoittajien tärkeimmistä vaatimuksista. Moni mielenosoituksiin osallistunut tuntee nyt tulleensa petetyksi. Eilen Nicaraguan katolisen kirkon episkopaalinen konferenssi ilmoitti, että se ei osallistu kyseiseen neuvotteluun enkä ihmettele.

Nicaraguassa ja Venezuelassa pimeys jatkuu. Muuten, Venezuelassa on ollut laajoja ja pitkiä sähkökatkoksia. Öljymaa Venezuela, jossa ei ole sähköä, on hyvä esimerkki Maduron hallinnon tehottomuudesta.

Lähteet:

https://

https://confidencial.com.ni/bancorp-alcanzado-por-sanciones-de-ee-uu-a-p...

https://www.france24.com/en/20190308-venezuela-hit-massive-blackout-amid...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Taisto Lehti

Onneksi Nigaraguan diktaattori Ortegalla on ystäviä. Kun Tarja Halonen tuli Suomen Presidentiksi, niin hänen ensimmäinen valtiovierailunsa suuntasi juuri Nigaraguaan ystävänsä Ortegan luokse. Muut presidentin olivat menneet naapurimaihin ensiksi.

Maa on ollut myös hänen aikanaan Suomen suosikki kehitysmäärärahojen jakamisessa. Toivottavasti niillä on nyt hyvin varustauduttu ”Demokratian” puolustamisessa aseellisesti.

Käyttäjän amgs kuva

Arvoisa Taisto, Tarja Halonen ei ollut ainut suomalainen, joka antoi tukensa sandinisteille. Minäkin olen tukenut heitä. Sandinistinen projekti oli alunperin oikeudenmukainen. Tarja Halosen ensimmäinen kausi presidenttinä oli vuodesta 2000-2006. Silloin sandinistit olivat oppositiossa. Halonen kävi Nicaraguassa kun maassa oli oikeistolainen hallitus. Vuodesta 1990 vuoteen 2006 Nicaraguassa oli 3 oikeistolaista presidenttiä.

Nicaragua oli kauan Suomen kehistysyhteistyön pääkohde Latinalaisessa Amerikassa. Suomen antamalla kehitysyhteistyöllä vahvistetiin Nicaraguan demokratiaa, mutta Daniel Ortega on romuttanut sen. Myös Paavo Väyrynen kävi kehitysyhteistyöministerinä Nicaraguassa. Tarja Halonen, Pavo Väyrynen ja minä emme ole vastuussa Ortegan ja lähipiirinsä tekemistä virheistä ja rikoksista.

Käyttäjän amgs kuva

Venezuelassa jossain paikoissa ihmiset ovat olleet jo 35 tuntia ilman sähköä. Kohta Caracasissa alkaa opposition suuri mielenosoitus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset