Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan ja Venezuelan totalitarismi on kopioitu Kuubasta

  • Mielenosoitus Venezuelassa.
    Mielenosoitus Venezuelassa.

Myönnän, että oli hyvin surullista nähdä kuinka nuoria venezuelalaisia ammuttiin kyynelkaasulla ja oikeilla- ja kumiluodeilla. Kuvat venezuelalaisista nuorista heittämässä kiviä muistuttivat nicaragualaisia nuoria, jotka viime vuonna olivat Ortegan hallinnon joukkojen väkivallan kohteena. Venezuelassa ja Nicaraguassa on samanlaisia sortonormeja. Mielenosoituksiin vatstataan väkivalloin (Nicaraguassa mielenosoituksia ei ole, koska ne on kielletyt), kaduilla partioi aseistettuja poliiseja ja siviilipukuisia miehiä, eri mieltä olevat laitetaan vankiloihin ja sananvapautta ei ole. Nicolás Maduro ja Daniel Ortega ovat terroristeja, joiden kuuluisi istua vankiloissa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Moni jaksaa uskoa, että Maduron ja Ortegan kaltaisten ihmisten kanssa voidaan neuvotella ja sopia. Heidän kaltaiset ”johtajat” maksimoivat ainoastaan omia etuja. Kaikki muu on heille sivuseikka. 

Nicaraguassa käynnistyivät neuvottelut eilen. Ortegalla on ollut vankiloissa lähes 800 ihmistä poliittisista syistä. Eilen vapautettiin noin 100 vankia. Samalla hallinto julkaisi listan vapautettujen nimestä ja osoitteesta. Nyt Ortegan kannattajat tietävät missä kukin vapautetuista asuu ja heitä voidaan tarkkailla! Toimittajat Miguel Mora ja Lucia Pineda jatkavat vankina. Vankien omaisille ei sanottu mitään. Vapautukset tapahtuivat Ortegan käskystä, ilman laillisia perusteluja.

Nyt Ortega käyttää poliittisia vankeja välikappaleina neuvotteluissa. Poliittiset vangit ovat ihmisiä, jotka ovat menettäneet vapautensa ja heitä on jopa kidutettu.  Ortegan tahdon mukaisesti alkanut neuvottelu on teatteri, joilla Ortega haluaa näyttää ulkomaailmalle, että hän on valmis neuvottelemaan. Neuvottelu on suljetuin ovin ja julkisuuteen ei anneta tietoa esimerkiksi mitä eilen oli sovittu. Tiedetään kuitenkin, että Matagalpan piispa Rolando Álvarez ei ole neuvottelussa mukana, koska Ortega ei tahtonut niin. Sen sijaan Ortegan edustajien joukossa on Wilfredo Navarro, kansanedustaja liberaalipuolueesta ja joka on korruptiosta tuomitun entisen presidentin  Arnoldo Alemanian luotettu mies. Tiedetään myös, että neuvotteluissa ei ole ulkomaalaisia tarkkailijoita. Jos jollakin on toiveita Ortegan neuvottelujen suhteen, hänen pitäisi varautua siihen, että taas toiveita petetään. Ortega ei halua muutoksia omaan tilanteeseen, koska hän on itsevaltias joka päättää jopa siitä kuka kuolee tai elää, kuka puhuu ja mitä. Esimerkki tästä on se, että eri mieltä olevien pidätykset jatkuvat. 

Venezuelan ja Nicaraguan diktaattorien esikuva on Fidel Ja Raúl Castro. Myös Kuuban nykyinen presidentti Miguel Diaz-Canel seuraa edeltäjiensä esimerkkiä. Viime sunnuntaina Kuubassa oli kansanäänestys uudesta perustuslaeista. Oliko kansainvälisiä tarkkailijoita ja medioita siellä? -Ei. Muuttuiko jotakin? Kyllä, kireämpään suuntaan.

Kommunistinen puolue jatkaa ainoana puolueena Kuubassa. Nyt presidentin lisäksi Kuubassa on pääministeri. Muuttaako se jotakin? Ei, koska molemmat ovat samasta pienestä piiristä, joka päättää kaikesta. Yrittäjien asema huonontuu, koska esimerkiksi ennen vanhaan pienyrittäjille oli mahdollisuuksia hankia jopa viisi lupaa eri yrityksille. Nyt myönnetään vain yksi. Internet muka vapautettiin, mutta sen hinta per tunti on niin kallis, että jopa lääkäripalkalla ei voi hankkia Internettiä. Uudessa perustuslaissa yksi sana on vaihdettu. Kommunismi on korvattu sosialismi-sanalla, mutta se on vain kosmeettinen muutos. Kuuba on kommunistinen maa vaikka kapitalistiseksi sitä nimeäsi. Kuuban hallinto puuttuu jatkuvasti Venezuelan ja Nicaraguan asioihin. Nicaraguan ja Venezuelan totalitarismi on kopioitu Kuubasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kannattaisi ehkä avata toinenkin silmä?

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Venezuelassa istuu vaaleilla valittu pressa,ei huutoäänestyksellä.Se nyt vaan on
sitä demokratiaa.Odotelkoon nämä ‟humanistit‟ seuraavia vaaleja.

Käyttäjän amgs kuva

Maduro on vilpilisillä vaaleilla valittu presidentti.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Ana, Yle kuten muukin Suomen valtamedia on kertonut tarinaa "vilpillisistä vaaleista". Tuosta ei kuitenkaan ole mitään näyttöä. Paremminkin Venezuelalla on paras vaalijärjestelmä (Carter Center), pieksää jenkkien järjestelmän "mennen tullen".

Se että Venezuelan oppositio boikotoi vaaleja, ei merkitse sitä että vaalit olisivat vilpilliset. Mistä se kertoo pikemminkin on opposition ymmärrys siitä, ettei heillä ole riittävästi kannatusta kansan keskuudessa päästäkseen valtaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset