Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguassa käynnistetään uudestaan neuvotteluja

  • Toimittajat Miguel Mora ja Lucía Pineda ovat olleet joulukuusta lähtien vankiloissa.
    Toimittajat Miguel Mora ja Lucía Pineda ovat olleet joulukuusta lähtien vankiloissa.

Nicaraguassa vuoropuhelu käynnistyy taas 27.2. suljetuin ovin.  Tässä kansalaisyhteiskunnan edustajien lista varsinaisista neuvottelijoista: Juan Sebastián Chamorro, Carlos Tünnermann, Max Jerez, José Adán Aguerri Ja Mario Arana. Mukana on vain yksi opiskelija ja maanviljeilijöitä ei laisinkaan.

10 kuukauden aikana Ortega on tappanut tai laittanut vankilaan opposition edustajia. Sen lisäksi tuhansia Ortegan vastustajia on pakotettu lähtemään maasta. Ei ihme, että opposition eri sektoreissa on laaja tyytymättömyys siihen, miten neuvottelu on salaisesti järjestelty. Moni pitää kyseistä neuvottelua, keskustelua tai vuoropuhelua Ortegan keinona välttää kansainvälisiä pakotteita tai hallintonsa valkopesua. Nicaraguan talous on huono ja huononee päivästä toiseen, vaikka Nicaraguan hallinto mainostaa, että kaikki olisi taas normaalia. Tämän lisäksi vallanvaihto Venezuelassa heikentäisi nykyisestä Ortegan asemaa kansainvälisestikin.

Huoli on ollut myös se, että mitä kyseisissä keskusteluissa tai neuvotteluissa sovittaisiin. Metro -lehden kirjoituksessa sanotaan, että kansalaisyhteiskunnan edustajien mukaan keskustelun tai neuvottelun tärkeimmät aiheet ovat poliittisten vankien vapauttaminen ja kansalaioikeuksien ja -vapauksien kunnioittaminen. Parasta on nyt luottaa eri opposition edustajien taitoon ja tahtoon. Jos tämä neuvottelu epäonnistuu, sisällissodan uhka on lähempänä ja sitä moni nicaragualainen ei halua.

Katolisen kirkon edustajat toimivat neuvottelujen tarkkailijoina. Piispoista suosituin ja yksi Ortegan politiikan kovimmista vastustajista, Silvio José Báez ei osallistu neuvotteluihin. Se on suuri miinus opposition edustajien kannalta. Sen sijaan arkkipiispa Leopoldo Brenez, Matagalpan piispa Rolando Álvarez ja Vatikaanin edustajat ovat mukana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset