Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Cúcuta

  • Ortegan kanssa ei pida neuvotella ilman poliittisten vankien vapauttamista.
    Ortegan kanssa ei pida neuvotella ilman poliittisten vankien vapauttamista.

Kolumbian ja Venezuelan rajalla järjestetään tänään megakonsertti Venezuelan vapauden puolesta. Siihen konserttiin osallistuvat espanjakielisistä maista erittäin arvostettuja artisteja kuten Juanes, Ricky Martin, Paulina Rubio, Carlos Vives, El Puma, ym.

Tuhansia venezuelalaisia on joutunut ylittämään Tienditan siltaa Venezuelan ja Kolumbian rajalla paeten kurjuutta ja sortoa. Moni on jäänyt rajan lähettyville ja toiset jatkaneet matkansa niin kauas kuin on mahdollista. Moni venezuelalainen haaveilee maasta, jossa kaikki olisivat yhdenvertaisia, jossa ei kukaan kuolisi sairauteen tai nälkään. Moni venezuelalainen haaveilee paluusta.

Eilen Venezuelan opposition kansanedustajat ja vapaaehtoiset lähtivät busseilla ruoka-apua hakemaan. Maduron hallinto uhkailee sulkea rajat. 

Tietävästi myös Maduro järjestää konserttinsa Venezuelan puolella, mutta Simon Bolivarin sillalla. Tiedän, että ainakin yksi Suomen kommunistisen puolueen jäsen on lähetetty sinne edustamaan Maduron suomalaisia ystäviä. Miten joku voi tässä vaiheessa antaa tukensa rikolliselle tappajalle?

Maduro ilmoitti eilen sulkevansa Brasilian rajansa. Oli tiedossa, että intiaaniheimo oli luvannut Guaidolle lähtevänsä auttamaan ruoka-avun kuljettamisessa. Maduro rakentaa muureja! Erikoista on, ettei Maduro ole sulkenut Kolumbian rajaa.

Venezuelan ja Kolumbian rajan tuntumassa on Cúcuta . Kaupunki, joista emme ole kuullut aiemmin, kunnes nyt se on ollut humanitaarisen avun varastointikeskuksena. Cúcutassa asuu noin 750 000 ihmistä. Cúcuta on nähnyt liikaa kärsimystä, mutta Cúcutaan on virrannut viime päivinä toivoa. Cúcutassa valmistaudutaan suuriin hetkiin. Perjantaina on iso konsertti ja lauantaina ruoka-avun pitäisi päästä Venezuelaan. Luin, että Cucutan vaakunassa lukee ”Hyvin jalo, rohkea ja lojaali Pyyhä Joosepin Cúcutan kaupunki” .

Maduron kriittiset hetket lähestyvät. Eilen opposition kansanedustajat lähtivät busseilla Kolumbian rajalle ja heitä kohti ammutiin kyynelkaasua. Tietävästi Guaidó oli jo siellä. Olen nähnyt videoita siitä kuinka Maduron puolisotilaalliset yrittävät estää kuorma-autojen etenemistä, mutta muut kansalaiset asettuvat kuorma-auton kuljettajien puolelle ja Maduron kannattajia vastaan. Toivon, että venezuelalaiset saavat apunsa ja Maduro ja Venezuelan armeijan pamput tarttuisivat tarjottuun armahdukseen.

Myös Nicaraguassa Daniel Ortega taitaa olla armahduksen tarpeessa. Ortega ilmoitti muutama tunti sitten, että vuoropuhelu käynnistetään taas 27.2. suljetuin ovin ja vain muutamalla ihmisellä. Lista osallistujista on suppea. Mukana on kaksi suuryritysten edustajaa ja kolme muista yhteiskunnan sektoreista, joista yksi on entinen kansanedustaja, toinen entinen ministeri. Ei ihme, että opposition eri sektoreissa on laaja tyytymättömyys siihen, miten asia on salaisesti järjestelty. Moni pitää kyseistä neuvottelua, keskustelua tai vuoropuhelua Ortegan keinona välttää kansainvälisiä pakotteita.

Sosiaalisissa medioissa nicaragualaiset kertovat, että ilman poliittisten vankien vapauttamista, puolisotilaallisten toiminnan lakkauttamista, ilman sananvapautta ja mielenosoitusoikeuksia ei voida keskustella tai neuvotella Ortegan kanssa mistään. Ortega voi nyt järjestää omia keskusteluja, koska 10 kuukauden aikana hän on tappanut tai laittanut vankilaan opposition edustajia. Sen lisäksi tuhansia Ortegan vastustajia on pakotettu lähtemään maasta. Kuka Ortegaa vastustaisi, kun kaikki vaikuttamiskanavat ovat suljettuina?

Tämä piti olla kirjoitus vain Cúcutasta, mutta Venezuelan ja Nicaraguan kriisin kehityksestä johtuen, kirjoitus laajeni vähäsen.

Lue myös:

 https://yle.fi/uutiset/3-10658143

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Venezuelan ja Brasilian rajalla venezuelalaiset sotilaat ampuivat siviilejä. Luin Amerikan valtioiden järjestön pääsihteerin Twitterin tililtä. Ammutut ovat alkuperäiskansan jäseniä. Yksi ihminen on kuollut ja yli 10 on haavoittunut.

https://www.miamiherald.com/news/nation-world/worl...

Käyttäjän amgs kuva

Katso nyt suorana Venezuela Aid konsertti Kolumbian ja Venezuelan rajalla.
https://www.venezuelaaidlive.com/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset