Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Toiset venezuelalaiset ja nicaragualaiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset

  • Nicaraguan protestit alkoivat 10 kuukautta sitten.
    Nicaraguan protestit alkoivat 10 kuukautta sitten.

Eilen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Nicolás Maduroa, mutta myös Maduron tukevia armeijan kenraaleita, että heidän aikansa on loppumassa, ja että heillä ei tule olemaan paikkaa mihin he voisivat piilottaa. Tietävästi yli 70 % Venezuelan armeijan rivijäsenistä ei haluaisi enää toimia Maduron alaisuudessa, mutta toisin on ylimmässä johdossa. Trumpin sanoja ymmärtää siis siinä valossa, että Maduro pysyy valassa armeijan kenraalien tuella. Espanjalaisen sanomalehden ABC:n mukaan Venezuelan armeijassa on noin 2 000 kenraalia ja Yhdysvaltojen armeijassa on noin 900. Maduro on käyttänyt ylennyksiä keinona ostaa ystäviä, palkita lojaaleja, jne.

Kuulin tänään kansainvälisen tiedotusvälineen toimittajan suulla, että pitää paikansa, että USA:n armeijan on tarkoitus olla tulevana viikonloppuna Venezuelan läheisyydessä. Trump ei ole kiistänyt sitä. Hän vastaa yhä, että kaikkia vaihtoehtoja pidetään auki. Tulevana perjantaina 23.2. Juan Guaidón ja opposition järjestämät ruokakuljetustalkoot käynnistyvät. Guaidó on sanonut, että kyllä tai kyllä ruokaa saapuu Venezuelaan. Muita vaihtoehtoja ei ole. Moni venezuelalainen toistaa nyt, että Venezuela on tärkeässä käännekohdassa historiassa ja paluutta entiselle ei ole.

Venezuelan kriisin ratkaisu vaikuttaa Nicaraguan kriisin ratkaisuun. Chávezin ja Maduron öljyn lähetyksillä Ortega on pysynyt vallassa ja kasvattanut perheensä taloudellista vaikutusvaltaa. Venezuelan öljybisnes on ollut mysteeri nicaragualaisille. Maduron lähtö olisi kova isku Daniel Ortegalle. Trumpsanoi eilen melkein samaa Miamissa asuvien venezuelalaisten edessä. Trump ilmaisi monien nicaragualaisen toiveet.

Euroopan Unionin parlamentin puheenjohtajan suorat sanat Ortegalle ja Amerikan järjestön painostuksesta johtuen, Ortegan on ollut pakko kutsua suuromistajia ja kirkon edustajia keskustelemaan viime lauantaina,kuten kerroin edellisessä kirjoituksessaa. Samalla ei sovi unohtaa, että luottamus Ortegaan on kadonnut ja katoaa jatkuvasti. Samana päivänä kun Ortega muka ”keskusteli” kriisistä, Ortegan poliisit vangitsivat yliopiston opiskelijoiden järjestön edustajan ja veivät putkaan. Eilen, kun moni nicaragualainen näki viikonlopun keskustelun toivoa antavana, Ortegan tuomari tuomitsi 3 maatyöläisaktivistia puistattaviin vankeustuomioihin.

Nicaraguan kanavaprojektin vastaisen liikkeen johtaja Medardo Mairena tuomittiin 216 vuoden vankeuteen! Pedro Mena sai 210 vuoden vankeustuomion ja Luís Orlando Pineda 159 vuotta. Naurettavaa! Miehiä on syytetty ja tuomittu mm. 4 poliisin tapon suunnittelusta. Joudun taas toteamaan, että Nicaraguan todellisuus on kuin Gabriel García Márquezin novellien mielikuvituksesta. Kolmen maanviljelijän tuomiot ovat samalla hyvä esimerkki siitä kuinka Nicaraguan oikeus on täysin riippuvainen presidentin tahdosta. Ortegalla on ollut nyt 7 tuomaria, jotka viime huhtikuusta lähtien ovat jakaneet puistattavia tuomioita täysin poliittisin tarkoituksin ja kuin suorana käskynä presidentiltä.

Sekä Nicaraguassa että Venezuelassa poliisit ja siviilipukuiset aseistetut puolisotilaalliset ovat toteuttaneet rikollisin ottein sortoa eri mieltä olevia mielenosoittajia ja oppositiojohtajia vastaan. Sekä Nicaraguassa että Venezuelassa satoja ihmisiä on kuollut vain siksi, että he ovat vaatineet muutosta ja Ortegan ja Maduron eroa. Molemmissa maissa armeija on ”katsonut sivusta”. Nämä poliisit ja puolisotilaalliset ja armeijan johtajat eivät olleet kiinnostuneet muutosta, koska he joutuvat vastamaan ihmisoikeusrikoksista.

Nicaraguan ja Venezuelan kansalaitset ansaitsevat parempaa, edes rauhaa olla mitä tahansa mieltä. Sain eilen lainaksi George Orwellin kirjan Eläinten vallankumous. EI ihme, ettei Kuubassa sitä lueta. Ilman muuta Nicaraguan ja Venezuelan nykytodellisuus tulee mieleen kun luen Orwellia. Toiset venezuelalaiset ja nicaragualaiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset. Venezuelan armeijan kenraalit ovat pysyneet tasa-arvoisempien joukossa ja kohottavat maljaa Maduron kanssa.

Jos haluat tukea venezuelalaisia, tässä tämä linkki: https://venezuelaaidlive.com/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kovinpa Gutiérres Sorainen on vaatimaton. Bloomberg tietää Venezuelassa oleva 4000 kenraalia enkä epäile jonkun laittavn vieläkin paremmaksi. Ainahan suurempien lukujen esittäjä on suurin asiantuntija. Tai sitten ei.

Trump on myös julistanut ettei hän tule sietämään sosialistisia hallintoja läntisellä pallonpuoliskollaan. Gutiérres Sorainen näyttää valinneen puolensa tuossa taistossa.

Käyttäjän amgs kuva

Latinalaisen Amerikan ”sosialististen” kokeilujen valossa Trump on valitettavasti oikeassa. Totalitarismi vasemmalta, oikealta tai keskeltä on pahinta mitä ihminen on toteuttanut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#2:
Tässäkin pätee, että hedelmistään puu tunnetaan. Jos järjestelmä tuottaa hyvinvointia, se on hyvä, olipa sen nimi mikä tahansa. Jos järjestelmä tuottaa kurjuutta, se on huono, olipa sen nimi mikä tahansa ja keksittiinpä sen puolesta mitä tahansa selittelyjä. Chavezin-Maduron systeemi on tuhonnut aiemmin kohtuullisen vauraan ja hyvnvoivan Venezuelan. On todella korkea aika saada tähän asiantilaan parannus. Jos ei muuten, niin Venezuelan kansan takia.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Tilanne tulee muuttumaan, mutta se ei tahdikas tapahtua ilman verenvuodatusta. Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino ilmoitti tänään, että he taistelevat loppuun asti. Padrino ja muut pamput ovat mukana Korruptiokuvioissa. Tuskin hän itse kuolee taistelussa. Köyhät sotilaat joutuvat tulilinjalle.
https://demokraatti.fi/tilanne-kiristyy-venezuelas...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Gutiérres Sorainen esittää totalitarismin vasemmalta, oikealta tai keskeltä pahaksi. Juurikin niin asianlaita on.

Siihen nähden hän kuitenkin kovinkin paljon tarjoilee oikeistolaisen totalitarismin, m.l. USA:n hallinnon, venezuelalaisen oikeiston et al käsityksiä totuutena sikäläisistä tapahtumista. Kannattaisi huomata, että bolivaristat olivat nimen omaan vastavoima aikaisemmalle totatalitarismille joka nyt Guaidó sätkynukeksi asetettuna pyrkii takaisin valtaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #5

Muistutetaan Myyryläistä taas kerran, että runsaat kymmenen vuotta sitten Venezuela oli Etelä-Amerikan onnellisin maa. Tänään se on ylivoimaisesti onnettomin. Syöksy on ollut maailman ylivoimaisesti jyrkin. Toki kaikenlaisia sanaleikkejä voi harrastella jos pitää niitä tärkeämpänä kuin ihmisten kohtaloita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Mikähän mahtoi olla syynä, että H.Chávez ja hänen johtamansa bolivaristat nousivat vaaleilla valtaan 1990-luvun lopulla? Nykyisen opposition, silloisten vallanpitäjien hyvä, vapautta rakastava ja kaikille hyvinvointia tuottava hallintoko?

Samalla kun miettii tuota, voisi miettiä lisäksi onko opposition sabotaaseilla ja USA:n et al sekaantumisella itsenäisen valtion sisäisiin asioihin useine vallankaappaus- ja salamurhayrityksineen sekä boikotteineen ja sanktioineen ollut jotain vaikutusta yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen menoon.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

Valtaan nousun syynä oli ilmeisesti populistinen propaganda ja löyhät lupaukset. Se olennainen kysymys tietysti on tietysti se, mitä siitä seurasi ja mitä hän sai aikaan. Mutta niihin tuloksiin et tietysti halua kiinnittää mitään huomiota.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Löyhät lupaukset mistä jos ja kun asiat olivat niiin hyvin?

Toisaalta Aalto syyttää bolivaristoja katteettomista lupauksista ja toisaalla syytetään öljytulojen syytämisestä sosiaaliohjelmiin, ihmisten asuntoihin, koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Ilmeisesti ne olivat turhia kun asiat olivat tavallisilla venezuelalaisilla niiin hyvin?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #9

Myyryläinen, tiedän, että selittelykykysi on rajaton, mutta tulokset ratkaisevat. Ja nehän olemme nähneet. Eipä tästä sen enempää, mutta Venezuelan kansan puolesta toivon heille parempaa tulevaisuutta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

... siis ei vastauksia? Riittäköön siis tämä tällä kertaa tästä asiasta, aiheetta enempään.

Käyttäjän amgs kuva

Aluksi Hugo Chávez oli suosittu, mutta olihan hänellekin takaiskuja. ”Venezuelan presidentin valtakausien määrän rajoittamisesta luovutaan, kun sunnuntaisessa kansanäänestyksessä noin 54,4 %[1] kansasta päätyi istuvan presidentin Hugo Chávezin kannalle. Aiempi, joulukuussa 2007 asiasta järjestetty kansanäänestys ei tuottanut haluttua tulosta (51 % kannatti tuolloin valtakausien rajauksen säilyttämistä äänestysaktiivisuuden ollessa 56 %[2]), joten tällä kertaa äänestäjien aktivoimiseen panostettiin enemmän[3]. Valtionyhtiöiden työntekijöitä irrotettiin työstään useiksi päiviksi muun muassa jakamaan lentolehtisiä ja osallistumaan tukimarsseihin[3]. Yhtiöiden autoja ja muuta kalustoa, jopa kokonaisia öljynjalostamoja verhottiin presidenttiä tukeviin punaisiin kampanjajulisteisiin[3].” Wikipedia

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos vaivautuisi ottamaan oikeasti selvää noista kansanäänestyksistä niin huomaisi, että niissä ehdolla olleet perustuslainmuutokset sisälsivät paljon muutakin. Ensimmäisessä äänestyksessä hylätyksi tullutta muutosta muutettiin toiseen niiltä osin kuin oli käynyt ilmi ihmisten vastustavan joitakin osia siitä. Ensimmäisessä ehdotuksessa oli 33 muutosta mutta jälkimmäisessä vain kymmenen. Presidentin uudelleenvalitsemisen vapauttaminen ei kuulunut hyljeksittyjen joukkoon.

P.s. Jos käyttää Wikipediaa lähteenä niin kannattaisi tarkistaa ainakin englanninkielisestä. Siellä on noistakin kansanäänestyksistä omat artikkelinsa molemmista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset