Mitä tapahtuu viikon päästä Venezuelassa?

Jännitys tiivistyy sitä mukaa kun Venezuelan väliaikainen presidentti Juan Guaidón julkisuuteen antama päivämäärä lähestyy. Viikon päästä venezuelalaiset lähtevät liikkeelle suurella karavaanilla hakemaan ruoka-apua Kolumbiasta, ja eri kaupungeissa venezuelalaiset valmistautuvat avun vastaanottamiseen ja jakeluun. 600 000 ihmistä on jo ilmoittautunut vapaaehtoiseksi talkootöihin.

Eilen ilmoitettiin, että Yhdysvallat on lähettänyt lisää ruoka-avustuksia Kolumbian ja Venezuelan rajalle. Cúcuta on se kaupunki, joka on vastaanottanut eniten apua. Guaidó vetoaa armeijaa, jotta ruoka-apu pääsisi perille.

Jännitys suuren ruoka-apuoperaation ympärillä ei olisi niin suuri, ellei Venezuelan entinen presidentti Maduro suhtautuisi apuun hyvin kielteisesti. Maduro on toistanut jo useita päiviä, etteivät venezuelalaiset ole kerjääläisiä. Madurolle on ihan sama, vaikka lapsilla ja ikäihmisillä olisi nälkä ja puutetta lääkkeistä. Maduron varapresidentti Delcy Rodríguez väitti viime viikolla, että ruoka-avun ruuat on myrkyllisiä ja aiheuttavat syöpää! Pelottelu on vanha taktiikka vihollista vastaan.

Venezuela tarvitsee nyt kaikkien demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavien ihmisten tukea. Siksi olisi karhunpalvelus Guaidólle ja muille demokraattisille venezuelalaisille luoda vastakkainasetteluja oikeiston ja vasemmiston välille, kuten moni nyt tekee valitettavasti Suomessakin. Luin tänään Kauppalehden toimittajan kirjoituksen, jossa hän kehottaa Lia Anderssonia ja Sanna Marinia matkustamaan Kuubaan ja Venezuelaan. En tiedä Anderssonin ja Marinin kannoista Venezuelan kriisistä, mutta minusta toimittaja nyt erehtyy pahasti. Olenhan minäkin demari ja täysin sitoutunut demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamiseen. Suomessa ainoastaan kommunistit tukevat Maduroa. 

 

Nicaraguan tilanne on yhä sekava

Nicaraguassa Ortega kokoontui eilen kokoustamaan suljetuin ovin katolisen kirkon ja suuryrittäjien edustajien kanssa. Kukaan ei tiedä, mitä tuossa kokouksessa keskusteltiin ja mitä sovittiin. Julkiset lausunnot ovat olleet hyvin lakonisia. Uutinen on vastanotettu kovilla kritiikillä. Ortegan tarkoitus on pelata lisää aikaa, jotta hän saisi pysyä vallassa mahdollisimman pitkään vastaamatta rikoksistaan ihmisyyttä vastaan.

Pari päivää sitten Amerikan valtioiden järjestön edustaja kävi Managuassa juttelemassa Ortegan kanssa. Julkisuuteen ei ole kerrottu, mitä on keskusteltu. Tietävästi vaalilakia ollaan uusimassa. Se, miten vaalilakia ja vaalijärjestelmää muutetaan, tulee vaikuttamaan siihen, millaisiin presidenttivaaleihin ollaan valmiita osallistumaan. Ortega ei myönnä mitään eikä taivu. Hän kun haluaa aina olla se joka voittaa, maksoi mitä maksoi. Nyt tilanne näyttää yhtä sekavalta ja epäilyttävältä kuin ennen.

Samalla vainot ja pidätykset eri mieltä olevia vastaan jatkuvat.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10650300

https://www.lavanguardia.com/internacional/20190214/46459382686/vicepres…

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu