Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Venezuelan kriisi syvenee ja ratkaisu hankaloituu

  • Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ja Soini.
    Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton ja Soini.

Torstaina Maduro piti tiedotustilaisuuden ulkomaalaisille medioille. Venezuelan presidentti Maduro oli juuri tiedotustilaisuudessa sanomassa, että Venezuelaan halutaan tuoda uutta Pinochetia, kun sähkö katkesi ja presidentinlinna pimeni. Maduro itse koki maailman eri medioiden kameroiden edessä samanlaista sähkökatkoksia kuin venezuelalaiset kokevat päivittäin. Yhtäkkiä uhmakas Maduro oli pelokas ja hermostunut.

Maduron on syytä pelätä ja hermostua viime viikkojen tapahtumien jälkeen. Heti maanantaina suuri ryhmä EU:n maista antoi tukensa Guaidólle, myös Suomi. Sen lisäksi Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä humanitaarista apua Venezuelaan ja Myös Puerto Rico on jo ryhtynyt viemään ruokaa venezuelalaisille.

Vastauksena USA:n ja Guaidón ilmoitukselle ruoka-avustuksen saapumisesta, Maduro käski omia joukkoja rakentamaan tiesulkuja Tiendita-nimiselle sillalle Kolumbian ja Venezuelan rajalla. Maduro vakuutti ulkomaisille toimittajille, että venezuelalaiset eivät tarvitse humanitaarista apua koska Venezuelassa ei ole kerjäläisiä. Maduron mukaan humanitaarinen apu on show. Mirafloresin presidentinpalatsissa eletään eri todellisuudessa kuin muualla Venezuelassa. Kansainvälisen järjestön Caritasin mukaan 15% venezuelalaisista lapsista on aliravitsemuksen uhan alla.

Tiedotustilaisuudessa Maduro oli silminnähden vihainen EU:n maille, koska viime viikon Montevideon kokouksessa niin sanotusti Kontaktiryhmän maat jakautuivat kahteen. Bolivian, Meksikon ja Caricomin maiden kannanotto oli mieluisa Madurolle, mutta EU:n maiden, Uruguayn kannanotto on myrkkyä Madurolle ja Maduro toisti, että hän ei hyväksy uusien presidenttivaalien järjestämistä.  Sen sijaan Maduro haluaa uudet parlamenttivaalit. EU:n, Uruguayn, Costa Rican ja Ecuadorin ehdotus on hyvä.

Luin myös mielenkiinnolla vanhemman tutkijan Mikael Wigellin ja Suomen entisen suurlähettilään Mikko Pyhälän kirjoituksen. Wigell ja Pyhälä ehdottavat muun muassa, että täytyy palauttaa poliittinen valta Venezuelan kansalliskokoukselle. Sen valiokuntia vetämään tarvitaan molempien osapuolten edustajia. Kaikki poliittiset vangit on vapautettava ja maan korkein oikeus uudistettava.

On helppoa yhtyä Wigellin ja Pyhälän ehdotukseen. Venezuelassa vaalit kuin vaalit ovat ja tulevat olemaan vilpilliset niin kauan kuin vaalijärjestelmää ei uusita. Kansallisen vaalineuvoston uudistaminen vaatisi kuitenkin Madurolta paljon. Maduro joutuisi luopumaan oman vaalijärjestelmän ytimestä, joka uskollisesti on palvellut hänen valtapyrkimyksiä. Venezuelan demokratian kehittäminen ei ole Maduron prioriteetti vaan vallassa pysyminen. Juuri vallassa pysyminen on Maduron mukaan demokratian puolustamista.

Kontaktiryhmän jakautuminen kahteen leiriin osoittaa sen, että kompromissiin on hankala päästä. Maduron ja kumppanien retoriikka on kuin eri maailmasta verrattuna Guaidón ja hänen tukijoidensa retoriikkaan. Guaidó ei enää poissulje mahdollisuuksia USA:n aseellisesta interventiosta. Moni sanoo, ettei siitä mitään hyvää seuraa. Latinalaisen Amerikan interventioiden historiassa on surullisia esimerkkejä, mutta on ainakin yksi Panaman kokemus. Tammikuussa 1990 yhdysvaltalaiset ottivat Panaman presidentin Manuel Noriegaa kiinni ja veivät Yhdysvaltoihin syytettynä mm. huumekaupoista. Panama on nyt hyvinvoiva maa ja Keski-Amerikan talousnousija. Silti moni ei halua uutta sotaa, vaikka tilanne on erittäin arka, tulehtunut ja jopa toivoton. Nyt on se oikea hetki tehdä kaikkea mahdollista sodan välttämiseksi vaikka en tiedä kuinka se onnistuisi. Maduro korostaa jatkuvasti taistelevansa vihollista vastaan.

Maduron hallintoakin epäillään huumekaupoista. Tietävästi yksi Maduron läheisistä alaisista on juuri keskittynyt hoitamaan huumekauppaa. Armeijalla olisi osuutensa bisneksessä. Sen lisäksi huonosti menestyvä öljykauppa on yhä Venezuelan päätulolähde. Vain 30% Venezuelan öljyviennistä menee Yhdysvaltoihin ja nyt Yhdysvallat maksaa Guaidón hallinnolle eikä Maduron.

Uusista Pinochetista en tiedä, mutta Maduro ei ole missään nimessä kuin Allende. Maduro tappaa ja vangitsee eri mieltä olevia. Venezuelalaiset kuolevat Maduron joukkojen väkivaltaan, lääkkeiden ja terevydenhuollon puutteeseen sekä nälkään.

Maduron tiedotustilaisuus:

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jos Yhdysvallat liittolaisineen olisi oikeasti kiinnostunut Venezuelan kansan hyvinvoinnista ne lopettaisivat heti maan laittomat kauppasaarrot, maksuvälinesaarron sekä öljy- kultavarojen myyntisaarron.

YK:n 193 jäsenvaltioista vain 40 on tunnustanut vallankaappari Guaidon Venezuelan presidentiksi.

Yhdysvaltojen ja Guaidon kaappaushanke kuivuu kokoon. Suomenkin hätäinen toiminta EU:n perässähiihtäjänä on noloa ulkopolitiikkaa.

Käyttäjän amgs kuva

Kuuden kymmenen vuoden aikana Kuuban hallinto on toistanut tuota mantraa, että kauppasaarto olisi este Kuuban kehitykselle. Nyt väität, että myös Venezuelan kehitys riippuu ainoastaan kauppasaarrosta. Kauppasaarto ei ole se ratkaiseva tekijä kyseisten maiden taloudellisessa kehityksessä vaan vallassa olevien tehoton, moraaliton ja läpinäkymätön talouden hoito. Muu kommenttisi on kuin suora sitaati Maduron propagandan koneiston kirjoituksista.

Tässä eilinen uutislähetys Venezuelan ja Kolumbian rajalta. Venezuelalaiset itse puhuvat. Rauno lähtisit Venezuelaan asumaan kuten tavalliset venezuelalaiset asuvat ilman mitään sosiaalitukea ja dollareita ja ilman mitään kontaktia chavisteihin. Venezuelassa on poliittinen aparthaid olemassa Jos olet Maduron kannattaja, voit hyvin, mutta jos et, se on helvetti. Maduro itse myönsi tsen tiedotustilaisuudessa sen, että jos joku protestoi, hän päättyy vankilaan. Näin Maduron omin sanoin. Vankiloissa on satoja poliitttisia vankeja.
https://m.youtube.com/watch?v=pN7qhVDVr2c

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Maduro on tunari, jonka taitamattomuutta ja helppoa korruptoitavuutta "läntinen arvoyhteisö" käyttää hyväkseen. USA:n uuskonservatiivit ja Venezuelasta karkotetut entiset isorikkaat ovat masinoineet pitkäkestoisen horjutuskampanjan, jossa sanktioiden purevuus on pääosissa. Koska Maduroa ei tunnuta saavan pois vallasta ja iso osa kansaa tukee häntä, niin USA on jo valmistautumassa liittolaisineen sotilaalliseen interventioon.

Ei ole Suomen asia puuttua toisen itsenäisen maan asioihin. Maan tilanne on erittäin sekava. Lyhyellä tähtäimellä olisi helppo tarttua uusliberalisti Juan Guaidon ja häntä tukevien voimien tarjoamaan korttiin maan tilanteen vakauttamiseksi. Toisaalta, jos on seurannut pidempiaikaisesti USA:n harjoittamaa 'regime change'-ulkopolitiikkaa ja siihen liittyvää mediakontrollia länsimaissa, niin haistaa aika lailla palaneen käryä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Jouni, sanot: "Koska Maduroa ei tunnuta saavan pois vallasta ja iso osa kansaa tukee häntä," Mihin perustuu tietosi Maduron kannatuksesta? Nimittäin tuoreen mielipidekyselyn mukaan 83,7% venezuelalaisista, jotka osallistuivat kyselyyn hyväksyvät Guaidón Venezuelan presidentiksi ja vain 4,8% sanoo kyllä Madurolle. Toki voidaan väittää, että tuo mielipidekysely olisi USA:n kustantamana! Suomessa keskitytään USA:n rooliin ja Venezuelassa ja naapurimaissa inhimmilliseen katastrofiin ja humanitariseen hätään.

http://www.caraotadigital.net/nacionales/guaido-me...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Yhdysvallat osta joka päivä lähes puolet Venezuelan öljytuotannosta n. 41% ja maksaa sen dollareilla. Tämä on 75% Venezuelan öljyviennin tuloista !

Venezuela is very reliant on the US for its oil revenue. The country sends 41 percent of its oil exports to the US. Critically, US refiners are among the few customers that pay cash to Venezuela for its oil. That's because Venezuela's oil shipments to China and Russia are usually taken as repayment for billions of dollars in debts.

Venezuela vie Kiinaan ja Venäjälle n. 300 000 tynnyriä päivässä josta Venezuela ei saa mitään tuloja. Maduro maksaa ystävilleen velkaa !!!

Olenkin suuresti ihmetellyt miksi Venäjä ja Kiina eivät lähetä apuaan Venezuelaan. Ruokaa lääkketä etc. Nyt Venäjä esimerkiksi lisää Venezuelan velkataakkaa lähettämällä Madurolle aseita !

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venezuelassa oli tämän vuoden alussa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan noin 200 poliittista vankia. Mukaan oli laskettu presidentti Maduron murhaa yrittäneet, mm. Korkeimman oikeuden rakennuksen pommitus ja lennokki-isku,sekä vallankaappaushankkeisiin osallistuneet.

Venezuelan kohdalla ei ole kyse siitä, kuka on kenenkin puolella. Kyse on siitä, noudateenko YK:n peruskirjaa, kansainvälistä oikeutta ja valtioiden itsemääräämisoikeutta.

Ei voi olla niin, että Yhdysvalloilla ja sen liittolaisilla on käytössä kaksoisstandardit ja muu maailma joutuu toimimaan yhteisesti sovituilla säännöillä.

Käyttäjän amgs kuva

Neljä päivää sitten venezuelalainen ihmisoikeusjärjestö Foro Penalin lakimies Alfredo Romero kertoi, että poliittisten vankien määrä on noussut viime viikoilla. Vankiloissa on nyt 966 poliittista vankia. Vuoden alussa heitä oli 273 (melkein 300 eikä 200, kuten väität). Viime päivinä on pidätetty 700 ihmistä! Saman ihmisoikeusjärjestön mukaan vankiloissa on 42 opiskelijaa ja 82 sotilasta!

Maduro ja Ortega ovat yhdemukaisia kansalaisten ihmisoikeuksien polkemisessa. Venezuelassa vangitut ovat etupäässä köyhistä perheistä. Sama juttu Nicaraguassa.

"El número de presos políticos ha incrementado exactamente a 966 personas, que quiere decir que, del número anterior que reportamos de 273, ha habido un aumento de 700 personas (...), la cifra más alta (...) en la historia de Venezuela que al menos el Foro Penal conoce desde hace 18 años", dijo a periodistas el director de la ONG, Alfredo Romero.!
https://www.elnuevodiario.com.ni/internacionales/4...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ei kai kukaan ole niin sinisilmäinen, että luulee vallankaappauksen oloissa valtion toimivan siten ettei pidätyksiä ja vankiloita käytetä.

Turkin, joka on Naton jäsen ja käy EU:n jäsenneuvotteluja, vallankaappausyrityksen jälkeen pidätettiin noin 200 000 ihmistä. Ranskan, joka on Naton ja EU:n jäsenvaltio, keltaliivien mielenosoitusten yhteydessä on pidätetty tuhansia mielenosoittajia ja vankiloissa on nyt satoja.

Kaksinaismoralismi on iljettävää politikointia.

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius Vastaus kommenttiin #7

Turkin autoritäärisen hallinnon täyttämät vankilat eivät ole mikään perustelu Manduron hallinnon poliittisille vangeille. On ilmeisen selvää, että demokraattisten vaikutusmahdollisuukien vähetessä alkavat epätoivoiset ihmiset turvautumaan ulkoparlaameentarisiin keinoihin. Venezuelan parlamentti, joka on lähes syrjäytetty Manduron korruptoituneen hallinnon toimesta, on kuitenkin länsimaiden mielestä Venezuelan legiimi edustaja.

Kiina ja Venäjä, jotka tukevat Manduron hallintoa, ovat ensisijaisesti huolissaan omista saatavistaan. Kun muistaa näiden kyseisten valtioiden hallintojen todellisen luonteen, niin on hyvin vaikea uskoa, että tuen perusteena olisi suuri huoli venezuelalaisten hädästä.

En minä itsekkään ole kovin vakuuttunut aina amerikkalaisten vilpittömyydestä, mutta Kiinaan ja Venäjään kallellaan olevien on tapana surra vain amerikkalaisten pommien uhreja - muilla kun ei ole niin suurta väliä. Sitä minä nimittäisin kaksinaismoraaliksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset