Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Euroedustajat Nicaraguassa ja sandinistisen puolueen ero SI:stä

  • Yhtä kaunis kuin punainen ruusu.
    Yhtä kaunis kuin punainen ruusu.

Euroopan Unionin parlamentin valtuuskunta pääsi viime viikolla Nicaraguaan tutustumaan kriisin syihin ja edistämään kriisin ratkaisua. Yksitoista euroedustajaa kokoontuivat eri opposition- ja hallituksien edustajien kanssa. He keskustelivat myös eri yrittäjien ja poliittisten vankien omaisten sekä myös Daniel Ortegan ja Rosario Murillon kanssa. Vierailun lopussa euroedustajat pitivät lehdistötilaisuuden eri medioille. 


Valtuuskunnan johtaja Ramón Jáuregui (PSOE) oli sitä mieltä, ettei Nicaraguassa ollut mitään vallankaappausta, mutta että Daniel Ortega takertuu ajatukseen, että protesteissa oli kyseessä ulkomailta johdatusta vallankaappausyrityksestä. 


Euroedustajat ovat sitä mieltä että väkivallan käyttö protesteissa on ollut ylimitoitettu ja, että Nicaraguassa on demokratian ja ihmisoikeuksien kriisi. Jotta neuvotteluun päästäisiin, Nicaraguan hallinnon tulisi vapauttaa mielipidevankeja, lopettaa toisinajattelijoiden vainot ja hyväksyä kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen pääsy maahan.


Euroedustajat kävivät myös kahdessa vankilassa ja ihmettelivät olosuhteita missä vankeja pidetään. Televisiokanavan päätoimittaja Miguel Mora on sellissä, jossa ei ole valoa. Miguel Mora pyysi euroedustajilta kolme asiaa: nähdä aurinkoa, toimittaja Mora on ollut jo yli 30 päivää auringon valoa näkemättä. Toinen toive oli raamattu ja kolmas videoviestin lähettämistä toisessa vankilassa olevalle kollegalle Lucía Pinedalle. Seka Pinedaa, että Moraa syytetään mm terrorismista. Euroedustajat ihmettelevät, että Nicaraguassa on enemmän terroristeja kuin Lähi-Idässä!


Euroedustajat eivät uskoneet Ortegan hallinnon satuihin vaan todistivat omin silmin samaa mitä muut kansainväliset ja kansalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat todistaneet: Ortegan hallinto rikkoo ihmisoikeuksia ja johtaa maata totalitaristisin elein. 

Espanjalainen euroedustaja Jáuregui kertoi myös, että EU:n parlamentti tulee keskustelemaan Nicaraguan kriisistä ja odotettavissa on parlamentin päätöslauselma Nicaraguasta. Ilman muuta, suomalaisten meppien tukea tarvitaan. 

 
Ortegan sandinistipuolue erotetaan sosialistisesta internationaalista

Daniel Ortegan kansainvälinen tuki hupenee. Dominikaanisessa Tasavalassa sosialistinen internationaali kokoontuu keskustelemaan mm. Nicaraguan Ortegan sandinistipuolueen asemasta. Eilen eettinen komitea teki kokouksessaan Santo Domingossa yksimielisen päätöksen erottaa Ortegan sandinistisen rintaman sosialistisen internationaalin jäsenyydestä. Neuvosto vahvistaa päätöksen tiistain kokouksessaan. Myös Sdp;n edustaja Eero Heinäluoma on ollut edistämässä asiaa aktiivisesti itse paikalla. Kiitos!

 https://www.nicaraguainvestiga.com/internacional-socialista-debatira-manana-expulsar-al-fsln-de-daniel-ortega/

 

http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/263986-keskustelu-oululaisten-kanssa-nicaraguan-kriisista

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset