Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kriittinen viikonloppu Venezuelassa

  • Kriittinen viikonloppu Venezuelassa
  • Lista maista, jotka antavat tukensa Guaidólle kasvaa.
    Lista maista, jotka antavat tukensa Guaidólle kasvaa.

Venezuelan kriisi on ymmärrettävistä syystä ollut viime päivinä uutislähetysten pääaiheena Suomessakin. Yle on lähettänyt kirjeenvaihtajansa Maija Salmen Caracasiin. Ilman muuta se oli hyvä päätös. Maija Salmen eilinen raportti Venezuelasta, jossa hän haastattelee venezuelalaisia on odotettu ja hyvä.

Toivon Salmen ja kaikkien venezuelalaisten siviilien puolesta, että viime tuntien arviot kriisin syvenemisestä ja laajentumisesta kansainväliseksi konfliktiksi jäävät vain puheeksi.

Viime torstaina Nicolás Maduro kehotti Yhdysvaltain suurlähetystön henkilökuntaa poistumaan Venezuelasta 72 tunnin sisällä. Tietävästi osa suurlähetystön henkilökunnasta on jo poistunut Venezuelasta, mutta keskeisimmät työntekijät ovat jääneet, koska he noudattavat ainoastaan parlamentin puhemiehen ja väliaikaisen presidentin Juan Guaidón toiveita. Koska Nicolás Maduro ei ole enää useiden Latinalaisen Amerikan ja maailman maiden hallitusten mielestä Venezuelan laillinen presidentti, Maduron sanoilla ei ole enää merkitystä.

Nicolás Maduro sanoi videoidussa puheessaan, että Venezuelan suurlähetystön henkilökunta palaa Yhdysvalloista Caracasiin tänään lauantaina ja, että heitä varten järjestetään lentokentällä tervetuliaisjuhlat.

Nyt on hyvä kysymys, että mitä Maduron hallinto tekee huomenna sunnuntaina, kun 72 tunnin aikaraja umpeutuu. Republikaani Marko Rubio on varoittanut Maduroa ja kehottanut olla käyttämättä voimatoimia suurlähetystön henkilökuntaa ja Juan Guaidoa vastaan.

Mielenkiintoista on sekin mitä Yhdysvallat, mutta myös Kiina ja Venäjä tekevät. Moni vetoaa siihen, että kyse olisi konfliktista öljyn takia. Miten se voisi olla toisin, jos katsomme konfliktien historiaan.

Moni muistuttaa, että Yhdysvallat on kautta aikoja puuttunut Latinalaisen Amerikan maiden ongelmiin, mutta moni ei sano, että Yhdysvaltojen intervention historia johtuu myös siitä, koska eri maissa on ollut johtajia ja kansalaisia, jotka ovat pyytäneet Yhdyvaltojen hallinnolta apua kriisien ratkaisemiseksi ja päästäkseen epätoivotuista johtajista. Yhdysvaltojen imperialismia kritisoidaan, mutta se ei ole tällä hetkellä ainut imperialistinen valtio. Venäjä käyttäytyy nyt Venezuelan kriisissä imperialistisin elein. Espanjalaisen EL Paísin mukaan Venezuelaan on matkustanut turvallisuusjoukkoja tai palkkasotureita pitämään huolta Madurosta, Koska Venäjällä sotilaiden lähettämistä muille maille on laissa kielletty, venäläiset ovat matkustaneet siviileinä. Myös Ylen toimittaja Simo Ortamo kirjoittaa asiasta. Joidenkin lähteiden mukaan Venezuelassa on jo 22 000 kuubalaista sotilasta. Eikö se ole interventio?

Venajan presidentti Vladimir Putin on Maduron mukaan ilmaissut puhelimitse tukensa, mutta arvaten Putinin tuella on hintansa. Ystäväni joka on seuranut kauan Venezuelan tilannetta kirjoitti, että Maduron Venezuela on pantannut öljytuotantoaan ja eräitä kaivoksiaan Venäjän ja Kiinan antamien lainojen vakuudeksi. ”Eivät nuo kaksi maata ole siellä hyvää hyvyyttään, vaan turvaamassa saataviaan. Turkin Erdogan ilmeisesti kalastelee kuntoisuuspisteitä Putinilta.”  Myös Turkki antaa tukensa Madurolle. Kiinalle tärkeintä on saada lainaamansa rahat takaisin, eikä se kuka sen lainan maksaa. Voiko Venezuela Maduron hallinnon johdolla nousta taloudellisesta kuopasta, johon mainittu hallinto on Venezuela vienyt? –Tuskin.

Juan Guaidón julistuksen voima on se toivo mitä se luo venezuelalaisille ja maailmalle, että Venezuelan taloudellinen ja sosiaalinen tilanne parantuisi. Mitä jos Guaidostakin tulee diktaatori? kaverini kysyi. Maduroa pahempia diktatooreita ei voi oikeastaan olla kuin se Nicaraguan Daniel Ortega tai Pohjois-Korean Kim-Yong Un.

Maduro sanoi eilen myös, että hän haluaa neuvotella Guaidón kanssa. Nyt vasta kun yli 30 mielenosoittajaa on kuollut neljässä päivässä ja suurin osa Amerikan manteren maista sanovat Madurolle ei, Maduro muka haluaa neuvotella. Sanon muka, koska on vaikea uskoa, että Maduro oikeastaan haluaa neuvotella vapaista ja rehellisistä vaaleista. Espanjan ulkoministeri Josep Borrel sanoi antavansa Madurolle 8 päivää aikaa järjestää uusille ja vapaille presidenttivaaleille ja jos sellaista ei kyetä tekemään, niin EU ja Espanja etunenässä joutuvat tunnustamaan Guaidoa. Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on puhunut puhelimitse Juan Guaidón kanssa ja ilmaissut tukensa. El Páísin mukaan Sánchez tunnustaa Guaidon Venezuelan presidentiksi vasta kahdeksan päivän sisällä. (Kuuntele livenä Sánchezin puhe)

Maduro sanoi vastauksena Borrelille, että Espanjan tulisi järjestää vaalit Espanjassa eikä kehottaa häntä mihinkään ja syytti Espanjan hallintoa rasistiseksi! Maduro ei ole valmis antamaan periksi neuvottelemalla ja keskustelemalla.

Guadón vastaus Madurolle on se, ettei hän osallistu valeneuvotteluihin, tarjosi Madurolle armahdusta ja kutsui kansalaisia osoittamaan mieltä tulevalla viikolla.

Amerikan valtioiden järjestön maiden edustajat kokoontuvat tänään keskustelemaan Venezuelan kriisistä Yhdysvaltojen pyynnöstä. Yhdysvallat on myös pyytänyt YK:n turvallisuusneuvostoa koolle käsittelemään Venezuelan kriisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toivon todella Venezuelan kansan puolesta, että he nyt pääsisivät eroon Madurosta ja hänen hallinnostaan. Jotakin tämän hallinnon laadusta kertoo esimerkiksi World Happiness Report 2018, jossa Venezuelan sijaluku on nyt 102/156 ja indeksin arvon pudotus kaikkien maiden joukossa ylivoimaisesti jyrkin. Joskus kymmenkunta vuotta aikaisemmin sijoitus oli Britannian tasolla. Tähän vuoden 2018 raporttiin mittaukset tehtiin vuosina 2015 - 2017, jonka jälkeen alamäki on voimakkaasti jyrkentynyt.

Totta kai kyse on myös öljystä. Venäjä, jonka talous on myös menossa alaspäin suurten varustelumenojen takia, haluaa päästä hyötymään Venezuelan suurista öljyvaroista. Yhdysvaltojen herännyt kiinnostus voi hyvin todennäköisesti johtua myös itsekkäistä syistä, mutta venezuelalaisten kannalta se on sittenkin parempi vaihtoehto kuin edellisinä vuosina tapahtunut silmien ummistaminen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Maduro sanoi eilen myös, että hän haluaa neuvotella Guaidón kanssa. Nyt vasta kun yli 30 mielenosoittajaa on kuollut neljässä päivässä ja suurin osa Amerikan manteren maista sanovat Madurolle ei, Maduro muka haluaa neuvotella."

Tuohan ei pidä lainkaan paikkaansa. OAS:n jäsenmaiden enemmistö ei ole antanut tukeaan vallankaappari Guaidólle. Jäsenmaita on yhteensä 35.

Venezuelan tilanne muistuttaa vuoden 1973 Chileä. Tuolloin vaaleilla valittu residentti Allende syrjäytettiin vallankaappauksella, joka oli USA:n ja sen CIA:n järjestämä. Tuhansia vasemmistolaisia tapettiin ja suljettiin vankiloihin.

Käyttäjän amgs kuva

OAS:n pääsihteeri Luis Almagro on tunnustanut Guaidon Venezuelan presidentiksi. Hän ei tekisi niin ellei enemmistö OAS:n maista olisivat olleet sitä mieltä. OAS:n keskuudessa vain Bolivia, Nicaragua, El Salvador, Uruguay ja Kuuba (Kuuba saa osallistua OAS:n kokouksiin, mutta ei ole osallistunu. Enemmistö Amerikan maista on Guaydon puolella.

Vertailusi Chilen tilanteeseen ontuu, koska Allende ei syyllistynyt ihmisoikeusrikoksiin, kuten Maduro. Tietävästi Chilessa ei ollu kuubalaisia eikä venäläisiä sotilaita mukana. Tärkeintä on kuitenkin se, että enemmistä venezuelalaisista antaa tukensa Guaydolle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lintunen on vakaumuksellinen kommunisti. Mikäli todellisuus on ristiriidassa ideologian kanssa, ideologia voittaa ja todellisuus on ollut väärässä.

Et voi järjellä keskustella aivan kaikkien kanssa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

USA:lle ja sen CIA:lle on ihan sama onko joku syyllistynyt ihmisoikeusrikoksiin vai ei. Chilen Allendea syytettiin samoin sanoin kun nyt Venezuelan Maduroa.

Muistatteko sitä solvaus- ja propakandakampanjaa joka lännessä järjestettiin, kun Maduro valittiin ensimmäiselle virkakaudelle.

Miten ne kehtaavat, ja kyllä ne kehtaavat!

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Miksi annat täällä väärää tietoa.

The Permanent Council of the Organization of American States (OAS) agreed “to not recognize the legitimacy of Nicolas Maduro’s new term as of the 10th of January of 2019.”

The resolution also calls for new Presidential elections with all necessary guarantees of a free, fair, transparent, and legitimate process to be held at an early date attended by international observers.

The resolution was approved with 19 votes in favor, 6 against, 8 abstentions and one country absent.

Vapaasti suomennettuna : Amerikan valtioiden järjestön pysyvä neuvosto (OAS) sopi, että järjestö ei tunnusta Nicolas Maduron uuden kauden legitimiteettiä 10. tammikuuta 2019."

Päätöslauselmassa vaaditaan myös uusia presidentinvaaleja, joissa on kaikki tarvittavat vapaat takuut oikeudenmukainen, avoin ja laillinen prosessi, joka pidetään varhaisessa vaiheessa kansainvälisten tarkkailijoiden valvonnassa.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 19 puolesta, 6 vastaan, 8 tyhjää ja yksi maa puuttui.

Siis 19 puolesta ja 6 vastaan.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos kommentista! Sen lisäksi Liman ryhmä on tammikuun alussa päättänyt olla tunnustamatta Maduron hallintoa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En anna väärää tietoa. OAS:n pysyvän neuvoston päätöslausuma koski Maduron virkaan astumista 10.1.- ei siis tukea vallankaappausta yrittävälle Guaidolle.
Maduron virkaanastujaisiin osallistui 94 valtion viralliset edustajat.

Ko. OAS:n päätöslauselma on aivan eri asia kuin antaa tuki Maduron syrjäyttämiselle. Eli edelleen OAS:n jäsenmaiden enemmistö ei le tunnustanut Guaidon itsetehtyä presidenttiyttä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Rauno Lintunen

Millä kielellä sinä haluat korjata tietosi ?

OAS maat eivät ole virallisessa kokouksessaan ottaneet edes esille ketä he kannattavat tulevaksi Venezuelan presidentikis. Eiväthän he sitä voi tehdä, koska valinat on Venezuelan kansalla tulevassa äänestyksessä sitten kun ne järjestetään

OAS maat ovat siis päättäneet kokouksessaan olla tukematta Maduron uutta valintaa äänin 19 puolesta 6 vastaan.

Epävirallisen tuksensa Guaidólle ovat antaneet Amerikan valtioiden järjestö OAS sekä useat Etelä-Amerikan maat.

Guaidóa ovat ilmoittaneet tukevansa Argentiina, Brasilia, Guatemala, Kanada, Kolumbia, Costa Rica, Paraguay, Peru, Chile ja Ecuador.

Kolme maata ovat ilmoittaneet kantanaan olla tukematta Guaidoa. Kuuba, Bolivia ja Meksiko.

Näyttää siltä, että ensi viikon aikana Maduron tuelle tai vastustajille saadaan lukuisia eri maiden mielipiteitä. Voipa jopa asia olla YK:n turvaneuvostossa.

Tänään osa EU maista on asettanut ehdoksi uudet puolueettomat vali Venezuelassa.

Asiat etenevät ajallaan ja oikea ratkaisu varmasti syntyy )%¤!
.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #11

Minun tietoni ovat oikeita, kaikilla kielillä.

OAS:n päätöslauselmassa ei mainita kertaakaan Guaidon nimeä, eikä siinä tueta oikeiston vallankaappaushanketta.

Venezuela on ollut tänään esillä YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa. Mm. Venäjä tuomitsi kovin sanoin Yhdysvallat Guaidon vallankaappaushankkeen tukemisesta sekä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan törkeästä rikkomisesta.

EU::n komissaarien ja muutaman jäsenmaan tuki vallankaappauksille ei ole yllätys. Samat tahot rahoittivat ja tukivat viisi vuotta sitten myös Ukrainan vallankaappausta.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

20 vuotta kommunismia Chavez& Maduro, 2 miljoonaa (arvio) pakolaista, Hear bell ringing? Ohjelma -sarjassa Etelä-Amerikan kuumat rajat, National geografic kanava: salakuljetustavarana 2 säkillistä juomatölkkejä, ei asiaa Brasiliaan romun tuontikielto. Kukkakimput sama juttu, myyntikielto.

Nyt olisi Suomella tuhannen peson paikka helpottaa Venezuelan naapurimaita valitsemalla paikan päällä muuttohalukkaita pakolaisia. Olen varma, että he sopeutuisivat Suomeen samoin kuin chileläiset aiemmin. Paljon lapsiperheitä pakosalla, silti siisti vaikutelma kammotytavasta tilanteesta huolimatta. Taitaisi nuo uskonnotkin natsata vähän paremmin nykyiseen verraten.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Etelä-Amerikka kuuluu USAn etupiiriin.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Sosialismi ei ole saanut muuta kuin kurjuutta aikaiseksi.

Todisteet ovat siitä aukottomat.

Rhodesia pilattiin taikauskoisten mustien johtajien ja sosialismin avulla todelliseksi kehitysmaaks. Maassa jossa on maailman parhaimmat viljelyolosuhteet kärsitään nälänhädästä. Niin muuten kärsittiin Ukrainan mustan mullan maassa kommunismin aikana.

Venezuela on yksi öljyrikkaimmista valtioista maailmassa. On täysin absurdia, että siellä kärsitään myös nälänhädästä. Melkoinen suoritus ja tuommoinen totaalinen talouden sotkeminen ja ihmisten elämän kurjistaminen onnistuu vain kommunisteilta.

Mitä tulee Chileen niin edes neuvostoliitto ei tukenut allendea. Allende pyysi useampaan kertaan apua neuvostoliitosta, mutta kohtelu oli tyly.

Tähän liittyi jokin isompi kuvio minkä USA ja neuvostoliitto olivat sopineet jo etukäteen.

Allenden lyhyen aikakauden aikana tuotanto tippui 90% sosialisoinnin tuloksena.

Se oli jo niin iso katastrofi ja jopa venäläiset ymmärsivät sen, että homma menee päin mäntyä.

Siksi CIA:lle annettiin vapaat kädet vaihtaa Chilen hallinto ja sen he tekivät.

Nyt on Venezuelan johtajan vaihtamisen aika, ennen kuin koko etelä-amerikka ajautuu pakolaiskaaokseen.

Vain roisto- ja hylkiövaltiot tunnustuvat kommunistisen, laittoman diktatuurin. Laittoman siksi, että vaalit olivat kommunistiseen tapaan väärennetyt.

Lintuselle tiedoksi, että mitä vähemmän sosialismia itä-euroopassa on ollut sen vapaampia ihmisiä siellä on nauttimassa korkeammasta elintasosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset