Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Juan Guaidó Venezuelan presidentiksi

Juuri hetki sitten Venezuelan parlamentin puhemies Juan Guaidó julistautui presidentiksi.

Amerikan valtioiden järjestön pääsihteeri, Luis Almagro, onnitteli uutta presidenttiä. Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tunnustanut Venezuelan parlamentin puhemiehen maan uudeksi presidentiksi. Guaidó on 35 vuotias insinööri. Guaidó on samasta puoluesta kuin tunnettu oppositiojohtaja, vankilassa oleva Leopoldo López.

Venezuelassa on nyt suuria mielenosoituksia Maduron hallintoa vastaan.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venezuelan-parlamentin-puhemies-julistautui-presidentiksi-kymmenettuhannet-mielenosoittajat-jalkautuivat-kaduille/7253474?mtv_ref=twb_uutiset_uusimmat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Vihdoinkin edes kunnon yritys. Mielenkiinnolla odotan, mikä on Putinin veto. Toivottavasti ennen varakkaaseen - nyttemmin muutamassa kymmenessä vuodessa kommunismin tuhoamaan maahan saataisiin rauha ja kansakunta jaloilleen. Toivottavasti EU ottaa jämäkän otteen demokratian aikaansaamiseksi.

Käyttäjän amgs kuva

Tietävästi Maduro on pantannut öljyvarojaan Kiinalle ja Venäjälle lainojen vakuudeksi. Tosiaan, saa nähdä miten nyt Venäjällä reagoidaan.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Tuossa maanosassa ei saada rauhaa niin kauan ennen kuin Yhdysvallat lopettaa sen asioihin sekaantumisen. Tämä on käytännössä lähes sama mitä Venäjä teki Krimillä ja "demokratian" kanssa tuolla Yhdysvaltojen organisoimalla laittomalla vallankaappauksella on yhtä vähän tekemistä kuin Krimin tapauksessa. Latinalaisessa Amerikassa El Salvador, Honduras, Haiti ja Kolumbia ovat eräitä esimerkkejä kapitalistisen politiikan totaalisesti tuhoamista maista. Niistä kuitenkaan Yhdysvaltoja ihannoivat ja mukamas demokratiasta huolestuneet tahot eivät koskaan puhu koska se ei olisi heille hyvää propagandaa.

Yhdysvallat on tehokkaasti tuhonnut demokratian mahdollisuudet noissa mainituissa ja monissa muissakin kehitysmaissa järjestelmällisellä imperialismipolitiikallaan, jonka kutsuminen "demokratian levittämiseksi" on surkea valhe. Yhdysvallat on kiinnostunut Venezuelan kaltaisista maista niiden öljyvarojen ja muiden resurssien takia. Päästessään hallitsemaan öljyä Yhdysvallat pääsisi hallitsemaan ja terrorisoimaan vapaasti koko maanosaa.

EU on myös polkenut demokratiaa mm. Kataloniassa jossa fasistinen Espanja lähetti poliisit hakkaamaan rauhanomaisia mielenosoittajia, joten EU:n uskottavuus demokratian takaajana on myös horjunut pahasti.

Kommunismi ei ole tuhonnut Venezuelaa sillä Venezuela ei ole kommunistinen valtio eikä siellä ole harjoitettu kommunistista politiikkaa. Osa ongelmista johtuu maan sisäisistä asioista mutta suurimmaksi osaksi maan ulkoisista asioista, joihin kuuluu Yhdysvaltojen moraalittomat ja epäoikeudenmukaiset talouspakotteet. Olisi perusteltua myös kysyä, että miksi amerikkalaisten hallitsemat mediat keskittyvät Latinalaisen Amerikan maista vain ja ainoastaan Venezuelaan eikä niihin moniin muihin maihin. Muiden maiden ongelmat saattaisivat ehkä olla liian kiusallisia pitää esillä.

Käyttäjän amgs kuva

Kaikki maat ja myös Yhdysvallat on katsonut liian kauan sivusta Maduron sortoa ja kyvyttömyyttä viedä Venezuela parempaan tilanteeseen. Yhdysvallat on ollut yksi Maduron Venezuelan öljyn ostajista. Siksi moni venezuelalainen on tähän asti vaatinut Trumpilta öljykaupat lopettamista, koska se on hyödyntänyt Maduroa. Taidat seurata Telesurin propagandaa, koska yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertovat myös muiden Latinalaisen Amerikan maiden ongelmista. Kuulemma Venezuelassa tänään internetiä suljetiin. Vain totalitaristinen hallinto sensuroi tuolla tavoin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Maduron puolue on yhdistynyt sosialistipuolue (PSUV). Kyllä toimenpiteet on nykyisin luokiteltavissa kommunistiseksi diktatuuriksi. Kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään viime aikoina maasta. "Pyyn" (?) tapa (trollaus) siirtää huomiota muualla tapahtuvaan on varsin tyypillistä johdatusta todellisuudesta. Pysytään nyt Venezuelassa, joka on ajat sitten mm. turismin kannalta luokitelu yhdeksi maailman vaarallisimmista maista. Turha tähän on sotkea esim. Kolumbiaa, joka on kuitenkin ottanut nälkiintyneitä perheitä Venezuelasta kiitettävästi huostaansa. Vihdoin näyttää pientä vihertävää orastavan Venezuelassakin. Kyllä tämä nyt on Maduron menoa kun jopa Brasilian johtokin asettuu poispotkaisun puolelle. Plus monet muut Etelä-Amerikan valtiot. Tässä on "pyylle" pohdittavaa.

https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/juan-g...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Millä mittarilla mitattuna Venezuela on kommunistinen maa? Sehän on bolivaarinen tasavalta.

Jotain rääpyä propagandallekin!

Helena Malaska

On totta, että eräät tietyt mediat (kuten mainittu Telesur) levittävät antiamerikkalaista propagandaa. Se hyödyttää ainoastaan venezuelan äärettömän korruptoitunutta ja nähtävästi myös huumekaupan johtajien valtaansa ottamaa Venezuelan hallitusta.
Suurin osa (tietojen mukaan yli 80%) venezuelalaisista tahtoo muutosta, eli vapaita vaaleja ja talouden kunnollista hoitoa. Nyt vaikuttaisi siltä kuin joku rosvojoukko johtaisi sitä maata -
sillä ei ole mitään nimeä. . . eikä sillä ole sosialismin kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venezuelassa pidettiin viimeisimmät vapaat vaalit noin 8 kuukautta sitten. Jos maan oikeisto-oppositio pelätessään rökäletappiota ei osallistunut vaaleihin, ei se tee vaaleista epädemokraattisia.

Venezuelan nykyhallinnolla on kansan enemmistön tuki. Pitäisikö tämä enemmistö alistaa USA:n ja sen tiedustelupalvelu CIA::n sotilassaappaan poljettavaksi? Haluatko lisää lautasellisen Guatemalan verta tai Chilen vankileirien saaristoa?

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Sorry en seurannut yhtään Venezuelan tilannetta. Siis onko siellä järjestetty presidentin vaalia? Ja oppositio voitti äänestyksessä? Vai Monduro itsepintaisesti tarttua edelleen valtaansa?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Sosialistien Nicolas Maduro sai 2018 toukokuussa pidetyissä Venezuelan presidentinvaaleissa 68 prosenttia äänistä, vaikka maan oikeisto-oppositio boikotoi Yhdysvaltojen tuella vaaleja. Yhdysvallat aloitti heti vaalien tuloksen selvittyä uudet kiristystoimet Venezuelaa ja Maduroa vastaan.

Presidentti Nicolas Maduro vannoi 10.1.2019 toisen kautensa virkavalan maan pääkaupungissa Caracasissa.

Virkaanastujaisiin osallistui Latinalaisen Amerikan vasemmistopresidenttejä, mm. Bolivian Evo Morales, Kuuban Miguel Diaz-Canel ja Nicaraguan Daniel Ortega. Kaikkiaan 94 maata lähetti edustajansa kansalle avoimiin seremonioihin.

Venezuelassa on käynnissä samanlainen Yhdysvaltojen ja sen ulkomaan tiedustelupalvelu CIA:n johtama operaatio kuin 1973 Chilessä. Tuolloin vaaleilla valittu presidentti Allende syrjäytettiin vallankaappauksella.

Samaa ja presidentti Maduron syrjäyttämistä yritetään nyt Venezuelassa. CIA:n ongelma on kuitenkin se, että maan laillisella hallinnolla on korttelikomiteoiden ja armeija tuki takanaan.

Ps. Venezuela on katkaissut diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin.

Käyttäjän amgs kuva

Aika mukavasti ”unohdit” kertoa, että kyseiset presidenttivaalit olivat täynnä epäkohtia. Käytännössä oli vain yksi presidenttiehdokas. Koska ei ollut minkäläisiä takeita, että vaalit olisivat olleet rehellisiä, oppositio päätti olla osallistumatta niihin.

”Unohdit” kertoa, että Maduro hajotti vuonna 2017 vaaleilla valitun parlamentin ja järjesti asiat niin, että uudessa parlamentissa olisi ainoastaan Madurolle lojaaleja edustajia. Maduro on keskittänyt entistä enemmän valtaa itselleen.

Maduron vasemmistolaisuudesta on eri mielipiteitä. Maduro on oportunisti, joka seuraa Castrojen tuhoisaa tietä. Sillä tavoin hän on kommunisti kuubalaisittain.

Tiedoksi kaikille, että paitsi Yhdysvallat ja Brasilia, myös Kanada, Perú, Kolumbia ja Ecuador ovat tunnustaneet Juan Guaidón Venezuelan uudeksi presidentiksi.

Seppo Turunen, joidenkin arvioiden mukaan 5 miljoonaa venezuelalaista on paennut ulkomaille ja juuri Kolumbia ja Perú ovat ne maat, joihin joukoittain venezuelalaiset ovat hakeutuneet turvaan.

En ole mikään Trumpin fani, mutta tilanne on Venezuelassa ja myös Nicaraguassa niin hankala, että jotakin tarvitsisi tehdä. Venezuelassa ja Nicaraguassa on olemassa nyt tietynlainen poliittinen aparthaid. Jos olet Maduron tai Ortegan kannattaja tai olet vain hiljaa, sinulla ei ole ongelmia viranomaisten kanssa. Jos olet eri mieltä ja sanot sen, sinua hakataan, viedään vankilaan tai hautaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #10

En ole unohtanut mitään. Latinalainen Amerikka on USA:n takapiha. Se on ollut USA:n sotilassaappaan alla koko nykyisen historiansa ajan. Mainitse joku maa, joka ei ole kärsinyt USA:n vallankaappauksista ja diktatuurista.

Tiedoksi kaikille, että valtaosa Latinalaisen Amerikan valtioista ei ole tunnustanut Venezuelan oikeiston vallankaappaushanketta. Muutama tunnustanut valtio on jopa äärioikeiston komennossa.

On kummallista, että sosialidemokraatti kannattaa Venezuelassakin verta pakkiin.

Ps. Ranskassa keltaliivit vaativat presidentti Macronin eroa ja ovat rynnäköineet presidentin palatsille ja sisäministeriöön. Vastassa on ollut kymmeniätuhansia poliiseja, kyynelkaasua, kumiluoteja ja panssariautoja.

Pitäisikö Ranskan parlamentin puhemiehen nyt julistautua maan väliaikaiseksi presidentiksi? Ja antaisiko Ana María Gutiérrez Sorainen vallankaappaukselle tukensa?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

#10:
"Aika mukavasti ”unohdit” kertoa, että kyseiset presidenttivaalit olivat täynnä epäkohtia".

Kuten varmaan Lintusen seuraavasta kommentista huomasit, häneen pätee sama kuin Napoleonin jälkeen valtaan palannesiin Bourboneihin. Hekään eivät olleet mitään unohtaneet eivätkä mitään oppineet.

Mitä Venezuelaan tulee, se on todella ansainnut oikeasti vapaat vaalit. Muuten tuosta Maduron rosvojoukosta on mahdoton päästä eroon.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #18

"EU tukee täysin Venezuelan parlamenttia, joka on demokraattisesti valittu instituutio." (Tusk ja Mogherini)

Kaksi kysymystä, ettei rehellisyys ja totuus unohtuisi.

Miksi EU tuki Ukrainan tynkäparlamenttia vaikka se oli vallankaappauksen tulos?

Miksi EU ei tukenut Venezuelan edellistä parlamenttia, joka oli demokraattisesti valittu sosialistienemmistöinen instituutio vaan päinvastoin yhtyi USA:n julistamiin laittomiin pakotteisiin ja kauppasaartoon?

Vastauksia, kiitos.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

USA ei aio vetää diplomaattejaan pois.

Saa nähdä uskaltaako Maduro turvatua voimatoimiin.

"
Accordingly the United States does not consider former president Nicolas Maduro to have the legal authority to break diplomatic relations with the United States or to declare our diplomats persona non grata.

The United States will take appropriate actions to hold accountable anyone who endangers the safety and security of our mission and its personnel.

"

https://www.state.gov/secretary/remarks/2019/01/28...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

USA:n toimet rikkovat YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Venezuela vaatii koolle YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan sen ja muiden ulkovaltojen puuttumisen maan sisäisiin asioihin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hyvin mahdollista, että rikkookin.

Toivottavasti kuitenkin Maduro ymmärtää piakkoin poistua takavasemmalle esim. Kuubaan.

Käyttäjän amgs kuva

Marco Rubio, joka on Yhdysvaltojen edustaja Ameikan valtioiden järjestössä toivoi, ettei Maduro yrittäisi tehdä mitään suurlähetystöjen henkilökunnalle tai USA joutuu toimimaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

USA on toiminut ja toimii väkivaltaisesti oli sen Caracasin suurlähetystön status mikä hyvänsä!

Meksiko on tuominnut Amerikan valtioiden järjestön (OAS) Venezuelan vastaiset kannanotot ja USA:n YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden vastaiset rikkomukset.

Käyttäjän amgs kuva

Suomi antaa tukensa Venezuelan parlamentille. ”Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi, että Venezuelan presidentillä ei ole oikeutta olla vallassa, koska presidentinvaalit eivät olleet vapaat ja demokraattiset. Ainoa kiistaton ja legitiimi vallan keskus on maan parlamentti, Soini kommentoi STT:lle.”

https://yle.fi/uutiset/3-10611865

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kolmasti takkinsa kääntäneellä ja kannattajansa pettäneellä ministeri Soinilla ei ole mitään oikeutta puuttua Venezuelan sisäisiin asioihin ja vaaleihin.

Soinia ja sinisten kansanedustajia ei ole valittu missään vaalissa. Istuvat asemissaan ilman kansan valtuutusta.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

"Soinia ja sinisten kansanedustajia ei ole valittu missään vaalissa. Istuvat asemissaan ilman kansan valtuutusta"

Lol... aika osuvasti piikitetty...

No kantaani tähän asiaan ottamatta liikaa, täähän näyttää aika pahalta tilanteelta tällä hetkellä.

Krittiikkiä vaaleista huolimatta 68% ääni ei vaikuttaa minulta mitenkään täysin järjestetyltä vaalilta Monduron hyväksi. Eri asia jos 80-100% on Munduron hyväksi niin voisin epäilee vaalin vilpista. Mutta en mä tien asiasta yhtään enempää.

Ulkomaiden sotkemista mukaan asioihin tietää pitkästä ongelmaa Venezuelalle.

Toivoisin YK tulisi määrätä uusinta vaalia ulkomaan sekä maan tarkailijoden valvonnan alla. Jompi kumpi voittaa niin on hyväksyttävä sen. Jos on mahdollista.

Tällä hetkellä jos olettaisi oposition johtava pääsisi pressaksi niin Monduron kannattjat eivät heltyisi siihen. Tämä tietää maan sisäisen konfliktia pitkäksi ajaksi. Osa puoli kärsisi siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset