Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Toisen asteen opiskelijoiden opintovälineiden maksuttomuudesta

  • Toisen asteen opiskelijoiden opintovälineiden maksuttomuudesta

Hyvä puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut, hyvä yleisö,

Lokakuun valtuuston kokouksessa esitin, että Lohjan kaupunki kustantaisi maksuttomat opiskeluvälineet toisen asteen opiskelijoille Lohjan oppilaitoksissa. Aloitteen kohtalo on tänään täällä päätettävänä.

Kiitos virkamiehille vastauksen nopeasta valmistelusta. Ennen kuin arvoisa valtuusto toteaa aloitteen loppuun käsittelyksi, haluan sanoa pari sanaa.

Kysymys toisen asteen koulutuksen opiskeluvälinemaksuista on periaatteellinen. Jos todella haluamme, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon ja jos katsomme, että koulutuksen pitäisi olla jokaisen perustavanlaatuinen oikeus, ei nuorta tai hänen perhettään pitäisi silloin veloittaa opiskeluvälineistä.

Pidän vastauksen perusteluja yksipuolisina siksi, että vastauksessa keskitytään kertomaan kuinka kalliiksi opiskeluvälineiden kustantaminen kaupungille tulisi ja luettelemaan niitä kaikkia tukimuotoja, joita voi hakea toisen asteen opintojen tueksi. Että kun meillä on tuo toimeentulotukiluukkukin, niin asia on kunnossa! No, tuleepahan samalla tunnustettua se, että kalliitahan ne opiskeluvälineet ovat. Varsinkin vähävaraisille perheille, ja erityisesti niille jotka kokevat nöyryyttäväksi hakea toimeentulotukea lapsen opiskeluihin.

Vaikka Lohjalla raha on tiukassa, niin me valtuutetut voimme priorisoida sitä, minne vähät rahat käytetään! Onko parempaa kohdetta rahoille kuin lasten ja nuorten koulutusmahdollisuudet? Minä sanon, että ei ole.

Virkamiehet ovat oikeassa siinä, että kysymys opiskeluvälineiden kustantamisesta on valtakunnallinen ja että siksi se pitäisi ratkaista lainsäädännön keinoin. Tosin eihän tämä välttämätöntä ole, jos kerran lakeja ei valtakunnassa saada muutettua. Lukiolain muuttaminen ei ollut mikään este Helsingissä, jossa hiljattain päätettiin opiskeluvälineiden kustantamisesta.

Muuallakin asiaa mietitään. Olisi ollut hieno lukea perusteluista missä kaikkialla muualla on tehty valtuustoaloitteita toisen asteen opiskeluvälineiden kustantamisesta ja millä perusteella niihin on vastattu. En tämmöistä tietoa virkamiesten vastauksesta löytänyt. Tiedän, että aloitteita on tehty ainakin Kirkkonummella, Nurmijärvellä ja Tampereella. Toivon parempaa menestystä näille aloitteille kuin täällä Lohjalla!

Lopuksi totean ilolla, että monet puolueet ovat ottaneet toisen asteen opintovälineiden maksuttomuuden ohjelmaansa. Lipunkantajana tässäkin asiassa demarit.

Kiitos!

 

Lohjalla 16.1.2019

Ana María Gutiérrez Sorainen, sdp

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Näkisin että opiskeluvälineiden maksuttomuus on pakko ottaa käyttään koko maassa, mikäli oppivelvollisuusikä nostetaan 18 vuoteen, kuten on joskus puhuttu. Tuli myös mieleen olisiko maksuttomille opiskeluvälineille asettaa jonkinlainen ikäkatto?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Ajattelin että esimerkiksi 25-vuotiaasta eteenpäin toisen asteen opiskeluvälineet pitäisi kustantaa itse joko kokonaan tai osittain. Se ei tietenkään ihan samanlainen muutos silloin olisi.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #3

Näin 28-vuotiaana opiskelijana, voisi sanoa että raja voisi mennä niin että ensimmäisen ammattiin kouluttautuseen olisi ilmaisen opiskelivälineet! Nimittäin ihan sama jos olet 28 tai 22 ja olet työtön. Ei se raha siitä kasva vaikka ikää tulisi lisää!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset