Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Venezuelan Maduron kaatuminen vaikuttaisi Nicaraguan kriisin ratkaisemiseen

  • Almagro Twitterissä.
    Almagro Twitterissä.

Venezuelassa on uusi perustuslaillinen presidentti, Venezuela parlamentin puhemies Juan Guaidó. Guaidó sanoi viime perjantaina puheessaan, että hän on valmis toimimaan väliaikaisena presidenttinä, kuten perustuslaki määrää, kunnes maahan järjestetään vapaat vaalit. Guaidó toivoo venezuelalaisten, maansa armeijan ja kansainvälisen yhteisön tukea. Yksi maa on jo vastannut Guaidón avunpyyntöön. Brasilian tuore presidentti Jair Bolsanaro on sanonut, että Brasilia tunnustaa Juan Guidón Venezuelan viralliseksi presidentiksi.

Viime viikolla niin kutsuttu Liman ryhmän, Grupo de Lima, jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuivat pohtimaan Venezuelan tilannetta. Kokouksen seurauksena syntyi julkilausuma, jossa 12 Latinalaisen Amerikan maata ja Kanada sanoivat, että eivät tunnusta Maduron hallinnon uutta toimikautta. Sen lisäksi nämä 13 maata haluavat, että Maduro luovuttaisi vallan parlamentille, kunnes maassa voidaan pitää vapaat vaalit. Parlamentti, jolle valta tulisi noiden maiden ulkoministereiden mielestä luovuttaa, on Nicolás Maduron hajottama parlamentti, joka oli vapailla vaaleilla valittu, toisin kuin nykyisin Venezuelassa toimiva edustajisto, joka valittiin kansanäänestyksellä, mutta ehdolla oli vain Maduron liittolaisia.

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) pääsihteeri Luís Almagro on ilmaissut Twitterissä tukensa Gaudólle väliaikaisena presidenttinä, kuten Venezuelan perustuslaki sanoo. OAS ei ole tunnustanut Maduron hallintoa. OAS:ssä on 34 maata.

Toivottavasti EU:n maat ja erityisesti Suomi antaisivat tukensa Juan Guaidolle. Kuuntelin tänään CNN:n keskusteluohjelmia, joissa eri asiantuntijat arvioivat Venezuelan uutta tilannetta. Yksi asiantuntijoista oli sitä mieltä, että Venezuelan perustuslain mukaan Guaidón asema on nyt kuin vaaleilla valittu presidentti, joka odottaa vain astuvansa virkaan. Guidó pitäisi vannoa virkaan parlamentin edessä. Sitä ei ole vielä tehty ja ehkä turvallisuussyistä. Pelko on se, että Maduro vangitsisi Guaidóa ja muita parlamentin jäseniä. Jos Maduro tekisi näin, se olisi tuomionsa julistus ja jos hän, ei tee mitään, kohta hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luopua anastamasta vallasta.

Moni ystävä, joka seuraa Venezuelan ja Nicaraguan tilannetta toivoo, että Maduron kaatuminen vaikuttaisi ratkaisevasti Nicaraguan kriisin ratkaisemiseen. Varmasti on paljon mitä moni meistä ei tiedä. Yhdysvalloissa on joulukuun lopussa hyväksytty Nica-Magnitsky –Act –laki, jolla suljetaan Ortegan hallinnon rahavirrat. Tiettävästi Yhdysvaltojen hallinnossa on lista sadasta nicaragualaisesta virkamiehestä, joihin lain seuraukset vaikuttaisivat suoraan. Ilmeisesti tämän seurauksena Nicaraguassa on viime päivinä nähty sellaista, mitä oli Ortegan hallinnon vastustajien unelmissa.

Sanotaan, että tänä päivänä saamme lukea maailman tapahtumista reaaliaikaisesti. Se ei aina pidä paikkaansa. Viime perjantaina luin nicaragualaisten tiedotusvälineiden nettisivuilta, että Nicaraguan korkeimman oikeuden tuomari Rafael Solís oli eronnut tehtävästään ja samalla hän kritisoi kovin sanoin Ortegan hallintoa. Solisin mukaan Ortega ei halua neuvotella. Hän on vastuussa ihmisoikeusrikoksista, hänen maassaan poliittisia vankeja on tuomittu epäoikeudenmukaisesti ja maa ajautuu sisällissotaan Ortegan tahdon mukaisesti. Tänään oli ilo lukea uutinen asiasta Yleisradion verkkosuvuilta. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Tämä tuomari on ollut yksi Ortegan neuvonantajista ja hän on jopa ollut Ortegan ja Murillon häissä bestmanina.


Solisin eroa on pidetty Nicaraguassa ja muuallakin merkittävänä irtiottona. Solís ei ole ainut korkea virkamies joka on eronnut. Paikallislehdet kertovat, että Nicaraguan pankin pääjohtaja Victor Urcuyo on jättänyt tehtävästään. Urcuyo on ollut tehtävässään vuodesta 2004. Uutinen Urcuyon erosta tuli julkisuuteen Amerikan valtioiden järjestön USA:n edustajalta Carlos Trujillolta. Varmasti Trujillo tietää mistä puhuu. Ortega ja Ortegan lähipiiri neuvottelee suljetuin ovin Yhdysvaltojen edustajien kanssa. Ortega ei halua neuvotella nicaragualaisten kanssa. On selvää, että näin ei voida jatkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset