Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Venezuelan presidentti Nicolás Maduron jatkokausi alkaa protesteillä

Tänään Venezuelassa Nicolás Maduro vannoo virkavalansa. Kuten edellisessä postauksessa sanoin, 13 Amerikan maan ulkoministeriä kehottavat Maduroa luovuttamaan valtaa Venezuelan aidolle parlamentille. Maduro ei ole suostunut siihen, vaan eilen uhkaili kyseisiä maita kovilla toimenpiteillä. Ecuador on vetänyt suurlähettiläänsä Venezuelasta.

Venezuelan kaduilla on taas nähty protesteja, joihin Maduro vastaa taas voimakeinoin rikkoen venezuelalaisten kansalaisoikeuksia.

Amerikan valtioiden järjestö (OAS) yli kolmekymmennen maiden edustajat kokoontuvat tänään pohtimaan Venezuelan tilannetta. Tulossa on kovia kannanottoja Maduron hallintoa vastaan. Saattaa olla, että myös OAS:n maat eivät tunnusta Maduron hallintoa.

Tietävästi Maduron juhlaan osallistuvat vain Kuuban, Bolivian, El Salvadorin ja Nicaraguan presidentit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Venezuelassa näemme, minkälaisia ovat sosialismin hedelmät (ja tällä en tarkoita sosialidemokratiaa). Valtaan päästiin ensin avokätisillä lupauksilla. Valta säilytettiin jakopolitiikalla, jakelemalla erilaisia etuuksia ja lahjuksia yli talouden kantokyvyn. Kun se tie oli kuljettu loppuun ja talous romahtanut, valtaan tarraudutaan nyt asein.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venezuelan talousromahdus on uskomaton tarina ahneudesta, vallanhimosta ja typeryydestä. Esimerkki sosialismista.

Valtavien öljyvarojensa avulla Venezuela onnistui tuhoamaan maansa talouden. Venezuelan öljyvarat ovat suuremmat kuin Venäjän ja Saudien yhteensä. Venezuelalla on 60 kertaa enemmän öljyä kuin Norjalla. Verratkaa talouksia !

Öljy-yhtiön toiminta on vaikeuksissa myös siksi, että sieltä irtisanottiin 18 000 henkeä.

Vallankumouksen jälkeen öljytuotannon ammattilaiset ja erikoisosaajat irtisanottiin ja tuotannon vastuu siirrettiin upseereille. Myös kansainvälisesti tehokkaat ja modernit öljyporukseen liittyvä teknologia laitettiin pannaan, koska ne tulivat kapitalistisista maista. Maailamn suurin öljyntuottaja USA on Maduron pahin vihollinen.

Seuraavaksi sosialismi myös Venezuelassa, kuten muissakin sosialistisissa ja kommunistisissa maissa, sortui valtavaan korruptioon. Maduron hallinto, öljytuotannon johtajat ja upseerrit ovat siirtäneet miljardeja dollareita maasta veroparatiiseihin.

Venezuela kuuluu OPEC maihin. Maailmman kolmanneksi suurin öljyntuottaja Venäjä tekee OPEC:n kanssa kulisseissa myyräntyötä estämällä Venezuelaa teknisesti ja taloudellisesti pääsemästä jaloilleen öljyntuottajana. Sehän olisi vahingoksi öljyn maailmanmarkkinahinnalle ! Putin veljeilee teatraalisesti Maduron kanssa, mutta tekee kaikkensa, että Venzuela ei nouse ahdingosta pilaamaan Venäjän öljynvientiä !

Käyttäjän amgs kuva

Tiedoksi, että hetki sitten Amerikan valtioiden järjestön pysyvä neuvosto on päättänyt olla tunnustamata Maduron hallintoa.
Edelliselle kommentoijille sen verran vain, että Venezuelan sosialismi on vain Venezuelan valtapitävien jargonia. Venezuelan sosialismilla ei ole tekemistä sosialismin kanssa vaan se on pienen piirin palvelukseaaa oleva erittäin korruptoitunut ja populistinen systeemi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Venezuelan sosialismilla ei ole tekemistä sosialismin kanssa ...." Tavallaan olet oikeassa. Sosialismin nimellä on pystytetty lukuisia populistisia korruptoituneita diktatuureja. Kun sosialismista keskustellaan (tai kinastellaan), ja sen vastustaja nostaa varottavaksi esimerkiksi Venezuelan, Neuvostoliiton, Maon Kiinan tai PolPotin Kamputsean, jokseenkin vakioinen vasta-argumntti on, että se systeemi ei ollut sosialistinen, vaan sillä nimellä kulkeva korruptoitunut diktatuuri. Mutta onko sitten onnistuttu pystyttämään sosialistista järjestelmää joka olisi sekä sosialistinen, että menestyksellinen?

Käyttäjän amgs kuva

Olet oikeassa. Sosialismin käsitte vaihtelee. Tuskin kaikki ihmiset, varsinkin Kuubassa, Nicaraguassa ja Venezuelassa tietävät mitä sosialismi on ja mitä sosialismilla tarkoitetaan kyseisten maiden johtajien puheissa. Kyllä retoriikassa puhutaan työntekijöiden diktatuurista, joka sitten on muuttunut pienen etupiiriinsä diktatuuriksi. Kuubassa ja nyt Venezuelassa kaikkien yhtäläiset oikeudet tarkoitta kaikkien, paitsi eliitin köyhyyttä. Sellainen sosialismi tai totalitarismi on tuomittu epäonnistumaan. Sosialismi on toteutunut lähinnä Pohjoismaissa ja nyt täälläkin luovutaan pikkuhiljaa siitä, antaen tilaa kasvottomien markkinavoimien totalitarismille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset