Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Latinalaisen Amerikan kieroutuneet "demokratiat"

  • Toimittaja Lucía Pineda on vangittuna. Hän nukkuu lattialla ja saa ruokaa muilta vangeilta.
    Toimittaja Lucía Pineda on vangittuna. Hän nukkuu lattialla ja saa ruokaa muilta vangeilta.
  • Toimittaja Miguel Moraa syytetään vihan ja väkivallan lietsonnasta sekä terrorismin tukemisesta.
    Toimittaja Miguel Moraa syytetään vihan ja väkivallan lietsonnasta sekä terrorismin tukemisesta.
  • Bolivian, Venezuelan, Nicaraguan ja Kuuban liput.
    Bolivian, Venezuelan, Nicaraguan ja Kuuban liput.

Latinalaisessa Amerikassa on neljä maata, jotka ovat kuin mustia aukkoja demokratian taivaalla. Venezuela, Nicaragua, Kuuba ja Bolivia ovat kuin mustia aukkoja; eivät siksi, että emme tiedä mitä niissä maissa tapahtuu, vaan siksi, että tiedämme niin paljon kielteistä niistä maista. Vika ei ole uutisoinnissa, vaan heissä jotka ovat niitä kielteisiä uutisia aiheuttaneet, eli valtaa pitävissä politiikoissa. Latinalaisessa Amerikassa on myös muita maita, joiden demokratia on heikkoa. Esim. Hondurasissa, Guatemalassa ja jopa Kolumbiassa.

 

Poliitiikassa pitäisi olla vastuullisia tekijöitä. Vastuun kanto on poliitikon tärkeä ominaisuus. Toinen tärkeä ominaisuus on taito kuunnella ja toteuttaa kansan tahtoa. Kuubassa, Nicaraguassa, Boliviassa ja Venezuelassa politiikkojen vastu on hyvin kapea, ja kansan tahtoa ei kuunnella. 

 

Boliviassa

Aloitetaan eteläisestä Boliviasta. Evo Morales on ollut vallassa vuodesta 2006 ja hänet on valittu vaaleilla 3 kertaa. Nyt Evo Morales on sitä mieltä, että hänen tulisi pyrkiä vielä neljännelle kaudelle. Bolivian perustuslain mukaan istuva presidentti voi asettua uudelle ehdolle vain kerran. Boliviassa perustuslakia on muutettu Moralesin tahdon mukaisesti. Vuonna 2016 bolivialaiset äänestivät Moralesin jatkopyrkimyksiä vastaan.  Nyt joulukuun alussa Bolivian oikeus kuitenkin on sitä mieltä, että Morales saa asettua ehdolle. Bolivian pääkaupungissa La Pazissa oli suuria mielenosoituksia Moralesia jatkopyrkimyksiä vastaan, joista suomalaisissa tiedotusvälineissä ei uutisoitu laisinkaan.  Morales on ollut melkein hallintonsa ensimmäisistä metreistä lähtien Venezuelan ja Kuuban liittolainen. Tällä hetkellä Morales on yksi Nicaraguan Ortegan harvoista tukijoista.  

 

Venezuelassa

Tänä vuonna toukokuussa Venezuelassa oli presidenttivaalit. Istuva presidentti Nicolás Maduro voitti vaaleissa ja jatkaa toisen kuuden vuoden kauden presidenttinä. Maduro voitti lähes 68 prosentilla äänistä. Lähin haastaja, opposition ehdokas Henri Falcon, sai noin 21 prosentin ääniosuuden. Venezuelan presidentinvaalit olivat kaikkea muuta kuin demokraattisia. Varteenotettavilta oppositioehdokkailta evättiin mahdollisuudet osallistua reiluihin vaaleihin. Nicolás Maduron uusi presidenttikausi alkaa 10. tammikuuta.  

 

Nicaraguassa

10. tammikuuta Nicaraguassa on toimittaja Pedro Joaquín Chamorro Cardenalin kuolipäivä. Cardenal oli maan tärkein lehden La Prensan päätoimittaja ja Anastasio Somozan diktatuurin kova vastustaja. Vuonna 1978 Somozan käskystä Chamorro Cardenal ammuttiin kadulla. Chamorro Cardenalin leskestä, Violeta Barrios de Chamorrosta, tuli Nicaraguan ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti. Heidän lapsestaan tuli yksi Nicaraguan terävimmistä ja tunnetuimmista toimittajista, joka nyt taistelee oman Confidencial-lehtensä kautta Daniel Ortegan hallintoa vastaan. Carlos Fernando Chamorro Barrios on nyt Ortegan hallinnon ahdistelema ja sortama. Nicaraguan Ortega on, kuten Nicolás Maduro ja Evo Morales, sellainen presidentti joka ei kuuntele kansan tahtoa. Huhtikuusta lähtien nicaragualaiset ovat vaatineet Ortegan vallasta luopumista. Vastauksena Ortega on tiukentanut otettaan. Moni Nicaragualainen nyt on toivonut joululahjana Ortegan ja hänen vaimonsa viemistä kansainvälisen ihmisoikeustuomiostuimen eteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. 

 

Viime viikolla Amerikan valtioiden ihmisoikeusjärjestön raportti toteaa sen, mitä nicaragualaiset ovat todistaneet: Ortegan hallinto on syyllistynyt ihmisoikeusrikoksiin. Rikokset ihmisoikeuksia vastaan jatkuvat. Laittomat pidätykset ja vaino toimittajia ja eri mieltä vastaan ovat saaneet uusia ennennäkemättömiä ulottuvuksia. Kahta toimittajaa syytetään vihapuheesta ja terrorismin tukemisesta! Opposition tiedotusvälineitä on suljettu. Ihmisoikeusjärjestöjä on poistettu rekistereistä ja kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä on poistettu maasta. Huomenna 27.12 Amerikan valtioiden järjestön edustajat kokoontuvat ylimääräiseen hätäkokoukseen Nicaraguan kriisin takia. Näyttää nyt siltä, että Daniel Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo haluavat tehdä Nicaraguasta samanlaisen "kieroutuneen domokratian" kuin Kuubassa ja Venezuelassa valitsee. Minusta Nicaraguan kohdalla neuvottelutie Ortegan hallinnon kanssa on sulkeutumassa. Ortega ei ymmärrä muuta kieltä kuin voimaa. Totean näin surullisena, koska nicaragualaiset eivät ansaitse murheita tai verenvuodatuksia. Nykyinen tilanne ei voi kuitenkaan jatkua kuten nyt 8 kuukauden aikana on ollut.

 

Kuubassa

Kuubassa oli muutama viikko sitten "vaaleja". Niitä "vaaleja" ei voi edes hyvällä tahdolla kutsua demokraattisiksi. Edustettuina oli vain ja ainoastaan yksi puolue, Kuuban kommunistinen puolue. Kaikki ehdokkaat oli valittu etukäteen tuon puolueen sisällä. Noita "demokraattisia" vaaleja on ollut Kuubassa jo melkein 60 vuoden aikana. Kuuban vallankumous täyttää 1.1.2019 60 vuotta! Maailma jatkaa katsomalla hiljaa sivusta, kuinka kuubalaisten ihmisoikeuksia poljetaan. 

 

Kuubassa kaikki instituutiot ja järjestöt on valjastettu palvelemaan yhden puolueen eliitin intressejä. Sama mallli toistuu  nyt Venezuelassa, Boliviassa. Nicaraguaa ollaan viemässä siihen suuntaan. Kuuban tilannetta voidaan kuvailla yhdellä lauseella: Kuuba on maa, jossa jopa Cuba libre -juoma on kielletty. 

 

Kaikesta huolimatta, hyvää 2019!

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: Las "democracias" torcidas de América Latina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pidätkö sattumana sitä, että nuo neljä maata ovat juurikin Latinalaisen Amerikan neljä sosialistista maata ja meidän uutislähteemme ovat maissa (lähinnä USA:ssa), jotka pitävät sosialismia jo sinällään ihmisoikeuksien (kapitalistien oikeuksien) vastaisena?

Hyvää Uutta Vuotta 2019 Sinulle, Ana!

”Länsimainen vapaus” tarkoittaa rahanvaltaa

Diktatuuri ja diktatuuri

Käyttäjän amgs kuva

Nicaraguassa tapahtuneet ihmisoikeusrikokset eivät ole kansalaisjärjestöjen tai/ja ihmisoikeusjärjestöjen tarinoita vaan mielenosoituksissa olevien nicaragualaisten todistamia. Kaikkea ei voida kuvamanipulatiolla toteuttaa. Nicaraguan, Kuuban ja Venezuelan vankiloissa olevien mielipidevankien alkeelliset olot eivät ole USA:n suurlähetystöjen keksimiä vaan omaisten ja vankien kuvaamia.

Nicaragua ei ole sosialistinen maa vaan kapitalistinen. Ortega menetti suuromistajien ja katolisen kirkon tukea typerillä rikoksilla. Ortega on rikollinen, kuten Madurokin on. Niin Nicaraguassa kuin Venezuelassa mielenosoittajia on tapettu julmasti ja syylliset ovat vallassa. Bolivia on tilanteessa, josa Nicaragua oli vielä vuosi sitten. Kaikki oli jotenkin "hyvin", vaikka opposition tilaa kavennetiin jatkuvasti. Moni meistä hölmösti hiljaisuudessa tuki Ortegaa. Se oli vakava virhe. Hyvä kysymys on miksi niin sanotusti "vasemmistolaiset" hallitukset sortuvat totalitarismiin. Olen asunut totalitaristisessa maassa ja en suositele kenellekään muuttamaan sinne.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Latinalaisessa Amerikassa on neljä maata, jotka ovat kuin mustia aukkoja demokratian taivaalla. Venezuela, Nicaragua, Kuuba ja Bolivia ovat kuin mustia aukkoja"

Noita "mustia aukkoja demokratian taivaalla" on kyllä tuolla suunnalla huomattavasti enemmän ja pääosin ongelmat johtuvat maiden ulkoisista, ei sisäisistä asioista.

"; eivät siksi, että emme tiedä mitä niissä maissa tapahtuu, vaan siksi, että tiedämme niin paljon kielteistä niistä maista. Vika ei ole uutisoinnissa, vaan heissä jotka ovat niitä kielteisiä uutisia aiheuttaneet, eli valtaa pitävissä politiikoissa."

Jos ne kielteiset uutiset perustuvat amerikkalaismedioiden organisoimaan raskaaseen propagandaan ja disinformaatioon, niin kuin suuri osa niistä kielteisistä uutisista perustuukin, niin ne uutiset ovat merkityksettömiä.

Ylivoimaisesti suurin osa Latinalaisen Amerikan ongelmista on Yhdysvaltojen kylvämän terrorin aiheuttamaa: Yhdysvallat on viimeisen yli sadan vuoden ajan terrorisoinut aluetta laittomilla vallankaappauksilla, terroristijärjestön tukemisilla, invaasioilla, false-flag iskuilla ja vastaavilla. Amerikkalaiset valemediat ja muut vasemmistovastaista disinformaatiota tuottavat tahot suoltavat jatkuvana virtana tekaistuja syytöksiä ja ovat perinteisesti syyttäneet vasemmistohallituksia asioista joiden kanssa näillä ei ole osaa eikä arpaa.

Se, että CIA - eli Yhdysvaltojen hallitus - organisoi false-flag iskuja ja levittää disinformaatiota Latinalaisessa Amerikassa mustamaalatakseen vasemmistoryhmittymiä , tarkoittaa luonnollisesti sitä, että ainoastaan CIA:ta - eli Yhdysvaltojen hallitusta - voi syyttää noiden tekojen seurauksista.
https://www.globalresearch.ca/53-admitted-false-fl...

Amerikkalaisilla on erityisen katkera suhde Kuubaa kohtaan ja se on ainutlaatuinen koko maailmassa, sillä ainoastaan amerikkalaiset tuntevat sen laatuista psykoottista vihaa Kuubaa kohtaan. Asia, jota kannattaa pitää esillä on se, että amerikkalaisia ei kiinnosta vähääkään Kuuban ihmisoikeustilanne sillä he itse tukevat moninkertaisesti pahempia hirmuhallintoja ympäri maailmaa. Ainoa "rikos" jonka Kuuba on tehnyt Yhdysvaltoja kohtaan on se kun he kehtasivat Sikojenlahdella puolustaa maataan Kennedyn toimeenpanemaa laitonta hyökkäystä vastaan. Amerikkalaiset eivät vieläkään ole toipuneet tuosta nöyryytyksestä ja ovat edelleen katkeria siitä että Kuuba ei ole Yhdysvaltojen hallussa.

Kuuba on suhteellisen hyvinvoiva maa moniin muihin, varsinkinkin niihin Yhdysvaltojen tuhoamiin ja terrorisoimiin maihin kuten Haitiin, El Salvadoriin ja Hondurasiin verrattuna. Amerikkaan kallellaan olevat valtamediat jauhavat ainoastaan Kuubasta ja Venezuelasta mutta eivät koskaan näistä Yhdysvaltojen tuhoamista maista. Obaman hallituksen vuonna 2009 organisoima vallankaappaus Hondurasissa on myös näitä viimeisiä esimerkkejä Yhdysvaltojen imperiumiprojektista Latinalaisessa Amerikassa. Hillary Clinton oli merkittävässä osassa vallankaappauksen organisoinnissa, mikä on sekin asia josta "totuudenmukaiset" länsimaiset valtamediat ovat täysin vaienneet. Amerikan demokraatitkin mystisesti unohtivat tuon vuoden 2016 presidentinvaaleissa ja mainostivat Clintonia suurena hyväntekijänä:
http://america.aljazeera.com/opinions/2014/9/hilla...

Jos sitäpaitsi jossain Latinalaisen Amerikan maassa pääsisi demokraattisesti valtaan sellainen hallitus, josta Yhdysvallat ei pidä, niin Yhdysvallat lähtisi välittömästi organisoimaan maahan laitonta vallankaappausta. Demokratian luomiseksi siis välttämättömin toimenpide olisi se, että Yhdysvallat ajettaisiin pois Latinalaisesta Amerikasta lopullisesti, mikä on helpommin sanottu kuin tehty vaikka jenkkien vaikutusvalta tuolla alueella onkin selkeästi vähentynyt 1970-lukuun verrattuna. Tämä on kuitenkin se asia mihin mediassakin pitäisi keskittyä, ei mihinkään satunnaisiin ja puolueellisesti valikoituihin vasemmistohallitusten tekemiin virheisiin.

Käyttäjän amgs kuva

Mitä sanottavana olisi mainituista maista unohtaen USA:n toimia? Maduron, Ortegan, Castrojen ja Moralesin tekemiä rikoksia ei voida selittää tai hyväksyä sillä perusteella, että jossain muualla on joku hallitus joka tekee rikoksia.

Kirjoituksessani en keskity kyseisten maiden ulkomaisiin suhteisiin. Toki siitäkin olisi paljon kirjoitettavana. Esimerkiksi Nicaraguan tapahtumissa yhtä lailla Kuuban ja Venezuelan hallinnoilla on tekemistä kuin USA:n. Miksi USA:n imperialismi on paha ja Kuuban, Venezuelan ja jopa Venjän imperialismi ei?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kuubahan hiljattain vähensi "imperialismiaan" kun se veti lääkärinsä pois Brasiliasta.

Tässä muuten pari mielenkiintoista haastattelua/keskustelua:

Conversando con Correa: Luiz Inácio Lula da Silva:

https://www.youtube.com/watch?v=tGB84v3_vRw

Conversando con Correa: Dilma Rousseff:

https://www.youtube.com/watch?v=heJLFrwoaQw

Tässä yksi hyvä kirja:

Paulo Freire: Pedagogy of the Oppressed

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Kuuba sai noiden lääkäreiden tmiljoonaa dollaria! Mitä lääkärit itse saivat? Nälkäpalkan. Ilman Brasilian Jair Bolsonaron kritiikkiä ohjelma olisi jatkunut. En pidä Bolsonaron ajatuksista, mutta kuubalaisten lääkäreiden kohtalosta olin samaa mieltä. Kuka suomalainen lääkäri lähtisi Brasiliaan töihin ansaitsemaan 30% brasilialaisen kollegan palkasta?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #6

Suurin osa noista kuubalaisista lääkäreistä ymmärtää saaneensa koulutuksensa maksutta ja pitävät ihan asiaan kuuluvana, että heidän on annettava yhteiskunnalleen jotain takaisin sen hyvästä — juurikin lääkärinpalveluksensa tai, jos tekevät työtä ulkomailla, siitä tulevan rahallisen korvauksen.

Nyt Brasilian uuden presidentin ideologisen sosialisminvastaisuuden ansiosta kymmenet tai sadattuhannet, mahdollisesti miljoonat, köyhät brasilialaiset jäävät ilman lääkärinpalveluja. Ja presidentit, jotka eivät USA:aa miellytä, laitetaan vankilaan milloin milläkin tekosyyllä.

Mutta juuri noilla toimilla Brasilia välttää tulemisen leimatuksi Latinalaisen Amerikan "mustaksi aukoksi".

Dilma Roussef kertoo tuossa aiemmassa kommentissani linkittämässäni keskustelussa, että kun köyhien oloja parannetaan, niin köyhät luulevat olojen parenemisen olevan Jumalan ansiota tai henkilön omien tekojen ansiota tai perheen ja sukulaisten ansiota. Hallituksen toimilla köyhät eivät näe olevan mitään yhteyttä siihen, millaiset olot maassa vallitsee. (Tuosta tehtin ihan tieteellinen tutkimus sen jälkeen kun hallitus oli toimillaan parantanut köyhien tilannetta maaseudulla esimerkiksi juurikin koulutuksen ja terveydenhoidon saralla. Paulo Freiren kirja käsittelee tämänkaltaisia ilmiöitä yleisemmällä tasolla.)

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

“Suurin osa noista kuubalaisista lääkäreistä ymmärtää saaneensa koulutuksensa maksutta ja pitävät ihan asiaan kuuluvan.” Uskoisin puheisiin sosialismin antamasta maksuttomasta koulutuksesta, jos en lisi itse omin nahoin kokenut sellaista hyvyyttä. Toki arvostan mahdollisuutta, mutta Kuubassa opiskelijat tekevät joka päivä ”vapaehtoistyötä”. Esimerkiksi meidän koulussa työskentelemme päivittäin noin 5 tuntia palkatta, tahtoisimme tai emme, erittäin hankalissa olosuhteissa, paistoi tai satoi. Teimme maataloustöitä sairaanakin, hikoilimme, itkimme, mutta meidän piti maksaa sosialismille. Meidän pakkotyön vastustaminen olisi tehnyt meistä vastavallankumouksellisia, ei toivottuja, epäkiitollisia. Maksoimme kovaa hintaa opiskelusta.. Kiitän kuubalaisi, mutta en missään nimessä johtajia epäoikeudenmukaisestasysteemista, johon kuubalaiset eivät voi vaikuttaa, jos ovat eri mieltä ja moni on eri mieltä, mutta ei voi sitä sanoa mitään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #9

"Kuubassa opiskelijat tekevät joka päivä ”vapaehtoistyötä”. Esimerkiksi meidän koulussa työskentelemme päivittäin noin 5 tuntia palkatta, tahtoisimme tai emme, erittäin hankalissa olosuhteissa, paistoi tai satoi. Teimme maataloustöitä sairaanakin, hikoilimme, itkimme, mutta meidän piti maksaa sosialismille. Meidän pakkotyön vastustaminen olisi tehnyt meistä vastavallankumouksellisia, ei toivottuja, epäkiitollisia. Maksoimme kovaa hintaa opiskelusta."

Toisin oli meillä opiskelijoilla Suomessa. Töitä emme tehneet ensinkään. Nauroimme, biletimmme, ryyppäsimme. Kiltit ja hyväntahtoiset pankkiirit lainasivat meille rahaa elämämme maksamiseen. Ja sitten kun valmistuimme, rahastimme pirusti omalla ammattitaidollamme, rikastuimme jne... Sehän on sitä ihanaa kapitalistista vapautta, jota jokaisen pitäisi kokea...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun valkoinen mies tunkeutui Amerikkaan, Pohjois-Amerikkaan muutti Pohjois-Euroopasta talonpoikia jotka saivat suuret tilansa joita alkoivat viljella ja hallinto oli pohjoismainen, demokraattinen. Tuhannet sheriffi-elokuvat kertovat tästä kulttuurista.

Etelä-Amerikkaan muutti Italiasta ja Espansjasta kartanoherroja alustalaisineen. Sinne siis pesiytyi feodaalinen järjestelmä.

Äärimmäisissä tilanteissa ihmispolo yrittää ns. sosialismista taloutta. Olihan Pohjois-Amerikassa suomalaisten Sointula.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Listasta unohtui Brasilia. Sikäläinen presidentti mm. sanoi eräälle lakinaiselle, ettei viitsi edes raiskata tätä, koska tämä ei ole sen arvoinen. Ja Pinochet ei tappanut tarpeeksi ihmisiä jne. Iolman muuta Brasilia mukaan listaan.

https://en.wikiquote.org/wiki/Jair_Bolsonaro

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset