Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Huhtikuusta joulukuuhun

  • Suomi-Nicaragua -seuran keräykset.
    Suomi-Nicaragua -seuran keräykset.

Nicaraguan kriisi on kestänyt 8 kuukautta, talous sukeltaa ja Ortega kiristää otteensa. Nicaraguassa ei ole hyvää hallintoa vaan maata ohjataan lain ulkopuolelta. Suomen kehistysyhteistyö Nicaraguaan kesti 30 vuotta. Se päättyi vuonna 2008 (2012). Yksi Suomen kehitysyhteistyön sektoreista Nicaraguassa oli hyvä hallinto. Ortega on laittanut Nicaraguan kehittyneen hyvän hallinnon viemäriin. Kaikki valtion instituutiot palvelevat Ortegan tahtoa. Eri valtion virkoja on ”siivottu” ja laitettu omia kannattajia palvelemaan vallassa olevia.

Jos olet Ortegan kanssa eri mieltä siitä, että hänen pitäisi pysyä vallassa maksoi mitä maksoi, olet toisen luokan kansalainen ilman oikeutta. Itsenäiset tiedotusvälineet, toimittajat ja katolinen kirkko ovat Ortegan hallinnon ja kannattajien lokakampanjan ja ahdistelun kohteina. Viime päivinä Ortega on takavarikoinut eri kansalaisjärjestöjen omaisuutta, mutta myös kahden yrityksen omaisuutta Nicaraguan lainsäädäntöä rikkoen.

Kriisin ensimmäisistä hetkistä lähtien olen seuranut erilaisia paikallisia, mutta myös kansainvälisiä lähteitä. Kahdeksan kuukauden aikana ainakin kerran viikossa, olen kirjoittanut tähän blogiin Nicaraguan kriisistä. Tämä on ollut kipeä tie, joka valitettavasti jatkuu. Se on ollut kipeä erityisesti niille nicaragualaisille, jotka ovat menettäneet läheisensä tai vapautensa. Arvioiden mukaan vankiloissa on 600 poliittista vankia. Se ei voi olla ikuinen. Kiitos Nicaraguan tilanteesta kiinnostuneille lukijoille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mikkish kuva
Mikael Hernesniemi

Olen tällä hetkellä Nicaraguassa matkustelemassa ja tilanne näyttää turismisektorilla todella lohduttomalle. Hostellit, ravintolat ja matkaoperaattorit ovat hätää kärsimässä, kun käyttäjiä ei ole. Aikaisemmin Nicaraguassa vieraili yli miljoona turistia vuodessa, mutta tällä hetkellä täällä ei näytä olevan juuri ketään. Tyhjää. Tilanne näyttää reissaajan silmin hyvin erikoiselta.

Reppureissaajalle tämä tietysti on oiva aika maassa käydä: infra on pystyssä, mutta hinnat on roimasti alennettu; ja ne uskomattomat kohteet, jotka aikaisemmin olivat turisteja täynnä, niihin voi nyt suunnata täysin yksin. Lisäksi kaduilla on turvallista liikkua. Ortega on kieltänyt poliittisen protestoinnin (joka on tietty kansainvälisen oikeuden vastaista), joka näyttää rauhoittaneen kadut. Olen myös keskustellut hiukan paikallisten kanssa tilanteesta ja Ortegallekin löytyy kannattajansa.

Suomen ulkoasiainministeriö sanoo, (kuten monen muidenkin maiden ministeriö), että pitäisi välttää turhaa matkustamista Nicaraguaan. Ymmärrän sen hyvin. Tilanne voi eskaloitua nopeasti, vaikka kaduilla on tällä hetkellä rauhallista. Silti matkustustiedote on minusta liian jyrkkä, joka vaikuttaa niin monen ihmisen toimeentuloon. Tämä on poliittinen kriisi, joka ei kohdistu matkailijoihin. Täällä pätee matkailijoille sama varoitus kuin muissakin Väli-Amerikan maissa: Vältä suuria väkijoukkoja.

Hyvä, että tuot Nicaraguan tilannetta esille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset