Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Valtuustoaloite koulupäivän myöhäistämisestä ja aikataulujen yhdemukaistamisesta

  • Koululaisten joulukalenteri.
    Koululaisten joulukalenteri.

Lohjan kaupunginvaltuusto

Valtuustoaloite

Myöhäistetään koulupäivät alkamaan aikaisintaan yhdeksältä ja suunnitellaan koulupäivät niin, että koululaisilla olisi mahdollisimman yhdenmukaiset aikataulut

Esitän, että Lohjan lasten, nuorten ja perheiden lautakunta ohjeistaa Lohjan kouluja noudattamaan opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän suositusta vuodelta 2015, jonka mukaan koulupäivien tulisi alkaa vasta yhdeksältä.

Nykyisin Lohjan kouluissa koulupäivä alkaa vaihtelevasti. Kuljetusoppilaiden päivä alkaa paljon aikaisemmin, esimerkiksi Ikkalasta Oinolan yläasteelle kuljetettavilta koululaisilta noin klo 7.15. Ala-asteen kouluissa on enemmän vaihtelevuutta.

Aikaiset kouluaamut eivät ole parhaita mahdollisia varsinkaan murrosikäisille koululaisille. Ne voivat heikentää nuorten oppimista. Liian vähäisellä unella on tutkitusti vaikutusta vireyteen, oppimiseen ja koulumenestykseen. WHO:n koululaistutkimuksen mukaan suomalaisista yli 15-vuotiaista yli 70 % menee nukkumaan klo 23 tai myöhemmin.

Vaihtelevuus koulunpäivien aikatauluissa saattaa sekin aiheuttaa lapsille rauhattomuutta ja hankaloittaa perheiden arjen suunnittelua.

 

Lohjalla 12.12.2018

 

Ana María Gutierrez Sorainen

Muut allekirjoittajat:

Leena Levonperä

Teija Ristaniemi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset