Nicaraguan kriisin eri vaiheet

Noin viisi kuukautta sitten kun Amerikan valtioiden ihmisoikeusjärjestön edustajat raportoivat julkisuuteen Nicaraguan kriisista, yksi johtopäätöksistä oli se, että Ortegan hallinnon sorrolla oli ollut siihen asti eri vaiheita.

Ensin sandinistisen puolueen nuorisojärjestöaktiivit kävivät huhtikuussa sosiaaliuudistuksia vastaan mieltä osoittaneiden ihmisten kimppuun. Seuraavina päivinä, kun mielenosoitukset jatkuivat, Ortegan hallinto lähetti aseistetut puolisotilaalliset ja poliisit jahtaamaan mielenosoittajia. Huhtikuussa, toukokuussa ja kesäkuussa satoja mielenosoittajia kuoli ympäri maata. Kesäkuusssa ja varsinkin heinäkuussa, Ortega lähetti omia joukkoja eri tiensulkujen ja barrikaadien ”siivousoperaatioon”. Ortegan ”siivousoperaatio” vaati satoja uhreja. Uhrit olivat etupäässä nuoria Ortegaa vastustavia mielenosoittajia.

Ortegan ”siivousoperaation” jälkeen alkoi vaino eri mieltä olevia vastaan. Satoja ihmisiä vietiin vankiloihin tai pidätettiin laittomasti. Ortegalle lojaali parlamentti hyväksyi terrorisminvastaisen lain, jolla jokaisesta eri mieltä olevasta, joka osoitti mieltä tai osallistui jollain tavoin mielenosoituksiin on tuomittu muun muuassa terrorismista. Heinäkuusta lähtien moni opettaja, lääkäri tai muissa valtion viroissa työskenteleviä erotettiin tehtävistään. Tuhansia nicaragualaisia on paennut terroria ulkomaille.

Silloin kun Amerikan valtioiden ihmisoikeusjärjestön edustajat puhuivat eri Ortegan hallinnon sorron vaiheesta, kertoivat, että yksi tulevista vaiheista oli vainon voimistuminen toimittajia ja tiedotusvälineitä ja toisinajattelijoitta vastaan. Kriisin ensimmäisistä päivistä lähtien moni toimittaja on kärsinyt jopa väkivaltaa. Toimittaja Ángel Gahonan kuolema videokameroiden edessä ei unohdu. Toimittajia on hakattu, heidän kameransa ja muuta omaisuutta on viety ilman selityksiä. Eri televisiokanavien signaalia on suljettu tai pakotettu lähettämään Ortegan puoluetapahtumia suorana silloin kun presidenttipari päättää. Olen aiemmin kertonut kuinka viime päivinä toimittajapariskunta Veronica Chávez ja Miguel Mora ovat joutuneet melkein joka päivä poliisien pidättämiksi. Yksi poliisi on jopa uhkailut Moraa ja hänen perhettään.

Päättyvällä viikolla Nicaraguan parlamentti on poistanut yhteensä 8 kansalaisjärjestöä rekistereistä. Kuuntelin sandinistien kansanedustajien perustelut ja yksi perusteluista oli se, että kyseiset kansalaisjerjostot vastustivat hallintoa. Siis oppositiotyötä tekeminen on sandinististen kansanedustajien mielestä rikos!

Yksi lakkatetuista kansalaisjärjestöistä on Fundación del río. Tämä oli se järjestö, joka huhtikuussa kun "Reserva Indio Maíz" -luonnonsuojelualueella oli tulipalo, sanoi, että Ortegan vaimon selitykset, ettei luonnosuojelualueella ole ollut mitään tulipaloa, eivät pitäneet paikkaansa. Myöhemmin on käynyt ilmi, että tulipalo oli totta ja että luonnosuojelualueilla Ortegan kannattajat leikkavat ja myyvät puuta laittomasti. Fundación del Rió -järjestön lakkauttaminen on nähty Ortegan vaimon kostona.

Toinen lakkautetuista kansalaisjärjestöistä on CINCO (Centro de Investigación de las Comunicaciones). Tämä järjestö keskittyy tutkimaan ja tukemaan tiedotusvälineitä, ym. CINCO:n perustaja on arvostettu toimittaja Carlos Fernando Chamorro. Järjestön nykyinen johtaja on Ortegan vankka vastustaja Sofía Montenegro. Carlos Fernando Chamorro on Nicaraguan entisen presidentin Violeta Barrios de Chamorron poika. Vallankumouksen aikana 80-luvulla Carlos Fernando Chamorro toimii sandinistien Barricada-lehden päätoimittajana ja puolueen propagandasta vastaavana johtajana. 90 -luvulla Chamorron ja Ortegan tiet erosivat ja sitä lähtien Carlos Fernando Chamorro on ollut toistuvasti Ortegan hyökkäysten kohteena. Perjantaina Ortegalle lojaalit poliisit saapuivat eri lakkautettujen kansalaisjärjestöjen tiloihin ja veivät kaikenlaista omaisuutta. Poliisit saapuivat myös Carlos Fernando Chamorron omistamaan taloon, joka toimii Confidencial -lehden sekä Esta Semana ja Esta Noche -televisio-ohjelmien toimistona. Poliisit selittivät, että he etsivät CINCOa. Chamorro selitti, ettei CINCO toiminut siellä vaan, että talo oli kolme eri yritysten toimipaikka. Talossa sijaitee myös Chamorron vaimon yrityksen toimisto. Selitykset eivät auttaneet ja poliisit ovat jääneet taloon rikkomaan monta lakia. Tämän päivän Nicaraguassa Ortega ja vaimonsa on se laki. Eilen ilalla katsoin videon kuinka poliisit kohtelevat Carlos Fernando Chamorroa ja muita toimittajia jotka olivat saapuneet poliisien keskustoimistoon kysymään perusteluja poliisien toiminnalle. Vastaus oli iskujoukkojen väkivaltainen reaktio.

Eilen Ortegan hallinto julkaisi määräyksen jonka mukaan lakkautettujen kansalaisjärjestöjen omaisuutta takavarikoidaan ja saatut varat tullaan käyttämään kriisien uhreihin. Olettavasti he tarkoittavat vain sandinistien uhreja. Ortegan hallinto on syrjivä eri mieltä olevia kohtaan.

Samalla Daniel Ortega on ollut perjantaina ja lauantaina Havannassa ALBAn eli bolivariaanisten maiden huippukokouksessa. Vuonna 2004 Hugo Chávezin johdolla perustettiin Amerikan mantereen vasemmistolaisten maiden presidenttien kesken kauppasopimus. ALBAn tärkeimmät jäsenmaat ovat tällä hetkellä Venzuela, Kuuba, Bolivia ja Nicaragua, mukana on pieniä valtioita kuten Surinam. Ortega puhui Havannassa ja pyysi taloudellista apua Venezuelalta. Miten Venezuela voisi auttaa, kun itse venezuelalaiset ovat taloudellisessa suossa? Ortegan pitäisi istua neuvottelemaan ja sopimaan pian ennen kuin Nicaraguasta tulee vielä köyhempi maa kuin Haiti.

Nicaragualaiset yrittäjät ovat olleet huolissaan Nicaraguan taantuvasta taloudesta. Osoitus suuresta huolesta oli viime keskiviikon kokous, jossa maan tärkeimmät yrittäjät allekirjoittivat kirjeen Ortegalle, jossa he vaativat ennenaikaisia vaaleja, poliittisten vankien vapauttamista ja vuoropuhelun käynnistymistä.

Ortega haluaa jatkaa käskypolitiikkansa välittämättä mistään. Ainut tärkeä asia Ortegalle on kuinka hän ja piirinsä pysyvät yhä vallassa. Nicaragua ei ole normalisoitumassa.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu