Ei koskaan enää

Tänään 10.12. vietämme ihmisoikeuksien päivää. Vuonna 1950 YK:n yleiskokous julisti tämän päivän ihmisoikeuksien päiväksi. 10.12 1948 YK:n yleiskokous hyväksyi ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen. Tänä vuonna ihmisoikeuksien julistus täyttää 70 vuotta.

”Ei koskaan enää” oli se keskeisin ajatus, miksi kansakunnat yhdistyivät ja YK syntyi vuonna 1945. "Ei koskaan enää" tuhoisalle sodalle, joka oli vaatinut miljoonien ihmisten hengen. "Ei koskaan enää" Natsi-Saksan suorittamalle juutalaisten järjestelmälliselle vainolle ja tuholle.

Vuodet ovat kuluneet, ja viime vuosina Natsi-Saksan raunioista on ruvettu poimimaan tuhoisia aatoksia, joita tämän päivän historian unohtamisesta, väärinymmärtämisestä tai silkasta opportunismista ja populismista myydään kansalaisille ympäri maailmaa, niin Brasiliassa, Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Marssiminen natsilipun perässä on merkki ihmisoikeuksien kunnioittamattomuudesta. Niille jotka puolustavat, että natsilipun heiluttaminen julkisissa paikoissa on hyvä juttu, koska Suomi on vapaa maa, sanon, että Suomi natsilipun alla on ihmisvihan ja syrjinnän vanki. Miksi kukaan ei kysy juutalaisilta, mitä mieltä he ovat natsilipun heilumisesta Helsingin kaduilla? Natsilippua heiluttavia ihmisiä on onneksi vain vähän, vaikka puolustajiakin löytyy, valitettavasti myös poliittisista puolueista.

Arjessa ihmisoikeuksia rikotaan jatkuvasti ympäri maailmaa. Ihmisoikeudet ovat olleet tänä vuonna läsnä jatkuvasti elämässäni. Jos olette lukeneet mitä olen kirjoittanut Nicaraguan kriisistä, tajuatte, että Nicaraguassa on totalitaristinen hallinto, jolle ihmisoikeudet eivät merkitse mitään. Tänään nicaragualaisten ihmisoikeusjärjestöjen piti marssia Managuan kaduilla kuten joka 10.12. Toisin kävi, koska Nicaraguan poliisi, Ortegan ja vaimonsa tahdon mukaisesti, kielsi mielenilmauksia. Natsismi on totalitarismin veli ja demokratian vihollinen. Punaisen natsilipun sijasta Nicaraguassa heilutetaan Ortegan ja hänen vaimonsa kuvia. Nicaraguan natsihallinto rikkoo melkein jokaista alla olevan ihmisoikeusjulistuksen artiklaa. Ihmisoikeusjulistus on pitkä, tässä muutamaa artikla.

Tänä ihmisoikeuspäivänä voimme puolustaa ihmisoikeuksia. Se on velvollisuutemme tuleville sukupolville. ”Ei koskaan enää”  natsismille, syrjinnälle ja vihalle.

Artikla 1. vahvistaa kaikkien tasa-arvon ja vapauden.

Artikla 2. korostaa yhdenvertaisuutta ja kieltää syrjinnän. Julistuksen oikeudet kuuluvat jokaiselle ilman minkäänlaista rotuun, väriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon, poliittiseen tai muuhun mielipiteeseen, kansalliseen tai yhteiskunnalliseen alkuperään, omaisuuteen, syntyperään tai muuhun tekijään perustuvaa erotusta.

Artikla 3 turvaa oikeuden elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Artikla 4 kieltää orjuuden ja orjakaupan kaikki muodot.

Artikla 5 kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun.

Artiklat 6–8 turvaavat oikeuden tunnustettavuuteen, tasavertaisuuteen ja syrjimättömyyteen lain edessä sekä tuomioistuimissa.

Artiklat 9–11 koskevat vapausrangaistuksia ja oikeuskäytäntöjä.

Artiklat 12–13 takaavat yksityisyyden ja turvaavat oikeuden perheeseen, kotiin sekä vapaaseen liikkumiseen.

Artikla 14 takaa oikeuden hakea ja saada turvapaikka muissa maissa vainon kohteeksi joutuessa.

Artikla 15 turvaa oikeuden kansalaisuuteen.

Artikla 16 turvaa jokaiselle oikeuden perheeseen ja avioliittoon ilman minkäänlaista syrjintää.

Artikla 17 antaa jokaiselle oikeuden omistaa omaisuutta ja omaisuuden suojan.

Artikla 18 turvaa ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden.

Artiklat 19–20 takaavat mielipiteen- ja sananvapauden sekä turvaavat vapaaehtoisen kokoontumis- ja yhdistymisvapauden…"

 

Lähde:

http://www.ihmisoikeudet.net/ihmisoikeuksien-historia/ihmisoikeuksien-yl…

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu