Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Toimittajat Nicaraguan hallinnon sensuurin kohteena

  • 100% Noticias -televisiokanavan verkkosivuilta.
    100% Noticias -televisiokanavan verkkosivuilta.

”Teidän tulisi laittaa musiikkia ja uutisoida muusta kuin protesteista” Näin viranomaiset viestittelivät huhtikuussa toimittajalle Miguel Moralle. Miguel Mora on 100% Noticias -televisiokanavan omistaja. Mora kieltäytyi ja televisiokanavan signaali suljetiin. Samalla suljettiin neljä muuta televisiokanavaa.

Samoihin aikoihin Leónissa Ortegan kannattajat polttivat Radio Daríon tiloja. Tilojen sisällä olleet työntekijät ehtivät paeta. Toimittaja Anibal Toruñon omaisuus paloi poroiksi.

Miguel Moran vastaus viranomaisille oli se, että hän ei tule koskaan valehtelemaan, kääntämään selkänsä mielenosoittajille ja vaikenemaan. 100% Noticias jatkoi toimintansa Youtubissa ja muissa sosiaalisissa medioissa. Televisiokanavan suosio kasvoi. Anibal Toruño avasi suurella työllä jälleen kerran Radio Daríon.

Kahdeksan kuukauden aikana nicaragualaiset itsenäisten medioiden toimittajat ovat joutuneet Ortegan hallinnon viranomaisten ja Ortegan kannattajien hyökkäykseen ja vainon kohteeksi. Viime päivinä sorto Ortegan hallintoa kritisoivia tiedotusvälineitä kohtaan on voimistunut.

Radio Corporacionin toimittajaa mukiloitiin koska hän kielttäytyi antamasta kännykkänsä poliisille. La Prensa -sanomalehden päätoimittaja Luis Sánchez Sáncho päättyi vankilaan sen jälkeen kun hän törmäsi omalla autolla punaista päin ajaneeseen mopokuljettajaan. Mopokuljettaja myönsi virheensä ja sopii asiasta Sánchezin kanssa, mutta kun poliisit saivat tietää kuka herra oli, Sánchezin vietiin vankilaan ja hän oli siellä useita päiviä! Selityksiä ei annettu. Sánchez tunnetaan terävästä kritiikistä Ortegaa vastaan.

Viime viikolla Miguel Mora on joutunut melkein joka päivä poliisien pidättämiksi. Yksi poliisi on jopa uhkailut Moraa ja perheensä. Moran talon yllä on lennetty droneja rikkoen kotirauhaa. Eilen Moraa syytettiin yhden Ortegan kannattajan katoamisesta. Syynä uhkauksien ja vainon lisääntymisestä Moraa kohtaan saattaa olla myös se, että Yhdysvaltojen Managuan suurlähetystön tiedotteessa yhdysvaltalaisia kansalaisia kehotettiin seuramaan Nicaraguan tilannetta 100% Noticiasin kautta. Koska Mora ei suostu sensuroimaan  televisiokanavanan sisältöä eikä hän suostuu lähtemään maasta, niin Moraa halutaan laittaa vankilaan jotta hän vaikenisi.

Eilen noin 40 puolisotilasta ja poliisia saapuivat Radio Daríon toimistoon ja sulkivat sen. Neljä työntekijää on nyt pidätettyinä. Ortega leikkii nyt tulella. On ollut selvä huhtikuusta lähtien, että Ortega ei suostu mihinkään kompromisseihin. Niin sanotusti ”vuoropuhelu” oli Ortegan farssi, jolla voitettiin aikaa ja valmistauduttiin eri mieltä olevien sortamiseen ja vaikenemiseen keinolla millä hyvänsä. Ortegan terrori eri mieltä olevia kohtaan ei loppu niin kauan kun hän hallitsee maata.

Toivon, että jokainen sananvapautta ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa toimittajaa ja kansalainen nyt osoittaisi solidaarisuutta ja vähintään tuomitsisi Nicaraguassa tapahtuneet vääryydet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset