Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Argentiinasta Meksikoon

  • Argentiinasta Meksikoon

G20-maiden johtajien kokous päättyy tänään Argentiinassa. Tämä on ensimmäinen kerta kun  G20-maat kokoontuvat Latinalaisessa Amerikassa. Kokouksen tuloksista tiedetään hyvin vähän. Venäjän Vladimir Putinin ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kättely on herättänyt mediahuomiota. USA, Kanada ja Meksiko allekirjoittivat uuden kauppasopimuksen joka korvaa edellisen sopimuksen. Argentiinan G20-maiden huippukokoukseen osallistuminen on eräs Meksikon presidentti Enrique Peña Nieton viimeisistä tehtävistä.

Tänään Meksikossa on vallanvaihtoseremonia. Andrés Manuel López Obrador, AMLO kansan kielellä, astuu presidentin virkaan. Virkaanastujaisseremoniassa on muutoksia, ja merkittävin niistä on se, että presidentti vastaanottaa tänään alkuperäiskansojen edustajia. Perinteisesti presidentti on pitänyt puheensa ainoastaan kameroiden edessä, mutta tänään AMLO puhuu Zocalo-aukiolle kokoontuvalle väelle. AMLO seuraa Uruguayn José Mujican jalanjälkiä ja jää asumaan omaan kotiinsa eikä muuta presidentin viralliseen virka-asuntoon. AMLO lupasi vaaleissa, että presidentin virka-asunto avattaisiin kansalaisille ja näin tulee nyt tapahtumaan.

AMLO on lupanut paljon meksikolaisille ja lupauksista tärkein on poistaa korruptiota Meksikossa. Populistisilla toimeenpiteillä se ei tule onnistumaan. Meksikon kohdalla pitäisi muuttaa poliittinen kulttuuri radikaalisti. Tuskin varakkaat meksikolaiset ja oikeisto suostuvat tekemään sellaista mitä haittaa heidän omia intressejään. Korruptio on enemmän kuin muutama skandaali, se on syvään kieroutunut ajattelutapa oman edun asettumisesta muiden etujen edellä. Maahanmuutto ja sisäinen turvallisuus ovat nekin suuria haasteita.

En toivo suuria AMLOlta, mutta jo se, että hän itse pääsee läpi kautensa ilman korruptiosyytöksiä olisi jo suuri saavutus esimerkkinä, että toisenlaisia presidenttejä on. En toivo suuria AMLOlta koska hän oli valmis vataanottamaan Nicaraguan Daniel Ortegan mukisematta, tai ainakin siltä se näytti. Nicaraguassa oli tällä viikolla tiedotettu, että Ortega aikoi matkustaa Meksikoon suuren ryhmän kanssa. Meksikossa asuvat nicaragualaisat olivat valmiita järjestämään mielenosoituksia Nicaraguan hirmuhallitsijaa vastaan. Eilen sanottiin, että Ortega jää kotiin. Sen sijaan Venezuelan Nicolás Maduro saapuu Meksikoon protesteista ja hirmuteoista huolimatta.

Latinalaisen Amerikan vasemmistolaisilla presidenteillä on nyt sellainen paha tapa, että he haluavat jäädä ikuisesti valtaan murentaen demokratian. Toivotaan, että AMLO seuraisi tähänkin suhteen Mujicaa ja lähtisi vallasta silloin kun pitäisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ana,
mikä on näkemyksesi tästä keski-amerikkalaisten massavaelluskriisistä, joka on syntynyt Tijuanassa ja laajenemassa koko Baja Californian osavaltioon?

Käyttäjän amgs kuva

Marraskuussa kirjoitin aiheesta. Nykyinen massavaellus alkoi jo lokakuussa. Keski-Amerikan mailla on heikko siirtolaispolitiikka tai sitä ei ole lainkaan. Paras siirtolaispolitiikka on etupäässä oikeudenmukaisilla yhteiskunnilla, joilla jokaisella kansalaisella on mahdollisuuksia tulla toimeen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Keski-Amerikan maissa rikkaat ovat rikastuneet myös Yhdysvallan taloudellisella avustuksella ja köyhät köyhtyneet. Yhdysvallat ovat tukeneet vallassa olevaa eliittiä, joka on ollut kiinnostunut omien intressiensä parantamisesta mutta ei oman maan kehittämisestä. Keski-Amerikan siirtolaisongelmaa ei ratkaista aseilla tai ainoastaan huumeidenvastaisella sodalla, vaan vahvoilla yhteiskunnallisilla muutoksilla, jossa aidolla demokratialla ja korruption vastaisella työllä on suuri merkitys.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Marraskuun blogissasi kiinnitti huomiotani Kiisken kommentti:

    "Eikö kyse ole siitä, että joukko ihmisiä on vain lähtenyt etsimään parempaa huomista itselleen. Vasemmistovallasta kärsivästä Venezuelasta on lähtenyt jo miljoonia etsimään parempaa huomista, mutta tämähän ei toki ole enää uutinen eikä mikään.
    On erikoista, että ihmisjoukkojen siirtymiset yli rajojen olisivat ikään kuin normaalitila. Tuollainen iso joukkoliikehdinntä vaatii jo jonkin verran organisointikykyä ja varoja."

Vastaan täällä, kun vielä tämä blogi on ajankohtainen:

Keski-Amerikasta lähteneen "karavaanin" oprganisoija on 'Pueblo Sin Fronteras' -järjestö, joka operoi G. Sorosin (OSF) rahallisella tuella.

Satoja on lähtenyt jo Tijuanasta takaisin kotiin petettyinä, kun heille luvatut työpaikat USA:sta eivät auenneetkaan. Silti 10.000 uutta yrittäjää on järjestön organisoimina matkalla kohti Tijuanaa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Joo, ryhmien ympärillä on lukuisia spekulaatioita. On sanottu myös, että Venezuelan Maduro olisi vaelluksen takana, jotta huomio kääntyisi pois venezuelalaisten maanpaosta. Meksikon uusi presidentti oli luvannut työpaikkoja ja onhan Meksikon uusi presidentti hyvissä väleissä Venezuelan Maduron kanssa. Spekulaatio tämäkin on. Se mitä on totta on ne perimmäiset syyt miksi ihmiset lähtevät. Parilla vilkaisulla blogikirjoituksissani antaa ymmärrystä siihen miksi joidenkin nicaragualaisten on nyt pakko lähteä Nicaraguasta. Vaihtoehtoa on vain kaksi: joko lähdet tai kuolet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset