Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

USA asettaa pakotteita Ortegan vaimolle

  • USA asettaa pakotteita Ortegan vaimolle

Muutama tunti sitten USA:n ulkoministeriö julkaisi tiedon, jonka mukaan Nicaraguan varapresidentille, Ortegan vaimolle Rosario Murillolle asetetaan taloudellisia pakotteita. Samat pakotteet on asetettu myös yhdelle Ortegan neuvonantajalle. Samalla presidentti Donald Trump allekirjoitti määräyksen, jossa hän julistaa, että Nicaraguan hallinto ”muodostaa uhkaa USA:n turvallisuudelle”. 

Hetki sitten tuli tieto myös siitä, että laki, jolla suljetaan kaikki mahdolliset rahavirrat Ortegalle ja, joka on seisonut monta kuukautta, etenee nyt USA:n senaatissa.

Yhdysvaltalaisten virallisten asiakirjojen mukaan Ortegan hallinto on vastuussa Nicaraguassa tapahtuneesta verenvuodatuksesta ja demokratian murentamisesta. Managuassa olevan USA:n suurlähetystön mukaan tämä on nyt se hetki, jolloin johtajien pitäisi muuttaa asenteensa ja kuunnella esimerkiksi yksityissektorin demokraattisia vaatimuksia. 

Ortegan hallitus julkaisi vastauksensa, jossa sanoo, että USA:n väitteet eivät pidä paikansa ja samalla syyttää Yhdysvaltojen hallintoa sekaantumisesta Nicaraguan sisäisiin asioihin.

Tämä merkitsee nyt sitä, että USA:n ja Nicaraguan suhteet ovat huonontuneet ja neuvottelujen tie on päättymässä. Seitsemän kuukauden aikana nicaragualaiset ovat eläneet aparthaidin kaltaisessa järjestelmässä, jossa lakien ja perustuslain pahimmat rikkojat ovat Ortegalle lojaalit viranomaiset ja kansalaiset.

Tässä linkki presidentti Donald Trumpin viestiin kongressille Nicaraguan asiasta: 

https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/presidential-message-congress-blocking-property-certain-persons-contributing-situation-nicaragua/?fbclid=IwAR2x8wHGj05hV5sGCX_ObRE5CKWsdNGyGHUwjpGAnzG2euTVV1VLLU6ZRzs

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Tärkeä uutinen jäi sanomatta: pari päivä sitten USA:n suurlähettiläs Managuassa Kevin Sullivan kokoontui Nicaraguan armeijan pääkommentajan kanssa. Kaikki nämä uutiset kytkeytyvät toisiinsa.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Varmasti moni tuntee asian paremmin, mutta laitan kuitenkin tämän:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nicaraguan_historia

Eli ei mitään uutta. USA on jo pitkään sekaantunut Nicaraguan sisäisiin asioihin. Mikä tahansa diktatuuri kelpaa USA:lle, jos sen intressit ovat yhtenevät USA:n omien taloudellisten ja strategisten intressien kanssa. Jos taas valtaan nousee väkivalloin tai vaaleilla henkilö tai porukka, joka ei USA:a miellytä, toimitaan niin kuin Trump nyt ja mm. Reigan ja Bushit aikoinaan.

Lyhyesti: USA on viimeinen maa, jolla on varaa arvostella tällaisissa yhteyksissä.

Käyttäjän amgs kuva

Se on kyllä näin kuten sanot, mutta tässä ja nyt Nicaraguan tapauksessa kannattaisi katsoa, että USA on ainut iso maa, joka tuomitsee avoimesti Ortegan toimia. USA on katsonut tähän asti sivulle ja, jos Ortega on ollut vallassa, se on ollut siksi, koska nicaragualaiset ja yhdysvaltalaiset suuromistajat ja yrittäjät ovat olleet tyytyväisiä Ortegan toimintaan, kunnes huhtikuusta lähtien Ortega lähti sooloilemaan ja polkemaan omien kansalaisten oikeuksia niin avoimesti ja törkeästi, ettei enää voida hyväksyä. Jos nicaragualaisten ihmisoikeudet olisivat kansainvälisesti keskeisiä, kuten jokaisen maan kansalaisten ihmisoikeuksien tulisi olla niin Ortega olisi jo huhtikuun lopussa pois pelistä. Tarkoitan siis, että nyt tärkeintä ei ole se kuka toimii vaan, että toimitaan ennen kuin Nicaragua vajoaa Pohjois-Korean kaltaiseen tilaan. Imperialismista puhuen, myös Kuuba ja Venezuela ovat vahvasti Nicaraguassa mukana sotkemassa maan asioita. Ymmärrän täysin niitä nicaragualaisia, joiden lapset ovat kuolleet, istuvat vankiloissa tai ovat paenneet maasta. Ortega ja vaimonsa ovat vastuussa hirmuteoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset