Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nicaraguan poliisi kieltää mielenosoitukset

  • Nicaraguan poliisi kieltää mielenosoitukset

Sunnuntaina 25.11. vietetään YK:n kansainvälistä naisiin kohidistuvan väkivallan vastaista päivää. Joka kolmas nainen maailmassa joutuu väkivallan kohteeksi. Sukuelinten silpominen, tyttöjen pakkoavioliitot ja seksuaalinen väkivalta ovat laajalle levinneitä ihmisoikeusloukkauksia. Yli 600 miljoonaa naista asuu maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos.

Nicaragualaiset naisjärjestöt ovat vuosittain järjestäneet mielenosoituksia. Nicaraguan poliisi tiedotti lokakuun puolessavälissä, että lupaa mielenosoituksiin on haettava poliiseilta. Pari päivää sitten Nicaraguan sinivalkoinen kansallinen koalitio (Unidad Nacional Azul y Blanco, UNAB) haki lupaa tämän vuoden mielenosoitukselle, joka oli tarkoitus järjestää sunnuntaina 25.11. Poliisit ilmoittivat eilen, että he eivät myönnä lupaa mielenosoitukseen, koska järjestäjät edustavat terrorismista epäiltyjä järjestöjä! Nicaraguan sinivalkoisessa kansallisessa koalitiossa on eri nais- ja ihmisoikeusjärjestöjä. Yhteistä järjestöille on halu ennenaikaisisten, avoimien ja luotettavien vaalien järjestämisestä Nicaraguassa. Tämä toive on myrkkyä Ortegalle.

Nicaraguan poliisi rikkoo kiellolla perustuslakia ja muita lakeja, kuten kokoontumislakia. Jo eilen Amerikan valtioiden ihmisoikeusjärjestön edustaja Paolo Abrao tuomitsi jyrkästi Nicaraguan viranomaisten mielenosoituskiellon. Nicaragua on nyt poliisivaltio, joka toimii main laista riippumatta caudillon tahdon mukaisesti.

Perjantaina poliisit partioivat sankoin joukoin Managuan kaduilla ja Matagalpan kaupungissa. Molemmissa kaupungeissa oli tarkoitus järjestää mielenilmauksia. Jos toisinajattelijoiden joukko on pieni ja muodostuu muutamista ”katkeroituneista” ihmisistä kuten Ortegan vaimo väittää, miksi ihmisten ei anneta ilmaista vapaasti mielipiteensä? Vapaudet on vain oman agendan kannattajille.

Jos naiset haluavat vapaasti ja julkisesti sanoa ei naisiin kohdistuvalle väkivalalle ja Ortegan hallinto haluaa taistella pahaa ongelmaa vastaan, miksi mielenosoituksia kielletään? Vastaus on selvä. Nicaraguan hallinto suhtautuu välinpitämättömästi tähän ongelmaan, vaikka viime vuonna Nicaraguassa kuoli 58 naista miesten väkivallan seurauksena. Pitää muistaa, että abortin täyskiellolla Ortega ja hänen vaimonsa osoittivat vuosia sitten, että oman suosion edessä naisten oikeuksilla ei ole merkitystä.

Nicaragualaiset naiset ovat kuitenkin nyt tärkeässä asemassa Ortegan hirmuhallinnon vastaisessa taistelussa. Viime viikolla Confidencial-lehti julkaisi Ligia Gómezin haastattelun. Gómez on Nicaraguan pankin entinen poliittinen sihteeri. Luit oikein, Nicaraguan eri laitoksissa on Ortegan puolueen palkkaamia poliittisia sihtereitä, jotka varjelevat ennen kaikkea puolueen ja presidenttiparin etuja. Gómezin mukaan huhtikuussa, kun mielenosoitukset alkoivat, Ortegan vaimo, Rosario Murillo, kutsui keskeiset poliittiset sihteerit kokoukseen, jossa Managuan kaupunkii vaati heiltä sitoutumista taisteluun mielenosoittajia vastaan. Siinä kokouksessa Fidel Moreno, FSLN:n kiho kertoi, että "kaikenlaisia keinoja tullaan käyttämään". Seuraavana päivänä Nicaraguassa kuolivat ensimmäiset mielenosoittajat. Saman lehden sivuilla on myös paljastettu Ortegan vaimon erittäin kyseenalaisten viestien sarja, joissa käy ilmi naisen suora vastuu Nicaraguan verisistä tapahtumista.

Nicaragua on poliittisessa syöksykierteessä

Nicaraguan presidenttipari ja heidän lähipiirinsä haluavat jäädä hallitsemaan maata keinolla millä tahansa, maksoi mitä maksoi. He eivät suostu neuvottelemaan kenenkään kanssa, ja ainoat liittolaiset tällä hetkellä ovat Venezuela ja Kuuba. Nicaraguassa on jo huolestuttavia merkkejä siitä, että maasta on tulossa Kuuban kaltainen totalitaristinen valtio.

Nicaraguan hallinto on jatkanut laittomia pidätyksiä. melkein jokainen vangittu on syytetty ja tuomittu terrorismista. Vaikka kansainvälisten ja kansallisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Nicaraguassa on kuollut huhtikuusta lähtien satoja ihmisiä juuri poliisien ja puolisotilaalisten ampumina, toistaiseksi yhtään poliisi tai puolisotilaallisen ei ole vangittu tai edes tutkinnan alaisena. Kaikki vangitut ja tuomitut ovat mielenosoittajia. Poliittisten vankien joukossa on naisia ja ikäihmisiä. Osa heistä on vakavasti sairaina.

Vankiloiden olosuhteita kuvataan epäinhimillisiksi ja kidutus kuuluu vankiloiden arkeen ja sekin on rikos. Nicaragua on poliittisessa, taloudellisessa ja jopa moraalisessa syöksykierteessä. Miten päästä pois jämästä, kun nicaragualaisilta viedään kaikki keinot rauhalliseen muutokseen? Ehkä arvovaltaiset henkilöt ulkomailta voisivat edes sanoa vastustavansa Nicaraguan hallinnon  ihmisoikeusrikoksia. Ehkä ihmisoikeuksia kunnioittavat maat kielttäytyvät yhteistyöstä Ortegan edustajien kanssa. EU:n mepien valtuuskunnan on tarkoitus saapua Nicaraguaan tammikuussa. Toivon, että he edes pääsevät maahan ja saavat sitten muutoksia. Toivoa ei nyt kannattaisi menettää.

Entäs kansainvälinen merkkipäivä Suomessa? -Se on tärkeä päivä koska vaikka Suomi on valovuosien Nicaraguan edellä monissa asioissa, niin valitettavasti Suomi on EU:n maiden toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Näin ainakin oli kaksi vuotta sitten. Hyvä kysymys on miksi, vaikka Suomessa tehdään arvokasta työtä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, yhteiskunta ei pääse vakavasta ongelmasta eroon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset