Ibero-Amerikan maiden huippukokouksesta

Eilen ja tänään Antiguassa, Guatemalassa, kokoontuviat Espanjan ja Portugalin entisten siirtomaiden johtajat keskustelemaan muun muassa alueen polttavimmista aiheista. Kuten aiemmissa huippukokouksissa myös tässäkin XXVI (26.)-huippukokouksessa Espanjan ja Portugalin johtajat ovat mukana.

Eilen oli yrittäjien tapaaminen sekä maiden ulkoministereiden valmisteleva kokous. Tänään perjantaina on presidenttien kokous sekä eri johtajien tapaamiset.

Ibero-Amerikan maiden huippukokouksessa oli tarkoitus keskustella etupäässä kestävästä kehityksestä, mutta luonnollisesti Hondurasista lähtevät karavaanit sekä venezuelalaisten ja niacaragualaisten maanpako asettavat haasteita kokoontuville johtajille. Ilman muuta maastamuutto on kiusaallinen mutta tärkeä aihen lähtömaille, mutta myös kulkumaille. Isäntämaa Guatemala on sekä lähtö-, että kulkumaa. Guatemalan hallinto on ollut korruptioskandaaleissa. Keski Amerikan mailla ei ole suunnitelmia, ennaltaehkäisevää politiikkaa ja yhteistyötä siirtolaiskysymyksessä. Asiantuntijoiden arviot huippukokouksen tuloksista ovat heikkoja. Meksikoa ja Brasiliaa edustaneet  presidentit Enrique Peña Nieto ja Michel Temer väistyvät. Se ei ole hyvä asetelma maanosan tulevaisuuden kannalta. Huippukokouksesta on tulossa Peña Nieton ja Temerin jäähyväishetki.

Nicaraguassa eiliseen asti spekuloitiin, että Daniel Ortega aikoo osallistua Guatemalan huippukokoukseen, mutta toisin kävi. Eilen ilmoitettiin, että Ortega jää kotiin. Kävin varmistamassa Guatemalan lehdistä ja guatemalalainen Prensa Libre vahvistaa tiedon. Moni tulkitsee, että Ortegan päätös on merkki Nicaraguan hallinnon eristäytymisestä.  Ortega ei ole pystynyt peittämään hänen väkivaltaa ja sortoa, johon hän on Nicaraguaa alistanut. Toisaalta syynä voi olla myös se, että Ortegan vaimon tytär Zoilamérica Narváez oli sanonut, että Guatemalassa Ortegaa oli odottamassa suuri mielenosoitus. Ortegan tytäpuoli, Zoilamérica, on jo vuodesta 1998 syyttänyt isäpuolensa insestistä. Zoilamérica asuu nyt Costa Ricassa, koska hän joutui lähtemään miehensä kanssa sinne sen jälkeen kun hänen äitinsä, varapresidentti Rosario Murillo karkotti Zoilamérican miehen Nicaraguasta.

Myös Venezuelan presidentti Nicolás Maduron osallistuminen huippukokoukseen on epävarma. Huippukokouksesta ei voi odottaa kovin voimakkaita kannanottoja. Tuskin sieltä tulee voimakkaita kannanottoja vaikka Espanjan kuningas on mukana. Tapahtuman mielenkiintoisin seikka on kenties Angela Merkelin lähettämä "Berliinin karhu". Merkel lähetti valkoisen karhun patsaan eleenä Saksan ystävyydestä ja yhteistyön halusta Ibero-Amerikan maiden kanssa. Patsas komeilee Antiguassa. 

 

Lähteet: 

http://www.hoy.com.ni/2018/11/16/ortega-no-va-guatemala/

https://www.prensalibre.com/guatemala/politica/en-directo-26-cumbre-iber… de-presidentes-y-jefes-de-estado-en-antigua

https://cnnespanol.cnn.com/tag/zoilamerica-narvaez/

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu